Quantcast

Стивен Кинг

Stormborn

Početnik
Poruka
4
Zdravo svima. :)

Ovako: Ja sam od Kinga pročitala Salemovo, Zelenu milju, To, Vreću kostiju, Bjuik 8, Keri, Crnu kuću, Talisman, Tajni prozor, tajni vrt... i naravno pola Mračne Kule, ostatak nisam uspela da nađem, ali jedva čekam, jer mi se dosta sviđa način na koji on piše. Nekoliko puta mi se desilo, nakon čitanja knjige Salemovo, da ne smem da pogledam kroz prozor. :)
 

Night Assassin

Primećen član
Poruka
558
Zdravo svima. :)

Ovako: Ja sam od Kinga pročitala Salemovo, Zelenu milju, To, Vreću kostiju, Bjuik 8, Keri, Crnu kuću, Talisman, Tajni prozor, tajni vrt... i naravno pola Mračne Kule, ostatak nisam uspela da nađem, ali jedva čekam, jer mi se dosta sviđa način na koji on piše. Nekoliko puta mi se desilo, nakon čitanja knjige Salemovo, da ne smem da pogledam kroz prozor. :)
Novom clanu dobrodoslica :).
Nego Marta da li si to ti?!;)
 

Black_star

Domaćin
Poruka
4.230
isprava odusevljen,iznenada mi je zasmetala ona americka naiva prozeta mnostvom varijacija nepatvorene ljudske gluposti,ogranicenosti i iskompleksiranosti.a onda sam shvario da je covek jednostavno i prirodno, zapravo i uz bogatu imaginaciju odgovarao sve vreme na ovo,tako da je sada pun krug,covek je,izuzimajuci promasaje koje imaju i najbolji,jak horor stvaralac. Poe i lofkravt su legende mrtve,ovaj je ziv i roka.ne dirajte ga..;):lol:
 

loki74

Ističe se
Poruka
2.383
Ma King je najbolji.
Ako izuzmemo njegove velike romane, od nešto kraćih najviše su mi se dopali Zelena milja i Bjuik 8.
Zelena milja je baš strava roman, fenomenalan. Preplitanje dobra i zla, čudesnog i stvarnog, životne snage i nadolazeće starosti, prošlosti i sadašnjosti, baš je ostavio jak utisak na mene.
Jedan od meni omiljenih romana, koji možda nije toliko popularan- Crna kuća. Strašna ideja, sa nestankom dece kroz crvotočinu u liku Crne kuće, prema svetu Grimiznog kralja... serijski ubica kojim upravlja demon iz drugog sveta... galerija živopisnih likova, od Gromovite petorke do Džudi Maršal... Sofi, ljubav Džeka Sojera u drugom svetu. Treba malo istrpeti neke opise i rastezanja u prvih sto i kusur strana, ali kad se radnja zahukta, knjiga se
ne ispušta iz ruku.z:)
 

usamljeni samuraj

Zainteresovan član
Poruka
194
sta je sa knjigom Pod kupolom koja je skoro izasla od Alnarija, mislim skoro prevedena na nas? dobio sam je na poklon, je li deo nekog serijala ili je roman za sebe? video sam da pitaju kad ce nastavak pa me to zbunilo.
 
Poslednja izmena:

A sta kazu rune?

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
370
Trenutno zavrsavam 2. deo Mracne kule, zaista je sjajna knjiga. Pretpostavljam da sam bolje trebao da se upoznam sa Kingovim stvaralastvom pre uzimanja ove knjige u ruke, jer se u njoj, koliko sam primetio, prave paralele sa drugim Kingovim delima. A procitao sam i To, najbolja knjiga koju sam procitao u zadnje vreme, dok mi es Mobilni telefon i Lisina prica nisu bas dopale. Mogao bih da se bacim na Uporiste, cuo sam da je ok
 

Direkt

Elita
Poruka
17.567
Nekad me stvarno smori a nekad baš oduševi
vredi pročitati "Vreću Kostiju", "Zelenu Milju i Uporište.. Salemovo me pomalo razočaralo, kraj tačnije.. vidi se da je to njegov početak
Mobilni Telefon je krš, pročitao preko kurrca..
 

Džek svih zanata

Veoma poznat
Poruka
14.803
sta je sa knjigom Pod kupolom koja je skoro izasla od Alnarija, mislim skoro prevedena na nas? dobio sam je na poklon, je li deo nekog serijala ili je roman za sebe? video sam da pitaju kad ce nastavak pa me to zbunilo.
Under the doom je roman za sebe, i tu je King implementirao svu svoju veštinu ali i šablon.

Elem, odavno se zna da je majstor plaćen pet centi po reči, tako ne iznenađuje što su mu romani sve duži i duži.
Ipak, u Kupoli nema nijednog smornog opisa ili radnje. Scenosled je sasvim linearan, ne dovodi do zabune a karakterizacija likova je priča za sebe.

Kao i u (skoro) svakom njegovom delu, uvodi mnođštvo likova. Toliko da se pogubite. Ipak, smilovao se pa na početku romana dao spisak svih karaktera koji su bitni za radnju. Spisak je naravno poduži.

Svi ti likovi čine kompletan spektar američkog plastičnog društva. Idealizovanog i šabloniziranog u full-u.
Imamo tu jednog specijalca koji naravno nosi priču, onda, novinarku koju će na kraju naravno da teslaći sve u 16, iako nikad nije bio majstor u tim ljub ljub relacijama (vešto je prikrio to, da je novinarki više godina od njenog loverboja, kao, stara koka zna šta želi i želi to odmah, tako da nema potrebe unsiti dodatne opise u njihove emocije)
Onda imamo tipičnu američku rednek seljačinu, lokalnog boss-a željog vlasti a koji pred tom željom ne preza ni od čega. Ni ubistva, nit žrtvovanja vlastitog sina.
Tom ludaku je King dao viže prostora, kao i nekoliko verskih fanatika.

Imamo i klince teen hakere koji odigraju isto tako debelu ulogu u delu, imamo njihove teen love story a imamo i savršen all american bračni idila par.
On lekar, ona policajka. Jebte, da se čovek usere od miline! Jedini romantičniji parovi su oni on pilot a ona doktorica

Tu su i vlasnici kojekakvih radnjica i lokala a bogme i lokalna bivša radodajka, white trash što bi rekli redneci... naravno, ne izostaje i pravedni i do zla boga moralno ispravni šef policije... sa svojom udovicom. Da, mačka gine da pacovi vode kolo u romanu. Lokalni klošar je nezaobilazno tu, kao i banda besposličara koji će da povedu anarhiju u gradu.

Sigurno sam nekoliko karaktera i prevideo, ali ovaj mi dođe kao šlag na tortu, prava poslastica i tako nesvojstveno sa Kinga.
Elem, imamo lika koji je totalno odlepio, živi u automatskoj radio stanici van grada, sam samcat, i tamo proizvodi po nalogu tone i tone neke gudre! Naravno, podilkanio je skroz od droge, priča sa bogom, verski je totalno fanatizovan a ne preza da ukoka prvog koji mu na nišan naiđe.
Ne spava niti jede, samo guta gudru i prima direktive odozgo iz raja
Naj momenat je kada King opisuje kako skače oko stanice, u belim gaćama žute spreda a braon odozada :)
I nikad ne ispušta daljinski iz ruke, koji aktivira toliko eksploziva u stanici da može ladno ceo grad da raznese.

Vrlo realan i zanimljiv, ali ipak providan i plastičan presek američkog društva.
Evidentno je da se isti karakterski profili pojavljuju u mnogo njegovih dela.

Možda nekog smore bespotrebni opisi kojima brilijantno vlada (20 centi po reči. Najžešće sa tim smaranjima bi u Bjuik 8) tako da čitaoc i ne primeti kada ga sa glavnog toka radnje King suptilno uvede u prikrajak, da malo odmori a usput da u tančine definiše karakter (to je radio u Bjuiku 8 sa onom džukelom koja se vukla oko stanice a koja nije imala nikakvih bitnih funkcija u priči. King je opisao džukelino "detinjstvo" :)) ali ipak u Kupoli ih i nema toliko. Na šta su otišle onolike stranice -ne znam, i to je dobar znak.
Kada vas nešto smara, zapamtite gde i kako žulja. U Kupoli toga nema, oko klizi po tekstu kao po ledu.

Sve u svemu, odličan roman, pravi King.
Možda se ljubiteljima horora ovo ne svidi jer je u ovom delu akcenat radnje ipak na fantastici.

Ima moju preporuku.
 

Truman

Elita
Poruka
15.408
Под куполом је одличан роман из горе наведеног разлога, мисим да је мало подцењен и од стране публике и од стране критике.

Сад читам Гробље за кућне љубимце, није лоше. Аутор нас полако уводи у ужасе који следе.

Драго ми је да постоји тема о Кингу, ред је да се реактивира.
 

Truman

Elita
Poruka
15.408
Да кажем да нисам ни ја неки загрижени фан Кинга, имам омиљеније хорор писце од њега, али Под куполом је баш пример како се успешно гради микросвет.
 

Truman

Elita
Poruka
15.408
Такав је човек, има потребу да нам опише сваки лик и причу унутар причине приче. :mrgreen: Неки кажу да то ради јер је плаћен по речи, али не видим шта ће му то. Он има пара к'о блата. Пре бих рекао да је то једноставно део његовог стила.
 
Top