Stanje u Srpskom Aikidou

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
J....a,možda i ovi naši što nam drže kod seminare sa alatom imaju problema,ali oni što ime je mesto na seminarima / čitaj - nije ime mesto na seminarima/ to i ne primete, samo piče ...
Opet, jedan Japanski instruktor je rekao, ocenjujući prikazan Aikido kod nas :"Dobar deo aikido tehnika koje sam video ne može da funkcioniše, a moram priznati da sam neke aikido tehnike ovde video prvi put !" Verovatno da taj i nije video ništa od aikidoa ili nije čuo za unifikaciju tehnika pa priča onako bez veze.

"Ja mislim da je seminar dobar nacin da se ljudi iz raznih klubova upoznaju i druže. Usput to je mesto na kom i ljudi koji krace vezbaju aikido mogu da vide kako izgleda aikido koji rade majstori viseg ranga i steknu uvid u to gde su oni u toj prici" / MIlance /
Znaš koliko se druže ljudi na našim seminarima, onoliko koliko se druže putnici u vozilima gradskog prevoza.Pogledaj odnos aikidoka u svlačionicama,svi namrčeni,svi se nešto foliraju,a na samom seminaru jedva čekaju da nekog izlupaju,zaboravljajući da taj isti može izlupati njih kada dodju na red.Još čujem glas jednog aikidoke koj kaže:"Nisam došao da me neko lomi,nego da vežbam !"
Lično mislim da su za ovakav odnos ljudi iz različitih klubova, krivi dobrim delom i njihovi treneri.

Da. U pravu si. Ne mali broj puta su me kidali i lomili, ali ja sam to uvek vracao kad dodje moj red.
Zasto se ljudi ne bi druzili? Neznam za druge organizacije, ali klubovi SAF imaju korektan medjusoban odnos i druze se na seminarima...
Koji je to Japanski instruktor ako nije tajna?

"Znaš koliko se druže ljudi na našim seminarima, onoliko koliko se druže putnici u vozilima gradskog prevoza.Pogledaj odnos aikidoka u svlačionicama,svi namrčeni,svi se nešto foliraju,a na samom seminaru jedva čekaju da nekog izlupaju,zaboravljajući da taj isti može izlupati njih kada dodju na red.Još čujem glas jednog aikidoke koj kaže:"Nisam došao da me neko lomi,nego da vežbam !"
Lično mislim da su za ovakav odnos ljudi iz različitih klubova, krivi dobrim delom i njihovi treneri. " ( nislija )

Naravno , ima tu raznih stvari , npr. a ovaj je : - iz provincije , - iz druge (Vesine, Mirkove , Saletove , Ljubine ...) organizacije , - jao , treba da ostavim utisak , - e, pa ja sam taj i taj ,- ovaj nema pojma , -,sad cu da ga smirim ,-vidi ovog al' se napalio i sl.
E,onda dodje slikanje i ko ce pre da zauzme mesto blize japancu ( i posle kazu da nema takmicenja u aikido-u ).

E, da Suga ima elemente pozerstva (ako dobro shvatam tu rec), sto se ogleda i u tome da cesto da bi fascinirao( valjda) ljude , ne dozvoljava im da urade neku teh. i pri tom se sluzi cesto i nekorektnim miniranjem tako sto pusti ruku pre vremena ili pak drugom rukom uhvati vasu pa vi nemozete da uradite tehniku, (ovo sam licno video vise puta), ali pri tom svakako ne mislim da je imalo naivan, niti los majstor. Nadam se da se neki nece ljutiti sto ovako pricam, ali ja nisam pocetnik, a ovo je samo kritika , nikako pljuvanje... Pozz!

Ne hvata drugu da ne bi neko uradio tehniku,definitivno, ali toliko jake ruke ima da nije ni potrebno da koristi obe.Pogotovu kad zna šta treba da mu uradiš,spusti težište,zauzme drugi položaj tela.tako da nema šanse da mu se bilo šta uradi.Na taj način valjda pokušava da stavi do znanja da vežbači ne vladaju dobro tehnikom i pravi sebi reklamu.Da li je jeftina,pitanje je, jer verovatno mnogo rada stoji iza njega kad može tako da zeza ljude.
Svojevremeno smo ja i Mita Filipović bili na seminaru koji je vodio Yošigasaki,mislim da je to bio prvi dolazak u Jugoslaviju.Vole Japanci da demonstriraju svoje znanje i jednog trenutka izvede Mitu da urade nešto na ryote dori,čini mi se da je to bio kokyu ho.Mita je u to vreme bio traktorista na poljoprivrednom dobru u Vršcu i celog dana ga je lomatao traktorski volan,bez hidraulike,tako da je za rezultat imao neverovatno jake zglobove.Stegne on Japanca,ovaj podje levo , desno,ali ne vredi.Kaže Mita,žao mi ga je vidim da nema šanse da mi uradi bilo šta,pokvariću mu seminar i ja popustim.Mislim da se Yošigasaki tada po drugi put rodio.Napominjem da tada M.Filipović nije bio majstor i nije koristio nikakvu tehniku,a onda je jasno šta onda Suga može da uradi spojivši tehniku i snagu.
Kad razmislim malo bolje,možda i nije loše malo snage uložiti u tehniku jer aikido zahvaljujući nekim ljudima koji ga prezentiraju gubi od realnosti (ne mislim na Ljubinu realnost !!) i počinje da bude virtuelna veština,na čemu nam pripadnici drugih veština dosta zameraju.Nemoj samo da mi pričate o tome šta je cilj Aikidoa i šta je O sensei hteo da kaže,naslušao sam se toga.Pogotovu što i on nije bio ni malo slab,uz to je bio dobar poznavaoc još nekih veština,tako da mu nije bilo teško da vitla maramom i da priča na tu temu.

Slicnu pricu ,ispricao je i Yoshigasaki (pre dosta godina ) , samo sto je u toj prici on bio Mitar , a Yoshi (iz prethodnog posta – price) Kishomaru , pa je zbog toga presao na ki aikido . Ne secam se da li je i on vozio traktor , ili je cepao drva , ali zbog toga napusti aikikai .
A sto se tice Suge i / ili skoro svih japanaca ( mada se i ovi englezi slicno ponasaju ) , odmah provale ko je sa strane , ko nije njihov , ko bi mogao da bude oponent i onda vole da ga silje , maksimalno iskoriscavajuci svoj polozaj .

Umalo da zaboravim , izuzetak je kad uhvati da bije nekog koga je pustio da prodje sa nadom da ce isti napredovati , a on osim sto je umislio da nesto vredi nije ni mrdnuo sa mesta na kome je bio (“ jao , nisam se ni zagrejao , on ( Suga ) tras , tri dana mi je zvonila glava “ ) .

Tako je jeadn nas indijanac na seminaru kod Fujite. Izvede ga ovaj da nesto uradi na njemu, a Mladja ga stisne ko da cedi suvu drenovinu. Kad je Fujita video da ne moze pokazati sta je naumio, svistio ga je u lobanju i spakovao ga ko panta pitu. Posle je pricao kako mu je tri dana zvonilo u usima.

giska_sa:
Da. U pravu si. Ne mali broj puta su me kidali i lomili, ali ja sam to uvek vracao kad dodje moj red.

E vidis u tome jeste problem....

m0108994d:
Pogotovu kad zna šta treba da mu uradiš,spusti težište,zauzme drugi položaj tela.tako da nema šanse da mu se bilo šta uradi.Na taj način valjda pokušava da stavi do znanja da vežbači ne vladaju dobro tehnikom i pravi sebi reklamu.Da li je jeftina,pitanje je, jer verovatno mnogo rada stoji iza njega kad može tako da zeza ljude.
.

Svako moze da blokira.

Samo... Onaj koji blokira u realnosti je mrtav.

milancebgd:
Zanimljivo.
Samo mi nije jasno na koje je resenje na koje se pozivate.
AAS ste fotmirali mesec dana nakon gasenja AFSCG i odredjivanja pravnog naslednika.
Aali dobro. To je vec pitanje kojim treba da se bave nadlezne institucije, a ne ja.

Nekako mi sled stvari i dogadjaja koji je objavljen sa sajtu www.aikikai.org.yu
vise drzi vodu od verzije SAF-a. A lepo i pise da je resenje izdala nadlezna institucija.

Verovatno po Milancetu postoji neka jos nadleznija koja ce sada da resava stvari ;)

Nisam bas siguran u to.
Pogotovu zato sto svi dokumenti koji se pominju vec postoje za SAF. Ne verujem da je bilo koja drzavna institucija izdala ista dokumenta za dve razlicite organizacije.
Mozda je to jos jedan pokusaj laznog prestavljanja i falsifikovanja koji ce se pridruziti katalogu vec postojecih krivicnih dela bivseg sekretara AFSCG.
Uostalom videcemo.

Na sajtu www.aikikai.org.yu je objavljno mnogo vise cinjenica nego sto ih je SAF ikada
prezentovao. Predstavnici SAF-a su se busali praznim recima ne navodeci izvore za svoje
tvrdnje. Zato verujem da je istina sve o AAS i da je to uradio neko ozbiljan.

Napadi na nekog bivseg sekretara i prebacivanje krivice na njega deluju pre kao izraz
nemoci nego cinjenice.

Hm, ...nekako mi se cini da postavljate pitanja ljudima koji nisu u AAS-u, pogotovu ja, ja sam iz AFS-a, ali dobro...
A za Milanceta: ne znam sta bi tu bilo cudno ako bi neko u nasoj zemlji , (pa bila to i najnadleznija i najdrzavnija institucija) izdala dva resenja po istom pitanju, znam za slucaj da su izdali 3 resenja za registraciju jednog kluba, sa tri datuma i tri broja.Ispravka je usledila posle 6 godina...

Svratio sam malo da pogledam Fujitu i nije bilo lose . 120 ljudi . Atmosfera kamerna ,Svi ga pozdrave kao jedan , dok pokazuje i posle toga tisina ( niko ne prica ???) . Mico je genija . Fujita obilazi ucesnike , pokazuje i povremeno nesto nacrta na nekom kimonu koji jos nije ukrasio ( izgleda da mu je omiljeni motiv krug,kvadrat i trougao ). Milina jedna .
Gledalaca , malo , ali svi snimaju ( kamere , mobilni )... osim jednog koji je slatko spavao ( roditelj neki verovatno ) ,
A ne ko vi , gde je pecat ,gde je pecat ... kad ono pecat kod vas .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back