Kakvo prejedanje

ja imam rodbinu u znaku Blizanaca, a takvi vole šareno i ukusno

ja sam stari roštilj majstor, izuzetno strog po pitanju kuvanja.
Kao neko ko kuva preko 20+ godina i ima par prijatelja koji su dijetolozi, reći ću ti da je pizza jedna od najgorih i najkaloričnijih jela koje možeš pojesti, pogotovo kada se na nju stavljaju punomasni i polumasni sirevi. Ujedno je i veoma nezdrava, čak nezdravija od mesa poput piletine, junetine, teletine, ribe i sl., jer se vrlo lako pretvara u gluten u oganizmu, koji ukoliko se ne potroši tog dana, u naredna dva se pretvara u neželjene masnoće u organizmu nakon čega se stvaraju opasne masne naslage. Za jednu pizzu relativno treba šetati 90 minuta ili voziti biciklu oko 50-60 minuta. Isti slučaj sa svim špagetama (pasta) i makarone...
Meso, s druge strane, je jedan od najboljih izvora proteina. Meso se može menjati sa sirom (i to nemasnim ili masnim do relativnih 10% mm) ili sa jajima. Jaje je jedno od najnutritivnijih jela, pogotovo kuvano jaje. Ako osoba već ima problema sa holesterolom (što je opasno za ljude posle četrdesete godine koji ne unose dovoljno vode i treninga u svoj dnevni tok), žumance se ne mora jesti.
Za zdravog muškarca od 25-35 godina potrebno je oko 2000-2500 kalorija dnevno. I to je samo za one koji sede i ništa ne rade. Za ljude koji provode dva sata trenirajući, ta cifra je i do 4.000 kalorija.
Fora nije u tome da se izbacuje raznovrsna hrana, već da se izbace masnoće i šećeri jer su oni te koji uništavaju organizam najviše. Recimo, sve na bazi brašna je super-nezdravo, pogotovo lisnata testa i stvari iz pekare. Slatkiši kao i sve vrste sokova koji su u proizvodnji (kako gazirani tako i negazirani).
Dnevni unos mesa treba da bude oko 300 grama za zdravog i sportski aktivnog čoveka. Za one koji nisu aktivni, dnevni unos je oko 200 grama mesa. Pod tim mislim na takozvano ''posno'' meso, a to je
- Teletina (krava do 6-9 meseci starosti)
- Junetina (12-15 meseci starosti)
- Piletina (bez kožice)
- Ćuretina
- Konjetina (često je nutricionisti preporučuju)
- Sve vrste ribe (iz konzerve je potrebno dobro ocediti)
Meso može biti na roštilju, pečeno, kuvano ili bareno (dinstano), a dnevni unos ulja (što suncokretovog, što maslinovog) ne sme prelaziti više od 4-5 kafenih kašičica DNEVNO.
Meso koje treba izbegavati zbog loših masnoća su baš govedina i svinjetina.
Od mesnih prerađevina svaki dijetolog će preporučiti ćureća i pileća prsa, odnosno carnex delikates kare ili prašku šunku, pogotovo zato što upravo te vrste imaju ne samo smanjen nivo natrijuma već i neželjenih masnoća. Ali ti zato gotovo nijedan neće reći da jedeš čvarke i kobasice tipa kulen, čajnu i slično poput paštete, viršle itd.
Unos svega što je na bazi brašna treba smanjiti na 100 grama dnevno! I pod tim uopšte ne mislim na peciva iz pekare, već na bukvalno crni ražani hleb. Čak ni pirinač ne treba jesti puno. Sutlijaš, recimo, goji fantazija puno.
A što se mleka tiče u toku dana slobodno možeš popiti ili skoro 0.5l mleka ili jogurta dokle god su do <2% mlečne masti.
- - - - - - - - - -
Peciva i slatkiši su zlo za stomak. Svaka čast za dijetu, ja takođe držim.

Ali možda ne istu, moja je za mišićnu masu
Postoji stevia zaslađivač. Cena varira od apoteke do apoteke, ali je relativno dobra za recimo kafu ili limunadu.