STADION FK CRVENA ZVEZDA

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.205
STADION FK CRVENA ZVEZDA

1566499812574.png

Stadion Crvene zvezde, ujedno i sedište tog kluba, smešten je u Ljutice Bogdana 1a. U narodu je poznat pod imenom “Marakana”, a od decembra 2014. godine glasi „Rajko Mitić“, po prvoj Zvezdinoj zvezdi. Prethodno, zvanično ime stadiona bilo je „Stadion FK Crvena zvezda“.
Tokom Drugog svetskog rata, FK „Jugoslavija" se gasi, a osnivanjem FK „Crvena zvezda“, 4. marta 1945. godine, stadion nekadašnje FK „Jugoslavije“ ustupljen je Crvenoj Zvezdi
Marakana je građena od 1960. do 1963. godine. Zamenila je stari drveni stadion koji je izgradjen 1927 g.
Dimenzij stadiona su, 110 x 73 m.Podlogaje trava
Prvobitni sportski teren koji je bio izgrađen na ovoj lokaciji bio je u vlasništvu fudbalskog kluba “Jugoslavija”, sa drvenim tribinam. Većina gledalaca morala je da stoji, čak je postojao i “stajaći kapacitet” koji je iznosio 20 hiljada mesta za stajanje. 27. decembra 1959. godine Crvena zvezda je odigrala poslednju utakmicu na svom starom stadionu. Ekipa Novog Sada bila je rival na oproštaju od dotrajalog igrališta.
Sa njim je otišao i deo fudbalske istorije. Na tom igralištu Moša Marjanović je dao gol Zamori, savladan je Planička, a posle Drugog svetskog rata odigrane su mnoge lepe i uzbudljive utakmice.

Fk_Red_Star_stadium.jpg

Kapije novog „fudbalskog hrama" zvanično su prvi put otvorene 1. septembra 1963. godine, na utakmici koju je Zvezda igrala sa Rijekom (2 :1), a toj utakmici prisustvovalo je 55 hiljada gledalaca, da bi rekord te jeseni bio zabeležen u derbiju sa Partizanom, kada je na tribinama bilo 74 hiljade duša.

_DSC0110.jpg

Već naredne godine, kada je izgradnja stadiona potpuno završena, kapacitet je iznosio čitavih 110 hiljada gledalaca! Zbog svoje grandioznosti i velikog kapaciteta, navijači su sa pravom stadion poredili sa tada najvećim na svetu - „Marakanom" u Rio de Žaneiru.
U okviru stadiona postoje i centralna loža „Pet Zvezdinih zvezda" koja se sastoji iz pet segmenata, a svaki od njih nosi ime jednog od legendarnih Zvezdinih fudbalera (Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon, Dragan Stojković Piksi). Takođe, tu se nalazi i VIP 2 loža u kojoj su uglavnom smešteni prijatelji i sponzori kluba. VIP 3 loža je uglavnom namenjena veteranima i ljudima koji su obeležili Zvezdinu istoriju.

1024px-Beograd_7652.jpg

Prvi gol na Zvezdinoj “Marakani” postigao je Trifun Mihajlović, u susretu pionira Zvezde i Jedinstva iz Zemuna, predigri prvenstvenog meča sa Rijekom. Prvi zvanični, prvoligaški pogodak, delo je Riječanina Vukoja, dok je prvi gol za seniorski tim Crvene zvezde postigao Dušan Maravić, na istoj utakmici.

delije.jpg

Najveći broj gledalaca bio je 23. aprila 1975. godine sa Ferencvarošom na utakmici polufinala Kupa pobednika kupova. Tada je prodato 96.070 ulaznica mada se procenjuje da je na stadionu bilo oko 110 000 gledalaca, koliki je kapacitet stadiona tada bio.
Na Marakani je bilo odigrano finale Kupa šampiona 30. aprila 1973. godine između Ajaksa i Juventusa (1-0). Tada je utakmici prisustvovalo 91.564.
U međuvremenu, ta brojka je drastično smanjena. Prateći modernizaciju i istovremeno ispunjavajući zahteve Evropske fudbalske Unije, u cilju povećanja komfora navijača i njihove bezbednosti, ukinuta su stajaća mesta na stadionu. Postavljene su stolice na sve četiri tribine, tako da danas kapacitet stadiona zvanično iznosi 55.538 sedećih mesta.
Pored samog terena stadion ima mnoge prateće sadržaje (pomoćni tereni, medicinski centar) kao i muzej FK Crvena zvezda.
wikipedija i sajt CZ

Ako se secam , SePeOvci su pricali da je stadion na sakralnom mestu.
Džaba sve što su SePeOvci pričali... 30 godina tragedije nam nije bilo dovoljno da shvatimo da je sve što su rekli još '91. bilo apsolutna istina...
Nego, ne samo Marakana već i mnog drugi stadioni po Beogradu i čitavoj Srbiji su smišljeno pravljeni na stratištima, uglavnom našeg naroda pobijenog posle "oslobođenja".

Taj podatak nisam nasla ali sam nasla da ce da se stadion renovira ima i kako ce da izgleda renoviran

Pogledajte prilog 586249

To je jedno deseta maketa koju sam video za dvadeset godina :lol:.

Inače naš najveći stadion ali da je lep i funkcionalan...nije...ni blizu. Pripada nekom drugom vremenu i krajnje je vreme da se modernizuje. I on i ostali. Kad se srpski fudbal makne sa ograđenih livada možda i dobije šansu da mu se publika vrati.

Једини објекат у Србији на који је подигнуто чак 17 хипотека од 2005 године и ниједна није поштено враћена.
http://mondo.rs/a136269/Sport/Fudbal/Kozic-Stadion-Zvezde-pod-hipotekom-od-2005.html
Иначе стадион се званично данас зове Рајко Митић, раније се звао Црвене звезде, а пре тога Авала.
Никада се није звао Маракана што ни многи звездаши не знају.

Inače naš najveći stadion ali da je lep i funkcionalan...nije...ni blizu. Pripada nekom drugom vremenu i krajnje je vreme da se modernizuje. I on i ostali. Kad se srpski fudbal makne sa ograđenih livada možda i dobije šansu da mu se publika vrati.
Ma nema to mnogo veze, idem na tekmu, a ne na letovanje. Privuče me zanimljivost utakmice, a ne šta ima stadion. Na ovom sam bio dosta puta, i na forumu sam postavio bar 20 slika iznutra. A bio sam i na sto puta gorim stadionima. Igra je važna.

Bilo bi sjajno kada bi se bar 2 kluba plasirala u Evropu, obzirom da je Zvezda sigurna pa da skoci koeficijent i da od premija uloze u stadione. Nazalost, sve su sanse da cu samo da se tesim...

Ma nema to mnogo veze, idem na tekmu, a ne na letovanje. Privuče me zanimljivost utakmice, a ne šta ima stadion. Na ovom sam bio dosta puta, i na forumu sam postavio bar 20 slika iznutra. A bio sam i na sto puta gorim stadionima. Igra je važna.
Pa i nije da nema veze. Naravno da je kvalitet igre najvažniji ali ne treba zanemariti infrastrukturu. Počev od parkinga npr. Cilj nije da se napuni par puta godišnje kad dođu Liverpul i Psg nego svake nedelje barem 2/3 kapaciteta da bude popunjeno, da ljudi bukvalno uživaju u čitavom događaju...da se prodaju pretplatne karte. Treba ti publika da bi preživeo, jednog dana kad ih strgnu sa državne sise(a moreće kad tad) postaće svi bolno svesni toga. Sređivanje stadiona je prvi korak.

Једини објекат у Србији на који је подигнуто чак 17 хипотека од 2005 године и ниједна није поштено враћена.
http://mondo.rs/a136269/Sport/Fudbal/Kozic-Stadion-Zvezde-pod-hipotekom-od-2005.html
Иначе стадион се званично данас зове Рајко Митић, раније се звао Црвене звезде, а пре тога Авала.
Никада се није звао Маракана што ни многи звездаши не знају.
Stadion nosi ime Rajko Mitic od decembra 2014. godine , i Marakana nikada nije bilo zvanicno ime stadiona ali su navijaci i narod stadion prozvali Marakana i to ime se odomacilo po uzoru na Marakanu u Brazilu.Ni tom stadionu u Rio de Žaneiru, Marakana nije sluzbeno ime, vec se stadion zove : Estádio Jornalista Mário Filho i jedan je od najvecih u svetu.Nesluzbeno ime Marakana stadion je dobio po istoimenoj četvrti u kojoj se nalazi.
Inace "marakana" , je vrsta papagaja koja zivi u Severnom Brazilu. :)

1566584120953.png

Poslednja izmena:
Tenk ispred stadiona "Rajko Mitić"

Ispred ulaza na stadion Crvene zvezde Rajko Mitić danas popodne postavljen je neuobičajen eksponat.

Radi se o tenku T-55, koji je, prema pisanju Večernjih novosti, bio borbeno vozilo jugoslovenske vojske iz vremena rata s početka devedesetih.

Na tenku je cev zalivena, a na njega je sa prednje strane po postavljanju bila okačena zastava navijača Crvene zvezda sa natpisom "Severna armija".

Hrvatski Jutarnji list je postavku ispred stadiona okarakterisao kao "morbidnu provokaciju", navodeći da su navijači Zvezde i ranije koristili motiv tenka kombinovan sa transparentom na kom je ćirilicom ispisano "Vukovar".

Postavljanje ovog eksponata Crvena zvezda je na zvaničnoj Fejsbuk stranici propratila uz komentar da "Marakana sad ima još jednu atrakciju".

Kao objašnjenje za ovu "akciju", prenele su Večernje Novosti, stoji da je "poznat slogan navijača da je proradila Zvezdina mašina, pa će tenk sada ispred severne tribine i simbolizovati taj poklič",.

Postavljeni tenk nije u funkciji, a kako taj list nezvanično saznaje, dar je jedne firme navijačima.

Sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela u telefonskom razgovoru za N1 nije želeo da komentariše da li klub stoji iza postavljanja tenka, a pojašnjenje nismo uspeli da dobijemo ni od generalnog direktora kluba Zvezdana Terzića.
http://rs.n1info.com/Vesti/a520748/Tenk-ispred-stadiona-Rajko-Mitic.html

sp-tenk_620x0.jpg

Back