STARDUST CAFFE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Intenziv je, kao što reče frau Agi, psihološka tehnika i nema veze sa bilo kakvim prosvetljenjem, štaviše, nema veze sa bilo čim. Sećam se kad sam u Londonu sedeo sa Žikom i Michael Staley-em, kad je Staley pitao Žiku da mu objasni suštinu intenziva, a ovaj je odgovorio da se radi jedan dan, dva dana ili deset dana i da posle toga spoznaš da si ti ti, na šta je Staley odgovorio da to zna i sad, bez intenziva.:hahaha:

Nisam upoznat sa ''stepenima'' prosvetljenja u hinduizmu, ali u zen budizmu imaš kenšo i satori.Kenšo bi se prevelo kao ''duboki uvid'', ''dobijnje svesnosti o Buda-prirodi sopstva'', dok je satori direktno iskustvo toga. Obe stvari, međutim, ne treba pojmiti kao stanje, već pre ko proces, glagol, ne imenicu.

Intenziv je, kao što reče frau Agi, psihološka tehnika i nema veze sa bilo kakvim prosvetljenjem, štaviše, nema veze sa bilo čim. Sećam se kad sam u Londonu sedeo sa Žikom i Michael Staley-em, kad je Staley pitao Žiku da mu objasni suštinu intenziva, a ovaj je odgovorio da se radi jedan dan, dva dana ili deset dana i da posle toga spoznaš da si ti ti, na šta je Staley odgovorio da to zna i sad, bez intenziva.:hahaha:

Nisam upoznat sa ''stepenima'' prosvetljenja u hinduizmu, ali u zen budizmu imaš kenšo i satori.Kenšo bi se prevelo kao ''duboki uvid'', ''dobijnje svesnosti o Buda-prirodi sopstva'', dok je satori direktno iskustvo toga. Obe stvari, međutim, ne treba pojmiti kao stanje, već pre ko proces, glagol, ne imenicu.

Herr Tod liebe (ako se tako piše-u preletu sam pa me mrzi da na telefonu drndam google translate) samo sam čekala kada ćeš da se oglasiš povodom intenziva :zag:
A i Žika nam je Strelac:zcepanje:

Poslednja izmena:
jedan divni ruski umetnik
http://www.svevlad.org.rs/slike_files/suharev/suharev_etnofuturizam.html

Сварог и Сварожић
suharev_swarog.jpg

Тамо где сунце залази
suharev_tamo_%20sunce.jpg

Триглави /Тројства/
suharev_tribog.jpg

Унук Стрибога
suharev_stribozhich.jpg

Јарило
suharev_jarila.jpg

"Nothing To Fear"

I feel your heat in dusty whispers
The wind is cold around your moon
It's getting hard to keep our distance
I know your time is coming soon
Don't point your dream on my horizon
Don't take your rose too far from home
Please don't forget we're not each other
Each soul has black thorns of his own

I see you dancing
Your song is clear
You've got to show me, got to show me
There's nothing to fear
Nothing to fear
I have my loved ones you have yours
So let us gaze upon the feast
In God's own name let's eat together
In God's own name please come in peace
See how our children play together
While you and me we stand alone
I know we'll never be each other
If I leave you leave me alone

I see you dancing
Your song is clear
There's nothing to fear
Nothing to fear

Obožavam ovu pesmu, pa sam je podelila sa vama... :zag::heart:

"Nothing To Fear"

I feel your heat in dusty whispers
The wind is cold around your moon
It's getting hard to keep our distance
I know your time is coming soon
Don't point your dream on my horizon
Don't take your rose too far from home
Please don't forget we're not each other
Each soul has black thorns of his own

I see you dancing
Your song is clear
There's nothing to fear
Nothing to fear
I have my loved ones you have yours
So let us gaze upon the feast
In God's own name let's eat together
In God's own name please come in peace
See how our children play together
While you and me we stand alone
I know we'll never be each other
If I leave you leave me alone

I see you dancing
Your song is clear
There's nothing to fear
Nothing to fear

Obožavam ovu pesmu, pa sam je podelila sa vama... :zag::heart:

Hvala draga:heart::heart::heart:
Bem ti lebac kako mi se spava- lelujam ko Bonifacije mesečar!

Vise ne pisem u blogu...Nemam inspiraciju...Prazan sam i cadjav iznutra...Plasim se da to nije dobar znak....Da se nesto primice...

Ali, imam dragih prica iz bloga, pa cu jednu da postavim ovde....Vervatno se tamo niko ne zavlaci da cita....A draga mi je....

BEHIJA

Dogodilo se to jos davne 1986. ili 1987. godine (sad se vise ni ne secam) u Brckom, negde na pola puta prema Gornjem Rahicu i Maoci, kod Fazanerije, jos tacnije na oglednim poljima Instituta za uljane kulture gde sam u to vreme radio kao mladi inzinjer..

Na ogledima je cele sezone radila jedna grupa od 20-ak zena iz Brke, Ulovica, Palanke i ostalih sela tog podrucja.

Uglavnom su sve to bile starije zene, sem Behije, jednog devojceta od jedno 16-17 godina...Iz Palanke, seoca pored glavnog puta prema Maochi..

Behija je bila lepa, tiha, poslusna, vredna, mila, dobra...Kao prelepi cvetic koji se otvara..

Njoj bi uvek davao najlakse poslove i obicno je donosila vodu ostalim radnicama kada bi ozednele.

Stalno, kada bi me pogledala, vragolato bi se nasmejala, a meni bi bilo nesto milo oko srca...A bio sam malte ne duplo stariji od nje...

Nisam smeo ni da pomislim na nesto vise, iako mi je pokadkad i takva misao sevnila kroz glavu, ali bih je snagom volje odmah odande izgonio..

Jednog letnjeg popodneva je nevreme doslo rano...Kada je pljusak poceo, sve zene su pobacale motike i pobegle u supu...

Samo smo Behija i ja jos ostali na toplom letnjem pljusku.
Odjednom, Behija me uhvati za ruku i rece: "Hajdemo, imam ja ovde jednu nenu.." i povuce me prema obliznjim kucama..

Udjosmo u jednu kucu, ona, mokra kao mis se pozdravi sa jednom punackom nenom u sirokim dimijama, predstavi i mene, a nena sva zbunjena rece: "Deco, jeste li vi za maslenjak? Evo, bas je gotov!"

Bio sam galdan, mokar, sramotno nezakopcane kosulje...

Posedasmo na zemlju i nena stavi ispred nas tepsiju sa pokajmacenim maslenjakom...

I tada poce da se odvija nesto sto nikada , ni pre, ni posle, nisam doziveo...

Jeli smo topli i ukusni maslenjak, a Behja me je u polutami sobe gledala pravo u oci...

Nije skretala pogled, nije treptala..Fiksirala me je..

I ja sam, kao hipnotisan, gledao u nju i glupavo zvakao pitu..

Sa crne kose joj se cedila voda po bledom licu...Netremice me je posmatrala...Mokra majica se pripijala uz devojacke grudi koje su se ritmicno podizale i spustale kako je disala..

Nena nam je nesto pricala, ali ja je vise nisam cuo..Video sam samo Behijine oci...Krupne, duboke, nezne...

U sobi kao da je postalo odjednom svetlije...
Bili smo vise od metra udaljeni jedno od drugog, a meni se cinilo da je medju nama nesto pocelo da iskri..Hiljade malih iskrica se stvarlo i pucketalo izmedju nas..

Ni sam ne znam kako sam pogadjao rukom u tepsiju da uzmem parce pite jer pogled sa njenih ociju nisam mogao da odvojim....

I nena je primetila da se sa nama nesto cudno dogadja, pa je izasle nekuda iz sobe..

Ne znam koliko je ova fantasticna iluzija trajala.

Odjednom, negde u blizini puce grom i ona i ja se trgosmo......Iluzije odjednom nestade..

Kroz dusu mi toga casa, na momenat, pristruji neka cudna, crna slutnja..

Malo zatim udje nena u sobu noseci fidzane sa kafom..

Popismo lagano kafu i primetismo da je kisa prestala..

Zahvalismo se i pozdravismo sa domacicom..

Nikada bolji maslenjak nisam u zivotu pojeo..

Behija je sakupljala po polju pobacane motike i smejala se zvonkim smehom...

Uzimao sam ih od nje i nosio u supu, a kolena su mi klecala..

ojl-bella.jpg

YariloArkona
Во святу чреду, в Лелину седмицу
Кружит духов пляс голову девицам
Во Русальи Дни, во лесных хоромах
Славу воздаем Яриле младому
Ой, да, Ярило! Ярило, Ярило!
Небо хмурое вновь тебя явило
Гой, ты, младой бог!
Гой, к тебе взываем!
В сердце цветня
Песню воспеваем
Покатися, покатися
По небу, по светлому
Да гони ты хмуры тучи
Да к Семи Холмам, хэй!
Да к Семи Холмам могучим
Что стоят во тьме веков
Поверни ты Время - Коло
По своим следам!
Небо хмурое…

images

19cbb53483cb151114dba35987474282.jpg

Njegovo ime dolazi od reči jara što znači vatra, vrućina, mlad, vatren…nazivao se još i Jarovit. Prema mitu bio je bog proleća koji je umirao svake jeseni i rađao se sa vegetacijom u proleće. Bio je deseti sin vrhovnog boga Peruna koji je na rođenju ukraden. Odgajio ga je u podzemnom svetu Volos (bog podzemlja i rogate stoke), Perunov rival. Prema mitologiji Starih Slovena podzemlje se nalazilo preko mora i bilo je uvek zelena i vlažna zemlja u kojoj su ptice ujesen tražile utočište od zime a vraćale se u proleće. Slično kao ptice vraća se i Jarilo iz podzemlja svake godine donoseći sa sobom vegetaciju i plodnost. Jarilova žena je Morena, boginja smrti i žitarica, njegova sestra bliznakinja.

Tragovi slavlja povodom njihovog braka, koji je obeležavan svake godine među Starim Slovenima, preostali su u običajima oko Ivandana. Kada Jarilo umre svake godine u jesen Morena postaje ogorčena zla boginja leda, hladnoće i smrti i sama umire pred kraj zime da bi se ponovo rodila uproleće zajedno sa svojim

Poslednja izmena:
YariloArkona
Во святу чреду, в Лелину седмицу
Кружит духов пляс голову девицам
Во Русальи Дни, во лесных хоромах
Славу воздаем Яриле младому
Небо хмурое вновь тебя явило
Гой, ты, младой бог!
Гой, к тебе взываем!
В сердце цветня
Песню воспеваем
Покатися, покатися
По небу, по светлому
Да гони ты хмуры тучи
Да к Семи Холмам, хэй!
Да к Семи Холмам могучим
Что стоят во тьме веков
Поверни ты Время - Коло
По своим следам!
Небо хмурое…

images

19cbb53483cb151114dba35987474282.jpg

Njegovo ime dolazi od reči jara što znači vatra, vrućina, mlad, vatren…nazivao se još i Jarovit. Prema mitu bio je bog proleća koji je umirao svake jeseni i rađao se sa vegetacijom u proleće. Bio je deseti sin vrhovnog boga Peruna koji je na rođenju ukraden. Odgajio ga je u podzemnom svetu Volos (bog podzemlja i rogate stoke), Perunov rival. Prema mitologiji Starih Slovena podzemlje se nalazilo preko mora i bilo je uvek zelena i vlažna zemlja u kojoj su ptice ujesen tražile utočište od zime a vraćale se u proleće. Slično kao ptice vraća se i Jarilo iz podzemlja svake godine donoseći sa sobom vegetaciju i plodnost. Jarilova žena je Morena, boginja smrti i žitarica, njegova sestra bliznakinja.

Tragovi slavlja povodom njihovog braka, koji je obeležavan svake godine među Starim Slovenima, preostali su u običajima oko Ivandana. Kada Jarilo umre svake godine u jesen Morena postaje ogorčena zla boginja leda, hladnoće i smrti i sama umire pred kraj zime da bi se ponovo rodila uproleće zajedno sa svojim

Jel može prevod te pesme ili na engleskom...

Ne razumem ruski uopšte, a volela bih da znam šta kažu...:(:confused:

Drago mi je da ima toliko umetnika koji su inspirisani staroslovenskom mitologijom... Divna je... :heart:

Drago mi je da ima toliko umetnika koji su inspirisani staroslovenskom mitologijom... Divna je... :heart:

Biće prevod!
Problem sa istraživanjem naše mitologije je što su kipovi bili od drveta a zapisi na brezovoj kori!
Ti materijali teško mogu da opstanu pa nema mnogo toga sačuvanog!
Sve se oslanja mahom na usmenu tradiciju!
A Arkona je mesto gde je bio veliki Perunov hram koji je danski kralj VOLDEMOR!!!! (kakva slučajnost!!!!) zapalio i uništio!

Evo jos malo RusijeÑ

Александр Одоевский

"Струн вещих пламенные звуки..."

* * *
Струн вещих пламенные звуки
До слуха нашего дошли,
К мечам рванулись наши руки,
И — лишь оковы обрели.

Но будь покоен, бард цепями,
Своей судьбой гордимся мы,
И за затворами тюрьмы
В душе смеемся над царями.

Наш скорбный труд не пропадет,
Из искры возгорится пламя,
И православный наш народ
Сберется под святое знамя.....

Volim Ruse i Rusiju
I divni jezik!
Malo sam ga zaboravila pa neću da prevodim bez rečnika da se ne brukam iako razumem skoro sve

Kozaci pisu pismo turskom sulatanu:

vyp-kozaci.jpg

Kozaci iz Zaporožja Mehmedu IV:

"Tebi, turska satano, brate i druže crnog đavola, sekretaru Lucifera samog, pozdrav. Kojeg si ti đavola vitez, mamu ti tvoju? Tvoje armije se ne bojimo uopšte, na zemlji i na moru u našim čajkama borićemo se protiv vas sotona do poslednjeg. Ti nekrstu, zveri Vavilona, skrnavitelju svetog Jerusalima, jebaču koza iz Aleksandrije, svinjska glavo Egipta (Donjeg i Gornjeg), jermenska svinjo i tatarski jarče, konjokradice iz Kanajameta, zlikovče iz Anadolije, unuče đavola lično, budalo, ti svinjski brabonjče, magareća guzice i klovne iz Hada, mesarsko pseto, nekrštena volino, neka đavo nosi tebe i sve Turke. To je sve što mi kozaci imamo da kažemo, gadan si i svojoj majci, a kud hrišćanima da vladaš. Datum ne znamo, jer kalendar nemamo, mesec je na nebu, godina u knjizi, nama je isti dan ovde ko i tebi tamo. Ti i tvoji Turci nas možete poljubiti u dupe."

Ataman Ivan Sirko i celo bratstvo kozaka Zaporožja.

Kozaci pisu pismo turskom sulatanu:

vyp-kozaci.jpg

Kozaci iz Zaporožja Mehmedu IV:

"Tebi, turska satano, brate i druže crnog đavola, sekretaru Lucifera samog, pozdrav. Kojeg si ti đavola vitez, mamu ti tvoju? Tvoje armije se ne bojimo uopšte, na zemlji i na moru u našim čajkama borićemo se protiv vas sotona do poslednjeg. Ti nekrstu, zveri Vavilona, skrnavitelju svetog Jerusalima, jebaču koza iz Aleksandrije, svinjska glavo Egipta (Donjeg i Gornjeg), jermenska svinjo i tatarski jarče, konjokradice iz Kanajameta, zlikovče iz Anadolije, unuče đavola lično, budalo, ti svinjski brabonjče, magareća guzice i klovne iz Hada, mesarsko pseto, nekrštena volino, neka đavo nosi tebe i sve Turke. To je sve što mi kozaci imamo da kažemo, gadan si i svojoj majci, a kud hrišćanima da vladaš. Datum ne znamo, jer kalendar nemamo, mesec je na nebu, godina u knjizi, nama je isti dan ovde ko i tebi tamo. Ti i tvoji Turci nas možete poljubiti u dupe."

Ataman Ivan Sirko i celo bratstvo kozaka Zaporožja.

Setih se Gogolja koji je predivno opisivao Kozake
Mada su malčice zahebani za moj ukus
Bogdan Hmeljnicki je vršio strahotne pogrome Jevreja
A Taras Buljba kaže sinu: "Ja sam te rodio,ja ću te ubiti"!
Ali su veliki ratnici i ponosni su na svoje perčine i duge brke
Moskovljane ismevaju kao kukavice a Poljake zovu "pogani Ljasi":D
Kozaci su Ukrajinci a ne Rusi

Poslednja izmena:
Setih se Gogolja koji je predivno opisivao Kozake
Mada su malčice zahebani za moj ukus
Bogdan Hmeljnicki je vršio strahotne pogrome Jevreja
A Taras Buljba kaže sinu: "Ja sam te rodio,ja ću te ubiti"!
Ali su veliki ratnici i ponosni su na svoje perčine i duge brke
Moskovljane ismevaju kao kukavice a Poljake zovu "pogani Ljasi":D
Kozaci su Ukrajinci a ne Rusi

Samo za tebe:

- - - - - - - - - -

Nadam se da si cula krvavu istoriju ove divne ljubavne pesme?

:)evo dušo:
Јарило

У свете празнике, Лелине седмице
Кружи плес духова дивљају девице
У Русалкине дане, у шумскоме дому
Славу уздижем Јарилу младому
Ој, да, Јарило! Јарило, Јарило!
Небо тмурно је поново тебе најавило
Ој, ти, млади Боже!
Ој, тебе дозивам!
Срцем Цветња
песму ти певам!