Juce je kod mene bila zena koja je pre 4 mseca operisala stitnu zlezdu, dosla je da uzme neke knjige koje je od mene kupila preko neta, znaci nepoznata osoba,
ali smo malo popricale, pile kafu pa je i sama rekla da je imala tu operaciju i da se za cetiri meseca ugojila 8 kg jer joj njen lekar daje neku jako nisku dozu tih hormona
da bi se dobro osecala i ne bi imala problema koje ti opisujes. Ti "nacelnici" ( cudo da se samo Srbija fascinira nekakvim nacelnicima po klinikama) i njoj su preporucivali
visoke doze, ali je njen kucni lekar njoj unapred rekao da ce imati problema i da ce joj biti OK ova niska doza ( ako se ne varam radi se o nekih 70 jedinica, a ne uobicajenih
120). Ona kaze da se savrseno oseca ( a tako i izgleda,) ali j sada je zeza taj usporen metabolizam i gojenje.
Ona je sama svog lekara molila da joj povisi tu dozu, ali on odbija jer kaze da je njoj ovako OK.
Sada sam i ja sklona da pomislim da ti malo preterujes i da neke simptome i preuvelicavas.
Koji je problem da zamolis svog lekara da ti za neko odredjeno vreme od recimo mesec dana prepise nizu dozu?
Ili ocekujes neku pismenu potvrdu od tih nacelnika da je ta i ta doza za tebe najoptimalnija? Pa neces to nikada dobiti.
Nije bas to tako. Meni je objasnjeno posto sam imao papilarni karcinom sa metastazom u linfni cvor da TSH mora da bude na donjoj ganici od 0.100 do 0.500, da ne bi doslo do rasta celija koje mogu da izazovu probleme. A to ima i na sajtu od Cigote.
Evo sta kazu u Cigoti.
Supresijska terapija tiroksinom
Bolesnik kome je uklonjeno celokupno tiroidno tkivo mora da uzima levotiroksin. Mnogi autori preporučuju da se levotiroksin ne daje samo u dozi potrebnoj za normalnu funkciju organizma (1.7 mikrograma na kilogram telesne mase) nego daju nešto veću dozu kako bi TSH ostao ispod 0.5 mJ/L. Razlog je da se spreči uticaj TSH kao stimulatora rasta jer ćelije papilarnog karcinoma reaguju na stimulaciju tirotropinom. Mnogi smatraju da je ovaj oprez nepotreban i da može doći do neželjenog efekta na kosti (poviušen tiroksin izaziva osteoporozu). Ipak, izgleda da ima opravdanja za veću dozu tiroksina jer su rezultati pokazali da je smrtnost manja u osoba koje su primale supresiju levotiroksinom.
Veruj mi da uopste neumisljam simptome, nakon 5 dana uzimanja prve tablete od 125, ja sam poceo osecati simptome. Bilo mi je receno da dodjem na kontrolu za 6 nedelja, ja sam jedva izdrzao mesec dana, otisao kod doktora rekao mu za simptome, tad mi je povecana doza. Cak sam bio dosao do 175, kako bi se TSH suzbio na donju granicu. Problem je kad ti daju vecu dozu TSH pada ali slobodni hormon FT4 raste, sad tu treba da se nadje prava doza. Da TSH bude na donjoj granici a FT4 na gornjoj.
A to da TSH mora da bude na donjoj granici objasnjavao mi je i Endrokrinolog, da ako TSH bude malo veci moze da izaove rast celija, pa ponov na radioaktivni jod....
Gospodja sa kojom si bili, koliko razumem pije 70, umara se, deblja...ona ce se i dalje deblajti bti umorna sve dok joj ne bude utvrdjena prava doza. Ponavljam ja kad sam se pripremao za sintegrafiju, moras da budes mesec dana bez hormona da bi TSH sto veci bio. Nakon par dana neuzimanja terapije, simptomi se povlace ali upadas u fazu drugih simptoma, umor, zamor, sto si vise bez hormona jedva odes do prodavnice.
Ujedno ja sam smrsao 7 kg. sto znaci da uzimam vise hormona koji mi ubrzavaju metebolizam, pa samim tim predpostavljam i stvaraju te simptome.
Ne mogu ti opisati kakve sam imao probleme na pocetcima uzimanja terapije, cak je supruga morala da zove hitnu, ali kad im objasnis problem koji imas kazu, hormoni, hormonska oluja, uzmite nesto za smirenje. Meni su sad simptomi manji nego pre, nego to samo predugo traje. Ja sam samo hteo da cujem da li je nko imo slicno iskustvo sa privikavanjem na terapiju i koliko mu je trebalo vremea da se stabilizuje. Zaboga kakve potvrde.
Ne bih voleo kad bude ovo neko bude citao a treba da ide na operaciju da se obeshrabri. Mozda mom organizmu treba malo veci period da se privikne na sve to.