Stejt department: SAD razočarane odlukom Kosova da nastavi sa ukidanjem dinara

Casual Observer

Buduća legenda
Poruka
48.142
536F1BE5-48C1-4383-8DC8-C5BDE17AB151.jpeg


SAD su duboko razočarane i protive se planovima Kosova da nastavi sa primenom odluke o restrikciji unosa stranih valuta, uključujući i srpski dinar.

0791D7D5-F5D3-4171-80E1-31BBABA9EE5B.jpeg

Foto: 021.rs

To se navodi u pisanom odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike, povodom novih pravila platnog prometa na Kosovu.

Kako navode, "posledica ovakvih i sličnih jednostranih poteza ograničava opcije Amerike koja nastupa kao zastupnik Kosova u međunarodnoj areni".

Od 1. februara, kako je predviđeno odlukom Centralne banke Kosova, za plaćanja će se koristiti samo evri - čime je okončana upotreba dinara.

Kako je pojašnjeno, to ne znači da će biti kazni za posedovanje valuta mimo evra, ali podrazumeva da neće biti dozoljen unos novca ako institucije koje vrše transakciju nemaju licencu CBK, piše Glas Amerike.
SAD su već jednom pozvale da se takva odluka preispita i da se njena primena odloži.

"Pozivamo ponovo da se momentalno odloži primena odluke, dok se ne ispune zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima, i dok se stanovništvo ne informiše dovoljno o tome kako će se odvijati tranzicija. Ova odluka je doneta bez adekvatne pripreme i konsultacija", piše u odgovoru portparola Stejt departmenta Glasu Amerike.

Navodi se i da je od "kosovskih vlasti zatraženo da objasne koji će akutni problem biti rešen novim pravilima i da li je neophodna hitnost u tom procesu“.

"Nismo dobili adekvatan odgovor", navodi Stejt department i dodaje da "mnogi građani na Kosovu sada ne znaju kako će platiti račune, niti primati penzije".

"Ovaj potez nije u skladu sa posvećenošću Kosova da probleme manjinske srpske zajednice rešava kroz dijalog pod okriljem EU. Dobra vladavina i dobra međunarodna partnerstva zahtevaju vreme da se procene posledice, da se čuju različite perspektive, i konsultuje sa drugima u pronaleženju fukncionalnog rešenja", zaključuje se u odgovoru Stejt departmenta.

Međunarodna zajednica je tražila da Kosovo odloži sprovođenje ove odluke, uz obrazloženje da postoji zabrinutost da bi mogla da ima negativan uticaj na kosovske Srbe.

https://www.021.rs/story/Info/Srbij...om-Kosova-da-nastavi-sa-ukidanjem-dinara.html

Nova potvrda onoga što je sasvim jasno već odavno: interesi Amerike i Nemačke se ne poklapaju, bez obzira na sve narative o monolitnom Zapadu.
 
🇺🇳 🇷🇸 🇺🇸 САД траже хитно одлагање одлуке о финансијским трансакцијама

Амбасадорка САД при УН, Линда Томас-Гринфилд навела је да је Вашингтон изразио
резерве о одлуци да евро буде једина валута на КиМ и позвала Приштину да одложи спровођење ове одлуке док се не дефинишу одговарајући механизми у складу са најбољим европским праксама.

"
Одлука је донета без адекватне припреме и без консултација са локалним становништвом. Тражимо да почетак спровођења овог плана буде под хитно одложен док се не дефинишу одговарајуће процедуре у складу са европским стандардима"

, рекла је Томас-Гринфилд.
Томас-Гринфилд је, такође, рекла да акције косовске полиције на западу КиМ и упад у просторије српске невладине организације није у складу са настојањима Приштине да створи мултиетничко друштво.
"
Али кад смо овде, морамо упозорити да, после четири месеца, очекујемо да Србија позове на одговорност одговорне за догађаје из Бањске 24. септембра",

рекла је Томас-Гринфилд.
Дијалог под окриљем ЕУ је најбољи начин да се реше нерешена питања, рекла је америчка амбасадорка.

t.me/istocni_front
 

Back
Top