Stari Rim

Ko je (po vama) najznacajniji rimski vojskovodja ?

• Sula

glasova: 0 0,0%
  • Marije

• Cezar

glasova: 10 71,4%
  • Scipion

glasova: 3 21,4%
  • Pompej

glasova: 1 7,1%
  • Dioklecijan

• Ukupno glasova
    14
  • Anketa je zatvorena .
minos:
Sta mislite,zasto je propalo Rimsko carstvo?
Po meni, glavni uzrok propasti Rimskog carstva je Hrišćanstvo, jer su u Rimu dolaskom Hrišćanstva ukinute dve bitne stvari:
1. Gladijatorske borbe - su ukinute primanjem Hrišćanstva od strane Rima i samim tim je pao sistem ¸¸hleba i igara'', koji je držao rimski narod van politike i sada je rimski narod uvideo velike društvene probleme u carstvu i počeo je da se buni.
2.Razapinjanje na krst - najstrašnija kazna namenjena pobunjenicima u Rimskom carstvu ukinuta je dolaskom Hrišćanstva i tada je narod u Rimskom carstvu dobio više hrabrosti da se buni.
3. Hrišćanstvo zajedno sa varvarskim upadima i pljačkanima, nesposobnošću careva, korumpiranim političarima i administracijom i nespremnošću na promene dovele su do pada Rimskog carstva.

To sto si ti naveo je isuvise marginalno za propast jednog takvog carstva.A koji su to po tebi nesposobni carevi?Ja bas mislim da bi carstvo propalo mnogo ranije da nisu zadnjih vekova imali dobre vladare poput Dioklecijana i Konstantina.

iako nije na listi , Trajan...em je Carstvo pod njegovom vlashcu dostiglo najvecu povrshinu em je bio poznat po tome da mu je bilo stalo do svakog njegovog vojnika ...cepao je svoju odecu da im zavija rane ... a i nakon njega pri proglashavanju Careva su govorili ''neka ga prati sreca kao Oktavijana i neka bude uspeshan kao Trajan''...jednostavno najbolji Rimski vladar...po meni barem

Trajanovo carstvo je zivelo od kredita dobre vladavine njegovih prethodnika.A najbolje upamceni vladari su ponekad oni koji su organizovali najbolje trijumfe,a da ne spominjem njegov stub koji je raspaljivao mastu kasnijih generacija.Ja sam ti vise za onu verziju-NA MUCI SE POZNAJU JUNACI!Zato toliko cenim poslednje careve,mada,moram priznati,bili su pravi moralni degenerici,ali ko se jos toga seca.

Mislim da je i Teodosije znacajan jer podelio rimsko carstvo na istocno i zapadno, i priznao Hriscanstvo. To je bilo dosta pogubno za Rim.
Konstantin je izgradio novu prestonicu, Konstantinopolj, u koji je preneo skoro sve bogatstvo iz Rima, sto je po meni jako glupo. Nezamislivo je da se grad koji je prestonica carstva 1000 godina tek tako iseli.

...

Hajde pojasni mi zasto je Hriscanstvo tako pogubno za Rim.Slazem se sa tobom u vezi Teodosija,jednostavno to je bila nuznost,tesko je upravljati tolikim carstvom iz samo jadnog centra.

Back