stanovi i plate

Pozdrav svima .... jel mozda neko zna koliko je vremenski potrebno da pare legnu na tekuci racun,ako se ostvari pravo na JUBILEJ ( 10 godina - 50% bruto plate, 20 godina - 100% bruto plate, 30 godina - 150% bruto plate ) - ovo se odnosi samo na aktivni staz ??!?!?!??!!??!?!?! HVALA

Kupio sam kucu u gradu u kojem zivim sa porodicom.
Sluzbujem u drugom gradu.
Da li imam pravo na naknadu zbog odvojenog zivota od porodice?
(nije mi jasan stav 3. clana 17. Pravilnika)

Ukoliko se nisi prijavio sa prebivalistem u mestu sluzbovanja te ako svakodnevno putujes van mesta sluzbovanja do mesta u kome imas reseno stambeno pitanje ne mozes ostvariti pravo na odvojen zivot o cemu upravo i govori clan 17. stav 3. Pravilnika koji ti nije jasan. U tom slucaju mozes naplatiti troskove prevoza na posao i sa posla a shodno clanu 33.Pravilnika. Ukoliko svakodnevno ne putujes van mesta sluzbovanja te ako si izvrsio sopstveno preseljenje pripada ti naknada odvojenog zivota od porodice.

Kako se racuna broj radnih sati u mesecu u kojem ima praznik/neradni dan?
Primer: maj 2008. da li ima 22 radna dana ili 20?
Ako je 22-to je 176 radnih sati, a ja sam imao 15 smena po 12 sati=180, od cega dve smene za 1. i 2. maj koje su placene... Medjutim, moj sef mi od ostvarenih 180 oduzima 24 sata (jer su mi placeni) i utvrdjuje da imam 156 sati rada u tom mesecu, odnosno MANJAK 12 RADNIH SATI!? Da li je ova njegova racunica ispravna?

Kako se racuna broj radnih sati u mesecu u kojem ima praznik/neradni dan?
Primer: maj 2008. da li ima 22 radna dana ili 20?
Ako je 22-to je 176 radnih sati, a ja sam imao 15 smena po 12 sati=180, od cega dve smene za 1. i 2. maj koje su placene... Medjutim, moj sef mi od ostvarenih 180 oduzima 24 sata (jer su mi placeni) i utvrdjuje da imam 156 sati rada u tom mesecu, odnosno MANJAK 12 RADNIH SATI!? Da li je ova njegova racunica ispravna?

Ima 20 RADNIH dana ili 160h,a ti si radio 15x12 = 180h,sto znaci da imas 20h prekovremenog rada,i plus ti se placa svaki sat za praznik(jedan praznicni sat iznosi 110% radnog sata),kao i (predpostavljam da si na cuvarskoj?!) pa ti se takodje placa i nocni rad od 22 - 06h! Slobodno reci tvom sefu da se raspita malo! Dosta mi je takvih koji se ponasaju kao da im licno iz dzepa uzimas. Nemoj slucajno da odustanes! E,sada sam se iznervirao,majke mi!!!

zare, gambit,
da, cuvarska je u pitanju- nego,ovaj moj tvrdi da je ta naknada za praznicni rad pokrila ta dva dana, te da u ostatku meseca moram ostvariti pun fond radnih sati, u koje on racuna i 1. i 2. maj jer mu je personalac iz jedinice rekao da se ostalima, koji ne rade u smenama, prilikom obracuna plate upisuje 22 radna dana x 8 casova!? ...i praznik smatra 'radnim danom kojim se ne radi'!?

zare, gambit,
da, cuvarska je u pitanju- nego,ovaj moj tvrdi da je ta naknada za praznicni rad pokrila ta dva dana, te da u ostatku meseca moram ostvariti pun fond radnih sati, u koje on racuna i 1. i 2. maj jer mu je personalac iz jedinice rekao da se ostalima, koji ne rade u smenama, prilikom obracuna plate upisuje 22 radna dana x 8 casova!? ...i praznik smatra 'radnim danom kojim se ne radi'!?

SERE!!! Izvini,ali moram bas ovako prostacki! Veruj mi da sam u pravu 100% jer sam davao,i dajem cuvarsku vise od godinu dana i znam sve sto se toga tice.

Ima 20 RADNIH dana ili 160h,a ti si radio 15x12 = 180h,sto znaci da imas 20h prekovremenog rada,i plus ti se placa svaki sat za praznik(jedan praznicni sat iznosi 110% radnog sata),kao i (predpostavljam da si na cuvarskoj?!) pa ti se takodje placa i nocni rad od 22 - 06h! Slobodno reci tvom sefu da se raspita malo! Dosta mi je takvih koji se ponasaju kao da im licno iz dzepa uzimas. Nemoj slucajno da odustanes! E,sada sam se iznervirao,majke mi!!!

Druže, može malo pojašnjenje?

Ovo oko noćnih i prazničnih sati mi je jasno, nejasan mi je dio oko prekovremenih. Iz naše komande dobio sam uputstvo da ljudima u čuvarskoj službi ne pišem prekovremene nego uvjek puni fond sati za taj mjesec + noćni i praznični rad ako ga ima, a da prekovremene sate rješavaju preraspodjelom radnog vremena.

Interesuje me kako je taj problem rješen u vašoj jedinici.

Problem je 'resen' tako kako ste i Vi instruisani- dakle prikrivanjem prekovremenog rada.
Tako zaradjene dane nisam iskoristio u roku (6 mes. od isteka 3-mesecja u kojem sam ih zaradio), te sam podneo zahtev da komanda pribavi saglasnost od pomocnika ministra odbrane za ljudske resurse, da mi se isplati naknada za prekovremeni rad jer dane nisam mogao iskoristiti u zakonskom roku.
Nakon podnosenja takvog zahteva, expresno sam dobio da iskoristim tih 12 slobodnih dana (naravno, sa uvecanjem 1h=1.5h slobodno).
Ne znam kako su mi tako brzo resili zahtev, a za 6 meseci nisu uspeli!?
Znam samo da sam u zahtevu napisao da cu ga po isteku 30 dana direktno poslati dr. Bojanu u M.O. :-)

Druže, može malo pojašnjenje?

Ovo oko noćnih i prazničnih sati mi je jasno, nejasan mi je dio oko prekovremenih. Iz naše komande dobio sam uputstvo da ljudima u čuvarskoj službi ne pišem prekovremene nego uvjek puni fond sati za taj mjesec + noćni i praznični rad ako ga ima, a da prekovremene sate rješavaju preraspodjelom radnog vremena.

Interesuje me kako je taj problem rješen u vašoj jedinici.

Veoma prosto...znaci ne pricamo ovde o placanju nego samo o preraspodeli radnih sati!? Uzmi npr.mesec jul. Tamo je bilo 23 radna dana sto iznosi 184h.,a ja sam imao 16 smena sto znaci da sam taj mesec radio 192h,i imam 8h ili jedan dan slobodan(kada se radi smenski ne vazi 1h prekovremenog = 1.5h slobodno!

zare, mora da vazi, u skladu sa Pravilnikom! Nego se za svakih 8h prekovremenog dobija 1 dan slobodno, nevezano da li je subota ili nedelja jer mi to nemamo. Uglavnom, i kad koristis sl. dane, tih 8 sati po danu uracunavas u fond radnih sati, da se (kao meni u oktobru) ne bi desilo da dobijas sl. dane onda kada inace ne bi morao da radis! Naravno, i sa tim sam se izborio! :-)
Jos mi je samo ostalo da ostvarim NAKNADU ZA RAD U SMENAMA od 20% za SVE SATE RADA! Ova naknada se dobija nevezano za nocni rad, i to zbog NACINA, tj. REZIMA RADA, da bi takav rad bio adekvatno razlikovan i nagradjen od uobicajenog radnog vremena!
Pored toga, smatram da NAS SVE PRIPADNIKE VS pripada DODATAK ZA PRIPRAVNOST i to ZA SVAKI SAT U VANRADNO VREME! Jedino tada bismo MORALI da se odazovemo pozivu na uzbunu, na primer, u vanradno vreme.. a sada ne moramo jer nismo u pripravnosti.

Poslednja izmena:
zare, mora da vazi, u skladu sa Pravilnikom! Nego se za svakih 8h prekovremenog dobija 1 dan slobodno, nevezano da li je subota ili nedelja jer mi to nemamo. Uglavnom, i kad koristis sl. dane, tih 8 sati po danu uracunavas u fond radnih sati, da se (kao meni u oktobru) ne bi desilo da dobijas sl. dane onda kada inace ne bi morao da radis! Naravno, i sa tim sam se izborio! :-)
Jos mi je samo ostalo da ostvarim NAKNADU ZA RAD U SMENAMA od 20% za SVE SATE RADA! Ova naknada se dobija nevezano za nocni rad, i to zbog NACINA, tj. REZIMA RADA, da bi takav rad bio adekvatno razlikovan i nagradjen od uobicajenog radnog vremena!
Pored toga, smatram da NAS SVE PRIPADNIKE VS pripada DODATAK ZA PRIPRAVNOST i to ZA SVAKI SAT U VANRADNO VREME! Jedino tada bismo MORALI da se odazovemo pozivu na uzbunu, na primer, u vanradno vreme.. a sada ne moramo jer nismo u pripravnosti.

I mi immao problema sa prekovremenim satima radim,pa me zanima kokosi se izborio da nedobijes sate kod i nebi trebo da radis jer ja sam koristio slobodne dane za 1 i 2 januar i 15 februar dani drzavnog praznika nas sef ima monopol pa moze da radi sta hoce tako i kad ti da preraspodelu i u tom mesecu radis pun fond sati i imas cak prekovremeno kao ja 24 sata i fiktivno upisana 8 vracena iz prethodnog perioda.Pa te molim ako ima kakva zakonska osnova da se ja izborim sa njim molim te uputime.

Razce,
uzmes kalendar,prebrojis radne dane(pon.-pet.) i pomnozis sa 8 sati...
Onda, saberes sate koje si radio i koje si koristio kao slobodne dane(1 sl. dan = 8 sati)..
Ako dobijes vise sati u ovom drugom sabiranju, znaci da si radio toliko prekovremeno!
Onda napises zahtev za isplatu prekovremenog rada, i to je to.. A ako si slobodne dane 'koristio' 1. i 2. maja, onda te sleduje naknada za praznicni rad, pa neka 'monopolista' objasni zasto ti je tada dao sl. dane!

A sto se tice onog mog problema sto mi ne uracunava praznike u radne sate 'jer su placeni'- pa placen mi je i rad nocu, pa mi ga opet racuna u radne sate!!! ...a to je ista kategorija dodataka na platu, samo je procenat razlicit... Onaj dan kad sam postavio pitanje, bio sam rastrojen pa nisam razmisljao ovom logikom. :-)
Sad mi je jasno i to!

Back