Што у овом веку краљевске породице плаћа народ?

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Идиотизам, брате мили.
Најсавременија технологија се не користи да изоштри људску разборитост, већ да затуца грђе него у Средњем веку.
Отуд галопирајући клерофашизам, равноземљаштво, ђустовање и слично примитивно њесра

Зато што је монархија много боље решење од републике, где обичан политичар може да помисли да је свемогућ. Погледај само нас...
Bolji je svemoguc kralj?
Zar je bolji neko sto je rodjen u nekoj porodici od nekog ko je pametan i ko se skolovao i ko je sposoban?

Par monarhija u svetu postoje zbog neke tradicije, ne kostaju puno, kao prosecan muzej a ponesto predstavljaju kao istorijska osnova.
Nemaju vlast, nit o icemu bitnom odlucuju, tu su kao lep izlog.
Mada britanska monarhija samo ponizava britaniju svojim skandalima

Народ плаћа све шефове држава.
Екстра би било да се британски престо сведе да једног ретардираног наследника, а да морају да га крунишу инклузије ради.
Pop Corn GIF by WWE

Bolji je svemoguc kralj?
Zar je bolji neko sto je rodjen u nekoj porodici od nekog ko je pametan i ko se skolovao i ko je sposoban?

Par monarhija u svetu postoje zbog neke tradicije, ne kostaju puno, kao prosecan muzej a ponesto predstavljaju kao istorijska osnova.
Замисли само... Краљ одобрава мандатару да постане премијер.

А замисли да краљ каже - е, не можеш ти, дај другог из странке.

Па сад замисли да смо ми монархија, а да тренутни вођа не може да постане премијер. Да ли би то знатно ублажило наше садашње проблеме?

Зато што је монархија много боље решење од републике, где обичан политичар може да помисли да је свемогућ. Погледај само нас...
А што, јел' Крал с Белог двора има неке наднаравне способности?

А што, јел' Крал с Белог двора има неке наднаравне способности?
Други син Александра Карађорђевића је сасвим пристојан. Живи овде и говори српски. Он је у линији наслеђивања пошто је први, најстарији, одлучио да одустане.

Па сад замисли да смо ми монархија, а да тренутни вођа не може да постане премијер. Да ли би то знатно ублажило наше садашње проблеме?
Kao sto je sprecen boris da postane premijer?
Pa i ovaj sada nastavlja da unistava kulturu britanije
I

Kao sto je sprecen boris da postane premijer?
Pa i ovaj sada nastavlja da unistava kulturu britanije
I
Свеједно је боље решење него ово наше... где је вођа мало премијер, па мало председник, већ по потреби.

Sta sprecava monarha da poput tog obicnog politicara pomisli da je svemoguc?
Poenta je da se totalno odvoji izvrsna od titularne vlasti te da predsednik ( u politickim sistemima gde predsednicka funkcija ima samo titularnu vlast) ima samo funkcionalna ovlastenja ( medjunarodne posete, proglasi, figuru republike itd) i uloge. A da stvarna i izvrsna vlast bude u rukama vlade koju kontrolise parlament.

Monarsi koji imaju takvu ulogu su moguci u drzavama sa jakom demokratskom osnovom, mislim da iskljucivo postoje u Evropi i u par zemalja u Aziji, Japanu, Tajlandu (mozda sam jos koju drzavu zaboravio), svugde drugde su ili autokrate ili diktatori odnosno drze totalnu finansijsku (i ostalu) moc u drzavi (pogledaj arapske drzave).

Uzgred, koliko nas zna kako se zove nemacki ili italijanski predsednik? Sta nam to govori?

Мислиш, смета нам корупција, непотизам, плутократија, елитизам, аутократија итд., па дај да све то, не само легализујемо, већ институционализујемо, па и учинимо наследним?

То као они опичени неолиберали што се залажу за укидање кривичног законодавства да реше проблем криминала?

Други син Александра Карађорђевића је сасвим пристојан. Живи овде и говори српски. Он је у линији наслеђивања пошто је први, најстарији, одлучио да одустане.
А ако му се деси нешто?

Sta sprecava monarha da poput tog obicnog politicara pomisli da je svemoguc?
Poenta je da se totalno odvoji izvrsna od titularne vlasti te da predsednik ( u politickim sistemima gde predsednicka funkcija ima samo titularnu vlast) ima samo funkcionalna ovlastenja ( medjunarodne posete, proglasi, figuru republike itd) i uloge. A da stvarna i izvrsna vlast bude u rukama vlade koju kontrolise parlament.

Monarsi koji imaju takvu ulogu su moguci u drzavama sa jakom demokratskom osnovom, mislim da iskljucivo postoje u Evropi i u par zemalja u Aziji, Japanu, Tajlandu (mozda sam jos koju drzavu zaboravio), svugde drugde su ili autokrate ili diktatori odnosno drze totalnu finansijsku (i ostalu) moc u drzavi (pogledaj arapske dzrave).

Uzgred, koliko nas zna kako se zove nemacki ili italijanski predsednik? Sta nam to govori?
Не тврдим да смо ми сада уређено друштво, али ми се чини да са садашњим системом ни у биудућности нећемо направити ништа добро.

Ми већ трећи пут за мање од сто година имамо политичара који мисли да је свемогућ... Претходна два пута су се завршила катастрофом и не видим нешто што ће спречити трећу.

Краљ је функција коју видим у смислу да може да каже политичару "стој!".

Za Srbiju je za sad nemoguce da se razdvoji funkcija predsednika Republike od izvrsne (i totalne) vlasti u dzravi. Pogledajmo od pocetaka visestranacja da je funkcija predsednika RS bila razdvojena od izvrsne vlasti samo u periodu 2000-2008, Kostunica vs DS, odnosno u periodu kada jedna partija nije bila dominantna u odnosu na ostale na politickoj sceni. Sve ostalo se svodilo na pricu apsolutne vlasti jedne partije odnosno jednog (dominantnog) politicara.

Мислиш, смета нам корупција, непотизам, плутократија, елитизам, аутократија итд., па дај да све то, не само легализујемо, већ институционализујемо, па и учинимо наследним?

То као они опичени неолиберали што се залажу за укидање кривичног законодавства да реше проблем криминала?
Нама смета низак морал. Без морала ће се дешавати свакојаки друштвени проблеми, као што сви сведочимо.

Ако политичари знају са нису свемогући, то је важан чинилац у доношењу одлука.

Шта може да спречи садашњег вођу? Ништа. Може да буде на власти док је жив. Нема ничега што ће га спречити. Од 2027. на даље може да "сложи" 10 мандата премијерских.

Bolji je svemoguc kralj?

Kralj se sigurno ne bi bavio biznisom, pored funkcije koju obavlja.

Не тврдим да смо ми сада уређено друштво, али ми се чини да са садашњим системом ни у биудућности нећемо направити ништа добро.

Ми већ трећи пут за мање од сто година имамо политичара који мисли да је свемогућ... Претходна два пута су се завршила катастрофом и не видим нешто што ће спречити трећу.

Краљ је функција коју видим у смислу да може да каже политичару "стој!".
Kralj/dinastija prvo mora da ima podrsku u narodu koji bi trebao da predje u monarhisticku drzavu. Zadnja srpska dinastija je trajala manje od 40 godina (da ne ulazimo u period kratke vlasti rodonacelnika te dinastije u 19-tom veku) i ruku na srce nije bila omiljena ni u srpskom narodu jer je imala poprilicno protivnika (od obrenovicevaca pa preko komunista).

Mnogo laksi konsenzus u srpskom i ostalim narodima koji zive na teritoriji Srbije bi bio da se funkcija predsednika apsolutno odvoji od izvrsne vlasti (sto uostalom i Ustav RS nalaze) i da predsednik drzave obavlja samo ono za sta je izabran - kratko, da predsednik drzave obavlja samo svoja ustavna ovlascenja i da se pridrzava zakona. Znaci nista vise, samo postovanje Ustava i zakona drzave. To je tako jednostavno.

Back