Statini - lekovi protiv holesterina

Rayela

Legenda
Poruka
71.814
Ja imam od kad znam za sebe uzasne vrednosti ove posasti,
jedno vreme, ali kratko sam ih i uzimala, ali sam onda uobrazila da me sve od njih boli pa sam i prestala da ih uzimam. Moj dragi covek ( da ne kazem suprug) imao je i operaciju( tromb) i od tada to uzima, ali je i on poceo da se zali na upalu misica ( ja nisam mogla da hodam od bolova u misicima) i sad su njemu promenili terapiju ( ja i dalje ne uzimam nista), a juce citam da najnovije studije ukazuju da tesko oboleli od korone, a koji imaju terapiju sa statinima odlicno prolaze, jako malo njih ide Bogu na istinu.
Najnoviji lek koji on sada uzima Rosuvastatin cak se daje i prepisuje
ljudima koi i nemaju visok holesteri nego cisto onako preventivno
ljudima koji imaju ili visok pritisak, arteriosklerozu ili uopste rizik
za infarkt ili shlog.

Poslednja izmena:
Ja imam od kad znam za sebe uzasne vrednosti ove posasti,
jedno vreme, ali kratko sam ih i uzimala, ali sam onda uobrazila da me sve od njih boli pa sam i prestala da ih uzimam. Moj dragi covek ( da ne kazem suprug) imao je i operaciju( tromb) i od tada to uzima, ali je i on poceo da se zali na upalu misica ( ja nisam mogla da hodam od bolova u misicima) i sad su njemu promenili terapiju ( ja i dalje ne uzimam nista), a juce citam da najnovije studije ukazuju da tesko oboleli od korone, a koji imaju terapiju sa statinima odlicno prolaze, jako malo njih ide Bogu na istinu.
Najnoviji lek koji on sada uzima Rosuvastatin cak se daje i prepisuje
ljudima koi i nemaju visok holesteri nego cisto onako preventivno
ljudima koji imaju ili visok pritisak, arteriosklerozu ili uopste rizik
za infarkt ili shlog.
Ne morate da ih pijete, i nemojte.
Toliko je slučajeva širom sveta da ljudi čak i život izgube od njih.
Prosto, ne znate koliko ste vulnerabilni, vaši nervi čiji su omotači građeni od lipida, vaš mozak koga čine masti 70%,vaše ćelijske membrane svih tkiva u čiji sastav ulaze lipidi...
S tim lekovima nema igranja.
Probajte nešto na bazi ishrane.
Ljudi su sebi skidali masnoće i holesterol sa najobicnijim lanenim semenom.

Statini nisu nimalo naivni lekovi. Mogu da prouzrokuju neuropatiju (moj suprug)
ali i suicidalne misli. Pažljivo s njima,ako već mora da se piju. Moj suprug pije Plavix,
koji nije statin.Samo razređuje krv što mu je i namena.

I moja majka pije Plavix i mislim da je delotvoran, da kucnem u drvo.
Inače je imala serijale šlogova.
Uz taj lek, Bogu hvala, taj serijal skoro da se izgubio.

Mog prijatelja je drmnuo samo jedan šlog, i još uvek vegetira praktično.

Kako sad ova gospođa iz priče izdrži SERIJAL istih ?

Samo se strese, i nastavi dalje, mislim počne da uzima te sintetičke trombolitike, i krene na fitnes ?:think:

Što je mnogo, mnogo je, pa čak i od farmako - botova.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nego, nešto razmišljam, šta se desi ako nam dok uzimamo ovaj čarobni lek, PUKNE ANEURIZMA ?

Tia je prolazni ishemijski napad. Izgubis vid, on se vrati posle nekog vremena ili sluh ili ti se iskrivi lice i onda prodje.
Jednostavno tvoje telo se bori i popravlja koliko moze. Kopira sta moze u delove mozga koji nisu pogodjeni nedostatkom krvi.
Tako da covek moze na oko da izgleda kao da mu nije nista i da normalno funkcionise. Da ima sva svoja secanja i da normalno zivi.
Ali kad uradi MR vidi se da je imao multiple infarkte.
Zena misli da su se napadi proredili posle uzimanja lekova.

A slog je veliki napad. Prestanak funkcionisanja.

Pa zar nisi vec imala ovu temu. I sta je bilo kad si prestala da ih pijes. Jesu li prestali bolovi ili ne.
Jesi li probala novije generacije statina. Noviji su skuplji.

Statini su statini, nema veze koje su generacije.
Ovde kod mene cena ne igra nikakvu ulogu jer se lekovi
ne placaju. Ja sam ih kratko uzimala, kad su pocele tegobe
prestala sam. Tegobe su nestale, ali visok je holesterin ostao.

Statini su statini, nema veze koje su generacije.
Ovde kod mene cena ne igra nikakvu ulogu jer se lekovi
ne placaju. Ja sam ih kratko uzimala, kad su pocele tegobe
prestala sam. Tegobe su nestale, ali visok je holesterin ostao.

Ima veze. Jer kod novijih i skupljih nema tih tegoba koje pominjes. A u vecem procentu smanjuju nivo holesterola. Efikasniji su.
To sto se ne placaju lekovi ne znaci da si dobila najbolji. Atoris koji je iz druge genracije je najvise u upotrebi jer je best buy.
Radi dovoljno dobro, a jeftin je.
A imas novije statine koji su toliko dobri da ih zovu super statini, ali su skuplji. I onda normalno da to nece da se daje na recept.

Ima veze. Jer kod novijih i skupljih nema tih tegoba koje pominjes. A u vecem procentu smanjuju nivo holesterola. Efikasniji su.
To sto se ne placaju lekovi ne znaci da si dobila najbolji. Atoris koji je iz druge genracije je najvise u upotrebi jer je best buy.
Radi dovoljno dobro, a jeftin je.
A imas novije statine koji su toliko dobri da ih zovu super statini, ali su skuplji. I onda normalno da to nece da se daje na recept.

Koji, na primer? Prepisuju meni sta god pozelim.

Ne morate da ih pijete, i nemojte.
Toliko je slučajeva širom sveta da ljudi čak i život izgube od njih.
Prosto, ne znate koliko ste vulnerabilni, vaši nervi čiji su omotači građeni od lipida, vaš mozak koga čine masti 70%,vaše ćelijske membrane svih tkiva u čiji sastav ulaze lipidi...
S tim lekovima nema igranja.
Probajte nešto na bazi ishrane.
Ljudi su sebi skidali masnoće i holesterol sa najobicnijim lanenim semenom.
može malo više, malo šira priča?

može malo više, malo šira priča?
Meni je moj sada i pokojni ( covek je umro od datuma u krstenici,
ne od bolesti) internista objasnio da se zapravo o holesterinu
nista i ne zna i da su ove vrednosti koje su sada validne jednostavno
kreirane od farma industrije ( sada malo preterujem, ali manje vise
jeste tako) jer se vec decenijama dozvoljene vrednosti snizavaju,
a posto ne mogu tek tako jer ih neki organizam ima mnogo, a neki manje, onda mogu samo uz statine. Moguce je da ima sve vise ljudi
sa visokim holesterinom jer su ljudi po civilzaciji sve deblji i deblji,
pa cak i deca, ali ce te ljude unistiti dijabetis, koronarna oboljenja
i zato bi drustvo u celini trebalo tome da se posveti, a ne da se prepisuje shaka tableta koja ce im resiti zdravstveni problem.

Statini deluju tako što "izdaju naredbu" jetri da proizvodi manje LDL lipoproteinskih kompleksa -transportera holesterola.

Telesne ćelije šalju signale jetri da im šalje neophodan holesterol a ona zbog zabrane koju ima od strane STATINA, taj njihov zahtev ignoriše ?

Šta se vremenom dešava?

Nastupa holesterolska "glad" na ćelijskom nivou što dalje dovodi do umiranja istih, do oštećenja tkiva, organa i td i td.

Možemo zamisliti samo šta se dešava u mozgu koji je najveći potrošač holesterola u celoj ovoj priči ?

Turbo senilnost, turbo demencija, alchajmer i td i td.

Ali, to nikom u "Zombilendu" nije baš jasno, jer su se potrudili da dooobro zamute vodu izgleda mi. :think:

Holesterol se koristi za pravljenje plaka u arterijama. Koji onda suzava arterije ili ih potpuno zapusava. Kad se zapuse arterije odumire ono sto je iza toga. Ako se zapusi karotida umire mozak, ako se zapuse arterije u nozi ode noga, ako se zapusi aorta odose unutrasnji organi, tu se umire mnogo pre demencije i alchajmera.

Holesterol se koristi za pravljenje plaka u arterijama. Koji onda suzava arterije ili ih potpuno zapusava. Kad se zapuse arterije odumire ono sto je iza toga. Ako se zapusi karotida umire mozak, ako se zapuse arterije u nozi ode noga, ako se zapusi aorta odose unutrasnji organi, tu se umire mnogo pre demencije i alchajmera.
Loš holesterol.
Dobar (hdl) služi za pravljenje polnih hormona, kortikosteroidnih hormona, ulazi u sastav ćelijskih membrana...
Da li su statini selektivni?
Da li deluju samo na loš holesterol?
Ne deluju selektivno.

Loš holesterol.
Dobar (hdl) služi za pravljenje polnih hormona, kortikosteroidnih hormona, ulazi u sastav ćelijskih membrana...
Da li su statini selektivni?
Da li deluju samo na loš holesterol?
Ne deluju selektivno.
Ne, ne deluju selektivno, smanjuju i dobar i los.
Nego, postoji novi lek. Novartis je kupio neku firmicu koa je smislila
genijalan lek , a lek se sastoji u tome da se dva puta godisnje neko
sredsvo ubrizgava i studije kazu da onda holesterin opada skoro pa na nulu. Lek kosta ( 1 doza inekcije) skoro pa i 3000 evra za sest meseci
zdravstveno osiguranje to ne placa, ali ne placa iz razloga sto ziv covek ne zna da li taj LDL stvarno mora da bude skoro nula.

Ne, ne deluju selektivno, smanjuju i dobar i los.
Nego, postoji novi lek. Novartis je kupio neku firmicu koa je smislila
genijalan lek , a lek se sastoji u tome da se dva puta godisnje neko
sredsvo ubrizgava i studije kazu da onda holesterin opada skoro pa na nulu. Lek kosta ( 1 doza inekcije) skoro pa i 3000 evra za sest meseci
zdravstveno osiguranje to ne placa, ali ne placa iz razloga sto ziv covek ne zna da li taj LDL stvarno mora da bude skoro nula.
Pa kako onda znamo da je dobar lek, ako ne znamo da li je po organizam pogubno da ldl bude nula? :)

Mislim da ne snizavaju dobar holesterol. Evo sad sam pogledao mamine rezultate poslednjih 5 godina zivota. Svi holesteroli su joj bili dobri, i dobar i los. Jedino na poslednjoj analizi koju je uradila u zivotu je dobar holesterol bio 1,47, a donja granica je 1,5, to je u granicnoj zoni, nije u rizicnoj. Tad je vec bila u problemu. Inace, pila je obican atoris.

Back