Staracki dom i roditelji

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Moja pokojna mama je stalno htela da ide u staracki dom.....

"Ne bih deco da vam smetam, u strackom domu ce mi biti dobro, kao u hotelu..." govorila je....

I to je jedna gruba, ali realna istina: stari ljudi smetaju mladima.

Smrt ju je omela u toj teznji...:(

Danas nisam siguran koliko je dobro ili lose staviti roditelje u staracki dom i da li bih ja zeleo da me deca tamo stave (naravno, u dalekoj buducnosti :mrgreen:).

Moguce je da je u strackom domu kao u hotelu, ali jedna stvar me upucuje na oprez: iz hotela mozes izaci kad god zazelis, a u stracki dom jednom kada udjes, mozes izaci samo sa nogama unapred....:sad2:

Naš standard nalaže da živimo sa penzionerima, tako da od te zapadsko-komercijalne priče do daljnjeg ništa :D

- - - - - - - - - -

Mi se od roditelja razilazimo u 50-oj :D

- - - - - - - - - -

Ne puštaju ih jer se gube...
Izađu, skrenu u nekoliko ulica, pa ne znaju da se vrate !

to je manji procenat kod nas... kod njih je veći... možda je do hrane?
naši penzosi su jako vitalni, genetika slovenska :D

ukoliko znaju kad je veme da se povuku i prepuste deci da donose odluke koje se ticu njihovog sopstvenog zivota i njihove porodice, ne vidim problem zajednice
ako su frik kontrolori koji i sa 70godina ne veruju da su uspeli da vaspitaju decu da donose samostalne odluke, onda glasam za dom

ukoliko znaju kad je veme da se povuku i prepuste deci da donose odluke koje se ticu njihovog sopstvenog zivota i njihove porodice, ne vidim problem zajednice
ako su frik kontrolori koji i sa 70godina ne veruju da su uspeli da vaspitaju decu da donose samostalne odluke, onda glasam za dom

Zamisli koliko je trebalo njima da tebe strpaju u dom za nezbrinutu decu. Trunka, ali su ipak ostali dosledni sebi i ocuvali krimosa.

Moja pokojna mama je stalno htela da ide u staracki dom.....

"Ne bih deco da vam smetam, u strackom domu ce mi biti dobro, kao u hotelu..." govorila je....

I to je jedna gruba, ali realna istina: stari ljudi smetaju mladima.

Smrt ju je omela u toj teznji...:(

Danas nisam siguran koliko je dobro ili lose staviti roditelje u staracki dom i da li bih ja zeleo da me deca tamo stave (naravno, u dalekoj buducnosti :mrgreen:).

Moguce je da je u strackom domu kao u hotelu, ali jedna stvar me upucuje na oprez: iz hotela mozes izaci kad god zazelis, a u stracki dom jednom kada udjes, mozes izaci samo sa nogama unapred....:sad2:
mnogo zavisi od konteksta, narocito od roditeljskog zdravstvenog stanja fizickog i psihickog, od mogucnosti da se na drugi nacin obezbedi nega, zavisi od toga kako stara osoba dozivljava dom.

Zasto iz doma ne mozes da izadjes?

Nije sala da u strackim domovima ima puno ljubavnih afera.

Ljudi tamo dozivljavaju drugi pubertet.

zasto da ne
ja verujem da se ljudi menjaju samo fizicki, a zelje, motivacija, potrebe nemaju veze sa godinama
imam 45 godina i ne vidim nikakvu razliku u osnovnim ljudskim potrebama u odnosu na pre dvadeset godina, iste stvari zelim, iste me bole, samo je forma drugacija, ali kad se malo zagrebe ispod povrsine nma razlike
verujem da je isto i u starosti

- - - - - - - - - -

Pricaju ljudi da kada je neko tako jako vitalan, da mu kuvarice sipaju u jelo nesto iz male i tamne bocice....:think:
zasto bi neko jako vitalan isao u dom?

Zato sto bi polovina POBEGLO kada bi izlaz bio slobodan.

Tako im je tamo lepo.
Nije rec o tome gde im je lepo, nego sta je manje zlo. Ako nema ko da brine o tebi ili si u takvom stanju da svojim najblizima unistavas zivot, onda je pitanje sta biras.
Osoba koja je sposobna da odlucuje o sebi svakako mora da da pristanak da bude u nekoj ustanovi, a ako je u takvom stanju da to vise ne moze, onda je pitanje sta je alternativa.

Nije rec o tome gde im je lepo, nego sta je manje zlo. Ako nema ko da brine o tebi ili si u takvom stanju da svojim najblizima unistavas zivot, onda je pitanje sta biras.
Osoba koja je sposobna da odlucuje o sebi svakako mora da da pristanak da bude u nekoj ustanovi, a ako je u takvom stanju da to vise ne moze, onda je pitanje sta je alternativa.

Da, uvek je pitanje sta je alternativa.......I za decu i za stare....

I gde su granice izdrzljivosti mladih...?

Kod nekih su te granice jako niske, pa ne mogu da podnose stare u svojoj blizini, ma koliko oni bili svesni i pametni...

I samo gledaju kako da ih se otarase....

Da li ce medju decom i roditeljima postojati poverenje odredjuju roditelji svojim ponasanjem i nacinom vaspitavanja od prvog dana svog roditeljstva.
Tamo gde je to OK, nece biti problem da se otvoreno razgovara i resava problem bez straha da li deca zele da se otarase roditelja ili roditelji zele da unistavaju deci zivot.

Ako je neko dovoljno svestan i pametan, cak i ako ga deca ne podnose, nemaju nacin da ga protiv volje smeste u dom.

Back