Stigla ruska humanitarna pomoc. Hvala braco Rusi!

Znači ti hoćeš da kažeš da roba koja na primer ulazi iz Srbije na KiM ne može po međunarodnom pravu biti carinjena obzirom da je primalac osoba koja ima prebivalište na KiM?!?!?

To onda znači da i neka roba koja ulazi u Srbiju ne može biti carinjena ako sam ja npr. primalac?!?!?

Suviše uprošćavaš stvari, a one su daleko od toga, pogotovo u srbijansko-kosovskom slučaju, a ranijih godina u srbijansko-crnogorskom slučaju. Mislim, nije isto, al' je zaguljeno da popizdiš ako radiš moj posao.

Ovu materiju teško mogu da razjasnim i nekima koji su godinama u ovom poslu, tako da bi mi za tebe trebao kilometarski post. Nije retko da moram da se nabeđujem i sa carinicima, i da angažujem carinsku pravnu službu, jer ne znaju kako da postupe u određenim slučajevima.

Znači, ako hoćeš prihvati ovo što ti tvrdim, a ako nećeš veruj u šta ti se veruje.

Suviše uprošćavaš stvari, a one su daleko od toga, pogotovo u srbijansko-kosovskom slučaju, a ranijih godina u srbijansko-crnogorskom slučaju. Mislim, nije isto, al' je zaguljeno da popizdiš ako radiš moj posao.

Ovu materiju teško mogu da razjasnim i nekima koji su godinama u ovom poslu, tako da bi mi za tebe trebao kilometarski post. Nije retko da moram da se nabeđujem i sa carinicima, i da angažujem carinsku pravnu službu, jer ne znaju kako da postupe u određenim slučajevima.

Znači, ako hoćeš prihvati ovo što ti tvrdim, a ako nećeš veruj u šta ti se veruje.

Ako se bavish shpedicijom...u ovom sluchaju...lekovi iz Rusije...jasno je ko je poshiljalac...Shta pishe na fakturi, KO je primalac robe???

Pa buraz carini to, nemoj da ljudi cekaju.

Ako se bavish shpedicijom...u ovom sluchaju...lekovi iz Rusije...jasno je ko je poshiljalac...Shta pishe na fakturi, KO je primalac robe???

U ovom slučaju ne postoji faktura.

Umesto fakture, kod pošiljki hum. pomoći, se prilaže donatorsko pismo, koje daje donator, skupa sa potvrdom primaoca o saglasnosti sa prijemom te pošiljke.

Ovde je donator poznat, vlada R.F. Ne znam ko je naveden kao primalac. Moguće vlada RS, ministarstvo za KiM, ambasada RF u BG, neka org i sl.

Ovde treba napomenuti, da se u don. pismu kao i potvrdi promaoca navodi kome je donacija namenjena.

U ovom slučaju ne postoji faktura.

Umesto fakture, kod pošiljki hum. pomoći, se prilaže donatorsko pismo, koje daje donator, skupa sa potvrdom primaoca o saglasnosti sa prijemom te pošiljke.

Ovde je donator poznat, vlada R.F. Ne znam ko je naveden kao primalac. Moguće vlada RS, ministarstvo za KiM, ambasada RF u BG, neka org i sl.

Ovde treba napomenuti, da se u don. pismu kao i potvrdi promaoca navodi kome je donacija namenjena.

OK.
Ja hocu da poshaljem donatorski paket u Luxemburg...preko osobe iz Belorusije, koja je primalac u donatorskom pismu...koja treba...ne znam kako da to dostavi namenjenoj osobi u Luxemburgu...KAKO?

OK.
Ja hocu da poshaljem donatorski paket u Luxemburg...preko osobe iz Belorusije, koja je primalac u donatorskom pismu...koja treba...ne znam kako da to dostavi namenjenoj osobi u Luxemburgu...KAKO?

Ne karikiraj! Srbija i Luxemburg su međusobno priznate države.
Da se Luxemburg npr. nelegalno odcepio od Belgije i da Belgija osporava taj čin ti bi imao pravo da donaciju za Luxemburg uputiš u Brisel.

Ili evo ti bolji primer. U Abhaziju i Severnu Osetiju možeš da uputiš donaciju samo preko Tbilsija, gde će ja gruzijski carinici ocariniti. Kapissi?

Ne karikiraj! Srbija i Luxemburg su međusobno priznate države.
Da se Luxemburg npr. nelegalno odcepio od Belgije i da Belgija osporava taj čin ti bi imao pravo da donaciju za Luxemburg uputiš u Brisel.

Ili evo ti bolji primer. U Abhaziju i Severnu Osetiju možeš da uputiš donaciju samo preko Tbilsija, gde će ja gruzijski carinici ocariniti. Kapissi?

Ne karikiram...nijedan primer ti nije ni blizu mog...a evo zashto...i Abhazija i Osetija su u carinsko-poreskom sistemu Gruzije....
a ovo shto cu ti navesti nije moja...nego chinjenicno stanje... sa kojim, nadam se, da cesh se slozhiti...
Kosovo nije u poresko-carinskom sistemu Srbije od juna 1999, a ne od 17.02.2008.
e, kad neko nije u tvom carinsko-poreskom sistemu...kako se TI javljash kao papiroloshki END USER...?

Ne karikiram...nijedan primer ti nije ni blizu mog...a evo zashto...i Abhazija i Osetija su u carinsko-poreskom sistemu Gruzije....
a ovo shto cu ti navesti nije moja...nego chinjenicno stanje... sa kojim, nadam se, da cesh se slozhiti...
Kosovo nije u poresko-carinskom sistemu Srbije od juna 1999, a ne od 17.02.2008.
e, kad neko nije u tvom carinsko-poreskom sistemu...kako se TI javljash kao papiroloshki END USER...?

E, to ja njemu pokušavam da objasnim ali donkihot meša izgleda neke stvari.............

Sad me već zamarate. Počeću naplaćivati časove.

Kosovo je po rezoluciji UN izdvojeno iz jedinstvenog, kako ti kažeš, poresko-carinskog sistema, ali ne i iz Srbije.
Pošto Kosovo ima svoj budžet koji treba da se puni i iz carina, UNMIK je organizovao carinsku službu za taj posao. Svima je jasno da od prihoda ostvarenog carinama ni Beograd Prištini, ni kontra, ne bi uplatili ni cvonjka.

I svi su se s tim pomirili, i to tako funkcioniše od '99. Međutim, to je primenjivano na sve vrste pošiljki osim za humanitarne. Pošto se na humanitarne pošiljke ne naplaćuje carina, UNMIK je, do 17.02., vršio samo pregled pošiljke iz bezbednosnih razloga.

Nakon proglašenja nezavisnosti, pokušava se sprovesti stvarna, a ne praktična uloga carinjenja, što je odlika svake suverene države. I tu se pojavio ključni problem, jer takvu suverenu državu, a samim tim i njenu carinu, ne priznaje preko 150 država. Te države ne mogu da popunjavaju svoje carinske papire u kojoj će navoditi njima nepostojeću državu.

Većina ih u svom kodeksu šifara ni nema oznaku za Kosovo, nego sve pošiljke bilo kojeg karaktera šifriraju na Srbiju, bez obzira što se komercijalne carine od UNMIK carine.

Imali smo sličan slučaj sa Crnom Gorom pre otcepljenja, s tim da sadašnji problem koji imamo sa Kosovom nije nastao, jer su svi odmah priznali Crnu Goru.

I sad vas sve ljubazno molim da mi sjašite sa tim...
Kome nije jasno neka uči na sajtu za koji sam ranije dao link.

Smorili ste me.

Sad me već zamarate. Počeću naplaćivati časove.

Kosovo je po rezoluciji UN izdvojeno iz jedinstvenog, kako ti kažeš, poresko-carinskog sistema, ali ne i iz Srbije.
Pošto Kosovo ima svoj budžet koji treba da se puni i iz carina, UNMIK je organizovao carinsku službu za taj posao. Svima je jasno da od prihoda ostvarenog carinama ni Beograd Prištini, ni kontra, ne bi uplatili ni cvonjka.

I svi su se s tim pomirili, i to tako funkcioniše od '99. Međutim, to je primenjivano na sve vrste pošiljki osim za humanitarne. Pošto se na humanitarne pošiljke ne naplaćuje carina, UNMIK je, do 17.02., vršio samo pregled pošiljke iz bezbednosnih razloga.

Nakon proglašenja nezavisnosti, pokušava se sprovesti stvarna, a ne praktična uloga carinjenja, što je odlika svake suverene države. I tu se pojavio ključni problem, jer takvu suverenu državu, a samim tim i njenu carinu, ne priznaje preko 150 država. Te države ne mogu da popunjavaju svoje carinske papire u kojoj će navoditi njima nepostojeću državu.

Većina ih u svom kodeksu šifara ni nema oznaku za Kosovo, nego sve pošiljke bilo kojeg karaktera šifriraju na Srbiju, bez obzira što se komercijalne carine od UNMIK carine.

Imali smo sličan slučaj sa Crnom Gorom pre otcepljenja, s tim da sadašnji problem koji imamo sa Kosovom nije nastao, jer su svi odmah priznali Crnu Goru.

I sad vas sve ljubazno molim da mi sjašite sa tim...
Kome nije jasno neka uči na sajtu za koji sam ranije dao link.

Smorili ste me.

Boldovano...
Tu ni ti, a ni taj link ne pomazhe...sorry...
nisam shpediter...imam svog u firmi...koji radi te poslove...ali sam jako dobro upoznat sa robom koja ulazi ili izlazi iz zemlje...

treba svi da sjashemo...

Dragi "politika forumaši",

Želim da vas obavestim da me jedno vreme neće biti na pdf politika, koji napuštam iz kolegijalnosti prema mnogim forumašima sličnim meni.

Eto, vi sad ostali možete do mile volje da "cvrkućete" jedni drugima vaše istovetne stavove. A, kad vam to dosadi, i kad se zaželite zdrave diskusije sa nekim ko ne deli vaše mišljenje, reagujte.

Smatrao sam da treba da vas obavestim o ovoj mojoj odluci, da ne pomislite da nemam šta da suprotstavim vašem mišljenju. Naravno da imam. Kao i do sad. Ali, to ostavljam za neka bolja vremena.

Želim vam lep provod na pdf Politika.

ХВАЛА БРАЋО РУСИ!!!

Ја лично сам била дирнута и одушевљена са хуманитарном помоћи од Русије. Немам речи. Види се ко нас воли.

Потрошили су 1,7 милиона долара, шта рећи осим СВАКА ЧАСТ !!!

ЖИВЕЛА РУСИЈА !!! РУСИЈА - КРАСНАЈА ЗЕМЉА !!! :D:heart:

Слава Богу, Србији и Русији!!!

Vidi ovako, 1,7 miliona dolara (ruskih) je za Rusiju suma koju bih nazvao jednom pesničkom slikom...

Ja sam očekivao oružje a ne da falimo paketiće... čini mi se da su to obećavali...

Bože daj nam malo pameti za početak

Vidi ovako, 1,7 miliona dolara (ruskih) je za Rusiju suma koju bih nazvao jednom pesničkom slikom...

Ja sam očekivao oružje a ne da falimo paketiće... čini mi se da su to obećavali...

Bože daj nam malo pameti za početak

A šta će tebi Evropejcu, demokrati, prozapadnjaku... oružje.
Protiv koga bi ga upotrebio???
Zar se ti ne zalažeš za EU i NATO. A zna se, tamo nam oružje ne treba, u stvari treba kada budemo išli u Afganistan i Irak, ali ćemo ga tada dobiti od Amera...
Uopšte te ne razumem ;)

Dragi "politika forumaši",

Želim da vas obavestim da me jedno vreme neće biti na pdf politika, koji napuštam iz kolegijalnosti prema mnogim forumašima sličnim meni.

Eto, vi sad ostali možete do mile volje da "cvrkućete" jedni drugima vaše istovetne stavove. A, kad vam to dosadi, i kad se zaželite zdrave diskusije sa nekim ko ne deli vaše mišljenje, reagujte.

Smatrao sam da treba da vas obavestim o ovoj mojoj odluci, da ne pomislite da nemam šta da suprotstavim vašem mišljenju. Naravno da imam. Kao i do sad. Ali, to ostavljam za neka bolja vremena.

Želim vam lep provod na pdf Politika.

Pih, duša mu u grlu. :roll:

alergicna i gdzd prekinite :roll:
obrisacu vam poruke,a posle se vratite na temu ili cemo da zakljucavamo.stvarno nije u redu.

Pa nije u redu, kreni od početka, pogledaj ko je prvi započeo sa uvredama, pa onda ostavi onoga drugog/drugu da bude zadnji...
Bar tako bi bilo pošteno.
P.S. ako već meni šaljete pretnje i kazne, mogli bi i njoj bez obzira što ste politički bliži njenoj opciji.

e tako,nisam brisala sve poruke jer ce otici cela tema ali vas dvoje bi mogli da se primirite malo,ako ne mozete da komunicirate,ukljucite ignore i kraj price.
jeste ti si kaznjen,a trebalo je verovatno oboje da budete.ali obzirom da nisam ja kaznjavala,ostaje ovako.
sad sam pobrisala sta sam mogla,alergicna javna opomena,ako nastavis i ti ces karton,ovaj put od mene.
a sad se vratite na temu,ako imate uopste nesto jos da dodate.

e tako,nisam brisala sve poruke jer ce otici cela tema ali vas dvoje bi mogli da se primirite malo,ako ne mozete da komunicirate,ukljucite ignore i kraj price.
jeste ti si kaznjen,a trebalo je verovatno oboje da budete.ali obzirom da nisam ja kaznjavala,ostaje ovako.
sad sam pobrisala sta sam mogla,alergicna javna opomena,ako nastavis i ti ces karton,ovaj put od mene.
a sad se vratite na temu,ako imate uopste nesto jos da dodate.

Pa predivno si to uradila i ti i Veliki Brat Iron. Pošteno i demokratski, nema šta... :roll:
I onda se čudite što neki poput mene ne veruju u takvu zapadnu demokratiju i u takav "objektivni i neprisrtrasni" haški tribunal, a neki forumaši se čude kako je moguće da na ovom forumu ima više LDP-aca nego svih ostalih političkih struja zajedno...
Pa evo im odgovora. Nekima je dozvoljeno da pišu šta god hoće i to se toleriše, a kada im se uzvrati slede banovi, kazneni poeni i javne opomene...
Nema veze, ništa se ne sekirajte, vidim već ljudi odlaze sa ovog foruma, pa ćete uskoro biti isti k'o forum B92, a mi sa drugačijim mišljenjem ćemo potražiti neka druga mesta gde možemo ravnopravno da se nosimo sa političkim neistomišljenicima.
P.S. Banshee, za tebe me i ne čudi što imaš ovakav stav, nekada smo se dopisivali i na p.p., pa pretpostavljam i zašto su te izabrali za moderatora... :)

Moaraću i ja da odreagujem kao još jedan forumaš čije sam postove rado čitao;

"Dragi "politika forumaši",

Želim vam lep provod na pdf Politika."

Na žalost izgleda da su se i moderatori (a valjda preko njih i vlasnici i urednici) ovog foruma uključili u predizbornu trku zajedno sa Čedom Jovanovićem i LDP-om, po principu "Šalji dalje"...

Nemoguće je ne konstatovati sve veću pristrasnost i jednoumlje koje je zavladalo na ovom forumu.
Forumaši iz susednih Republika i kvazidržava (Kosovo) kada im dosadi jednoobarznost na njihovim forumima (gde je nama ostalima zabranjen pristup) onda dođu ili na forum B92 ili ovde (na žalost) i krenu sa iznošenjem istih tih budalaština koje iznose i u matičnim zemljama. Jedina razlika je bila ta što im se ovde neko suprotstavljao... bar je tako bilo.
Međutim kako vreme odmiče, takvih suprotstavljanja je sve manje, a ja za razliku od nekih nisam plaćen da bih ovde iznosio mišljenje "Moga velikog vođe" ili "moje partije" nego to radim nauštrb svog novca (internet vremena) i svoga vremena...

Zato se i ja povlačim na neke druge forume gde Veliki Brat još nije preuzeo komandu :)

Čitamo se i pišemo (možda) kada prođu izbori ili kada ovaj forum opet bude ono što je nekada bio.

Žao mi je jedino zbog nekih forumaša sa kojima sam rado "ukrštao polja", ali mi je drago što više neću sretati neke kao alergičnu, bezkorisničkog imena, golden fish-a, markelju i druge "vojnike revolucije"...

Pozdrav svima...

Back