Stigmata

alchemy

Zainteresovan član
Poruka
107
Sinoc je na BK bio film Stigmata,koji sam gledala pre 4 godine prvi put.Na kraju filma pise da je 1947.,ne znam gde,pronadjeno jevandjelje za koje se smatra da je najverodostojnije,ali ga Vatikan ne priznaje,smatra ga za jeres.Pitanje religije me ne interesuje nesto posebno,pa o ovom slucaju nista ranije nisam ni cula.Svejedno,ova prica o izgubljenom/nadjenom jevandjelju mi je interesantna,pa valjda je ovaj forum najmerodavniji da mi kaze nesto o tome:)
pozdrav

Postoje razna jevandjelja koja su izbachena. Trazhi na internetu "Gnosticism". Po tim jevandjeljima (marija, toma itd) je nazarecjanin govorio kako je zapravo jehova losh bog, a on je doshao da podigne chovechanstvo na "vishi" nivo. Gnostika kao ideja jeste interesantna. Nazarecjanin je po njima spavao sa Marijom, a kasnije i sa Tomom valjda.
Kako je to slatko :oops: Prava idilichna atmosfera :oops: :twisted:

jeste, nadjeno je jos jevandjelja pa se postavilo pianje ko je sebi dao za pravo da odvaja "pravoverna" jevandjelja od ovih drugih (i pritom ih skartira).

tu ima zanimljivih stvari koje samo govore u prilog tome da je hriscanska vera samo jedna uspesna politicka partija koja nije birala sredstva da se odrzi na vlasti.

pa vidis
to se i svodi na onu moju konstataciju da su crkve pre svega ekonomske organizacije :)
zato su mi jako smesni tipovi koji je ovde tako agresivno brane
mislim da je film mnogo dobar
iako nisam vernik

anakin:
jeste, nadjeno je jos jevandjelja pa se postavilo pianje ko je sebi dao za pravo da odvaja "pravoverna" jevandjelja od ovih drugih (i pritom ih skartira).

tu ima zanimljivih stvari koje samo govore u prilog tome da je hriscanska vera samo jedna uspesna politicka partija koja nije birala sredstva da se odrzi na vlasti.

Hrishcjanstvo je uticalo najvishe na slovenski ratnichki duh. Razdvojilo je Slovene, dajucji jednima katolichanstvo, drugima islam, trecjima pravoslavlje.
Hrishcjanstvo je odlichan Savlov potez.
Bozhe, da se ljudi mole drvosechi, ribaru, ex-prostitutki, itd, ccc....

> jeste, nadjeno je jos jevandjelja pa se postavilo pianje ko je sebi dao za pravo da odvaja "pravoverna" jevandjelja od ovih drugih (i pritom ih skartira).

Kada evandjelja protivrece smislu i ucenju Starog zaveta, onda znamo da su neispravna, jer ne moze Bog da govori protivrecno samom sebi.

U vreme kada se desava sledeci dogadjaj koji komentarise evandjelista Luka, evandjelja Novog zaveta jos nisu bila napisana. Jedino pismo koje je postojalo je tada bilo pismo staroga zaveta, za koje je Isus rekao da nije dosao da ga ukine, vec da ga ispuni:

"Ovi pak bijahu plemenitiji od onih sto zive u Solunu; oni primise rec sa svim srcem, i svaki dan istrazivahu po Pismu da li je to tako" (Dela 17,11)

Dakle, Stari zavet je kriterijum sta moze da udje u kanon Novog zaveta. Sve sto je protivrecno smislu i nauci Starog zaveta ne moze i ne sme da udje u sadrzaj Novog zaveta.

Isus i njegovi ucenici nisu propovedali nauuku suprotnu onome sto je Bog otkrio u vreme Starog zaveta, jer Bog nije sam sebi protivrecan. Isus sam kaze da nije dosao da ukine nauku koja im je vec otkrivena, vec da je ispuni tako sto ce po njoj da zivi.

Back