Stitna zlezda

• Začetnik teme Začetnik teme d
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jel ti uzimaš sintetičke hormone za štitnu? Pravo da ti kažem, pokušaću ovako sa suplementima što duže da izdržim bez terapije. Postoji tu čitav niz suplemenata koji su neophodni za štitnu, zatim sinbiotici. Ja ne uzimam ni upola šta bi trebalo, ali polako se informišem i učim. Zašto misliš da hrana ne može da pomogne. Pa na sve strane stoje informacije (a savetuju i endokrinolozi) da kad je u pitanju hipotireoza ne treba uzimati kupus, kelj, brokoli, soju, kikiriki, senf itd. sve su to strumogene namirnice. Postoje čak i tvrdnje da gluten izaziva hipotireozu. Mislim da ne može da mi naškodi izbegavanje glutena, koje u mom slučaju nije baš 100 postotno, ali svakako sam izbacila belo brašno i pekarske proizvode
I ja uzimam Analife Se i Zn, a sad se nosim mišlju da počnem da naručujem preko I Herba, bar nemaju te silne pomoćne komponente u sastavu, a i prilično su povoljni s obzirom na količinu tableta u pakovanju.

ne pijem, normalna mi je funkcija...
ma ne izaziva, ni gluten, ni kazein iz mlijeka, ni desetine drugih stvari što nagađaju...to znam...
ali svakako je dobro što si izbacila bijelo brašno...i ja sam jedno vrijeme jeo samo integralno...pa se smorio...sad krkam svašta...jer znam 100% da nikakva hrana nije odgovorna za ovo stanje...
pokušaj sa suplemenitima, ali ovo sa ishranom je gubljenje vremena, a ti kako hoćeš...:)
dobro je u početku infornisati se, i izučiti sve...ali ne smiješ mnogo da razmišljaš o tome kasnije, i svakodnevno da lomiš glavu...kaži sebi " ja sam zdrava", i ne misli na to...to će ti dati bolje rezultate od bilo kakve promjene načina ishrane..

sve sam ja to prošao, eksperimentisao sa hranom, jedno vrijeme sam čak bio i sirovi vegan...e da vidiš ti te robije...tako da potpuno te razumjem..
ali ne valja se toliko opterećivati...ono, pokušavaj sve i svašta, ali nemoj da se tripuješ svakodnevno, i da mozgaš...jer će da ti bude samo gore(iz iskustva)
ja evo skoro dvije godine nisam bio na uz...kažeš sebi "nije mi ništa, zdrav sam u potpunosti"..ta priča, ako me kapiraš..
tek povremeno odem, i izvadim tsh, bio je 1.9,što je odlično, a u proljeće se spustio na 1.4...a oko 1.5 je idealno..
i kažem ti, samo opušteno...

Baš ti hvala, jako si optimističan, verovatno su ti zato i hormoni uredu. I sasvim si upravu kad kažeš samo nagađaju šta izaziva hipo u to sam sigurna, ali vredi pokušati pa uporediti. Što se tiče mleka ja ga ionako ne volim (gadi mi se) tako da ništa ne gubim što sam izbacila mlečne proizvode (ponekad popijem jogurt). Samo treba biti pozitivan....a da, bogami se tripujem svakodnevno i čitam i proučavam, ali se ne osaćam loše, nisam umorna, nervozna, imam dosta energije, fizički sam aktivna

nema na čemu..
ne volim ni ja mlijeko...slabo ga varim..ali ne bih se odrekao bureka sa sirom, i gibanice, nema tih para...:zaljubljena:
i ja sam prvih par mjeseci čitao dosta...ali ne valja svakodnevno razmišljati o tome..
samo se kreći, i vježbaj, to je generalno zdravo...
a ovo u vezi ishrane, treba ipak voditi računa umjereno...i jesti hranu bogatu proteinima...jer ovi vegani se nakon nekog vremena prilično brže upropaste ako ne unose ništa životinjsko...propada im štitna brže, i sve ostalo...a i mentalno, nisu baš u vinklu...
slobodno jedi meso, i popij povremeno koje sirovo jaje(nađeš što svježija, i domaća, gdje se kokoši kreću slobodno, da nisu u kavezu) ako nisi gadljiva...

Sad mi nešto pade na pamet, pa možda ti je baš to što si eksperimentisao sa hranom, bio sirovi vegan itd pomoglo da se sve stabilizuje, uz narvno pozitivno gledanje na svet;)

- - - - - - - - - -

Jaja jedva da mogu i kuvana, a meso jedem, znam da su proteini dosta bitni. Ugljeni hidrati su ti koji nisu preko potrebni.

Sad mi nešto pade na pamet, pa možda ti je baš to što si eksperimentisao sa hranom, bio sirovi vegan itd pomoglo da se sve stabilizuje, uz narvno pozitivno gledanje na svet;)

- - - - - - - - - -

Jaja jedva da mogu i kuvana, a meso jedem, znam da su proteini dosta bitni. Ugljeni hidrati su ti koji nisu preko potrebni.

ma ne breee...nije hrana pomogla...:p jer je meni funkcija normalna još uvijek, nisam imao hipotireozu...i tsh mi je uviijek u granicama normale bio..tako da nije imalo ni šta da se stabilizuje
ali imam povišena ta antitijela još uvijek...

Jel ima neko iskustva sa odredjivanjem terapije nakon vadjenja cele zlezde? Meni preporucuju vadjenje cele zlezde, a plasi me izmedju ostalog, sto cujem da postoje ljudi kojima je tesko nakon operacije potrefiti dozu hormona koji se piju I da zbog toga imaju raznorazne tegobe, a predpostavljam da lose deluje na metabolizam u celini I na druge organe.

Jel ima neko iskustva sa odredjivanjem terapije nakon vadjenja cele zlezde? Meni preporucuju vadjenje cele zlezde, a plasi me izmedju ostalog, sto cujem da postoje ljudi kojima je tesko nakon operacije potrefiti dozu hormona koji se piju I da zbog toga imaju raznorazne tegobe, a predpostavljam da lose deluje na metabolizam u celini I na druge organe.

Verovatno postoje ljudi kojima je teško potrefiti dozu hormona, ali verovatno postoje i oni kojima nije.

Jedini čovek kog znam da nema celu štitnu žlezdu je moj stric. Operisao je pre 40 godina, sada ima punih 78. Nema dijabetes, nema neku hroničnu bolest, ume dobro da pojede i popije...Sve ove godine živi najnormalnije. Otišao je u redovnu penziju, radio je kao vozač. Deo štitne žlezde nema tetka (njegova i sestra mog oca) 30 - ak godina, ona je ove godine napunila 80. Ona je dva puta operisana, jednom joj izvađen jedan režanj, posle deo drugog, i eno je, i ona živa i zdrava, iako svakodnevno pije sintetičke hormone. Moj tata je pre 23 godine lečen od hipotireoze. Zalečio je, nije operisao, i umro je sa 76 godina. Najmlađi je od njih troje.

Ja sam počela da prikupljam dokumenta za operaciju štitne žlezde. Jedino čega se plašim je koliko će me boleti posle, i kako će teći oporavak, o samoj operaciji ne razmišljam. Još uvek.
Koliko sam ja citala ( ovde ima foruma za svaku vrstu i bolesti i operacija) ljudi koji su operisali stitnu zlezdu kazu da oporavak traje
nedelju dana, nekih bolova i nema, jedino se ima problema sa gutanjem, nekima je za vreme operacije iritiran, povredjen i neki
nerv pa i to smeta, ali nista strasno.

A sta kad ti savetuju da je izvadis I predjes dozivotno na hormonsku supstituciju a ona radi bas kako treba???

Ne razumem, zašto bi ti savetovali da vadiš ako uz hormone radi kako treba. Toj mojoj poznanici nisu nikako uspevali da nadju dozu i imala je silne probleme jedno 15 godina. Kad je operisala sve se vrlo brzo sredilo.

A sta kad ti savetuju da je izvadis I predjes dozivotno na hormonsku supstituciju a ona radi bas kako treba???

A zašto ti savetuju da je izvadiš ako joj je funkcija očuvana? Moja funkcioniše dobro, i do sada niko nije pominjao operaciju. A ona je rasla, i rasla, i sada je hirurg u čudu što mi ranije nisu predložili operaciju, jer po njenim rečima odavno je trebalo da je operišem.

A zašto ti savetuju da je izvadiš ako joj je funkcija očuvana? Moja funkcioniše dobro, i do sada niko nije pominjao operaciju. A ona je rasla, i rasla, i sada je hirurg u čudu što mi ranije nisu predložili operaciju, jer po njenim rečima odavno je trebalo da je operišem.

Isto. Ima unutar zlezde cista/cvor koji je porastao do dimenzija koje oni smatraju da su granica prihvatljivog ida treba da se vadi, cela posto ima cvorova i na drugom lobusu. Iako su rezultati punkcije u redu, hormoni u redu, oni zbog dimenzija predlazu vadjenje, a meni se ne odrice sopstvene zlezde koja dobro radi.
Domacice ne znam kako si se ti odlucila da ipak operises, meni se nekako to ne radi, ne samo ono uobicajeno ljudski, sto niko ne voli pod noz, nego mi je bez veze da dozivotno uzimam te hormone a pri tom ja tegobe nemam. Jel tebi nesto smeta?

- - - - - - - - - -

I sta je to po njima odavno, zasto odavno ako I tebi radi ok? I ne znam koliko ti je narasla da je trebalo davno da je vadis. Jel bi tebi celu vadili ili deo?

- - - - - - - - - -

Ne razumem, zašto bi ti savetovali da vadiš ako uz hormone radi kako treba. Toj mojoj poznanici nisu nikako uspevali da nadju dozu i imala je silne probleme jedno 15 godina. Kad je operisala sve se vrlo brzo sredilo.

Ne pijem hormone, ne trebaju mi, funkcija zlezde u smislu hormona je sasvim kako treba. Problem su ciste tj cvorovi koji imaju dimenzije takve da hirurzi predlazu vadjenje.

Isto. Ima unutar zlezde cista/cvor koji je porastao do dimenzija koje oni smatraju da su granica prihvatljivog ida treba da se vadi, cela posto ima cvorova i na drugom lobusu. Iako su rezultati punkcije u redu, hormoni u redu, oni zbog dimenzija predlazu vadjenje, a meni se ne odrice sopstvene zlezde koja dobro radi.
Domacice ne znam kako si se ti odlucila da ipak operises, meni se nekako to ne radi, ne samo ono uobicajeno ljudski, sto niko ne voli pod noz, nego mi je bez veze da dozivotno uzimam te hormone a pri tom ja tegobe nemam. Jel tebi nesto smeta?

- - - - - - - - - -

I sta je to po njima odavno, zasto odavno ako I tebi radi ok? I ne znam koliko ti je narasla da je trebalo davno da je vadis. Jel bi tebi celu vadili ili deo?

- - - - - - - - - -

Ne pijem hormone, ne trebaju mi, funkcija zlezde u smislu hormona je sasvim kako treba. Problem su ciste tj cvorovi koji imaju dimenzije takve da hirurzi predlazu vadjenje.
Odlučila sam se na operaciju, jer nema onog ko ima veze sa medicinom da me nije pitao zašto mi je tolika štitna žlezda. Nezavisno od mog endokrinologa. Samo ona na to nije obraćala pažnju. A moja štitna žlezda je velika 17 godina, i ima očuvanu funkciju. Da bi se moja dr endokrinolog šokirala kada me videla posle dve godine, sa konstatacijom:"Iju, kolika Vam je štitna žlezda. Mora napolje, obavezno". I dok je kucala izveštaj, nekoliko puta je podizala pogled, gledala u mene, i samo se iščuđavala u stilu:"Ju, ju, jao, kuku, kolika štitna žlezda." :eek: I naravno, uputila me na skener, pa kod hirurga.

Na skeneru se pokazalo da postoji tumor na štitnoj žlezdi, a hirurg kada je videla snimak rekla je da je odavno trebalo da se izvadi. Odavno, zato što se desni režanj toliko proširio da uopšte ne zna kako će uspeti to sve da iseče i očisti, jer je mnogo visoko, a i vrlo blizu nekog velikog krvnog suda. I ona i endokrinolog su mi rekle da će početi da mi pravi smetnje prilikom disanja, da ću imati gušenja zbog njene veličine, i da je to ranije bio stav da se velike štitne žlezde ne diraju ako im je funkcija očuvana, ali da novija istraživanja pokazuju da to nije tako.

Vadili bi je celu, tu ne postoji dilema.

Stvarno neverovatno. Pa jel iko objasnio zasto je zlezda toliko uvecana. Da li su ti radili antitela, jel to uopste trazeno? U svakom slucaju bez sekiracije, izvadice je oni ma kolika bila...

A ***** ti ja takve lekare sto se iscudjavaju pred pacijentima, koji mogu biti svakakvi i ne moraju nuzno da znaju puno toga o medicini....

Em ljudi imaju problema sa nekim organom em im ovako jos i psihicko zdravlje ugrozavaju.... Objasni pacijentu lepo, nemoj ga lagati i umanjivati pravo stanje, ali biraj reci, gestikulaciju, sirenje i kolacenje ociju i neke palanacke komentare i dzovanska iscudjavanja, treba neko tako da premre od straha....

A i oni, lupetaju tako i kada to nije tacno, a posle se ispostavi da pogresili npr....

Ja tako znam da coveku rekli da mu zapusena karotida 90% i cudili mu se kako nije umro do sada i sve, on otisao god drugih, ovi drugi kazu - ma sve prohodno, kako treba 100%....Covek poludeo, jurio da ih tuzi i njihove jebene aparate, pa se na pola procesa svega toga smirio i odustao...

Back