Stitna zlezda

• Začetnik teme Začetnik teme d
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Misliš na sedimentaciju eritrocita?To mi je 2(2-12),znači normalno..
Izguglao sam mnogo u dva dana,ali opet mi mnogo toga nije jasno:confused:Hormoni i tg-at su normalni,jedino mi je povišen tpo 126,2(0.0-10.00 norm.vr.),pa se pitam da li je moguće da ja nemam taj hašimoto,i da li je ovo neka privremena upala?
Kao neka knedlica da mi stoji u grlu,ne boli ništa i kao da me malo steže vrat,a ponekad ponoći u krevetu mi utrne grlo,traje oko minut,kako kad pa prestane.To već tako sigurno 3,4 godine,sa prekidima po par mjeseci,i to samo kad sam pod nekim velikim stresom,kad se jako iznerviram..

...da, eto meni je po zadnjem nalazu 20, po proslom 60:mrgreen:

...imala sam taj osecaj da me neko davi, ali nece da me udavi skroz nego samo stiska oko vrata....onako da me "uplasi"....taj osecaj je prestao od kad uzimam terapiju Eutiroxa,
jer je sve verovatno povezani, i ne bi se zvala bas onako dzaba STITNA zlezda....
...radila sam i Sintigrafiju na Onkoloskom i tamo je ustanovljeno da imam hronicnu upalu stitne, mada sam to radila bez saveta mog endokrinologa sa KC, pa kad sam joj pokazala
nalaz ljutila se, zasto sam isla na to snimanje, i rece "eto sad ste sebi kupili kartu za potencijalni kancer stitne"...a ovi mi dali hitan uput da to snimim..ajde sad znaj, ista vrsta
lekara iste nauke studirali, a razliciti stavovi...nisam se nesto opteretila time, meni je vazno da se dobro osecam, da kilazu drzim pod nekom kontrolom, jer sam se ja bas mnogo
gojila...

...moguce da nemas nista od toga, nego sam da treba da naucis da se smiris...kad je frka....ja ne umem, zato sam i dosla dokle sam dosla...ali mi ne predstavlja problem da pijem
taj lek, narocito sto se sve polako vraca u normalu...

...manje guglaj, svasta ces tamo naci, ja to ne radim....odem na zakazanu kontrolu i to je to, svo ostalo vreme zivim sto kvalitetnije mogu, e sad stres ne mogu da izbegnem,
ko moze bravo za njega....

...da, eto meni je po zadnjem nalazu 20, po proslom 60:mrgreen:

...imala sam taj osecaj da me neko davi, ali nece da me udavi skroz nego samo stiska oko vrata....onako da me "uplasi"....taj osecaj je prestao od kad uzimam terapiju Eutiroxa,
jer je sve verovatno povezani, i ne bi se zvala bas onako dzaba STITNA zlezda....
...radila sam i Sintigrafiju na Onkoloskom i tamo je ustanovljeno da imam hronicnu upalu stitne, mada sam to radila bez saveta mog endokrinologa sa KC, pa kad sam joj pokazala
nalaz ljutila se, zasto sam isla na to snimanje, i rece "eto sad ste sebi kupili kartu za potencijalni kancer stitne"...a ovi mi dali hitan uput da to snimim..ajde sad znaj, ista vrsta
lekara iste nauke studirali, a razliciti stavovi...nisam se nesto opteretila time, meni je vazno da se dobro osecam, da kilazu drzim pod nekom kontrolom, jer sam se ja bas mnogo
gojila...

...moguce da nemas nista od toga, nego sam da treba da naucis da se smiris...kad je frka....ja ne umem, zato sam i dosla dokle sam dosla...ali mi ne predstavlja problem da pijem
taj lek, narocito sto se sve polako vraca u normalu...

...manje guglaj, svasta ces tamo naci, ja to ne radim....odem na zakazanu kontrolu i to je to, svo ostalo vreme zivim sto kvalitetnije mogu, e sad stres ne mogu da izbegnem,
ko moze bravo za njega....

Mene to davljenje ne brine toliko,nego ovo kad mi utrne grlo,još nisam čuo da neko ima te simptome:D
A imam i uvećane pljuvačne žljezde,možda ima to neke veze,prije toga mi je natekao limfni čvor sa lijeve strane,skoro 20-ak dana pa je spao..
Kad sam je pitao jel to moguće od stresa,ona kaže kao nije jer i u porodici bližoj imam tih slučajeva,međutim čitao sam medic.istraživanja koja kažu da je stres glavni okidač,i sad ne znam kako mogu dalje vjerovati toj ženi..:dash:
Smirim se i trpim,ali jbg nekad puknem jer sam po prirodi veliki emotivac..a te tabletice za smirenje ne pada mi na pamet da trošim,to izbjegavam:mrgreen:

Mene to davljenje ne brine toliko,nego ovo kad mi utrne grlo,još nisam čuo da neko ima te simptome:D
A imam i uvećane pljuvačne žljezde,možda ima to neke veze,prije toga mi je natekao limfni čvor sa lijeve strane,skoro 20-ak dana pa je spao..
Kad sam je pitao jel to moguće od stresa,ona kaže kao nije jer i u porodici bližoj imam tih slučajeva,međutim čitao sam medic.istraživanja koja kažu da je stres glavni okidač,i sad ne znam kako mogu dalje vjerovati toj ženi..:dash:
Smirim se i trpim,ali jbg nekad puknem jer sam po prirodi veliki emotivac..a te tabletice za smirenje ne pada mi na pamet da trošim,to izbjegavam:mrgreen:

...e pa ne znam sta bi ti rekla, moras da verujes lekaru, bar ja verujem, e sad sto na netu svasta pise samo moze da ti uspanici i odvede u krivom pravcu, rekoh vec ja to ne radim...

...oko pilula stvari stoje tako da bi trebalo da se piju ako lekar odredi da imaju svrhu, a svi izbegavamo da ih pijemo, samo je bolje imati ih pri ruci u nekim situacijame nego
pucati po savovima....na svakom pojedincu je da odluci sta je za njega bolje....

:

Pa sta je problem? Stres se smatra jednim od glavnih okidaca za razne autoimunske (a i druge) bolesti, ali ti nije stres uzrokovao direktno bolest. U prevodu, ako smanjis stres, neces se izleciti. Lepo ti je odgovorila.

Pa sve i da ces piti celog zivota(a neces najverovatnije) nije kraj sveta breeeee!E da je meni samo to,nego i za epi terapija jos i vitamine sto pijem zbog jetre....E vala neki ne znaju da cene zivot! :<

E to me zanima,da li je moguće da je to neko privremeno stanje,neka akutna upala i slično?
Ona kaže da nije stres,nego kao genetski..

mozda nisam dobro razumeo, ali zar nisi rekao da traje vec mesecima? onda nije akutno. ali inace postoje tireoiditisi koji nemaju veze sa imunoscu, samo sto ne traju toliko dugo. uz to imas povisena TPO

a ovo drugo, trebalo bi malo vise vremena da ona tebi u ordinaciji objasnjava multifaktorsko oboljevanje. genetika je faktor, kao i stres.

mozda nisam dobro razumeo, ali zar nisi rekao da traje vec mesecima? onda nije akutno. ali inace postoje tireoiditisi koji nemaju veze sa imunoscu, samo sto ne traju toliko dugo. uz to imas povisena TPO

a ovo drugo, trebalo bi malo vise vremena da ona tebi u ordinaciji objasnjava multifaktorsko oboljevanje. genetika je faktor, kao i stres.

Traje par godina koliko sam ja skonta,ali samo povremeno imam te simptome,stezanje vrata,gušenje po noći,kao da ostanem bez zraka..
Potvrdio mi je danas jedan hematolog ono što sam i ja sumnjao,fakin hašimoto tiroiditis,pa za par dana kod endokrinologa.
Sad mi je jasnije,izučio sam to stanje danas,hormoni su mi još uvijek uredni,zato i nemam mnogo tih simptoma hipotireoze..
Kažu da ovo stanje u kom mi funkcija štitne nije poremećena može potrajati godinama,čak i decenijama..sve mi se čini da sam ja jedan od tih:mrgreen:

Zapravo stezanje i gušenje(povremeno) je počelo još 2007,(nisam dobro premota film:mrgreen:)a neke simptome kao što je lupanje srca,hladnoća u rukama i stopalima(povremeno) imam još od djetinjstva...zapravo imam ta povišena antitijela još od djetinjstva ubjeđen sam.A i dalje neoštećena funkcija žljezde..:think:TSH odličan 1.349
Kod mene je situacija malo specifična,kad malo duže ne vježbam i nisam fizički aktivan onda me zna vrat stezati,plus kad sam pod nekim sresom,a ovako nikakvih tegoba nemam..imam inače ogroman nivo bioenergije,pa kad se par dana ne trošim dođe mi da eksplodiram,ima tu nešto..
E sad ako ima neki znalac,volio bi da čujem njegovo mišljenje,bilo kakvu teoriju,ne mora biti doktor,čak je poželjno:malav:

Ama čovječe to je jasno,nego ja tražim objašnjenje zašto i pored tih godinama povišenih antitjela moja štitna radi normalno..
Inače bio danas kod endokrinologa,kaže žena da mi nije ništa,da mi je tsh odličan(1.349)i da taj hašimoto ima svaki drugi čovjek:think:Misli da sam hipohondar..

Pa to da ima svaki drugi covek nije tacno, mada mislim da nije govorila bukvalno, nego prosto je htela da ti kaze da to ima dosta ljudi, od kojih mnogi nikad ni ne potraze pomoc lekara jer su im simptomi blagi. Kod mnogih TSH jako dugo bude normalan i dugo ne dolazi do hormonskih promena, ali autoimunski proces ipak traje. Radjena su razna istrazivanja i neka od njih su pokazala da preventivna upotreba lekova moze da uspori autoimunski proces, ali ne znam da li se to kod nas primenjuje (mislim da ne). Osim toga, pokazalo se da selen moze da uspori proces, pa tako nije lose jesti hranu bogatu selenom:
http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-selenium.php

Pa to da ima svaki drugi covek nije tacno, mada mislim da nije govorila bukvalno, nego prosto je htela da ti kaze da to ima dosta ljudi, od kojih mnogi nikad ni ne potraze pomoc lekara jer su im simptomi blagi. Kod mnogih TSH jako dugo bude normalan i dugo ne dolazi do hormonskih promena, ali autoimunski proces ipak traje. Radjena su razna istrazivanja i neka od njih su pokazala da preventivna upotreba lekova moze da uspori autoimunski proces, ali ne znam da li se to kod nas primenjuje (mislim da ne). Osim toga, pokazalo se da selen moze da uspori proces, pa tako nije lose jesti hranu bogatu selenom:
http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-selenium.php

Pa i meni se čini da nije baš bukvalno mislila..
Čita sam ta istraživanja,ali ne bi ja pristao na to sve dok mi žljezda radi normalno.
Rekla mi je za selen,uzeo sam suplement danas...mada sad kad sam vidio na toj stranici,ima ga dosta i u ribi,a ja pogotovo zadnjih godina jedem dosta ribe(tuna,sardine),vjerovatno to dosta utiče u mom slučaju,plus vježbam rekreativno i svaki dan dvije kašike maslinovog ulja.Imao sam hroničnu inefekciju sinusa,u zadnjih par godina prehlađivao bi se tri,četiri puta godišnje i prilikom i namanje prehlade dobio bi jaku upalu sinusa,glava me razbijala.Od aprila 2012 pijem masl.ulje(nekad i u salati) svaki dan skoro,od tad se nisam ni jednom prehladio i nema upale sinusa...to ulje je čudo za zdravlje,pa ako neko ima problemčića sličnih i ovo pročita,obavezno nek uzme to ulje:whistling:

izvinjavam se na upadu ko s tavana nego vidoh sad da pricate o preventivnom lecenju
moja dr nekadasnja ima isti problem, nema siptome normalni hormoni ali povisena antitela, i ona mi je pricala da nece da je lece preventivno, iako bi bilo pametnije preduprediti nego cekati da se zahukta problem...tako da izgleda ne lece kod nas pre nego se javi problem

izvinjavam se na upadu ko s tavana nego vidoh sad da pricate o preventivnom lecenju
moja dr nekadasnja ima isti problem, nema siptome normalni hormoni ali povisena antitela, i ona mi je pricala da nece da je lece preventivno, iako bi bilo pametnije preduprediti nego cekati da se zahukta problem...tako da izgleda ne lece kod nas pre nego se javi problem

Ista stvar kod mene..ne vjerujem da se može to preduprediti zato što su tu antitjela povišena,i uvijek će biti štitna zapaljena koliko sam ja skonta..
Sve dok su mi hormoni normalni ne bi pristao na vještačke jer nema potrebe,ne bi se ja tu zahebavao sa tim..
Kod mene je sve normalno,samo kad sam pod stresom steže me malo grlo,i nekad u toku noći kao da me malo guši..
Zdrava ishrana,fiz.aktivnost je vjerovatno najbolja preventiva,bar u mom slučaju..ne znam,nisu svi isti..
Jel ima ona ponekad ove tegobe?Vježba li?Baš me zanima..:)

Ista stvar kod mene..ne vjerujem da se može to preduprediti zato što su tu antitjela povišena,i uvijek će biti štitna zapaljena koliko sam ja skonta..
Sve dok su mi hormoni normalni ne bi pristao na vještačke jer nema potrebe,ne bi se ja tu zahebavao sa tim..
Kod mene je sve normalno,samo kad sam pod stresom steže me malo grlo,i nekad u toku noći kao da me malo guši..
Zdrava ishrana,fiz.aktivnost je vjerovatno najbolja preventiva,bar u mom slučaju..ne znam,nisu svi isti..

nemam pojma, to bilo pre par godina dok sam isla na skolsko
vise ne idem kod nje na zalost ne moze, bila je genije
mislila sam na lecenje samog problema, tj napada imuniteta na stitnu, imunosupresivima, ne na hormone...da ne bi doslo do hormonskog poremecaja trebalo bi leciti primarni problem
mada nije ni to lecenje naivno mozda zato i nece, ne znam
vezbanje i sve sto navodis nema veze sa datim problemom, i ne resava ga
problem sa pogresnim funkcionisanjem imuniteta je kompleksnije prirode

imam identičan problem samo što je kod mene prisutan i čvorić na režnju.
i pre nekoliko dana sam (konačno) uradila hormone, sve su normalne vrednosti samo antitela značajno povišena. veli doktorka, nećemo tu još ništa raditi, pratićemo situaciju .
kada sam uznemirena imam osećaj kao da mi se stegne grlo, davi me, ne mogu da progutam ni pljuvačku...grozno.
što bi rekao jedan moj prijatelj, organizam ti se bori protiv samog sebe.
inače, on več nekoliko godina ima ozbiljnije probleme sa štitnom i kada je prošle godine počeo sa THC terapijom:lol: , kaže da je većina tegoba koje je imao ili smanjena ili nestala.
on marihuanu zaista koristi u med. svrhe, znači nije džanki nego je to po nekom njegovom iskustvu poslednje što je probao i kako kaže, najbolje do sad.

da, vezbanje je super, ali ti nece pomoci oko ovog problema. sto ne znaci da ne treba da vezbas svejedno :)

Ma nisam mislio da se pomoću vježbanja mogu smanjiti ta antitjela,znam da je to nemoguće(mada čuda su moguća)
Nego se pitam da li vježbanje može očuvati štitnu što duže,jer kod mene ovo traje godinama a funkcija žljezde odlična i dalje...e to se ja pitam,a siguran sam da ne može da šteti.

imam identičan problem samo što je kod mene prisutan i čvorić na režnju.
i pre nekoliko dana sam (konačno) uradila hormone, sve su normalne vrednosti samo antitela značajno povišena. veli doktorka, nećemo tu još ništa raditi, pratićemo situaciju .
kada sam uznemirena imam osećaj kao da mi se stegne grlo, davi me, ne mogu da progutam ni pljuvačku...grozno.
što bi rekao jedan moj prijatelj, organizam ti se bori protiv samog sebe.
inače, on več nekoliko godina ima ozbiljnije probleme sa štitnom i kada je prošle godine počeo sa THC terapijom:lol: , kaže da je većina tegoba koje je imao ili smanjena ili nestala.
on marihuanu zaista koristi u med. svrhe, znači nije džanki nego je to po nekom njegovom iskustvu poslednje što je probao i kako kaže, najbolje do sad.

Znam,čita sam te na prethodnim stranama:)
Meni su odlični hormoni,a tpo antitjela 126.4 što i nije mnogo,jer nekima su povećana i po nekoliko hiljada.
Pa da,i meni je rekla kontrola tsh-a za 6 mjeseci i to je to,iskulirala me za 3 minuta,kao nije mi ništa..
Zadnji puta sam je zapalio prije par godina,mogu ti reći smirila me par dana:D,ima tu nešto hmm,sa nekim razlogom je Bog dizajnirao,e sad masa ljudi to zloupotrebljava..
Ja nemam problema sa gutanjem,ali me jako steže u posljednje vrijeme,i ponekad utrne,to mi je čudno jer još nisam naletio na nekog da se žali na to trnjenje
Doduše možda zato što ovo pogađa uglavnom žene,jbt kako me krenulo još ću i menstruaciju dobiti:hahaha:

Znam,čita sam te na prethodnim stranama:)
Meni su odlični hormoni,a tpo antitjela 126.4 što i nije mnogo,jer nekima su povećana i po nekoliko hiljada.
Pa da,i meni je rekla kontrola tsh-a za 6 mjeseci i to je to,iskulirala me za 3 minuta,kao nije mi ništa..
Zadnji puta sam je zapalio prije par godina,mogu ti reći smirila me par dana:D,ima tu nešto hmm,sa nekim razlogom je Bog dizajnirao,e sad masa ljudi to zloupotrebljava..
Ja nemam problema sa gutanjem,ali me jako steže u posljednje vrijeme,i ponekad utrne,to mi je čudno jer još nisam naletio na nekog da se žali na to trnjenje
Doduše možda zato što ovo pogađa uglavnom žene,jbt kako me krenulo još ću i menstruaciju dobiti:hahaha:

to što opisuješ kao da utrne..možda je tvoj subjektivni doživljaj takav a radi se o istom simptomu kao i kod mene i ostalih.

- - - - - - - - - -

jesi li primetio neke značajnije promene u kilaži?
ja sam dosta smršala.

to što opisuješ kao da utrne..možda je tvoj subjektivni doživljaj takav a radi se o istom simptomu kao i kod mene i ostalih.

- - - - - - - - - -

jesi li primetio neke značajnije promene u kilaži?
ja sam dosta smršala.

Ma bukvalno utrne ali traje samo oko pola minuta,minut,i nije tako često..+ovo stezanje što imate vi..
Ništa u vezi kilaže,sve je o.k,zato što su mi hormoni o.k,i tebi su tako da mi je to baš čudno,jer tek kad se poremete hormoni dođe do toga koliko sam ja skonta..
U zadnjih nekoliko dana osjećam kao neki pritisak u očima,kao da me malo bole..ne znam ima li to veze sa ovim...

A onu hladnoću u rukama i stopalima osjećam povremeno skoro cijeli život,ali kad redovno trčim sve bude o.k
Znači trči dnevno bar 3,4 km i biće mnoogo bolje.Za početak koliko možeš...
Meni rekla samo da pijem selen..

Ma nisam mislio da se pomoću vježbanja mogu smanjiti ta antitjela,znam da je to nemoguće(mada čuda su moguća)
Nego se pitam da li vježbanje može očuvati štitnu što duže,jer kod mene ovo traje godinama a funkcija žljezde odlična i dalje...e to se ja pitam,a siguran sam da ne može da šteti.

Pa u kom smislu da je ocuva ako ne u smislu da snizi antitela, to jest da uspori autoimunski proces? Kako drugacije da je ocuva? Ne znam sta ti to znaci.
Mada, svejedno sta ti znaci, odgovor je da vezbanje ne pomaze tu.

A onu hladnoću u rukama i stopalima osjećam povremeno skoro cijeli život,ali kad redovno trčim sve bude o.k
Znači trči dnevno bar 3,4 km i biće mnoogo bolje.Za početak koliko možeš...
Meni rekla samo da pijem selen..

da, rekreacija je zakon.
inače, te suplemente...kad sve saberem, treba mi šaka svih vitamina i minerala koje bi valjalo nadomjestiti..kalcijum, magnezij, b kompleks,..eto, sad i taj selen...a ja ne pijem ništa od toga.

Back