STADION

-

  • -

  • -


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo SVAKI PRAVI ZVEZDAŠ mora da zna! ''Ludnica'' na Marakani, 90.000 ljudi, Real na kolenima...

Crvena zvezda danas slavi 75. rođendan, a na isti datum, ali sada već pre 32 godine, crveno-beli odigrali su fantastičnu utakmicu protiv madridskog Reala na ''Marakani''.

Bio je to prvi meč četvrtfinala Kupa šampiona, Zvezda ga je dobila sa 4:2, ali prvo poluvreme je bilo zaista impresivno, kada su crveno-beli poveli sa čak 3:0.

Utakmicu su obeležila i čak tri jedanaesterca - dva su dosuđena Madriđanima, od kojih su oni iskoristili samo jedan.

Zvezda je povela već u sedmom minutu golom Boška Đurovskog, a samo pet minuta kasnije, Đurović je duplirao prednost.

Možete li da zamislite kakva je tada bila atmosfera na ''Marakani'', gde se okupilo čak 90.000 navijača...?

Madriđani su nešto ranije promašili i penal, tačnije, Stojanović je odbranio šut Uga Sančesa, a pravi delirijum nastao je kada je posle još jedne Zvezdine munjevite kontre Boro Cvetković povisio na 3:0!

Tim rezultatom se ušlo u drugo poluvreme, u kojem je Real uspeo da se izbori za povoljniji rezultat pred revanš. Sančes je u 66. minutu smanjio na 3:1, a nova velika uzbuđenja dogodila su se u samom finišu, kada su dosuđena još dva penala.

Prvo u 84. minutu za Zvezdu posle prekršaja nad Đurovskim, kada je Janković poslao neodbranjiv šut sa bele tačke za 4:1.

Ipak, tri minuta kasnije usledio je i još jedan penal za Real, Sančes je ovog puta bio precizan, smanjio na 4:2, što je bilo i ključno za konačan ishod tog dvomeča, jer je Real u revanšu slavio sa 2:0 i otišao u polufinale.

U izjavi za Zvezdin klupski sajt, ove utakmice prisetili su se tadašnji akteri - Mitar Mrkela i Boško Đurovski.

''Trijumf nad Realom je velika pobeda, jedna od najvećih u Zvezdinoj istoriji i ne čudi što je kao takva ostala urezana u srca većine zvezdaša. Zadovoljstvo mi je što sam bio deo te utakmice i što smo savladali jednu od najboljih generacija Reala. Sećam se te utakmice po našoj odličnoj igri i velikoj hladnoći. Bio je veliki minus, ali i pun stadion, samim tim i vrela atmosfera'', izjavio je Mrkela.

Boško Đurovski je podsetio na još jedan zanimljiv detalj.

''Temperatura je bila minus 13, a mi u to vreme nismo imali adekvatnu obuću za zaleđen teren, pa je naš ekonom Stole zaoštrio krampone Bori Cvtkoviću, Piksiju i meni kako bismo bili stabilniji na terenu. Zato smo ih rasturili u prvom poluvremenu. U nastavku su igrači Reala obuli patike i zato su igrali bolje u drugom delu meča. Ipak, penal koji je sudija svirao uopšte nije postojao, a tim pogotkom olakšali su posao u revanšu, jer je dva gola razlike znatno lakše dostižno nego tri''
, objašnjava Đurovski.

U prilogu su najzanimljiviji detalji sa ove utakmice, uz komentar legendarnog Vladana Stojakovića.

Stadion: Crvene zvezde
Gledalaca: 90.000
Sudija: Keit Haket (Engleska)

Crvena zvezda: Stojanović, Krivokapić, Radovanović, Bračun, Elzner, Janković, Đurović, Đurovski, Cvetković, Stojković, Mrkela. Trener: Velibor Vasović.

Real Madrid: Bujo, Ćendo, Kamačo, Salguero, Sančiz, Gordiljo, Solana (od 59.Huanito), Mičel (od 89. Veskez), Sančez, Galjego, Valdano. Trener: Leo Benhaker.


 
Zvezdaši zovu na spektakl!

1583432405537.png
 
94116072_532298851009048_4926115063724507136_n.jpg


Na današnji dan, 1975. godine, postavljen je rekord u broju gledalaca
na ovim prostorima. Naime, tog dana, Crvena zvezda je dočekala Ferencvaroš,
a na Marakani je bilo preko 110.000 navijača. Prosto nezamislivo... 😮
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top