Sta znaci : ljubiti bliznjeg svog kao sebe samog ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko ja znam u Bibliji stoji obrnuto: "Mrzi bliženjega svojega kao smoga sebe.........." Inače da nije tako ne bi Bog izvršio genocid nad tolikim narodima.... I dame i gospođo forumaši koji od vas ima definiciju: Šta je ljubav? Definicija mora da sadrži i cenu pošto košta ta ljubav? Moneta bilo šta. Zlato, dijamanti, može čak i druga osoba. Bilo šta je nekom vredno? :zper::per:

Pise u Bibliji.

Prvenstveno necemo nista zlo ciniti drugima vec dobro.

Nakon što je postavio Zlatno pravilo — ”Sve dakle što hoćete da čine vama ljudi, činite i vi njima”

— Isus je dodao slijedeće: ”Jer je to zakon i proroci” (Matej 7:12).

A sta je sa trenucima kada treba odluciti da li za sebe da ucinis nesto lepo,
ili za drugu osobu ??

Ko je tu preci - ti ili ona ?

- - - - - - - - - -

Najbanalniji primer,
hladno je, ti imas rukavice , ova druga osoba nema..

Da li ces skinuti svoje, i dati ovoj drugoj osobi da njoj ne bude hladno ? ^^

Text iz Mateja 22,39 ...

Reci su upucene Izrailju u knjigama Mojsijevim, koje je Isus ponovio.

Kako treba ziveti svakodnevni zivot, s osvrtom na ove reci ?

Gde je granica izmedju zdravog samoljublja, i pozrtvovanosti za druge ?

ко не воли друге не воли ни себе.
ко не воли себе не воли ни друге.
ко мисли да га мрзим, ништа нема у глави.

ili za drugu osobu ??

- - - - - - - - - -

Najbanalniji primer,

ako mu das obe rukavice a ovaj ti ne vrati jednu otmi mu obe pa nek se smrzne dzukela..

ili za drugu osobu ??

- - - - - - - - - -

Najbanalniji primer,

Nemaš ni ti a ni ta osoba rukavice, ali svuda oko vas dosta suvog drveta i kutija šibica. Da li ćeš ti skupiti drva i upaliti vatru da se ugrejete ako je taj dan subota, ili ćeš drugu osobu terati da ona skupi drva i pali vatru?

Kako se rišćani brinu o bližnjima?
Evo kako se brinu o sebi:

Не брините се дакле говорећи: Шта ћемо јести, или, шта ћемо пити, или, чим ћемо се оденути?

E, kako se ne brinu o sebi, tako se ne brinu ni o bližnjima. Tako mu to dođe.
Znači, pravi rišćanin ne nudi rukavice. Moli se da onome što su mu ruke poplavile bog da rukavice.
Jer...

Него иштите царство Божије, и ово ће вам се све додати.

:kafa:

Zlatno pravilo, drugim recima, ovo je preneseno znacenje recenice 'cini drugome onako kako zelis da cine tebi' (pa to ukljucuje ljubljenje) medjutim i to zlatno pravilo ima jedan problem.

Sta ako neko ne zeli da ga 'ljubis'? Ako neko ne zeli da bude spasen? Time se ova recenica uopste ne bavi...

Primer: pozar, skaces u vatru da spases nekoga. Tog nekoga je vatra vec nacela i zna da mu nema spasa, vice ti da ne prilazis, da se odaljis, da ne pogines i ti...

Zlatno pravilo, drugim recima, ovo je preneseno znacenje recenice 'cini drugome onako kako zelis da cine tebi' (pa to ukljucuje ljubljenje) medjutim i to zlatno pravilo ima jedan problem.

Sta ako neko ne zeli da ga 'ljubis'? Ako neko ne zeli da bude spasen? Time se ova recenica uopste ne bavi...

Primer: pozar, skaces u vatru da spases nekoga. Tog nekoga je vatra vec nacela i zna da mu nema spasa, vice ti da ne prilazis, da se odaljis, da ne pogines i ti...

Zanimljiv primer...

Ja mislim da su tu emocije presudne.
Tj - ljubav!

I Bog je iz ljubavi dao svog Sina da umre,
a ne iz proracunatosti !!

Tako valjda treba i mi .... :aha:

Zanimljiv primer...

Ja mislim da su tu emocije presudne.
Tj - ljubav!

I Bog je iz ljubavi dao svog Sina da umre,
a ne iz proracunatosti !!

Tako valjda treba i mi .... :aha:

Ali ovde direktno u sukob dolaze dve 'ljubavi'. Jedan iz ljubavi ne zeleci da neko pogine zbog njega iako je na izdahu, spasava upozorenjem ovog hrabrog, a ovaj hrabri mora da odluci sta ce da radi...mozes li siliti nekoga da ga privolis na ono sto ti zelis da ucinis, cak i kad neko to ne zeli? Mozes li silom primeniti svoju ljubav prema drugome?

Ali ovde direktno u sukob dolaze dve 'ljubavi'. Jedan iz ljubavi ne zeleci da neko pogine zbog njega iako je na izdahu, spasava upozorenjem ovog hrabrog, a ovaj hrabri mora da odluci sta ce da radi...mozes li siliti nekoga da ga privolis na ono sto ti zelis da ucinis, cak i kad neko to ne zeli? Mozes li silom primeniti svoju ljubav prema drugome?

Ne.

Niko nema to pravo da tera nekog na ljubav, a ko druga strana to ne zeli ^^

Smesko... skupicu drva, jer nisam fanatik ^^

Dal ti je poznato ono: "Ako ne držiš jednu zapovest ne držiš ni jednu"

Eliotte pitaj tvoga pastora dal samo Adventisti fanatici ne skupljaju drva subotom, a da ostali koji nisu fanatici to slobodno mogu, pa nam javi.

Zar Smeško treba da te uči kako subotom se ništa ne sme raditi?

Šest dana da se radi, a sedmi da vam je svet, subota počivanja Gospodnjega; ko bi radio u taj dan, da se pogubi.
Vatre ne ložite po stanovima svojim u dan subotni.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back