Stari na tragu Starog: Velikohrvatski program Josipa Broza Tita, svojeručno

Mrkalj

Buduća legenda
Poruka
35.550
Još jedna tema za srpske ljubitelje lika i dela ЈеBeTe-a.

Tito, Josip Broz.: Nacionalno pitanje u Jugoslaviji, Zagreb 1945.

http://www.bgs.ba/eknjige/images/stories/pdf/tnpuj.pdf

Broz pisao krajem 1942. godine.

l5o4A4o.jpg

kdUOOyX.jpg

PVnB1NI.jpg

LQrhFWe.jpg

FwsuChL.jpg

TUvB5j5.jpg

TJpjWgy.jpg

cMyCg5c.jpg

Treba biti oprezan i kad takva vrsta publikacija ima naznačenu godinu izdanja.Mislim da se do 1943 nigde i ne spominje Jugoslavija u ma kakvom obliku kao država za koju se bori KPJ.Tek od 1943 kad su saveznici objavili svoju nameru da nakon pobede u ratu obnove sve države koje je ukinuo Hitler - Austriju,Čehoslovačku,Poljsku i Jugoslaviju Broz i vodstvo KPJ organizuju tzv.avnoj.

Treba biti oprezan i kad takva vrsta publikacija ima naznačenu godinu izdanja.Mislim da se do 1943 nigde i ne spominje Jugoslavija u ma kakvom obliku kao država za koju se bori KPJ.Tek od 1943 kad su saveznici objavili svoju nameru da nakon pobede u ratu obnove sve države koje je ukinuo Hitler - Austriju,Čehoslovačku,Poljsku i Jugoslaviju Broz i vodstvo KPJ organizuju tzv.avnoj.

Dataciju je dao sam JеBeTe u tekstu - 19 meseci od početka borbe. To može biti februar 1943.

Ali ovaj tekst dokumentuje antisrpski program Josipa Broza i nejgovo priznanje da se u redovima partizana nalaze gotovo isključivo Srbi.

Dataciju je dao sam JеBeTe u tekstu - 19 meseci od početka borbe. To može biti februar 1943.

Ali ovaj tekst dokumentuje antisrpski program Josipa Broza i nejgovo priznanje da se u redovima partizana nalaze gotovo isključivo Srbi.
Izvinjavam se,Tvoja primedba je na mestu.
U činjenici da je velikohrvatski političko-vojni pokret bio sastavljen uglavnom od etničkih Srba ogleda se svakovrsna zaostalost značajnog dela srpskog naroda toga vremena pa i celine... Jozo je taj "potencijal" prepoznao i iskoristio a nije mu ni bilo teško da pronađe Srbe koji će se boriti za velikohrvatske ciljeve Takvi su se sami javljali a takvih vidimo ima i sad,kolega sasata žali što Jozo ne živi 1000 godina:zblesav:

Izvinjavam se,Tvoja primedba je na mestu.
U činjenici da je velikohrvatski političko-vojni pokret bio sastavljen uglavnom od etničkih Srba ogleda se svakovrsna zaostalost značajnog dela srpskog naroda toga vremena pa i celine... Jozo je taj "potencijal" prepoznao i iskoristio a nije mu ni bilo teško da pronađe Srbe koji će se boriti za velikohrvatske ciljeve Takvi su se sami javljali a takvih vidimo ima i sad,kolega sasata žali što Jozo ne živi 1000 godina:zblesav:

Srbi su od oktobarske revolucije 1917. imali dva krila - rojalističko koje nije htelo ništa da ima sa novom ruskom vlašću i narodno koje je uvek i bez iakvih rezervi u Rusima gledalo svoju braću. Narodno krilo, razume se, sa većinom naroda u nejmu. KaPeJu je navukla Srbe na podvalu da su KPJi ruski momci, iako danas znamo da je ЈeBeTe, najmanje od 1945. britanski agent.

Pa mogu da reći da se slažem sa dobrim dijelom toga što je Tito tu pisao. Ne baš sa svime, ali sa najvećim dijelom da. Šteta što je nakon rata promijenio ploču... Moglo je sve biti drukčije...

Kako je promenio ploču, kad nije? Dok god je bio živ vrtela se bez prestanka singlerica "Slaba Srbija, jaka Jugoslavija".

Ovako kaže istoričar:

Hteo sam komparativno da dam Tuđmanov stav o tome šta je Josip Broz uradio za Hrvate (na nacionalnom planu).

Tuđman eksplicitno kaže tri stvari:

1. Tito je preveo Hrvate sa gubitničke (ustaške) na pobedničku stranu u ratu.

2. Tito je stvorio i definisao Hrvatsku državu unutar federalne Jugoslavije.

3. Tito je stvorio ustavni i zakonski okvir, od ustava iz 1945. zaključno sa ustavom iz 1974., po kome je mogla da se ostvari samostalnost i nezavisnost države Hrvatske i hrvatskog naroda.

I kaže:

Reljabasic_inside.jpg

Relja Bašić govori o susretu s Tuđmanom: "Potom sam im stao prepričavati ove anegdote s Titom koje i vama iznosim. Ali Tuđman me ljutito prekinuo: “Da nije bilo Tita, ne bi bilo ni nas! Zato i držim njegovu bistu na Pantovčaku!” I, eto, odmah je, što se kaže, atmosfera splasnula za 70 posto, pa smo se svi skupa brzo razišli."

- - - - - - - - - -

Ja mogu dodati

1. neravnomeran industrijski razvoj SFRJ u korist Hrvatske

2. federalna država Hrvatska dobila 2200 km obale (94% jugoslovenske obale)

3. federalnoj državi Hrvatskoj pripojene i pohrvaćene istorijske pokrajine Dalmacija, Slavonija i prvi put Istra

4. Istra dodeljena samo državi Hrvatskoj iako je predstavljala ratni plen Jugoslavije, a u antifašističkom ratu su daleko najmasovniji bili Srbi

5. Srbima nije dozvolio autonomnu pokrajinu u sastavu Hrvatske (zahtevao Moša Pijade)

6. Ojačavanje albanske autonomije, ekonomije i inteligencije na centralnoj srpskoj istorijskoj zemlji

itd.

Kako je promenio ploču, kad nije? Dok god je bio živ vrtela se bez prestanka singlerica "Slaba Srbija, jaka Jugoslavija".

Ovako kaže istoričar:

Hteo sam komparativno da dam Tuđmanov stav o tome šta je Josip Broz uradio za Hrvate (na nacionalnom planu).

Tuđman eksplicitno kaže tri stvari:

1. Tito je preveo Hrvate sa gubitničke (ustaške) na pobedničku stranu u ratu.

2. Tito je stvorio i definisao Hrvatsku državu unutar federalne Jugoslavije.

3. Tito je stvorio ustavni i zakonski okvir, od ustava iz 1945. zaključno sa ustavom iz 1974., po kome je mogla da se ostvari samostalnost i nezavisnost države Hrvatske i hrvatskog naroda.

I kaže:

Reljabasic_inside.jpg

Relja Bašić govori o susretu s Tuđmanom: "Potom sam im stao prepričavati ove anegdote s Titom koje i vama iznosim. Ali Tuđman me ljutito prekinuo: “Da nije bilo Tita, ne bi bilo ni nas! Zato i držim njegovu bistu na Pantovčaku!” I, eto, odmah je, što se kaže, atmosfera splasnula za 70 posto, pa smo se svi skupa brzo razišli."

- - - - - - - - - -

Ja mogu dodati

1. neravnomeran industrijski razvoj SFRJ u korist Hrvatske

2. federalna država Hrvatska dobila 2200 km obale (94% jugoslovenske obale)

3. federalnoj državi Hrvatskoj pripojene i pohrvaćene istorijske pokrajine Dalmacija, Slavonija i prvi put Istra

4. Istra dodeljena samo državi Hrvatskoj iako je predstavljala ratni plen Jugoslavije, a u antifašističkom ratu su daleko najmasovniji bili Srbi

5. Srbima nije dozvolio autonomnu pokrajinu u sastavu Hrvatske (zahtevao Moša Pijade)

6. Ojačavanje albanske autonomije, ekonomije i inteligencije na centralnoj srpskoj istorijskoj zemlji

itd.

Ali ga ti lupaš, to nije normalno...

1. Hrvatska i Slovenija bile su puno razvijenije od Srbije prilikom ulaska u Kraljevinu SHS, pa se to nastavilo i u SFRJ. Svi podaci govore da se Srbija izgrađivala na račun HR i SLO.

2. Pa kad žive tamo Hrvati. Ali isto tako je HR presječena na dva dijela (Neum)

3. Objasni ovu glupost: "pohrvaćenje istorijske pokrajine Dalmacija, Slavonija i prvi put Istra"? Što si htio reći s tim? Da u Dalmaciji, Istri i Slavoniji ne žive Hrvati? Nego tko? Srbi???

4. Što je Istra trebala pripasti Srbiji po tebi? Gdje graniče Istra i Srbija?

5. A gdje bi bila ta srpska pokrajna i po kojim osnovama?

6. Ovu problematiku baš ne poznam i tu se ne bih htio pretjerano mješati... Ono što znam to je da se Srbi još od Arenija Černojevića iseljavaju sa Kosova...

itd.

Туга невиђена што и данас има таквих изрода српских који се куну у Јосипа Броза...и џабе њима показивати све ово...

Šubašić:
-Razlog moje saradnje sa partizanskim komandantom je slamanje srpske snage u Jugoslaviji. Meni je osnovni cilj spasiti Jugoslaviju i pomoći Titu da razbije Srbijance čime bi ih uveli u tor prije nemačke propasti, čime bi partizani dobili odrešene ruke da ovaj narod prinude na ujedinjenje na bazi maršalovih projekcija.
NAW, SD, Rg, 59,860 X.00/8-2544

Туга невиђена што и данас има таквих изрода српских који се куну у Јосипа Броза...и џабе њима показивати све ово...

Šubašić:
-Razlog moje saradnje sa partizanskim komandantom je slamanje srpske snage u Jugoslaviji. Meni je osnovni cilj spasiti Jugoslaviju i pomoći Titu da razbije Srbijance čime bi ih uveli u tor prije nemačke propasti, čime bi partizani dobili odrešene ruke da ovaj narod prinude na ujedinjenje na bazi maršalovih projekcija.
NAW, SD, Rg, 59,860 X.00/8-2544
Tada su "mogli", a sad što "ne mogu" misle da je zato što nema Tite... Budale. :kafa:

Srbi su od oktobarske revolucije 1917. imali dva krila - rojalističko koje nije htelo ništa da ima sa novom ruskom vlašću i narodno koje je uvek i bez iakvih rezervi u Rusima gledalo svoju braću. Narodno krilo, razume se, sa većinom naroda u nejmu. KaPeJu je navukla Srbe na podvalu da su KPJi ruski momci, iako danas znamo da je ЈeBeTe, najmanje od 1945. britanski agent.

Mislim da je to uverenje o inače izmaštanom bratstvu sa Rusima,bilo prisutno samo kod Srba van Srbije posebno onih dinarskih.U svakom slučaju i kod jednih i kod drugih KPJ od Obznane nema veće uporište među Srbima sve do Drugog svetskog rata.Tačno je da je KPJ manipulisala sa popularnošću Rusije među tim stanovništvom odakle je bilo i najviše partizana ali presudna činjenica koja je omogućila KPJ da ostvari uticaj na tim stanovništvom bila je likvidacija srpske elite u NDH u prvim mesecima postojanja te tvorevine.Jedan "rukovodilac" KPJ inače srpskog porekla primetio je sledeće " Za nas su ustaše obavili posao".

Пази то одакле је било највише партизана.... z:mrgreen:

Било их је највише из Србије, па из Босне, па из Крајине, па из Црне Горе.
Од Срба најближи Титини сарадници су били Србијанац и Црногорац.Итд. итд.

Пази сплачина.... z:D
Тај би и Динарску дивизију, Ђуришићеве одреде, Босанске и Херцеговачке који су 5 година клали се са марвом све одреда свео под комунисте и Титовце. Док су у Србији муда ладили 3.5 године док се марва размавала...
Да се ко сјетио из Србије ПОМОЋИ, е па не би тако било.

• Podržavam
Reactions: Kor

Back