Stitna zlezda

• Začetnik teme Začetnik teme d
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moje je misljenje da bi u ovom slucaju covek trebalo i da se posavetuje sa nekim pouzadnim farmaceutom, oni cesto slusaju mnogo pazljivije nego lekari,
a i tacno je da nekada jedan lek neko podnosi bolje, nego gore. Zato treba probati sa drugim, mozda i nekom kombinacijom.

I onda ce farmaceut da uradi sta, da mu napise na cedulji sta da kaze lekaru da propise? Mislim, nije kao da moze da mu da ’nako.
By the way, kad god neko krene sa ovakvom pricom, setim se kako je komsinica trazila od farmaceuta nesto za gljivicnu infekciju nokta, a on joj dao mast u cijem uputstvu ogromnim slovima pise “Ne koristi se za gljivicne infekcije nokta”.
Svako nek se drzi svog posla za koji je strucan.

Moje je misljenje da bi u ovom slucaju covek trebalo i da se posavetuje sa nekim pouzadnim farmaceutom, oni cesto slusaju mnogo pazljivije nego lekari,
a i tacno je da nekada jedan lek neko podnosi bolje, nego gore. Zato treba probati sa drugim, mozda i nekom kombinacijom.

Oni tvrde da je lek identican, a ja po mom organizmu i delovanju leka da nije.

Koliko god svi tvrdili da nema veze i da je svejedno, kai to je to, ja dok nisam sa letrox-a presla na eutirox nikakvih pomaka na bolje nisam imala. Kako i zasto ne znam, i nisam ja nesto namerno prelazila sa jednog leka na drugi, vec se desilo da nije bilo Letroxa i u apiteci mi dali kao zamenu. Hvala im.
Zar I ti sine brute?
Kad ja pisem I kazem da nisu isto ja sam lujka ili ko zna sta vec.Eto van ga sad.

I onda ce farmaceut da uradi sta, da mu napise na cedulji sta da kaze lekaru da propise? Mislim, nije kao da moze da mu da ’nako.
By the way, kad god neko krene sa ovakvom pricom, setim se kako je komsinica trazila od farmaceuta nesto za gljivicnu infekciju nokta, a on joj dao mast u cijem uputstvu ogromnim slovima pise “Ne koristi se za gljivicne infekcije nokta”.
Svako nek se drzi svog posla za koji je strucan.
Ja onda ne bih tacno znala sta ti farmaceuti uce 5 godina na faksu. Valjda da izdaju samo uredne fiskalne racune?
I ja znam slucajeve gde je hirurg odsekao "pogresnu" nogu.

Ljudi, ne znam nisam vise pametan, mozda bi trebao da insistiram kod doktora da probamo sa promenom leka tj. proizvodjaca. Ne moze da skodi, lek je u principu isti samo su neke supstance razlicite, mozda se jedan lek kod nekog drugacije apsorbuje, nisam pametan, samo nagadjam.
Naprimer ja sam primetio kad sam isao nakon godinu dana od operacije na sintegrafiju, onda moras da budes mesec dana bez hormona, i u tom periodu kad sam bio bez hormona meni su simptomi nestajali. Dobro, ali sto sam vise bez hormona onda upadas u drugu fazu, umor, zamaranje..... Ponovo kad sam poceo posle sintegrafije uzimati terapiju, nakon par dana simptomi su se pojavili. Ujedno primetio sam da mi je i pritisak, gornji poceo da raste, a kad sam bio bez hormona bio je ok. Inace nikad nisam imao visok pritisak.
Sad da li treba veci vremenski period da se organizam navikne na jednu odredjenu dozu, neznam ni sam.

Pa, kazi mi, sta mislis da uce?

Kako mislis da ti ona kaze tako nesto?Da si je pitao o kuvanju slatkog i spremanju zimnice svakako bi odgovor vec imao..;)

Mada sto se tice i farmaceuta i doktora,to je kao u svakom zanatu.poslu,bransi,ima i dobrih i losih..Treba gledati koji doktor je na glasu da je dobar strucnjak,ima i onih koji idu na posao koliko da odrade,ne unose mnogo potrebnu energiju,vestinu,znanje,gledaju na sat kad ce da im prodje radno vreme i manekenisu se po kancelarijama i muvaju sestre..Dobri doktori su se uvek odvajali i pacijenti su to znali i postovali takve strucnjake..
Farmaceuti po meni gledaju samo da utrape neki lek i imaju veci pazar,posebno ako radi vlasnik apoteke,stvarno ima retkih koji savesno rade svoj posao,pretezno tu nema pravih saveta,procitaju sta se trazi na receptu,ili ako neko nesto trazi oni mu ponude to i to,nema price sa pacijentom,nema saveta,sve nesto izvestaceno i nadmeno..Imao sam licno slucaj pre par godina kad mi je zaribalo grlo,temperatura,gnojna angina,i odem da kupim eritromicin u apoteku i vitamine,ona mi kaze,nema eritromicin,ja joj kazem dobro a sta mogu umesto toga da nije na pencilinskoj bazi a ona mi odgovara da ne zna tacno,pazi farmaceut..Kupio sam u drugoj apoteci sta mi je trebalo..Ima u svakom poslu svakakvih strucnjaka,nista nenormalno..

Poslednja izmena:
Pa, kazi mi, sta mislis da uce?
Pa pretpostavljam da uce recimo da znaju u komp da pogledaju i da znaju koji su sastojci nekog leka.
E sad ako ti mislis da kradu bogu dane pet godina ja tako ne mislim ni za jednu struku , kako za njihovu tako ni za tvoju.
Ovde je dosao covek, pitao oko svojih tegoba sa lekom u nadi da ce nekoga sa slicnim problemima naci, ali pocinju neke prepirke
koje veze s mozgom nemaju. Svakako da on zna da treba pitati svog lekara, ali njegov lekar njemu daje terapiju sa kojom ima problema,
a njegovi se problemi nece resiti ako neko prica o heklanju , o farmaceutima koji nista ne znaju.
Ja sam , kako sam vec rekla, listala neke sajtove na kojima pacijenti sa operisanom stitnom zlezdom ( i sa njegovom dijagnozom) pisu o istim stvarima
kao i on, a i njih njihovi lekari ne slusaju, ali pa opet neki su nasli neke druge terapije ( a to je nekoliko doza tog hormona u toku dana) pa im je bolje.

Sta ti savetujes ovom coveku bez da ulazis u diskusije o studiranju farmacije?

Poslednja izmena:
Pa pretpostavljam da uce recimo da znaju u komp da pogledaju i da znaju koji su sastojci nekog leka.
E sad ako ti mislis da kradu bogu dane pet godina ja tako ne mislim ni za jednu struku , kako za njihovu tako ni za tvoju.
Ovde je dosao covek, pitao oko svojih tegoba sa lekom u nadi da ce nekoga sa slicnim problemima naci, ali pocinju neke prepirke
koje veze s mozgom nemaju. Svakako da on zna da treba pitati svog lekara, ali njegov lekar njemu daje terapiju sa kojom ima problema,
a njegovi se problemi nece resiti ako neko prica o heklanju , o farmaceutima koji nista ne znaju.
Ja sam , kako sam vec rekla, listala neke sajtove na kojima pacijenti sa operisanom stitnom zlezdom ( i sa njegovom dijagnozom) pisu o istim stvarima
kao i on, a i njih njihovi lekari ne slusaju, ali pa opet neki su nasli neke druge terapije ( a to je nekoliko doza tog hormona u toku dana) pa im je bolje.

Sta ti savetujes ovom coveku bez da ulazis u diskusije o studiranju farmacije?

Svasta, nisam ni pomislio da kazem da ne uce nista. Kako si uopste to zakljucila? Moje pitanje nije bilo ironicno, pitao sam bukvalno sta mislis da uce sto bi ih kvalifikovalo za odredjivanje terapije.
Ne mogu da mu savetujem nista, jer ne mogu da kazem sa sigurnoscu da li je ovo zaista somatski sto on oseca. Lekari su ga pregledali, imaju celu njegovu istoriju, imaju laboratorijske rezultate i rekli su da treba da nastavi jos sa tom dozom i da ce biti u redu. Posto mi nemamo sve informacije koje oni imaju, niti neke objektivne pokazatelje, ja tezim da im verujem.
Recimo, pitao bih postavljaca pitanja sledece: da li su se tegobe ispoljavale bar jednom kad je bio kod lekara?

Poslednja izmena:
Svasta, nisam ni pomislio da kazem da ne uce nista. Kako si uopste to zakljucila? Moje pitanje nije bilo ironicno, pitao sam bukvalno sta mislis da uce sto bi ih kvalifikovalo za odredjivanje terapije.
Ne mogu da mu savetujem nista, jer ne mogu da kazem sa sigurnoscu da li je ovo zaista somatski sto on oseca. Lekari su ga pregledali, imaju celu njegovu istoriju, imaju laboratorijske rezultate i rekli su da treba da nastavi jos sa tom dozom i da ce biti u redu. Posto mi nemamo sve informacije koje oni imaju, niti neke objektivne pokazatelje, ja tezim da im verujem.
Recimo, pitao bih postavljaca pitanja sledece: da li su se tegobe ispoljavale bar jednom kad je bio kod lekara?
Pa oni ( farmaceuti) i ne odredjuju terapiju nego pitas apotekara da li postoji neki drugi lek sa tim sastojcima koje ti, ja, on, sada uzima, on ti kaze da li postoji ili ne,
a onda ti zamolis tog koji ti prepisuje terapiju da zameni taj lek sa ovim drugim jer ako je sve isto, a njemu nije dobro od prvog da proba ovaj drugi.
Nema tu nikakve filozofije iako ti zelis da nam sugeriras da lekar bolje zna od farmaceuta i koji lekovi uopste i postoje ( a ne zna, zeva i on u komjuter,
ako ga ne mrzi, a obicno ga mrzi), a ja samo pisem o svoijim nekim iskustvima sa farmaceutima gde sam od njih u Srbiji ( s obzirom da obicno i nema lekova
koje ti lekar prepise) dobijala savrsene zamene sa detaljnim objasnjenjima sta i kako.

Pa oni ( farmaceuti) i ne odredjuju terapiju nego pitas apotekara da li postoji neki drugi lek sa tim sastojcima koje ti, ja, on, sada uzima, on ti kaze da li postoji ili ne,
a onda ti zamolis tog koji ti prepisuje terapiju da zameni taj lek sa ovim drugim jer ako je sve isto, a njemu nije dobro od prvog da proba ovaj drugi.
Nema tu nikakve filozofije iako ti zelis da nam sugeriras da lekar bolje zna od farmaceuta i koji lekovi uopste i postoje ( a ne zna, zeva i on u komjuter,
ako ga ne mrzi, a obicno ga mrzi), a ja samo pisem o svoijim nekim iskustvima sa farmaceutima gde sam od njih u Srbiji ( s obzirom da obicno i nema lekova
koje ti lekar prepise) dobijala savrsene zamene sa detaljnim objasnjenjima sta i kako.

ali u doba interneta, to mozes da saznas i bez takvih pitanja. a ocigledno je da ume da koristi internet, inace ne bi dosao na forum :)
ali ok, shvatam sta hoces da kazes. lekar i farmaceut su komplementarne profesije, a ne suprotstavljene. ja ne sugerisem da bilo koji zna bolje od onog drugog koji lekovi postoje. ali samo jedan od njih dvojice je kvalifikovan da odredi terapiju i dozu. farmaceuti rade jako odgovoran posao, ali im nije posao da lece.

i da, naravno, ako bi se ovakve tegobe nastavile, treba da proba sa drugim lekom, ali gotovo je sigurno da mu to ne bi pomoglo. najvaznije je ono sto sam rekao malopre, mi nemamo celu sliku. ima mnogo raznih parametara koje treba uzeti u obzir, a koji nama nisu predoceni.

Poslednja izmena:
Snizen mi je t3.....ubicu se ko siroce,sad naravno prvo opsta praxa pa onda preko reda boks za specijalistu sa pacijantima I predstavnicima farm. kuca.
Prosecan dan u zivotu jednog bolesnika....Povisen puls al ko **** to po njima ja sam dosla na kafu a ne po savet.A onda mi neko kaze nije to nista mlada si...... :evil:

Naravno, da sam u vise navrata bio kod lekara i da su u tom trenutku bili ispoljeni simptomi i da sam ih predocio doktoru. Pored pre navedenih simptoma, bilo je i napada vrucine,znojenja. Doktor bi smanjio dozu, rekao da organizam treba da se navikne dok se ne nadje odgovarajuca doza i to je to. To mi je rekao i doktor Nuklearne i Endokrinolog (nacelnici). Bio sam i kod psihijatra, covek kaze hormoni, kad te uhvati uzmi bromazepam. Necu da lazem, na samim pocecima uzimanja terapije to je bila katastrofa, sad je malo lakse, manji su simptomi. Samo, to jednostavno predugo traje. Veruj mi poznajem svoje telo, bukvalno sve pocinje posle uzimanja hormonske terapije tj. Eutiroxa. Ponavljam kad sam pred sintegrafiju bio bez terapije ti se simptomi povlace ali ulazis u drugu fazu sto si vise bez hormona( umor, zamaranje....). I to sam spomenuo doktorima, ali oni jednostavno kazu mora organizam da se privikne i to je to. Inace ja sam stvarno disciplinovan pri uzimanju terapije i ne eksperimentisem.

Snizen mi je t3.....ubicu se ko siroce,sad naravno prvo opsta praxa pa onda preko reda boks za specijalistu sa pacijantima I predstavnicima farm. kuca.
Prosecan dan u zivotu jednog bolesnika....Povisen puls al ko **** to po njima ja sam dosla na kafu a ne po savet.A onda mi neko kaze nije to nista mlada si...... :evil:

e siročiću,neće te još vrag odnjeti..šta si se prepala..:telefon:

Naravno, da sam u vise navrata bio kod lekara i da su u tom trenutku bili ispoljeni simptomi i da sam ih predocio doktoru. Pored pre navedenih simptoma, bilo je i napada vrucine,znojenja. Doktor bi smanjio dozu, rekao da organizam treba da se navikne dok se ne nadje odgovarajuca doza i to je to. To mi je rekao i doktor Nuklearne i Endokrinolog (nacelnici). Bio sam i kod psihijatra, covek kaze hormoni, kad te uhvati uzmi bromazepam. Necu da lazem, na samim pocecima uzimanja terapije to je bila katastrofa, sad je malo lakse, manji su simptomi. Samo, to jednostavno predugo traje. Veruj mi poznajem svoje telo, bukvalno sve pocinje posle uzimanja hormonske terapije tj. Eutiroxa. Ponavljam kad sam pred sintegrafiju bio bez terapije ti se simptomi povlace ali ulazis u drugu fazu sto si vise bez hormona( umor, zamaranje....). I to sam spomenuo doktorima, ali oni jednostavno kazu mora organizam da se privikne i to je to. Inace ja sam stvarno disciplinovan pri uzimanju terapije i ne eksperimentisem.

Juce je kod mene bila zena koja je pre 4 mseca operisala stitnu zlezdu, dosla je da uzme neke knjige koje je od mene kupila preko neta, znaci nepoznata osoba,
ali smo malo popricale, pile kafu pa je i sama rekla da je imala tu operaciju i da se za cetiri meseca ugojila 8 kg jer joj njen lekar daje neku jako nisku dozu tih hormona
da bi se dobro osecala i ne bi imala problema koje ti opisujes. Ti "nacelnici" ( cudo da se samo Srbija fascinira nekakvim nacelnicima po klinikama) i njoj su preporucivali
visoke doze, ali je njen kucni lekar njoj unapred rekao da ce imati problema i da ce joj biti OK ova niska doza ( ako se ne varam radi se o nekih 70 jedinica, a ne uobicajenih
120). Ona kaze da se savrseno oseca ( a tako i izgleda,) ali j sada je zeza taj usporen metabolizam i gojenje.
Ona je sama svog lekara molila da joj povisi tu dozu, ali on odbija jer kaze da je njoj ovako OK.
Sada sam i ja sklona da pomislim da ti malo preterujes i da neke simptome i preuvelicavas.
Koji je problem da zamolis svog lekara da ti za neko odredjeno vreme od recimo mesec dana prepise nizu dozu?
Ili ocekujes neku pismenu potvrdu od tih nacelnika da je ta i ta doza za tebe najoptimalnija? Pa neces to nikada dobiti.

Juce je kod mene bila zena koja je pre 4 mseca operisala stitnu zlezdu, dosla je da uzme neke knjige koje je od mene kupila preko neta, znaci nepoznata osoba,
ali smo malo popricale, pile kafu pa je i sama rekla da je imala tu operaciju i da se za cetiri meseca ugojila 8 kg jer joj njen lekar daje neku jako nisku dozu tih hormona
da bi se dobro osecala i ne bi imala problema koje ti opisujes. Ti "nacelnici" ( cudo da se samo Srbija fascinira nekakvim nacelnicima po klinikama) i njoj su preporucivali
visoke doze, ali je njen kucni lekar njoj unapred rekao da ce imati problema i da ce joj biti OK ova niska doza ( ako se ne varam radi se o nekih 70 jedinica, a ne uobicajenih
120). Ona kaze da se savrseno oseca ( a tako i izgleda,) ali j sada je zeza taj usporen metabolizam i gojenje.
Ona je sama svog lekara molila da joj povisi tu dozu, ali on odbija jer kaze da je njoj ovako OK.
Sada sam i ja sklona da pomislim da ti malo preterujes i da neke simptome i preuvelicavas.
Koji je problem da zamolis svog lekara da ti za neko odredjeno vreme od recimo mesec dana prepise nizu dozu?
Ili ocekujes neku pismenu potvrdu od tih nacelnika da je ta i ta doza za tebe najoptimalnija? Pa neces to nikada dobiti.

Nije bas to tako. Meni je objasnjeno posto sam imao papilarni karcinom sa metastazom u linfni cvor da TSH mora da bude na donjoj ganici od 0.100 do 0.500, da ne bi doslo do rasta celija koje mogu da izazovu probleme. A to ima i na sajtu od Cigote.
Evo sta kazu u Cigoti.

Supresijska terapija tiroksinom
Bolesnik kome je uklonjeno celokupno tiroidno tkivo mora da uzima levotiroksin. Mnogi autori preporučuju da se levotiroksin ne daje samo u dozi potrebnoj za normalnu funkciju organizma (1.7 mikrograma na kilogram telesne mase) nego daju nešto veću dozu kako bi TSH ostao ispod 0.5 mJ/L. Razlog je da se spreči uticaj TSH kao stimulatora rasta jer ćelije papilarnog karcinoma reaguju na stimulaciju tirotropinom. Mnogi smatraju da je ovaj oprez nepotreban i da može doći do neželjenog efekta na kosti (poviušen tiroksin izaziva osteoporozu). Ipak, izgleda da ima opravdanja za veću dozu tiroksina jer su rezultati pokazali da je smrtnost manja u osoba koje su primale supresiju levotiroksinom.

Veruj mi da uopste neumisljam simptome, nakon 5 dana uzimanja prve tablete od 125, ja sam poceo osecati simptome. Bilo mi je receno da dodjem na kontrolu za 6 nedelja, ja sam jedva izdrzao mesec dana, otisao kod doktora rekao mu za simptome, tad mi je povecana doza. Cak sam bio dosao do 175, kako bi se TSH suzbio na donju granicu. Problem je kad ti daju vecu dozu TSH pada ali slobodni hormon FT4 raste, sad tu treba da se nadje prava doza. Da TSH bude na donjoj granici a FT4 na gornjoj.
A to da TSH mora da bude na donjoj granici objasnjavao mi je i Endrokrinolog, da ako TSH bude malo veci moze da izaove rast celija, pa ponov na radioaktivni jod....
Gospodja sa kojom si bili, koliko razumem pije 70, umara se, deblja...ona ce se i dalje deblajti bti umorna sve dok joj ne bude utvrdjena prava doza. Ponavljam ja kad sam se pripremao za sintegrafiju, moras da budes mesec dana bez hormona da bi TSH sto veci bio. Nakon par dana neuzimanja terapije, simptomi se povlace ali upadas u fazu drugih simptoma, umor, zamor, sto si vise bez hormona jedva odes do prodavnice.
Ujedno ja sam smrsao 7 kg. sto znaci da uzimam vise hormona koji mi ubrzavaju metebolizam, pa samim tim predpostavljam i stvaraju te simptome.
Ne mogu ti opisati kakve sam imao probleme na pocetcima uzimanja terapije, cak je supruga morala da zove hitnu, ali kad im objasnis problem koji imas kazu, hormoni, hormonska oluja, uzmite nesto za smirenje. Meni su sad simptomi manji nego pre, nego to samo predugo traje. Ja sam samo hteo da cujem da li je nko imo slicno iskustvo sa privikavanjem na terapiju i koliko mu je trebalo vremea da se stabilizuje. Zaboga kakve potvrde.
Ne bih voleo kad bude ovo neko bude citao a treba da ide na operaciju da se obeshrabri. Mozda mom organizmu treba malo veci period da se privikne na sve to.

Back