Стивен Кинг

Nekad me stvarno smori a nekad baš oduševi
vredi pročitati "Vreću Kostiju", "Zelenu Milju i Uporište.. Salemovo me pomalo razočaralo, kraj tačnije.. vidi se da je to njegov početak
Mobilni Telefon je krš, pročitao preko kurrca..
 
sta je sa knjigom Pod kupolom koja je skoro izasla od Alnarija, mislim skoro prevedena na nas? dobio sam je na poklon, je li deo nekog serijala ili je roman za sebe? video sam da pitaju kad ce nastavak pa me to zbunilo.

Under the doom je roman za sebe, i tu je King implementirao svu svoju veštinu ali i šablon.

Elem, odavno se zna da je majstor plaćen pet centi po reči, tako ne iznenađuje što su mu romani sve duži i duži.
Ipak, u Kupoli nema nijednog smornog opisa ili radnje. Scenosled je sasvim linearan, ne dovodi do zabune a karakterizacija likova je priča za sebe.

Kao i u (skoro) svakom njegovom delu, uvodi mnođštvo likova. Toliko da se pogubite. Ipak, smilovao se pa na početku romana dao spisak svih karaktera koji su bitni za radnju. Spisak je naravno poduži.

Svi ti likovi čine kompletan spektar američkog plastičnog društva. Idealizovanog i šabloniziranog u full-u.
Imamo tu jednog specijalca koji naravno nosi priču, onda, novinarku koju će na kraju naravno da teslaći sve u 16, iako nikad nije bio majstor u tim ljub ljub relacijama (vešto je prikrio to, da je novinarki više godina od njenog loverboja, kao, stara koka zna šta želi i želi to odmah, tako da nema potrebe unsiti dodatne opise u njihove emocije)
Onda imamo tipičnu američku rednek seljačinu, lokalnog boss-a željog vlasti a koji pred tom željom ne preza ni od čega. Ni ubistva, nit žrtvovanja vlastitog sina.
Tom ludaku je King dao viže prostora, kao i nekoliko verskih fanatika.

Imamo i klince teen hakere koji odigraju isto tako debelu ulogu u delu, imamo njihove teen love story a imamo i savršen all american bračni idila par.
On lekar, ona policajka. Jebte, da se čovek usere od miline! Jedini romantičniji parovi su oni on pilot a ona doktorica

Tu su i vlasnici kojekakvih radnjica i lokala a bogme i lokalna bivša radodajka, white trash što bi rekli redneci... naravno, ne izostaje i pravedni i do zla boga moralno ispravni šef policije... sa svojom udovicom. Da, mačka gine da pacovi vode kolo u romanu. Lokalni klošar je nezaobilazno tu, kao i banda besposličara koji će da povedu anarhiju u gradu.

Sigurno sam nekoliko karaktera i prevideo, ali ovaj mi dođe kao šlag na tortu, prava poslastica i tako nesvojstveno sa Kinga.
Elem, imamo lika koji je totalno odlepio, živi u automatskoj radio stanici van grada, sam samcat, i tamo proizvodi po nalogu tone i tone neke gudre! Naravno, podilkanio je skroz od droge, priča sa bogom, verski je totalno fanatizovan a ne preza da ukoka prvog koji mu na nišan naiđe.
Ne spava niti jede, samo guta gudru i prima direktive odozgo iz raja
Naj momenat je kada King opisuje kako skače oko stanice, u belim gaćama žute spreda a braon odozada :)
I nikad ne ispušta daljinski iz ruke, koji aktivira toliko eksploziva u stanici da može ladno ceo grad da raznese.

Vrlo realan i zanimljiv, ali ipak providan i plastičan presek američkog društva.
Evidentno je da se isti karakterski profili pojavljuju u mnogo njegovih dela.

Možda nekog smore bespotrebni opisi kojima brilijantno vlada (20 centi po reči. Najžešće sa tim smaranjima bi u Bjuik 8) tako da čitaoc i ne primeti kada ga sa glavnog toka radnje King suptilno uvede u prikrajak, da malo odmori a usput da u tančine definiše karakter (to je radio u Bjuiku 8 sa onom džukelom koja se vukla oko stanice a koja nije imala nikakvih bitnih funkcija u priči. King je opisao džukelino "detinjstvo" :)) ali ipak u Kupoli ih i nema toliko. Na šta su otišle onolike stranice -ne znam, i to je dobar znak.
Kada vas nešto smara, zapamtite gde i kako žulja. U Kupoli toga nema, oko klizi po tekstu kao po ledu.

Sve u svemu, odličan roman, pravi King.
Možda se ljubiteljima horora ovo ne svidi jer je u ovom delu akcenat radnje ipak na fantastici.

Ima moju preporuku.
 
488007_200053626787934_180070606_n.jpg

Tad je još bio u naponu snage...
 
Procitajte UPORIŠTE od Stivena ako niste dosad, ponekad ima dosadnih djelova ali onda se radnja pokrene i knjiga postane nemoguce zanimljiva, to mu je ako ne i najbolja jedna od najboljih po mnogima, takodje tu je i knjiga ISIJAVANJE koja je izuzetno dobra i strasna, a i ZELENA MILJA koja ima izuzetnu zatvorsku pricu koja ostavlja bez daha
 
Salem's Lot je jači od Stokera, definitivni novel o vampirima a cudno opskuran pogotovo u poredjenju sa Kingovom generalnom slavom. Po meni dobro se igra ljudskom psihom, strahovima, slabostima, zeljama ukratko adrenalinom.
 
Čitam SALEMOVO. Roman o vampirima nikada ne može biti nešto mnogo originalan, a King pripoveda standardno dobro za njega. Nisam imao neka velika očekivanja niti ih sada imam, samo sam se prepustio priči :)

Htela sam da uzmem tu knjigu pošto su je dosta nahvalili, ali nisam uspela da je nađem. Sad kad znam da je reč o vampirima, preskočiću je, ta tema mi ne leži, čak me i nervira pomalo.

Ja i dalje gnjavim Zamku za snove...
 
Под куполом је одличан роман из горе наведеног разлога, мисим да је мало подцењен и од стране публике и од стране критике.

Сад читам Гробље за кућне љубимце, није лоше. Аутор нас полако уводи у ужасе који следе.

Драго ми је да постоји тема о Кингу, ред је да се реактивира.
 
Да кажем да нисам ни ја неки загрижени фан Кинга, имам омиљеније хорор писце од њега, али Под куполом је баш пример како се успешно гради микросвет.
 
Такав је човек, има потребу да нам опише сваки лик и причу унутар причине приче. :mrgreen: Неки кажу да то ради јер је плаћен по речи, али не видим шта ће му то. Он има пара к'о блата. Пре бих рекао да је то једноставно део његовог стила.
 
Au šta mi radiš, pazi se na klizavom si terenu! :mrgreen:

Naravno da nije najbolji pisac, i on ima problema sa stilom, ali je jedinstven po raznovrsnosti tema i žanrova kojim se
bavio, verovatno prvi srpski ozbiljni mejnstrim pisac koji nije imao problem da piše i žanrovsku književnost.

- - - - - - - - - -

Pretvorismo mi temu o Kingu, u temu o Pekiću. :mrgreen:
 

Back
Top