Kako je promenio ploču, kad nije? Dok god je bio živ vrtela se bez prestanka singlerica "Slaba Srbija, jaka Jugoslavija".
Ovako kaže istoričar:
Hteo sam komparativno da dam Tuđmanov stav o tome šta je Josip Broz uradio za Hrvate (na nacionalnom planu).
Tuđman eksplicitno kaže tri stvari:
1. Tito je preveo Hrvate sa gubitničke (ustaške) na pobedničku stranu u ratu.
2. Tito je stvorio i definisao Hrvatsku državu unutar federalne Jugoslavije.
3. Tito je stvorio ustavni i zakonski okvir, od ustava iz 1945. zaključno sa ustavom iz 1974., po kome je mogla da se ostvari samostalnost i nezavisnost države Hrvatske i hrvatskog naroda.
I kaže:
Relja Bašić govori o susretu s Tuđmanom: "Potom sam im stao prepričavati ove anegdote s Titom koje i vama iznosim.
Ali Tuđman me ljutito prekinuo: “Da nije bilo Tita, ne bi bilo ni nas! Zato i držim njegovu bistu na Pantovčaku!” I, eto, odmah je, što se kaže, atmosfera splasnula za 70 posto, pa smo se svi skupa brzo razišli."
- - - - - - - - - -
Ja mogu dodati
1. neravnomeran industrijski razvoj SFRJ u korist Hrvatske
2. federalna država Hrvatska dobila 2200 km obale (94% jugoslovenske obale)
3. federalnoj državi Hrvatskoj pripojene i pohrvaćene istorijske pokrajine Dalmacija, Slavonija i prvi put Istra
4. Istra dodeljena samo državi Hrvatskoj iako je predstavljala ratni plen Jugoslavije, a u antifašističkom ratu su daleko najmasovniji bili Srbi
5. Srbima nije dozvolio autonomnu pokrajinu u sastavu Hrvatske (zahtevao Moša Pijade)
6. Ojačavanje albanske autonomije, ekonomije i inteligencije na centralnoj srpskoj istorijskoj zemlji
itd.