Stitna zlezda

• Začetnik teme Začetnik teme d
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ради се помоћу игле која се наводи ултра звуком.
Мислим да се даје нека анестезија, али по правилу то не боли много. ;) Искусан ендокринолог је заврши за минут. Пунктира, размаже на плочице и готово. ;)

Ради се помоћу игле која се наводи ултра звуком.
Мислим да се даје нека анестезија, али по правилу то не боли много. ;) Искусан ендокринолог је заврши за минут. Пунктира, размаже на плочице и готово. ;)

U tom slučaju mi je lakše. Nekolicina ljudi mi je pričala da se SECKA malo,pa mi nije bilo baš svejedno... Hvala na informaciji.

mojoj majci je savetovana operacija vadjenja cele stitne zlezde, Bio je hladan cvor koji ne vezuje jod, sto je potencijalno opasno, ima snizen vitamin D, povisen PTH , povecano izbacivanje kalcijuma u mokraci 24h, i na uz ima taj nodus 3.5 cm i na levom reznju jos nekoliko manjih,,,,Kakva je operacija stitne zlezde i kakav je zivot bez nje?

mojoj majci je savetovana operacija vadjenja cele stitne zlezde, Bio je hladan cvor koji ne vezuje jod, sto je potencijalno opasno, ima snizen vitamin D, povisen PTH , povecano izbacivanje kalcijuma u mokraci 24h, i na uz ima taj nodus 3.5 cm i na levom reznju jos nekoliko manjih,,,,Kakva je operacija stitne zlezde i kakav je zivot bez nje?

Хладан чвор опасан?
Је л' рађена ту биопсија?

Novi rezultati (07.08.):

FT4 = 17,4 TSH = 21,7 ANTI TPO = 39,03
PSA = 0,409 (0,0 - 4,0)
SE = 10 ; GLUKOZA = 4,9 (3,6 - 6,4) ; UREA = 4,4 (<8,3) ;
HOLESTEROL = 4,27 (2,8 - 5,2) ;
HDL HOLESTEROL = 0,77 (>1,2) ; LDL = 2,58 (<3,34) ;
TRIGLICERIDI = 2,03 (<2,3) ;
ALFA AMILAZA ukupna = 87,0 (28 - 100) ;
CK = 86 (<195)
KRVNA SLIKA - U REDU

Reakcija ima još uvek: glava, grudi, srce,...
Zadnjih 7-8 dana pri najmanjem naporu - hodanje, šetnja, ustati i sesti - srce mnogo brzo lupa i pulsira - do 90 otkucaja/min.
Iz ove analize izdvajam: anti tela i sedimentaciju, koja se povećavaju! Pre mesec-dva ANTI TPO = 33,8 SE = 6.
Još se ne osećam dobro.
TRIGLICERIDI su se povećali sa 1,13 na 2,03.
Sutra idem na kontrolu. Još uvek pijem 100mg Euthyrox.

ne , nije radjena biopsija, ali trojica doktora su rekli da bi trebalo d aide na operaciju,,,
hladan cvor je potencijalno opasan, mada ne mora nista d aznaci, tako su nam rekli...

Предлагање операције тј. одстрањивање целе жлезде на бази сцинтиграфије, а да је чвор хладан и без патоанатомског налаза мени делује веома неозбиљно.
Мислим да треба да чујете још неког ендокринолога.

Novi rezultati (07.08.):

FT4 = 17,4 TSH = 21,7 ANTI TPO = 39,03
PSA = 0,409 (0,0 - 4,0)
SE = 10 ; GLUKOZA = 4,9 (3,6 - 6,4) ; UREA = 4,4 (<8,3) ;
HOLESTEROL = 4,27 (2,8 - 5,2) ;
HDL HOLESTEROL = 0,77 (>1,2) ; LDL = 2,58 (<3,34) ;
TRIGLICERIDI = 2,03 (<2,3) ;
ALFA AMILAZA ukupna = 87,0 (28 - 100) ;
CK = 86 (<195)
KRVNA SLIKA - U REDU

Reakcija ima još uvek: glava, grudi, srce,...
Zadnjih 7-8 dana pri najmanjem naporu - hodanje, šetnja, ustati i sesti - srce mnogo brzo lupa i pulsira - do 90 otkucaja/min.
Iz ove analize izdvajam: anti tela i sedimentaciju, koja se povećavaju! Pre mesec-dva ANTI TPO = 33,8 SE = 6.
Još se ne osećam dobro.
TRIGLICERIDI su se povećali sa 1,13 na 2,03.
Sutra idem na kontrolu. Još uvek pijem 100mg Euthyrox.

Али зашто себе толико оптерећујеш?
Број откуцаја срца је нормалан од 60-100, према томе уопште немаш убрзан рад срца.
Ок, анти-тела, али то није значајно повећање.
Мислим да мало претерујеш. ;)

Od sutra sam na 125mg Euthyrox.
Kontrola u novembru i to:
FT4, TSH, Glukoza, FSH, LH, Prolaktin, Estradiol, Testosteron.
Zbog čega mi ovo dr specijalista traži?
Pretpostavljam da sumnja na "povezanost" žlezda?
FSH sam radio pre mesec dana i bio je (ako se dobro sećam) 2,48 (1,5-12).
Inače, endokrinolog je pozitivno ocenio novi rezultat.
Po broju anti-tela tvrdi da to nije hronično, ali još ne daje prognozu za budućnost funkcije štitne žlezde.
Mada, čudi ga zašto još osećam razna stezanja, blage probade, igranja mišića,...???
Nadam se najboljem. Hranim se zdravo i umereno - riba, voće, povrće; dnevne fizičke aktivnosti i očekujem prestanak tegoba u organizmu.

Повећао ти је дозу због тих пропратних симптома.
А остале хормоне тражи због тога што штитна жлезда утиче на читав метаболизам, али и да би проверрио стање осталих. ;)

Dobar dan svima;)

Profesor doktor dermatolog Karadaglić me je poslao da provjerim štitnu jer imam vitiligo izazvan stresom, pa da ustanovi da li je povezano. Pogledala sam simptome hiper i hipo-tireoze prije nalaza i ustanovila da imam sve simptome hiper. Mršava sam, pojačan apetit, učestali odlazak u wc, emocionalna labilnost, tahikardija...etc. uglavnom sve. Sad sam dobila nalaze štitne i tsh mi je povišen - 4.94Ostalo je sve u granicama normale:
tt3 2.1 (0.9-2.4)
tt4 98.7 (63.0-150.0)
tpo at 0.5 (0.0-6.0)
tg at 1.6 (0.0-5.0)
Takođe sam pročitala da je kod hipertireoze tsh snižen, sem kada se radi o sekundarnoj hipertireozi izazvanoj ademom. Takođe već par godina mi je limfna žlijezda sa desne strane vrata uvećana, ali nikada nije bila bolna, niti mi je predstavljala ikakav problem.
Interesovalo me je vaše mišljenje, da li je moguće da imam ovu sekundarnu hipertireozu, koliko je ozbiljno ili nije to što mi je tsh uvećan i načini za tretiranje.
Hvala vam.;)

TSH је хормон који лучи хипофиза. Он делује на штитну жлезду тако што је подстиче/стимулише на рад. Одатле му је и име тирео стимулишући хормон.
Аденом хипофизе може узроковати повећање TSH, али факат је да твоја жлезда не ради појачано. Значи, о секундарној хипертиреози не бих говорила.
Претпостављам да ће те др Карадаглић упутити на ct главе. Међутим, овако дати дијагнозу, не можемо. :)

Једно питање, ово што си написала као ''tt3'', да не пише на налазу ft3 ?

Poslednja izmena:
Hvala na ekspresnom odgovoru, Sofija;)

Sad sam provjerila nalaz - i piše TT3. Dakle t, ne f, al sam ja to malim slovima napisala, onako ofrlje, takoreći.

Zanima me samo da li na ct glave ima potrebe da idem bez da me doktor Karadaglić upućuje, pošto živim u Podgorici, a kod njega tek mogu zakazati za oktobar mjesec, kad mi je i naznačena kontrola (čeka se dva mjeseca na zakazivanje u Crnoj Gori). Da li je išta hitno, pitam reda radi, da ja to obavim ako treba je l te. Otići ću svakako do endokrinologa, al dok dođem prvo do izabranog doktora, pa do endokrinologa... pitam da se uspokojim.;)

Od skoro imam sledeće "tegobe":

Kad toplom vodom pokvasim ruke, pokazuju mi se vene, koje posle brisanja peškirom se povuku.
To i nije problem nego - pri bilo kakvom naporu (fizičkom) šetnja i slično naglo mi radi puls srca, oko 100 otkucaja/min. pri strogom mirovanju je negde oko 80. inače kao da mi "brže" radi srce.

Kada hoću da izadjem napolje dok je toplo, ili kad se kupam u toploj vodi (kao uvek do sada), osećam teško disanje, stiskanje u vratu oko arterija, pritisak u glavi, blago stiskanje mišića grudnog koša, uglavnom s leve strane. U takvim situacijama, pritisak mi skače na 140 sa 90 (do 100 srčani). Isto je i pri nekom mentalnom uzbudjenju. jako i brzo lupanje srca.

Nikada do sada nisam imao te reakcije.
Pritisak se brzo vraća na 120 sa 80, uglavnom je i malo ispod. medjutim, ovo mi baš smeta.

Imate li nekakav savet?

Hvala na ekspresnom odgovoru, Sofija;)

Sad sam provjerila nalaz - i piše TT3. Dakle t, ne f, al sam ja to malim slovima napisala, onako ofrlje, takoreći.

Zanima me samo da li na ct glave ima potrebe da idem bez da me doktor Karadaglić upućuje, pošto živim u Podgorici, a kod njega tek mogu zakazati za oktobar mjesec, kad mi je i naznačena kontrola (čeka se dva mjeseca na zakazivanje u Crnoj Gori). Da li je išta hitno, pitam reda radi, da ja to obavim ako treba je l te. Otići ću svakako do endokrinologa, al dok dođem prvo do izabranog doktora, pa do endokrinologa... pitam da se uspokojim.;)

Не, ако др карадаглић не буде саветовао ct немој ићи. ;)
Он је искусан лекар, веома стручан (колико сам упозната) и мислим да нема потребе сумњати у његове савете. :)

Od skoro imam sledeće "tegobe":

Kad toplom vodom pokvasim ruke, pokazuju mi se vene, koje posle brisanja peškirom se povuku.
To i nije problem nego - pri bilo kakvom naporu (fizičkom) šetnja i slično naglo mi radi puls srca, oko 100 otkucaja/min. pri strogom mirovanju je negde oko 80. inače kao da mi "brže" radi srce.

Kada hoću da izadjem napolje dok je toplo, ili kad se kupam u toploj vodi (kao uvek do sada), osećam teško disanje, stiskanje u vratu oko arterija, pritisak u glavi, blago stiskanje mišića grudnog koša, uglavnom s leve strane. U takvim situacijama, pritisak mi skače na 140 sa 90 (do 100 srčani). Isto je i pri nekom mentalnom uzbudjenju. jako i brzo lupanje srca.

Nikada do sada nisam imao te reakcije.
Pritisak se brzo vraća na 120 sa 80, uglavnom je i malo ispod. medjutim, ovo mi baš smeta.

Imate li nekakav savet?

Чудно је да ти и поред терапије скаче притисак, пулс, имаш отежано дисање и сл.
Мораш да видиш са својим ендокринологом то.
Ја сам ти већ рекла да мислим да се превише узбуђујеш и да си екстремно усмерен на своје тегобе.
Покушај да не мислиш на своју штитну жлезду. ;)

Visok pritisak (150-160 sa 100) traje kratko, brzo se vraća u normalno.
Endokrinolog mi je merio prošle sedmice pritisak pritisak i bio je nizak!!!
Srce je imalo sinusni ritam, 80 otkucaja/min.
Čudno je što još osećam tegobe?
Pritisak mi naglo skače, osećam teže disanje, pritisak u glavi, u grudima, pištanje u levom uvetu. Da napomenem, 18.08. tekla mi je krv iz nosa. Posle toga desetak dana sam osećao povećan pritisak s leve strane glave.
Usledila je faza niskog pritiska.

Ako napravim nagli fizički napor lakšeg oblika - pritisak skače.
Radio sam pre 2 meseca UZ srca, i internista mi je rekao da na srcu nema ništa od tegoba ili oblika neke blesti.
On me šalje kod neuro-psihijatra.

Bolje sam se osećao pre 2 god sa 113kg, pre 2 meseca sa 101kg i pre mesec dana sa 95kg. Merio sam se pre 10-ak dana imam 90kg. Nemam holesterol, trigliceride i povišenu glukozu.

Endokrinologa baš briga šta ja osećam. Njemu je važno da je se rezultat popravio.
Osećam i pritisak u rukama oko vena kod laktova i kod šaka.

Poznato mi je da žlezda reguliše red srca.
Izdvajam rezultate CK:
10.08: 250 (<195)
07.09: 86 (<195)

Trenutno sam ekstremno laganoj hrani, iako nemam povećane rezultate gore navedenih!!!

Možda je u pitanju i sledeće:

Do 28.08. osećao sam tegobe u glavi. stiskanje sa normalnim i malo nižim pritiskom.
Tada sam se setio da voda smanjuje glavobolju.
Od tada pijem više vode, oko 2+ litra dnevno. I zaista, problemi sa glavom su prestali, ali je počelo oko srca i grudi, stiskanje i pritisak.

Da li sam naglom količinom vode, opteretio srce i bubrege? Inače, do sada sam pio malo vode na dan - 0,5 možda do 1 litar, zavisi ako pijem sok. Alkohol odavno ne pijem. Ako bih vratio uzimanje tečnosti na stare vrednosti, možda bi se rad srca popravio - umirio bi se pritisak?

Molim za savet!

...evo da se upisem ovde.....bila na kontroli UZ stitne i sve se malo izmenilo, ali doktorka rece nista dramaticno....
...opet mene brine jedna stvar, a to je dijagnoza Hasimoto tiroidis (verovatno nisam bas najsrecnije napisala) i njen
komentar da se ja ponasam malo neozbiljno po pitanju te bolesti....antitela su mi 8885....a na listi stoji <34..sto opet
nemam pojma sta znaci...ostali nalazi dobri, biohemija krvi kompletna ok, hormoni dobri...
...sta konkretno znaci ta bolest i sta mi koji vec pjemo lek za stitunu mozemo da uradimo po tom pitanju???
...svaki savet je dobro dosao...hvala...

Pozdrav!
Trenutno sam na 125mg Euthyrox-a, počev od čevtrtka 16.9.

Prethodni put kada sam Vam se obraćao zbog pritiska, bila je reakcija na količinu vode koju sam kroz nekoliko dana povećano unosio u organizam. Naime, uvek sam ranije pio malo vode - 2,3 čaše dnevno; a u ovom periodu oko 2,3 litra! Sada pazim, pijem oko litar vode.

Razlog za to su bili učestali probadi u predelu glave, pritisak u glavi (iako je krvni normalan) u ušima, sinusima, oko očiju.
Na receptu od Euthyrox-a nabrojana su neželjena dejstva, od kojih se javljaju i glavobolja, pritisak u glavi i očima.
Da napomenem, glava me nikada ranije nije bolela niti na bilo koji način reagovala!!!

29.8. krenuo sam sa povećanim unosom vode kako bih smanjio tegobe u glavi, misleći pošto je "ubrzan" metabolizam i razmena materija u telu, da i tečnosti "treba više". Ubro je krenuo brži rad srca i povećan pritisak koji je ujutro kada se probudim iznosio
135-90. Inače, normalan pritisak mi zbog žlede malo ispod 120-80.

Bio sam na kontroli 9.9 kod svog endokrinologa: FT4= 17,4 TSH= 21,7 ANTI TPO= 39,3. Požalio sam se na tegobe u glavi, ali on mi povećava dozu sa 100 na 125mg i upućuje me neuro-psihijatru!

Inače, moja tetka (1952.god) skoro 30 godina pije Tivoral 150mg, koji joj je prepisao drugi endokrinolog. Ista smo krvna grupa ako je bitna inormacija. Jedno vreme pila je Letrox, ali se nije osećala najbolje.

Hteo sam da se posavetujem sa Vama po pitanju dalje terapije i eventualne zamene leka Euthyrox sa Tivoralom ili Letroxom?

Da li bih mogao na 1 dan da smanjim ili ne uzmem dnevnu dozu, kako bih video da li bi reakcije u glavi prestale?
Šta Vi predlažete?

Trenutno ne osećam reakcije po mišićima itd. Kada bi me glava pustila, bio bih oporavljen 100%.

....ja sam pila Letrox pola godine, i kako ga nije bilo na trzistu nigde, preporuce mi u apoteci Eutirox kao zamenu, mada se on kupuje, ne ide na recept...
...od kada ga pijem bolje se osecam iako imam promena na stitnoj zlezdi u odnosu na predhodni UZ i nalaz krvi....
...kako imam Hasimoto i kako me je doktorka kritikovala da se ponasam "neozbiljno" u odnosu na bolest, pitala sam ovde za neka iskustva sa tom
bolescu niko mi nista nije odgovorio...krenula sam da citam po netu, pa odusala (plase me ti textovi)....prosto mi se cini da je nekad ipak bolje ziveti
u ne znanju...
...i dalje imam nesanice ali puno redje nego pre mesec dana....

...evo da se upisem ovde.....bila na kontroli UZ stitne i sve se malo izmenilo, ali doktorka rece nista dramaticno....
...opet mene brine jedna stvar, a to je dijagnoza Hasimoto tiroidis (verovatno nisam bas najsrecnije napisala) i njen
komentar da se ja ponasam malo neozbiljno po pitanju te bolesti....antitela su mi 8885....a na listi stoji <34..sto opet
nemam pojma sta znaci...ostali nalazi dobri, biohemija krvi kompletna ok, hormoni dobri...
...sta konkretno znaci ta bolest i sta mi koji vec pjemo lek za stitunu mozemo da uradimo po tom pitanju???
...svaki savet je dobro dosao...hvala...

Узрок настанка хешимото тиреоидитиса се још увек не зна.
Зна се да је у питању нека фалинка на нивоу имунског система.
Повишена су ти анти-тела што је и логично за ову болест штитне ж.
Шта можеш ти да урадиш тим поводом?
Да добро размислиш зашто ти имунитет трокира, да извршиш на неки начин евалуацију свог досадашњег живота и покушаш да заокружиш ствари које ниси, а оне које не можеш из објективних разлога да израционалишеш.

Свака болест која у основи има ауто-имунитет највероватније полази из наше главе. ;)

Back