Stid

Zelena milja

Iskusan
Poruka
6.185
Čovek bi trebao da poznaje osećaj srama.
Tek jednu od odlika koje nas dele od životinja.
Sramotu osećamo zbog pogrešnih postupaka, misli, reči..Prirodna je, ukoliko nismo izgubili sve ono čemu su nas učili kao male.

Svakome se desilo da odreaguje kako ne treba, povredi rečima, ispadne loš. Nakon toga, u normalnim slučajevima, dolazi do kajanja. I srama. Prema drugima i ( još bitnije ) sebi.

Kako reagujete kada se postidite?
Da li još uvek možete to?
Ili je sve prekrila ravnodušnost....

devojka.jpg

Мени је то уништило самопоуздање. Јако сам стидљив у реалном животу у друштвеним односима, поготову са ауторитетима, имам социјалну фобију. То ми је уништило живот и због тога ћу заувек бити усамљен и неуспешан на свим животним пољима.

Ovo sam pokušala. Ne mogu. Mnogo puta sam sama sebi rekla da trebam da pustim, neka ide...
Nisam ni ja samo ' okrenula list'.
Sakupilo se mnogo toga i dugoročno.
U svim situacijama sada ' pustim'.
I može se.
Da sam ceo život mogla tako, bila bih pošteđena.Ili to važi samo za hiper senzibilne osobe, ne znam.

Da, mnogo toga.
Često taj osećaj pokušavam da sakrijem pod nečim drugim. Isključivanjem, pisanjem, bilo kakvim odsustvom.
Možda je to moj način puštanja.
Imala sam i ja 'puštajuće' faze, bila vrlo kreativna, ispunjena stvaranjem, imala svoj svet.
Samo piši, slikaj i radi ono što te ispunjava! :heart2:
Kada izaćeš iz toga, teško se vratiti.
Nemoj dozvoliti da ostaneš bez inspiracije.

Imam tu sreću da ne radim stvari kojih bi morao da se stidim, tako su me vaspitali.

Čak se ne sećam da sam skoro bio i situaciji da se izvinjavam, prosto dovoljno sam obazriv da ne ulazim u situacije gde treba posle da se izvinjavam, stidim...

Ali mislim da je jako bitno i jako retko.

Isto.

Ovo sam pokušala. Ne mogu. Mnogo puta sam sama sebi rekla da trebam da pustim, neka ide...
A onda me sitnica pogodi.
Manje nego ranijih godina ali ipak.
Veruj mi da miozes.
Do pre nekog vremena sam i ja mislio da ne mogu.
Otvore ti se occi...nebitno kako.
Sve se moze a ima i jedna sjajna recenica.
Ne postoje negativne emocije vec negativna reakcija na emocije.
Stvar je u tome kako prihvatamo ono sto se dogadja.
Ja sam veciti Kalimero ali sa razlikom da vise ne dozvoljavam da ne nepravda pogodi.
To ne znaci da je ne vidim ili odobravam
samo me ne pogadja kao pre.

Ili je sve prekrila ravnodušnos

Ranije, dok sam bila mlađa, bilo je situacija u kojima sam se stidela. Osećala sam kajanje i tugu. Izvinjavala sam se i molila da mi neko oprosti.

To izvinjavanje je postalo navika, i izvinjavam se i zbog sitnica.

Danas se stidim kad vidim bezobrazne ljude, bezobraznu decu...Ali, stidim se povremeno i nekih svojih postupaka. Stidim se ne zato što sam nešto loše uradila drugima, stidim se nekog svog postupka, nekog svog razmišljanja ili zaboravnosti ( zapravo se stidim što zaboravljam )...

Ne osećam ravnodušnost, jer mislim da bi to bilo sebično, da na prvom mestu gledam samo sebe.

Stid je prirodna reakcija na loše postupke koje učinimo drugima. I prirodno je da se posle kajemo i trudimo da uputimo izvinjenje nekoj osobi koju smo, svesno ili nesvesno, povredili.

Problem je što se danas mnogo, mnogo ljudi ne stidi, nemaju više taj osećaj stida.

Pitam se, da li će se nekada te osobe pokajati, da li će se postideti ili su oni potpuno izgubili osećaj za stid i nemaju ni mrvicu kajanja?

Čovek bi trebao da poznaje osećaj srama.
Tek jednu od odlika koje nas dele od životinja.
Sramotu osećamo zbog pogrešnih postupaka, misli, reči..Prirodna je, ukoliko nismo izgubili sve ono čemu su nas učili kao male.

Svakome se desilo da odreaguje kako ne treba, povredi rečima, ispadne loš. Nakon toga, u normalnim slučajevima, dolazi do kajanja. I srama. Prema drugima i ( još bitnije ) sebi.

Ili je sve prekrila ravnodušnost....

Pogledajte prilog 1580326
Jeste li? Deluje i na tebe kao na ostale ljude?
Jasno je da se ljudi ubacuju u mašinu koja isključuje emocije, jedna od tih je stid, moral se isključuje zakonima, sledeći korak je da je sve moralno glupo i da su ljudi mašine koje uključuješ i isključuješ, a rade po algoritmu zakona.
Jesi li primetila stid civilizacije? Nema je.

Back