Stitna zlezda

• Začetnik teme Začetnik teme d
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Je l istina da muskarci mnoogo manje oboljevaju od stitne zlezde jer su eto - muskarci (i zasto je to tako - dublje objasnjenje), ili je to jos jedan od mitova u oblasti medEcine od strane laika....
Jer ono, znam da muski oboljevaju cak i od kancera dojke, iako je za mnoge to nezamislivo i na to se gleda kao na "zenski tumor, tj tumor zena, a tumor prostate - muski tumor".

Ja sam sinoc guglala o tim oboljenjima, vise zbog lingvistike ( stitna ili stitasta zelzda), ali me je zanimalo i ovo o cemu Afro
govori u smislu gde sve ima jod i kako se moze izbeci ili smanjiti.

Stitna zlezda nema veze sa zastitom nego je to shtit, a i u nemackom je narodCki isto, znaci onaj oklop koji su nosili vitezovi svejedno koji.;)
Takodje stoji i konstatacija da je odnos 10x1 zene- muskarci, zasto , niko ne zna.
Takodje je i situacija da je danas i 10% zenske populacije na ovaj ili onaj nacin bolesno od viska ili manjka tih hormona , a do pre dvadeset godina bilo je samo 2%.

Unosenje joda ne moze dibiduz da se izbegne jer ga ima i u vodi koju pijemo,a sa tom vodom cirkulise i cela prehrambena industrija.
Ja licno nemam nikakvih problema, ali sam bila zaprepascena ( ne preterujem sa izrazom) kada su zene u nekom mom fitnis klubu medjusobno jedna
drugoj preporucivale ovaj hormon i to vece doze da bi oslabile i uzimale su ga, a sve su govorile da imaju poremecaj sa stitnom zlezdom i zaista
su rapidno slabile.

Opet pa neke teorije ( sinoc citam) da bi trebalo da se isproba i dijeta bez zitarica ( glutena) jer su neki kao alergicni na zitarice i otuda ovaj
Hashimoto poremecaj.

Stitna zlezda nema veze sa zastitom nego je to shtit, a i u nemackom je narodCki isto, znaci onaj oklop koji su nosili vitezovi svejedno koji.;)

A.. oklop nema veze sa ... zaštitom? Ja bih rekla da se zove štitasta, štitna, štitnjača iz oba razloga - jer je glavna žlezda regulator svih ostalih + je štitastog oblika.

A mislim da razlog zašto žene oboljevaju 10x češće nego muškarci ima neke veze sa ženskim reproduktivnim hormonima. Nisam sigurna kakva je veza, ali vuče mi na to, jer i oni, ali i hormoni štitne imaju veze sa hipofizom. Možda bih mogla da obavim research.

A.. oklop nema veze sa ... zaštitom? Ja bih rekla da se zove štitasta, štitna, štitnjača iz oba razloga - jer je glavna žlezda regulator svih ostalih + je štitastog oblika.

A mislim da razlog zašto žene oboljevaju 10x češće nego muškarci ima neke veze sa ženskim reproduktivnim hormonima. Nisam sigurna kakva je veza, ali vuče mi na to, jer i oni, ali i hormoni štitne imaju veze sa hipofizom. Možda bih mogla da obavim research.
A vidi, znaci u obliku je stita-?. Pa jasno otuda onda i naziv.
Nije iskljuceno da hormoni stvarno imaju direktne veze sa tim pomecejem.

- - - - - - - - - -

Ja slatko od toga nisam probala, ali sam nekad davno pravila taj liker i rado ga pila, al mi sad ne pada na pamet.

Ma to je slatko toliko slatko da ga ja verovatno danas ne bih vise ni jela, ali mi je ukus tih orascica i mnogo vanile ostalo u secanju, zato ga se setih.
Recimo kao i ono slatko od sljiva gde se sljive pune orahom:worth:
Ali ne jedem ni ja vise nista slatko, nema veze sa stitnom zlezdom.

Stitasta zlezda nije regulator svih ostalih. Ti mislis na hipofizu.
Stitasta se tako zove bukvalno iz jednog razloga - jer je nekom licila na stit. Ona luci tiroksin i trijodtironin koji imaju dejstvo na metabolizam celije. U slucaju njenih poremecaja, moze doci do poremecaja lucenja i drugih hormona, kao sto se moze desiti i u slucaju poremecaja neke druge zlezde. Njena fizioloska uloga nema nikakve veze sa regulacijom funkcionisanja ostalih endokrinih zlezdi.

To jeste glavna sumnja, da vecina autoimunskih oboljenja delom imaju veze sa hormonima, ali niko jos nije uspeo da utvrdi tacno kakva je veza u pitanju.
Kako da obavis research?

Poslednja izmena:
Stitasta se tako zove bukvalno iz jednog razloga - jer je nekom licila na stit. Ona luci tiroksin i trijodtironin koji imaju dejstvo na metabolizam celije. U slucaju njenih poremecaja, moze doci do poremecaja lucenja i drugih hormona, kao sto se moze desiti i u slucaju poremecaja neke druge zlezde. Njena fizioloska uloga nema nikakve veze sa regulacijom funkcionisanja ostalih endokrinih zlezdi.

To jeste glavna sumnja, da vecina autoimunskih oboljenja delom imaju veze sa hormonima, ali niko jos nije uspeo da utvrdi tacno kakva je veza u pitanju.
Kako da obavis research?

Ja malo obavih research, na brzaka i na preskok.;)
Oblik te zezde je oblik leptira, a verovatno je nekome licilo na stit, mislim da sam izraz potice iz grckog.
Smatra se, ali nema pouzdanih podatakla, da zenski hormoni imaju veze , ali sve u svemu niko ne zna tacne razloge.

Kako da obavis research?

Zna se bre !
B8XBu5HCEAEPZ7H.jpg

@Rayela, salim se malo hehe :mrgreen: :cool:

Kako da obavis research?

Штитна жлезда итекако има везе са лучењем осталих хормона.
Нпр. да ли си чуо да се дешава да се женама у хипотиреози прекине менструални циклус? ;)
Увек, кад се испитује женски стерилитет, поред основних полних хормона увек се одређује и ниво тироксина.

Те спреге су сложене и нису за студентски ниво али се свакако индиректно учи о томе на факултету.

Штитна жлезда итекако има везе са лучењем осталих хормона.
Нпр. да ли си чуо да се дешава да се женама у хипотиреози прекине менструални циклус? ;)
Увек, кад се испитује женски стерилитет, поред основних полних хормона увек се одређује и ниво тироксина.

Те спреге су сложене и нису за студентски ниво али се свакако индиректно учи о томе на факултету.

Mislim, ne znam sta nije jasno u ovom delu mog posta:

U slucaju njenih poremecaja, moze doci do poremecaja lucenja i drugih hormona

Ali, njena fizioloska uloga nije regulacija lucenja drugih hormona.
Ocigledno je da se post na koji sam ja odgovarao odnosio na hipofizu (TSH, FSH, GH,...)

Poslednja izmena:

Back