Staro gvozdje vs igracke

gost 235821

Primećen član
Poruka
977
"ja sam starog kova" i varijacije je stav na koji se cesto nailazi, obicno izreceno sa visine u smislu da "stari kov" znaci da osoba ima neke kvalitete koje ove novije (?) nemaju...

gde se pronalazite i sta to znaci vama?
da li mislite da je moderno = zlo a da je "tradicija" jedini cuvar zenskih vrednosti?

da li mislite da je u proslosti zaista sve bilo bolje/moralnije/lepse i tako to?

meni moderno znaci slobodno a to nikako ne moze da bude lose samo po sebi..
zastarelo za mene znaci da tu postoje stege koje ljudima ne daju da se izraze....to je za mene staro gvozdje koje se trudi da ispadne antikvitet :lol:

U hladu pametna covjeka

Zaista, jedina moja,
kad se zivot pogleda
i sa one tvoje ljepse strane,
vidis da je zaista, trenutno.

Ovo nase vrijeme koje zivimo
je i dobro i nije,
zavisi sta u njemu radimo.

Znam jednu stvar:
ono juce sto sam radio nije proslost.
Kad preselim , to proslo me ceka.

Ljubavlju istrosena ova tijela od zemlje
kako li podnose udarce zivota?

Ko grumen zemlje nas voda nosi
sa izvora do morske obale,
kroz brzake, virove, klisure.
Od grumena sa izvora
dodje sitni pijesak na morske obale.

A vidjela si,
na ovom svijetu nema riznice, nit`blaga
da nisu po njemu polegle zmije.
U tim borbama,
mi smo samo segrti mudrosti strpljenja.
Cekat`se ne zna, zurit`se ne smije
a vrijeme je, samo dok ga ima.

I zato,
kad ljudi budu trazili spas u molitvi,
ti potrazi hlad pametna covjeka.

Mustafa Širbić...

a malo je modernog sveta kako mi se cini,ljudi su dosta skloni osudi kad je neko slobodan i po tome vidis da su moderni samo kad im za nesto odgovara (moj kolega rodjeni francuz,ziveo po raznim ostrvima,novoj kaledoniji,nije slepac kaze meni "da si moja zena bogami ne bi ti meni tako izlazila svaki vikend" ) balkane moj,evo jos jednog :lol:
mislim da se svet razvija spontano,da evoluira po sopstvenoj potrebi i ono sto je vazilo juce ne vazi danas,sem toga ljudi su uvek skloni idealizaciji proslog (pa i za forum se svake dve nedelje kaze da je nekad bio bolji) gde crno bilo bolje moja baba nije mogla da bira da l ce u skolu za koga ce da se uda i cime ce da se bavi,ja mogu i sad aj da ne lupam da sam gospodar sopstvenog zivota-nisam ,niko nije apsolutno,ali izbore koji su mi bili bitni sam imala
ne bi moglo danas kao sto je bilo juce,i uvek ce neko da se buni
moj deda kaze "kad sam bio mali bilo je da stariji sve odlucuju i jedva sam cekao da porastem i ostarim ,a sad kad sam star sve mladi odlucuju i tako ja nikad da budem glavni" :lol:

Naravno stari kov bechka skola taj sam :manikir:

ma da..osim sto bas volis te novotarije oko depilacije:mrgreen::lol:
mislim da smo svi takvi, manje ili vise
kako nam sta pase.
u sustini, ja sam moderna devojka..osim sto vise nisam devojka:lol:
volim sve sto vole mladi, mrzim rec tradicija-ona mi zaudara na klise, na strah od slobode, koja nas tera da se za nesto grcevito drzimo.
s druge strane, beskrajno sam privrzena svojoj porodici..sto i nije bas moderno..:)
i tako. sta znam.
kao i svako etiketiranje, besmisleno je.
nikad stvari nisu tako pojednostavljene da mozes ladno da se svrstas negde..

"ja sam starog kova" i varijacije je stav na koji se cesto nailazi, obicno izreceno sa visine u smislu da "stari kov" znaci da osoba ima neke kvalitete koje ove novije (?) nemaju...

gde se pronalazite i sta to znaci vama?
da li mislite da je moderno = zlo a da je "tradicija" jedini cuvar zenskih vrednosti?

da li mislite da je u proslosti zaista sve bilo bolje/moralnije/lepse i tako to?

meni moderno znaci slobodno a to nikako ne moze da bude lose samo po sebi..
zastarelo za mene znaci da tu postoje stege koje ljudima ne daju da se izraze....to je za mene staro gvozdje koje se trudi da ispadne antikvitet :lol:

Komplikovano pitanje. Jedino u šta sam sigurna je da svi treba da gledaju svoja posla, i da puste druge ljude da žive kako je njima potrebno.
A ostalo: recimo, ne znam da li su stege (kada ih čovek sam sebi nametne) uvek loša stvar, ni da li je baš neophodno da sve izrazim(o).
I ne znam koliko se ljudska priroda stvarno menja - da je baš tako promenjiva, mi ne bismo uopšte razumeli književnost ma ni iz 19. veka, a kamoli Grke i Rimljane, recimo. Kad ono - sve isto, samo malo drugačije.
Sada imamo više slobode da se sami uništimo, ako ne znamo kako i šta sa njom...

Ja se nigde ne pronalazim, tj. to koliko sam staro/modna zavisi od društva u kome se nađem. U nekim stvarima je moja majka ili baka modernija od mene, a u nekim stvarima sam astronaut, čak i kada se poredim sa devojkama koje bi mogle da mi budu ćerke.

ma da..osim sto bas volis te novotarije oko depilacije:mrgreen::lol:
mislim da smo svi takvi, manje ili vise
kako nam sta pase.
u sustini, ja sam moderna devojka..osim sto vise nisam devojka:lol:
volim sve sto vole mladi, mrzim rec tradicija-ona mi zaudara na klise, na strah od slobode, koja nas tera da se za nesto grcevito drzimo.
s druge strane, beskrajno sam privrzena svojoj porodici..sto i nije bas moderno..:)
i tako. sta znam.
kao i svako etiketiranje, besmisleno je.
nikad stvari nisu tako pojednostavljene da mozes ladno da se svrstas negde..

Pa jos bolje sto pratim trend da me ne pregazi voz..a novi plastikaneri nemaju shmek koji bi ih doveo donekle i odrzavao..duplo golo

Pitanje: kada biste sastavljale upitnik (recimo, treba da delite stan, ili da putujete sa drugom ženom tri meseca po Mongoliji) koji bi trebalo da utvrdi da li je ta žena savremena žena, ili 'stara škola/kov', šta biste je pitali? Da li bi ste je pitali kako se depilira, šta misli o gej braku, da li je za eutanaziju... šta? Na osnovu čega biste je pozicionirale u odnosu na sebe?

Pitanje: kada biste sastavljale upitnik (recimo, treba da delite stan, ili da putujete sa drugom ženom tri meseca po Mongoliji) koji bi trebalo da utvrdi da li je ta žena savremena žena, ili 'stara škola/kov', šta biste je pitali? Da li bi ste je pitali kako se depilira, šta misli o gej braku, da li je za eutanaziju... šta? Na osnovu čega biste je pozicionirale u odnosu na sebe?

Samo bih je pitala da li je cepidlaka po bilo kom pitanju. Tolerancija i ništa više me ne interesuje.

Svako vrijeme-svoje breme...
Ima prednosti/mana i "tradicija i moderna"... (ne mogu se odluciti iskljucivo za/protiv )
Zlatna sredina, uvijek i u svemu...sto je, izgleda najteze postici...uvijek neke krajnosti, u uslovno receno "moralisanju i u bludnicenju"... :confused: ...
Na stranu sve, neke stvari (tipa kucno vaspitanje) nikad ne izlaze iz mode...dzaba svi surogati.
Meni licno se dopada balansiranje, nesto novo, nesto staro, otvorena za sve mogucnosti, ali ne prihvatam iste...nista savrseno, nista nezamjenjivo osim onih univerzalnih vrijednosti...

ako je saputnik, ili cimer, onda me zanima samo onaj deo koji se dotice mene.
da je spremna da deli obaveze?
da li je spremna da se pridrzava dogovora?
sta je to sto bi joj u mom ponasanju predstavljalo problem?

Vazno bi mi bilo da ne pravi krs u stanu, da ne hrce i da zna da cuti (uzasavaju me ljudi sto non stop pricaju i smaraju), ili da nije neka pekmez kojoj treba neko drugi da cima stvari i organizuje sve oko putovanja. Uopste me ne bi interesovalo sta misli o gej brakovima, eutanaziji i sl

Postoje neke osobine kod starijih ljudi koje poštujem a koje puno ljudi danas nema i nisu toliko cenjene.
Poštenje, vrednoća, skromnost. Danas se svi plaše toga da ako budu pošteni, vredni, skromni, ne ističu sebe po svaku cenu, da će biti zakinuti, manje uvaženi u društvu zaebani ispasti glupi itd. Mene to "stari kov" podseća na mog dedu.
Ranije su retki bili ljudi koji su nazivani mufljuzima prevarantima itd, a danas je kul biti takav, zato što si **** ako si pošten a faca ako nekog' izjebeš prevariš smestiš mu itd.

Ali većina tih koji potenciraju na tome da su starog kova koje srećem danas su ti mufljuzi, prevaranti, lopovi, čovek starog kova nikad' to ne bi rekao za sebe, jer za njega se to podrazumeva i normalno je da bude takav i nije opterećen time.

Nažalost danas je celo društvo posrnulo i ljudi su opterećeni pogrešnim stvarima, danas je kul biti zao i manipulator, jer onda si player, ako si pošten otvoren i vredan bićeš iskorišćen i ismejan. Ima i puno izuzetaka ali prečesto srećem mufljuze danas, baš bih voleo da sam rođen 32.-ge kao moj deda i da mi savremenici budu takvi ljudi čija reč vredi, jer danas je retkost naći nekog' ko poštuje svoju reč, a ranije je bilo pravilo...

Ebt kad' pomislim koliko smo mi bili zdrava nacija i napredna iako konzervativna baš mi bude žao što bar 50% od toga nismo mogli da zadržimo.Sad' smo jedna jadna i bedna nacija koje bi trebalo da se stidimo. Naranvno da će da se javi neki mufljuz da kaže kako uvek treba da se ponosimo i tako te priče, ili ono kakav je da je naš je pa je dobar - folirantske priče, kompleksi na delu, jer ako je neko loš on ne može biti dobar iako je naš, jer to što je naš ne čini ga dobrim i ako mi njega prihvatamo kao dobrog i mi smo loši, al' dobro kod nas je sad' in biti kvazipatriota i kvaziodan i sve kvazi i u priči, priča je najbitnija, ranije se radilo i ćutalo a danas se ne radi ali je zato svaki čovek pun priča o tome kako je ovakav onakav i što je najgore ako nema čime da se hvali kao što je obično slučaj on će da pljuje po drugima jer ako su drugi cave a on to konstatuje ondaK je on kul :heart:
Neandertalci...
Kad' bolje razmislim niži nivo od neandertalaca.. oni su se hvlali i predstavljali uspesima, konkretnim, u lovu, ribolovu, obezbeđivanju sigurnosti i sl, no sh1t bilo to zdravije društvo od ovog danas...

interesantna je prica.
skoro negde mojji roditelji su bili na nekom desavanju sa delom maminog kolektiva, gde je ona vrlo stroga i vazi kao autoritet.
u jednom momentu, ona je rekla jedno, tata je rekao drugo, i ona je cutke poslusala.
kasnije joj je jedna od devojaka iskomentarisala> jao, kako sam se iznenadila, zar ona tako da slusa muza.:eek:
i sad, ja kontam da je devojka zaista tako i videla.
s druge strane, ja znam da moji roditelji nikad pred drugim nisu resavali svoje nesuglasice.. uvek je jedno odcutalo, pa se posle nasamo resavao spor.
to jedan od kvaliteta njohovog braka koji mi se najvise dopada.
i u sustini, uopste se ne radi o tome da ona "slusa" ili ne slusa..
ona njega postuje, i postuje sebe, dovoljno da ne iznosi njihovu intimu pred strancima.
e sad, sta je tu tradicionalano, sta moderno, prosudite sami.

Možda nisam dobro postavila pitanje. Nisam htela da budem drastična i negativna, pa sam pitala za putovanje i stanovanje, a to možda nisu dobri primeri - ispada da je tolerancija dovoljna (iako ja mislim da nije - ako sa nekim putuješ tri meseca u drastično drugačijoj oblasti od one koju poznaješ, nije dovoljno da osoba pored tebe bude samo tolerantna - želiš da znaš da možeš na nju da se osloniš, i da slično vidite stvari: a ne ja, recimo, staromodna, želim da pobegnem iz iz situacije u kojoj mi je nešto sumnjivo, a moja 'tolerantna' saputnica kaže ma šta tripuješ, pa nas obe siluju opljačkaju i ubiju - nek' izvine prijateljska Mongolija koju sam dala kao primer, nije lepo jer su svi koji su tao putovali došli kući zdravi i veseli).

Ovako - da vas nedajbože više nema, kakve kriterijume i vrednosti bi trebalo da ima osoba koja bi dobila vaše dete da ga vaspitava? (zamislite da nemam babe, dede, vaše setre ili muževog brata). Kako bi izgledao upitnik? Po čemu biste procenile da je osoba moderna ili starog kova, kao vi (pretpostavljam da biste htele da vam decu vaspitava neko sličan vama).

...tradicija je po mom misljenju heterogen pojam, u nekim situacijama je postujem dok se pojedinim zgrazavam iste.
...novine mi unose zivost, licno sam im naklonjena...medjutim, slobodu ne poistoveceujem sa rusenjem tradicije, mislim da nasa generacija u nacelu robuje savremenim vrednostima...
...ne mislim da je u proslosti sve bilo bolje, lepse, kvalitetnije. Protok vremena uvek pokrije i izbrusi secanja pa kad ista prizovemo ona deluju nekako barsunasto. Doduse, uverena sam da je bilo manje stresno jer je retko ko morao da grize te su verovatno medjuljudski odnosi bili kvalitetniji

ne slazem se uopste osim ako pod porodicom ne podrazumevas i ljude koji se mrze a zbog toga sta ce svet reci, ipak su na okupu...

naravno da ne.
pa dobro, broj razvoda, kao i broj samaca negde nagovestava da se ljudi mnogo manje trude da sacuvaju porodicu.
e sad, mozemo diskutovati dal su samo manje licemerni nego ranije, ili je novi trend u pitanju, ali to su realni pokazatelji..

Možda nisam dobro postavila pitanje. Nisam htela da budem drastična i negativna, pa sam pitala za putovanje i stanovanje, a to možda nisu dobri primeri - ispada da je tolerancija dovoljna (iako ja mislim da nije - ako sa nekim putuješ tri meseca u drastično drugačijoj oblasti od one koju poznaješ, nije dovoljno da osoba pored tebe bude samo tolerantna - želiš da znaš da možeš na nju da se osloniš, i da slično vidite stvari: a ne ja, recimo, staromodna, želim da pobegnem iz iz situacije u kojoj mi je nešto sumnjivo, a moja 'tolerantna' saputnica kaže ma šta tripuješ, pa nas obe siluju opljačkaju i ubiju - nek' izvine prijateljska Mongolija koju sam dala kao primer, nije lepo jer su svi koji su tao putovali došli kući zdravi i veseli).

Ovako - da vas nedajbože više nema, kakve kriterijume i vrednosti bi trebalo da ima osoba koja bi dobila vaše dete da ga vaspitava? (zamislite da nemam babe, dede, vaše setre ili muževog brata). Kako bi izgledao upitnik?
uh, sa suvise lakog si otisla na suvise tesko pitanje.:)

interesantna je prica.
skoro negde mojji roditelji su bili na nekom desavanju sa delom maminog kolektiva, gde je ona vrlo stroga i vazi kao autoritet.
u jednom momentu, ona je rekla jedno, tata je rekao drugo, i ona je cutke poslusala.
kasnije joj je jedna od devojaka iskomentarisala> jao, kako sam se iznenadila, zar ona tako da slusa muza.:eek:
i sad, ja kontam da je devojka zaista tako i videla.
s druge strane, ja znam da moji roditelji nikad pred drugim nisu resavali svoje nesuglasice.. uvek je jedno odcutalo, pa se posle nasamo resavao spor.
to jedan od kvaliteta njohovog braka koji mi se najvise dopada.
i u sustini, uopste se ne radi o tome da ona "slusa" ili ne slusa..
ona njega postuje, i postuje sebe, dovoljno da ne iznosi njihovu intimu pred strancima.
e sad, sta je tu tradicionalano, sta moderno, prosudite sami.

Ako je neko odrastao u porodici gde su svadje bile svakodnevica a sam zivi u skladnom braku,nece ni razmisljati o modernom i o tradiciji,uzivace u svom miru.Tako da svako prosudjuje na osnovu svog zivotnog iskustva.

A odgovor na temu :
Ja ne bih ocenjivala osobe kao moderne i starog kova,mislim da i medju modernim osobinama ima veoma dobrih i pozeljnih a isto tako i medju tradicionalnim ima onih koje ,po meni,nisu bas idealne.

Poslednja izmena:

Back