Stitna zlezda

• Začetnik teme Začetnik teme d
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav svima, javljam se posle malo duze pauze sa novim pitanjima.

Vec nekoliko meseci ne pijem euthyrox (prestala sam na svoju ruku da bih videla kakvi ce mi biti rezultati), ali danas sam bila na kontroli i moracu ponovo da pocnem sa terapijom jer su se rezultati pogorsali.
Malopre sam bila u apoteci i saznala da nema euthyroxa, kazu da je vec mesecima nestasica ovog leka i da mogu da pijem letrox jer je sastav isti. Samo da kazem da meni letrox i jeste prepisan, ali od samog pocetka sam koristila euthyrox i nije bilo nikakvih problema, pa bih bila sigurnija kada bih opet pila isti lek.

Znam da vecina ljudi pije euthyrox, retko ko letrox, a i cula sam da euthyrox daje mnogo bolje rezultate, pa se pitam da li da uopste pocinjem terapiju letroxom ili da malo obidjem apoteke i pokusam da nadjem svoj "stari, provereni" lek? Da li neko ima iskustva sa oba leka, da li je stvarno tacno da letrox nije bas toliko delotvoran?
Kako se vi snalazite, da li uspevate da nadjete euthyrox u apotekama?

:cistinaocare::dash::fdlan:

Побогу!
Не знам где си гледала,али моја тетка пије Еuthyrox и успева да га набавља,тј.није ни помињала да га је тешко нашла.
Мислим да купује у апотекама "Београд".
А и ако га баш нема,узми замену,али верујем да има.

Pozdrav svima, javljam se posle malo duze pauze sa novim pitanjima.

Vec nekoliko meseci ne pijem euthyrox (prestala sam na svoju ruku da bih videla kakvi ce mi biti rezultati), ali danas sam bila na kontroli i moracu ponovo da pocnem sa terapijom jer su se rezultati pogorsali.
Malopre sam bila u apoteci i saznala da nema euthyroxa, kazu da je vec mesecima nestasica ovog leka i da mogu da pijem letrox jer je sastav isti. Samo da kazem da meni letrox i jeste prepisan, ali od samog pocetka sam koristila euthyrox i nije bilo nikakvih problema, pa bih bila sigurnija kada bih opet pila isti lek.

Znam da vecina ljudi pije euthyrox, retko ko letrox, a i cula sam da euthyrox daje mnogo bolje rezultate, pa se pitam da li da uopste pocinjem terapiju letroxom ili da malo obidjem apoteke i pokusam da nadjem svoj "stari, provereni" lek? Da li neko ima iskustva sa oba leka, da li je stvarno tacno da letrox nije bas toliko delotvoran?
Kako se vi snalazite, da li uspevate da nadjete euthyrox u apotekama?

...meni je prepisan Letrox pa sam ga pila jedno vreme, onda ga nije bilo, i dobih zamenu Eutirox, svi tvrde da je isto, ali meni nije bilo...od kad sam presla na Eutirox bolje se
osecam....nemam pojma ima li ga u apotekama, jer kad su najavili nestasicu ja sam kupila 4 kutije, pa sad trenutno pijem trecu, dok nju potrosim naci cu opet i obezbediti
se za neko vreme....ja bar tako radim sa leovima za koje znam da moram imati i onda je sve pod kontrolom....

...inace nije pametno prekidati terapiju na svoju ruku....kao sto je vazno piti lek uvek u isto vreme i tacno po uputstvu sa sto manje tecnosti, jos bolje ko moze popiti ga
bez tecnosti i posle njega ne jesti i ne piti nista minimum pola sata....

...meni je prepisan Letrox pa sam ga pila jedno vreme, onda ga nije bilo, i dobih zamenu Eutirox, svi tvrde da je isto, ali meni nije bilo...od kad sam presla na Eutirox bolje se
osecam....nemam pojma ima li ga u apotekama, jer kad su najavili nestasicu ja sam kupila 4 kutije, pa sad trenutno pijem trecu, dok nju potrosim naci cu opet i obezbediti
se za neko vreme....ja bar tako radim sa leovima za koje znam da moram imati i onda je sve pod kontrolom....

...inace nije pametno prekidati terapiju na svoju ruku....kao sto je vazno piti lek uvek u isto vreme i tacno po uputstvu sa sto manje tecnosti, jos bolje ko moze popiti ga
bez tecnosti i posle njega ne jesti i ne piti nista minimum pola sata....
Drago mi je da si nasla ono sto ti odgovara i da se dobro osecas, to je najvaznije. :)
Da li si samo osetila poboljsanje otkad si na Euthyrox-u ili su ti i rezultati bolji? Kada si prelazila sa Letroxa na Euthyrox, verovatno si nastavila sa istom dozom; zanima me da li je vrednost TSH sa tom istom dozom Euthyroxa ostala ista ili se malo poboljsala?

Drago mi je da si nasla ono sto ti odgovara i da se dobro osecas, to je najvaznije. :)
Da li si samo osetila poboljsanje otkad si na Euthyrox-u ili su ti i rezultati bolji? Kada si prelazila sa Letroxa na Euthyrox, verovatno si nastavila sa istom dozom; zanima me da li je vrednost TSH sa tom istom dozom Euthyroxa ostala ista ili se malo poboljsala?

...meni se normalizovala....

Pozdrav svima,
danas sam uradio Eho stitne zlezde. Stitna zlezda je uobicajene lokalizacije, u celini lako uvecana, simetricnih lobusa. Parenhim izoehogen, nehomogen polinodozno izmenjen. Nodusi su hipo I izoehogeni. U levom lobusu najveci izoehogen nodus je promera 17mm, a najveci hipoehogen nodus u levom nodusu je promera 9 mm. U predelu istmusa na granici sa desnim lobusm izoehogen nodus promera 15mm.
U desnom lobusu najveci hipoehogen nodus promera 10 mm, najveci izoehogen nodus u desnom lobusu je promera 9mm.
Svi opisani hipoehogeni nodusi poseduju hiperehogen centar, bez pojacanog kolornog signala, moze se raditi o Ln.
Dg: Struma polynodosa
Rezultati hormona su u redu, osim antiTPO koji je 95,5 (ref. <34).
Da li bi neko mogao da mi protumaci ove nalaze I kako se ovo leci.
Pozdrav,
Aleksandar

Pozdrav svima,
danas sam uradio Eho stitne zlezde. Stitna zlezda je uobicajene lokalizacije, u celini lako uvecana, simetricnih lobusa. Parenhim izoehogen, nehomogen polinodozno izmenjen. Nodusi su hipo I izoehogeni. U levom lobusu najveci izoehogen nodus je promera 17mm, a najveci hipoehogen nodus u levom nodusu je promera 9 mm. U predelu istmusa na granici sa desnim lobusm izoehogen nodus promera 15mm.
U desnom lobusu najveci hipoehogen nodus promera 10 mm, najveci izoehogen nodus u desnom lobusu je promera 9mm.
Svi opisani hipoehogeni nodusi poseduju hiperehogen centar, bez pojacanog kolornog signala, moze se raditi o Ln.
Dg: Struma polynodosa
Rezultati hormona su u redu, osim antiTPO koji je 95,5 (ref. <34).
Da li bi neko mogao da mi protumaci ove nalaze I kako se ovo leci.
Pozdrav,
Aleksandar

Kad se postavi ovako pitanje, onda bi trebalo da napisete i koji su bili simptomi zbog kojih ste isli kod lekara.
Pretpostavljam da je Hashimoto tireoiditis u pitanju.

Sigurno necu uzimati nista na svoju ruku. Od simptoma imam lupanje srca, prekomerno znojenje, povremeno sam nervozan I ne mogu da spavam, hladni su mi tabani, imam ceste prolive ali nisam smrsao.
Aleksandar

"Kolega" zaboravio si mogucnost da on uzme samoinicijantivno lek i posle mu djavo bude kriv :)

Pa kao da to nije mogao da uradi i bez mog komentara

Sigurno necu uzimati nista na svoju ruku. Od simptoma imam lupanje srca, prekomerno znojenje, povremeno sam nervozan i ne mogu da spavam, hladni su mi tabani, imam ceste prolive ali nisam smrsao.
Aleksandar

Kad je to sve pocelo?

Lupanje srca od pre neki dan, bilo je stvarno strasno. Znojim se odavno, isao sam kod lekara zbog toga, ali su pripisivali ubrzanom metabolizmu. Tabani su mi hladni zadnjih godinu dana, a I prolivi su mi se javili od skoro.
Aleksandar

Pa pazi, to su sve simptomi hipertireoidizma, a Hashimoto je hipotireoidizam, medjutim on cesto pocne kao hipertireoidizam, pa posle predje u hipo-. E sad, ne znam koliko dugo moze da se ispoljava kao hipertireoidizam, tako da nisam siguran da li sam u pravu. Ova povisena antiTPO ukazuju na to.

Hvala na odgovoru. Kada malo bolje pogledam rezultate ispitivanja, oni su blizi donjoj granici, iako su u granicama normale, osim AntiTpo koji je oko tri puta veci. Rezultati su sledeci:
FT4-13,7 (ref. 10,2-24,5)
TSH-1,4 (ref. 0,3-4,2)
Anti Tpo Ab -95,5 (ref.<34)
Aleksandar

Da li je Hasimoto opasno oboljenje?

Nije opasno. Ako je uopste Hashimoto, posto ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu. Ali cak i ako jeste, nije opasno. To je hronicno oboljenje, u smislu da ne mozes da se izlecis, ali mozes efikasno da se lecis, tako da u zivotu nemas problema zbog toga, osim sto moras svakodnevno da uzimas lekove i da ides na povremene kontrole kod lekara. U sustini (mada je ovo glupo reci, ali mislim da je istina), ako bih morao da biram neko hronicno oboljenje koje bih morao da imam, izabrao bih verovatno to :D

....moze, pila ja pre nego sto sam presla na Eutirox i svi lekari tvrde da je to isti lek, a ja i dalje tvrdimm da nije...dok sam pila Letrox nikakvih pomaka
nije bilo, kad sam presla na Eutirox skroz druga prica....ali ajde ako ovog bas nigde nema, moze da posluzi dok se ne pojavi ponovo...

Back