Stitna zlezda

• Začetnik teme Začetnik teme d
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Иначе, Летрок, Еутирокс и Тиворал то су папалеле !!!

Исти лек је у питању- левотироксин натријум - само се разликује произвођач и милиграми активне супстанце по дози.

Оно што може да вам не прија и прави тегобе у овом смислу је само доза, не и име лека.

....u vezi leka sam ja bas kometarisala sa svojom doktorkom i ona kaze da su joj mnogi pacijenti kao i ja rekli istu stvar, da se od kad
uzimaju eutirox bolje osecaju, e sad moguce je i da je sugestija u pitanju....ne bih znala...
....kao sto ne znam ni na osnovu cega bas odredjuju dozu leka koji se uzima u mirkogramima, a kad sam sa nekim pacijentkinjama
uporedjivala parametre hormona i antitela skoro su isti, a doze razlicite, i to malo zbunjuje....:(

Докторска процена. Тако добијеш дозу. ;) Нису анти-тела једини параметар. Најважнији параметар је ниво хормона који продукује твоја жлезда тј. не продукује.

Докторска процена. Тако добијеш дозу. ;) Нису анти-тела једини параметар. Најважнији параметар је ниво хормона који продукује твоја жлезда тј. не продукује.

...mene to i zbunjuje, jer su hormoni vec pola godine sasvim ok...ali zato su antitela uzasno visoka....

Što se sastava lekova tiče, osim levotiroksin-natrijuma, Euthyrox i Letrox se razlikuju u pomoćnim supstancama:

Euthyrox: kukuruzni skrob, kroskarmeloza-natrijum, želatin, laktoza, monohidrat i magnezijum-stearat

Letrox: kalcijum hidrogenfosfat, dihidrat, mikrokristalna celuloza, natrijum skrobglikolat (tip A), dekstrin, delomicno zasićeni gliceridi.

Tivoral je istog sastava kao Euthyrox-u: kukuruzni skrob, kroskarmeloza-natrijum, želatin, laktoza, monohidrat i magnezijum-stearat.

Molila bih prisutne koji su upuceni, obzirom da sam na ovom forumu nova i sa ovom problematikom da mi protumaci rezultate. T3 -2,7 T4-192 (55-152), antitela TGAT - 1: 15000 (1:100)/ Naravno brine me najvise ovoliko visok broj antitela. Sta to znaci. Ja bih rekla da se sigurno radi o hipotireozi. Inace osecam umor, znojenje, nesanicu itd. vec duze vreme. Imam 46 godina a mens. ciklus sam izgubila pre 5 godina. Isla sam kod endokrinologa ginekologije , koji mi je uveo zamensku hormonsku terapiju za ciklus. Jedno od pitanja je i , da li mogu da pijem istovremeno hormonsku terapiju i za tiroidu, i za ginekoloske probleme, tj. nedostatak estrogena. ? Hvala unapred.

Što se sastava lekova tiče, osim levotiroksin-natrijuma, Euthyrox i Letrox se razlikuju u pomoćnim supstancama:

Euthyrox: kukuruzni skrob, kroskarmeloza-natrijum, želatin, laktoza, monohidrat i magnezijum-stearat

Letrox: kalcijum hidrogenfosfat, dihidrat, mikrokristalna celuloza, natrijum skrobglikolat (tip A), dekstrin, delomicno zasićeni gliceridi.

Tivoral je istog sastava kao Euthyrox-u: kukuruzni skrob, kroskarmeloza-natrijum, želatin, laktoza, monohidrat i magnezijum-stearat.

Zanima me kakve su ovo supstance?

U kojim proizvodima ih ima odprilike? Kako mogu znati jesam li na neku od njih alergičan?

Помоћне супстанце немају значај у терапији, већ у самом чину прављења таблете, њеног облагања, конзистенције и сл.

А како знати да ли си алергичан?
Одеш код алерголога, опишеш му своје тегобе, ако процени да ти треба тестирање добићеш га о трошку здравственог. А ако процени да ти не треба, мораћеш да платиш приватно анализе.

Molila bih prisutne koji su upuceni, obzirom da sam na ovom forumu nova i sa ovom problematikom da mi protumaci rezultate. T3 -2,7 T4-192 (55-152), antitela TGAT - 1: 15000 (1:100)/ Naravno brine me najvise ovoliko visok broj antitela. Sta to znaci. Ja bih rekla da se sigurno radi o hipotireozi. Inace osecam umor, znojenje, nesanicu itd. vec duze vreme. Imam 46 godina a mens. ciklus sam izgubila pre 5 godina. Isla sam kod endokrinologa ginekologije , koji mi je uveo zamensku hormonsku terapiju za ciklus. Jedno od pitanja je i , da li mogu da pijem istovremeno hormonsku terapiju i za tiroidu, i za ginekoloske probleme, tj. nedostatak estrogena. ? Hvala unapred.
Код тебе се ради о хипертиреози- појачаном лучењу хормона штитне жлезде.
Ова анти-тела су најчешће повишена код Хашимото тиреоидитиса...а код тебе је отишло у смеру појачаног лучења хормона.
Моћи ћеш да комбинујеш естроген са терапијом за штитну жлезду. :)

TSH - 88.1
FT4-5.1
FT3-2.9
jel mi mozete reci sto ako je TSH previse povecan:confused:

Широк је спектар могућности.
Почев од субклиничког тиреоидитиса,преко хашимотове болести, код амилоидозе, код гушавости...секундарно и код аденома хипофизе.
Мора Ваш ендокринолог да направи мало детљаније претраге.

Pitanje za nekog ko je upucen...
Na svakom uputu za upotrebu L-tiroxina pise da se prekine sa uzimanjem leka ukoliko postoji alergija ili PREOSETLJIVOST na aktivnu supstancu leka (sto bi bio l-tiroxin),sta se radi u tim situacijama?
Ovo pitam zbog sledeceg: Zbog sumnje na papilarni karcinom,nakon uradjene punkcije na VMA,od endohirurga sam dobio da pijem letrox50mcg do operacije da bi se sprecio dalji rast cvora koji je 30mm.Terapiju sam dobio iako su mi hormoni i tsh u granicama normale,mislim da je tsh bio oko3.
Nakom uzimanja leka,hronoloski iz dna u dan osetio sam sledece nuspojave
1.dan-blaga mucnina,u popodnevnim satima glavobolja u predelu sinusa,kao da imam upalu sinusa,umor,bol u misicima
2.dan-mucnina,glavobolja,malakslost,osecaj povisene temerature,umor,bolovi u misicima i zglobovima,nrevoza,razdrazljivost,nesanica...
3.dan-sve prethodno napisano, samo jos jace izrazeno+gubitak koncentracije,zamagljeni poglde,pad mentalnih sposobnosti...
Sva tri dana su mi pritiask i rad srci bili kao iz udzbenika
4 i5.dan-Prestao sam sa uzimanjem leka,iosecao sam se kao pre uzimanja tj.odlicno,bez ikakvih tegoba
6.dan-menjam letrox za eutirox,uzeo sam samo 12.5mcg i imao apsolutno iste nuspojave kao na letroxu.
Nisam hipohondar,nisam umislio,nuspojave su drasticne,takve da se ne mogu ignorisati.
Da li je moguce predoziranje za tako kratko vreme u tako malim dozama ili sam jednostavno zaista preosteljiv na l-tiroxin? (na inostranim forumima sam zaista pronasao ljude koji su preosetljivi na l-tiroxin u bilo kojim kolicinama)
Savet,misljenje?
pozdrav

Могуће је да је преосетљивост али далеко већ шанса је да сте предозирани хормонима штитне жлезде.
Ваша жлезда сама лучи хормоне, они су вам дали хормоне у таблети да би супримирали рад жлезде и на тај начин раст чвора. Међутим, жлезда не може одмах, истог дана да престане сама да смањује продукцију. дајте јој времена да се навикне. Наставите с терапијом. У случају да вам се стање додатно погорша, јавите се лекару који вам је преписао терапију. :)

Hvala na brzom odgovoru...:)
Postoje oprecna misljenja oko prepisivanja ove terapije.Endokrinolozi ne prepisuju terapiju ako je funkcija ocuvana,a samo neki endohirurzi prepisuju,tacnije samo ovaj moj :)
Terapiju sam prestao da pijem jer nisam mogao da je podnesem,a iskreno sam se i uplasio,nije mi bilo ni malo prijatno :)
Idemovih dana kod endokrinologa da vidim sta ce mi reci.
Pretpostavljam da TSH ne moze da reaguje za par dana,ali da li se to predoziranje moze vieti posle par dana sa rezultatima ft3 i ft4?
Primer,da izvadim sutra hormone i taj dan nastavim sa terapijom,pa ako mi se opet desi isto posle nekoliko dana,da opet uradim hormone.Da li ce se po rezultatima videti eventualna predoziranost? Ili jednostvno je to sok za organizam,nesto novo,pa mu treba vremena da se privikne?
Ja sam laik,ne mogu i ne zelim da pametujem,ali znam da su hormoni cista energija ,a 50mcg uopste nije mala doza na zlezdu koja radi normalno.To je skoro pa polovina doze za ljude kojima je odstranjena cela stitasta zlezda :)
Hvala :)

Требала би анализа крви да покаже повишен ниво хормона. :)
Не само да је пола дозе, већ је некима и читава доза. Логику Вашег хирурга разумем, али да ли је заиста нужно примењивати је, питање је. И треба да одете код ендокринолога, да чујете још једно мишљење. Успут одрадите и хормоне, након терапије преписане од хирурга.

Колико имаш откуцаја у минути?
.
Чир се манифестује кроз мучнине, повраћање при узимању зачињеније хране, кроз јаке болове.
Гастритис тј. запаљење желуца иде коз бол изнад пупка тј. негде у висини средине стомака. најчешће туп бол.

Radila sam UZ stitne zlezde i nalaz je sledeci :

Thireodea nehomogena, rastresita,sacasta,polinodusna, normalne velicine.
Desni rezanj 17,9 x 13 mm,istmus 3,4 mm.
Levi rezanj 18,6 x 16,5 mm
Tiroidea homogena,normalnih dimenzija.
U desnom i levom reznju nodusi do 3,8 x 3,7 mm
Karotide prohodne zadebljalih zidova.Limfne zlezde bademaste velicine 8,3 mm.

Rezultate hormonske analize cekam, radila sam ih u INEP-u.

Molim vas da mi malo objasnite .... da li ovo ukazuje na opasnost od kancera .... sedimentacija na prvi sat je 11 a bela krvna zrnca 4,7 ...
Hvala vam unapred!

Molim vas ako mozete da mi pomognete u tumacenju rezultata..veoma sam zabrituta jer simptome imam vec duzi period, znam,znam trebala sam ranije na ispitivanja...imam 24god...eh kad sam se psihicki osnazila od stresova odlucih se napokon i...

evo rez
T3 1,8 (1.2-3)
T4 96 (55-160)
fT4 13,5 (10-25)
TSH 4,4 (do 4,0)
Anti-tg-ab <20 (do 40)
Anti-tpo-ab 31 (<35)
PTO 49,3 (10-69)

TSH je povecan,sto je hipotireoza? sledece bi trebala ultrazvuk?
brinem jer eto nisam to na vreme odradila...

Do sada sam 2 puta radio UZ abdomena. Oba puta bio je visok meteorizam.
Žuć, jetra,pankreas, bubrezi, bešika i prostata su u redu.
Radiolog mi je rekao da želudac i creva se ispituju biopsijom.
Privatan pregled želudca i creva košta 4.000 din.

Inače, srce mi ponekad dodje i do 130 otkucaja/min.
Zadnja dva dana jedan dan pijem 100, a drugi 125mg (1 od 100mg i 1 od 25mg).
Dešavalo mi se da u sred noći kada se probudim srce kuca kao ludo.
Na kontrolu 09.09. otišao sam sa rezultatom: FT4=17,4 TSH= 21,7.
Od tada pijem 125mg. Da li sam se predozirao?

Protekle sedmice, bio sam i prehladjen. Pio sam hemomicin, prvi dan na 12h, zatim na 24h po 1.
4. dana terapije pošto sam popio hemomicin, bila mi je neka nelagoda u glavi, želudcu. Brzo sam jeo, jer lek slabo deluje na pun želudac.
Sad pomalo kašljem i imam gusti šlajm zelenkasto-žićkaste boje. Jezik je "zbog žlezde" beo već tri meseca manje-više slojevito.

Tri puta sam radio od juna krvnu sliku. Jedino za izdvojiti su:
opadanje limfocita: 34 , 26 , pa 21.
porast granulocita: 56, 61, 67.
blagi porast sedimentacije: 6, 8, 10.

Da napomenem, posle prve krvne slike(11.07.), snimao sam pluća rentgenom (20.07.). Pluća su čista na snimku.

Osećam da se brzo zamaram, brzo gladnim, uprkos što pijem Oligogal Se. :(

Imam pitanje, pošto je kontrola za mesec dana (10.11.):
- Šta da očekujem ako limfociti nastave da opadaju, a granulociti i SE rastu?
- Endokrinolog se čudi kako se već ne osećam dobro i šalje me kardiologu i neurologu. :think:
- Pre nego što sam krenuo sa terapijom, nisam imao ni perutanje kože, ni opadanje kose, ni porast mase sa holesterolom, ni nepodnošenje toiplote.
Jedino, pritisak, opterećenje, grćenje u mišićima, niži krvni pritisak ( koji je terenutno oko 110 sa 70, ali dodje i na 60) i mnogo podrigivanja i blagi zatvor.
- I naravno, čekam da mibude dobro :)

POZDRAV!!! :)

Da li neko zna gde privatno radi dr. Teodora Beljic ili da mi preporuci nekog drugog endokrinologa za stitastu zlezdu u BG? Hvala
Лично, не знам.
Видећемо хоће ли се још неко појавити на теми ко можда зна. ;)

Molim vas ako mozete da mi pomognete u tumacenju rezultata..veoma sam zabrituta jer simptome imam vec duzi period, znam,znam trebala sam ranije na ispitivanja...imam 24god...eh kad sam se psihicki osnazila od stresova odlucih se napokon i...

evo rez
T3 1,8 (1.2-3)
T4 96 (55-160)
fT4 13,5 (10-25)
TSH 4,4 (do 4,0)
Anti-tg-ab <20 (do 40)
Anti-tpo-ab 31 (<35)
PTO 49,3 (10-69)

TSH je povecan,sto je hipotireoza? sledece bi trebala ultrazvuk?
brinem jer eto nisam to na vreme odradila...
Не, TSH је хормон који стимулише штитну жлезду на рад. Њега лучи хипофиза. ;)
Повишена му је вредност у разним стањима, а ово твоје личи на увећање штитне жлезде. Нису ти још увек хормони штитњаче ни снижени ни повишени да бисмо могли да тврдимо да је хипер- или хипотиреоза, а нису ни анти-тела повишена па да тврдимо да је у питању ауто-имунитет.
Наравно, ултра звук је више него добро дошао. ;)

Da li mozete da mi preporucite nekog lekara endokrinologa za stitnu zlezdu u Zemunu, molim Vas za vase misljenje!
Iz Vojvodine sam i dobila sam uput za Zemun!
Код кога год да одете, биће добро. ;)

Do sada sam 2 puta radio UZ abdomena. Oba puta bio je visok meteorizam.
Žuć, jetra,pankreas, bubrezi, bešika i prostata su u redu.
Radiolog mi je rekao da želudac i creva se ispituju biopsijom.
Privatan pregled želudca i creva košta 4.000 din.

Inače, srce mi ponekad dodje i do 130 otkucaja/min.
Zadnja dva dana jedan dan pijem 100, a drugi 125mg (1 od 100mg i 1 od 25mg).
Dešavalo mi se da u sred noći kada se probudim srce kuca kao ludo.
Na kontrolu 09.09. otišao sam sa rezultatom: FT4=17,4 TSH= 21,7.
Od tada pijem 125mg. Da li sam se predozirao?

Protekle sedmice, bio sam i prehladjen. Pio sam hemomicin, prvi dan na 12h, zatim na 24h po 1.
4. dana terapije pošto sam popio hemomicin, bila mi je neka nelagoda u glavi, želudcu. Brzo sam jeo, jer lek slabo deluje na pun želudac.
Sad pomalo kašljem i imam gusti šlajm zelenkasto-žićkaste boje. Jezik je "zbog žlezde" beo već tri meseca manje-više slojevito.

Tri puta sam radio od juna krvnu sliku. Jedino za izdvojiti su:
opadanje limfocita: 34 , 26 , pa 21.
porast granulocita: 56, 61, 67.
blagi porast sedimentacije: 6, 8, 10.

Da napomenem, posle prve krvne slike(11.07.), snimao sam pluća rentgenom (20.07.). Pluća su čista na snimku.

Osećam da se brzo zamaram, brzo gladnim, uprkos što pijem Oligogal Se. :(

Imam pitanje, pošto je kontrola za mesec dana (10.11.):
- Šta da očekujem ako limfociti nastave da opadaju, a granulociti i SE rastu?
- Endokrinolog se čudi kako se već ne osećam dobro i šalje me kardiologu i neurologu. :think:
- Pre nego što sam krenuo sa terapijom, nisam imao ni perutanje kože, ni opadanje kose, ni porast mase sa holesterolom, ni nepodnošenje toiplote.
Jedino, pritisak, opterećenje, grćenje u mišićima, niži krvni pritisak ( koji je terenutno oko 110 sa 70, ali dodje i na 60) i mnogo podrigivanja i blagi zatvor.
- I naravno, čekam da mibude dobro :)

POZDRAV!!! :)
Твоји симптоми су начисто измешани.
Мало симптома хипертиреозе, мало симптома хипотиреозе.
Опадање вредности леукоцита уз пораст седиментације указује на неку упалу против које се имунитет не бори.
Шта ти је са анти-телима жлезде? Је л' и даље расту?

Back