Stigmatizacija ljudi sa psihickim problemima

Bas mi je drago sto je neko pokrenuo ovu temu! Stigmatizacija je itekako prisutna kod nas, budete li imali psihicke probleme i bude li se saznalo to ostade vam taj zig do kraja zivota(volela bih da gresim u vezi sa ovim, ali mi je iskustvo do sad pokazalo da je to zaista tako:() Ljudi ne razumeju ovakave probleme niti su spremni da saznaju nesto vise o tome vec samo osudjuju. Ja sam patila od teske klinicke depresije pre par godina, i sama sam primetila pocetne simptome kod sebe ali nisam zatrazila strucnu pomoc bas iz straha da ne budem etiketirana. U pocetku, moja porodica nije shvatila moje tegobe ozbiljno, a moja depresija se pogorsavala:nespavanje, potistenost, izgubila sam dosta kilograma, izbegavala sam ljude-iako sam pre toga bila drustvena osoba, a zatim i suicidne misli.Bilo je neizdrzivo,pa sam morala da se nekom poverim i ja to sve ispricam jednoj dobroj prijateljici koja studira medicinu, sa nadom da ce me ona razumeti i pomoci mi nekim savetom.Na moje strasno razocarenje ja od nje nikakvo razumevanje nisam dobila, vec je ona to saznanje o mojim problemima podelila sa mnogim ljudima, tako da je ubrzo ceo grad saznao da sam ja "odlepila". I dan danas zivim sa ovom etiketom, iako je proslo sest godina od tad, iako sam posle toga zatrazila strucnu pomoc i, na moje iznenadjenje, relativno se brzo izvukla iz svega ovoga. To se desavalo kada sam bila na kraju studija i ja sam posle toga ubrzo dala i jos par ispita, i zavrsila svoj fakultet u roku. Trazenje posla za mene nije bilo toliko problematicno jer se radilo o deficitarnom zanimanju u tom trenutku, ali reakcije ljudi sa kojima sam pocinjala da radim su bile porazavajuce. Ono sto meni najvise smeta jeste ta osuda, kao da si ti nesto strasno skrivio pa ti se desilo to sto ti se desilo. To u pocetku strasno boli, dok si jos "rovit" jer ti ni sam ne mozes u pocetku da svaris to sto ti se desavalo.Kasnije, covek ogugla na takve stvari, i na pricanje viceva na tvoj racun, i provokacije:otvorene i prikrivene, velike i male, vecina ljudi valjda dozivljava da si ti manje vredan ili slabic ako si imao ovakve probleme u zivotu.

Nemojte pogresno da me shvatite, ja nisam potpuno izolovana od drustva sad, rekoh radim, vidjam se sa ljudima, od svoje porodice imam punu podrsku-nikad me nisu osudili zbog toga, u emotivnoj sam vezi. Ali ne vidim da bilo ko u nasem drustvu govori o tome kako ljudi koji su imali psihicke probleme mogu i treba da rade, da itekako mogu da daju doprinos drustvu i zajednici u kojoj zive, da nema razloga da neko njih smatra "izgubljenim slucajevima".Cesto mi se desava da me i ljudi koji su mi bliski "pecnu" da ja kao sad nesto manje vredim ili sam slabic. Zbog toga se i pitam da li mozda nece i moj posao nekad biti ugrozen jer vidim da ma sta god uradila i postigla ja ostajem "slucaj". Mnogi ljudi u meni vise ne vide osobu koja je jedinstvena nego tu moju dijagnozu, bolest, iako ja nikakve smetnje nisam imala vec 5 godina.
Ne cudi me sto je to tako jer i oni koji bi trebalo da objasne ovakve stvari drugima cesto nemaju pojma o cemu pricaju.Jedan mlad psiholog u usponu iz mog radnog okruzenja je skoro izjavio da "depresija i nije tako ozbiljna jer kod nas svaki drugi covek pati od nje i da se ljudi zbog toga ne ubijaju" kao i to da "je mnogi foliraju", ali da je on presrecan sto je psihicki zdrav.Ja iz te price valjda ispadoh nekakav folirant na kraju:dash: Tako da i kad pozelim da objasnim neke od ovih stvari ljudima nemam pojma odakle da pocnem. Moj savet onima koji imaju slicne probleme jeste da budu veoma diskretni, i ne sire mnogo price o svojim problemima i ne budu naivni kao sto sam ja bila jer posle nece moci da skinu ljagu sa sebe, kao i da pazljivo biraju strucna lica kod kojih ce ici. I treba da znaju da i kad se to pregura zivot ponovo postaje sladak, inspirativan i vredan zivljenja:super:

redfury,trebalo je mnogo snage da se kroz sve to prodje.:zag:Nastavi da se boris za sebe,onako kako ti i tvoj doktor budete smatrali da je najbolje.

Mozda bi trebalo vise ljudi otvoreno da prica o ovom problemu,pa i poneki doktor da to procita,koliko da se malo spusti na zemlju i vidi kako se to ustvari zivi u Srbiji,da nije sve kao u knjigama,pa da dobro promisli kada daje savete.Cast izuzecima,naravno,ali takvih doktora je malo,taman ih je toliko da potvrde izreku da izuzetak potvrdjuje pravilo.

Znaci ipak neko razume koliko je snage potrebno da se kroz sve ovo prodje i da se nastavi zivot dalje. Lepo je to cuti::D U pravu ste da se o ovome ne prica dovoljno kod nas, skoro sam citala slicna iskustva ljudi na jednom hrvatskom forumu i vidim da je sve to i kod njih taboo tema, ali se dosta ljudi ukljucilo u diskusiju, podelilo svoja iskustva u nadi da ce time pomoci okolini da bolje shvati kroz sta oni prolaze.A koliko vidim, ova tema ce se kod nas potpuno ugasiti uskoro:(
Meni je posebno bila zanimljiva prica jedne devojke koja se iz Crne Gore preselila u Australiju i nastavila skolovanje tamo, posto uporedjuje reakcije okoline. I naravno da je razlika drasticna-mnogo se prica o alijenaciji koja postoji svuda na zapadu, pa i na tom udaljenom kontinentu, ali evo sta ona kaze: da se prijatno iznenadila kako ljudi pricaju o tom problemu, i o lecenju, i o svojim iskustvima,sasvim otvoreno. Pomenula je i situaciju kada je morala da brani neku prezentaciju pred vecom grupom pa se poverila i profesorki da ima problema sa depresijom i da ima neku vrstu socijalne fobije i da nije sigurna da to moze da uradi. Posle ovoga je profesorka uhvatila za ruku i sa puno topline joj rekla :"da ne brine, i da nije jedina sa ovim problemom" i umesto toga joj dala za zadatak da napise esej na istu temu.Sa ovakvom vrstom empatije ja sam se, kod nas, susrela samo kod lekara koji je placen da je pokaze, a mislim da je ona najbitnija da bi covek mogao da se suoci sa svojim problemom i nastavi dalje.

Najveci problem, po mom misljenju, je to sto ljudi koji pate od psihickih problema se uglavnom tretiraju kao osobe nizeg reda. Vecina ljudi sa kojima sam ja razgovarala na tu temu nikada nije ni culo za jako cesta oboljenja nego svaku i najblazu psihijatrijsku dijagnozu tretiraju kao "ludilo".
Desilo mi se da na pomen da bolujem od panicnog poremecaja dobijem pitanje: "Sta, imas sizofreniju?" i to krajnje smireno, stekla sam utisak da je sizofrenija "opustena".
Najvise od svega me zamara kada me neko onako sazaljivo pogleda i kada moram da objasnjavam sta je napad panike nekome ko apsolutno nema pojma o tome.
Jednostavno zbog takvog stava ljudi ponekad i sama pomislim da je sramota to sto bolujem od panicnog poremecaja, sto nije nimalo prijatno :(

Verujem da ste culi za slucaj zene koja je umrla od anoreksije u 40. godini zivota.
Evo linka ako niste citali, upozoravam da postoje 2 fotografije koje nisu prijatne.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/umrla-jer-bolnice-ne-primaju-anoreksicare-35334.php

Da li mislite da postoji stigmatizacija u ovom slucaju (anoreksija jeste psihijatrijsko oboljenje)?
Po Vasem misljenju, ko je odgovoran za ovo sto se desilo i da li je moglo da se spreci da zena umre?

Ovo sto se desilo je uzasno,a za porodicu preminule je posebno strasno.
Medjutim,mislim da ovde nema stigmatizacije.Bolesnica je sama izjavila da ne zeli da se leci,i to u svesnom stanju,tako da niko nije mogao na silu da je zadrzava.
Cesto obolela osoba konstantno odbija lekarsku pomoc.Porodica sve moguce pokusava,lekari takodje,ali,ne mogu vam opisati kako to izgleda kad pacijent NECE da popije lek,ili,primi injekciju,lekar ne sme na silu nista da uradi-koliko god da zeli da pomogne,a ni porodica.To je agonija i za pacijenta i za porodicu i za lekare,koji dolaze na poziv porodice-iako znaju da ce njihova pomoc biti odbijena!Ako osoba nije agresivna prema okolini vec samo prema sebi,smesti se na bolnicko lecenje tek kad pokusa suicid,jer u tom slucaju se ne pita da li hoce ili nece,nego-mora.
Mislim da je tako bilo i u slucaju ove anoreksicne zene.
Problem je u sistemu,ne u pojedincu.

Moj utisak je da su svi odmah "skocili" na lekare, sam naslov u novinama dovoljno govori o tome. Ali zapravo mislim da lekari u tom stanju nisu nista ni mogli da ucine za nju a ne zato sto anoreksicare ne primaju u bolnicu. Ali anoreksija se leci kod psihijatra pod broj jedan a zatim sve ostalo. A kada bude kasno kao u slucaju ove nesrecne zene njoj stvarno niko vise ne moze pomoci.

Anoreksija je bolest koja traje godinama i u velikom procentu ovoleli odbijaju lecenje, ali bas zato sto je to duga bolest da li mislite da ovde imamo stigmatizaciju u porodici? Sta znaci starateljstvo nad punoletnom osobom ako se sa tim starateljstvom ne moze nista? Da li jos neko misli da je u ovom slucaju bilo klasicne "malogradjanstine" koja prati psihijatrijske bolesti kao senka, jer je porodicu sramota, kriju i slicno s obzirom da osoba ne "padne" na 25 kg za kratko vreme?

Naravno da je porodica trebalo mnogo ranije da odreaguje,mada je i ona cesto nemocna.se Cesto se desava da porodica "previdi" da je neko bolestan bas zbog stida,mada ima tu i nebrige-nikoga nije briga kako je obolelom i niko nece da se "zamera" bolesniku,dok ne dodje do stanja kao ,recimo ,kod ove zene.E,onda svi hoce instant resenje...

Jos jedan primer stigmatizacije,10.10. je inace "Dan mentalnog zdravlja" ne treba da kazem da su organizatori manifestacije morali da pomere sve zbog "Parade ponosa" za 09.10.2010.
Ali to nije sve,nijedna televizijska stanica nije pomislila da prenese kako je protekla manifestacija na Adi.Zar ljudi koji imaju psihicke probleme ne postoje?
Ne bitno koja je vrsta psihickog problema,da li je depresija,panicni poremecaj,shizofrenija to ocigledno u Srbiji ne postoji?!:rtfm:

Jos jedan primer stigmatizacije,10.10. je inace "Dan mentalnog zdravlja" ne treba da kazem da su organizatori manifestacije morali da pomere sve zbog "Parade ponosa" za 09.10.2010.
Ali to nije sve,nijedna televizijska stanica nije pomislila da prenese kako je protekla manifestacija na Adi.Zar ljudi koji imaju psihicke probleme ne postoje?
Ne bitno koja je vrsta psihickog problema,da li je depresija,panicni poremecaj,shizofrenija to ocigledno u Srbiji ne postoji?!:rtfm:

Sramota!!! Samo to imam da kažem. Nemam ništa protiv homoseksualaca ali ovakvo ponašanje...pomeranje manifestacije i još totalno medijsko zapostavljanje...sramota za političare, medije i za celu državu!

Slazem se :ok:

Mozda bi ljudi sa psih. problemima trebaju da organizuju paradu da bi bili primeceni :rtfm:

Back