Biblijska izvješća o Kristu kao JHVH-u , kao Bogu Izraelovom

Slap888

Aktivan član
Poruka
1.288
Iznosim ovdje dole jedan dio podnaslovnog teksta iz svoje radne knjige "Duh Sveti-njegova struktura i emanacije, Drvo Života". Veći dio tekta nije neka novina već poznata stvar dobrim kršćanskim teolozima, no ovdje iznosim i neka svoja dublja i nova tumačenja koja svijet nije vidio. Mogu si to dopustiti a da ne izazovem veći upad u svoje autorstvo ne dozvoljavajući da mene kao vrhunskog teologa bilo tko značajnije kopira i preuzme cjelovite i opširne ukaze da bi sebe proslavio kao teologa. Jer moja radna knjiga ili će je svijet jasno književno doživjeti kao vrhunsaku i cjelovitu teološku novinu ili istog neće biti.

Podnaslovni tekst ima naziv "Biblijska izvješća o Kristu kao JHVH-u , kao Bogu Izraelovom". Ostali dijelovi tog podnaslovnog rada nisu završeno sređeni kao rukopisni materijal, ali će to biti ovih dana u tijeku pa ću i ostatak ovdje staviti. Kažem ovo je mali dio moje radne knjige, dio koji je uglavnom poznat kršćanskoj teologiji pa si dopuštam da taj djelić javnosti bude izložen.

U nekim podnaslovima ove knjige objašnjavao sam kako Krist dijeli svojstvo JHVH sa Ocem temeljem suvlasništva Duha Svetog sa Ocem, jer kao i Otac on ima svoje vječno prisustvo u Duhu Svetom. U ovom podnaslovnom tekstu izvoditi ću ukaze da Isus dijeli i biblijsko ime JHVH sa Ocem. U tom smislu mogli bi smo reći da postoje JHVH 1 i JHVH 2, odnosno dvije vladajuće sile na Nebu. U to su vjerovali i židovski učitelji u period između dva hrama. Poslije je to učenje prekriveno i zabranjeno a sva teološka intelektualna energija teologa uglavnom je usmjerena na Oca kad se spomene ime Jahve ili JHVH. Ali ima biblijskih sitoacija kada se JHVH, Jahve ili Jehova odnosi i na Sina. Razmotrit ćemo te pozicije u bibliji.

Sam Isus govorio je da ima Slavu ili Duha Svetog kod Ocem i “prije postanka svijeta” što ukazuje na sitoaciju iz vječnosti. Sablaznio je Židove svojim ukazom “ja jesam” koje je Jahvino ime. Uz to glagolsko ime koristio je i titulu “Sina Božjeg” koju su Židovi smatrali drugom silom na Nebu ili JHVH 2. Temeljem toga je i optužen da se naziva Bogom pošto su shvatili da se ne odlučuje postati kralj židovski kojeg su očekivali. No Isusu to nije bio primarni cilj u razgovoru sa Židovima jer se je “odrekao svoje jednakosti sa Bogom” objašnjava Pavao, jer se je u prvom dijelu svoje misije trebao predstaviti kao čovjek sa svim svojim manama ili ograničenjima, osim odsustva mane griješnika.

Temeljem tog svojstva i Sin je, kao i Otac onaj koji bijaše, koji jeste i koji će doći (Otkrivenje 1:4-5) jer je rekao da je bio prije Abrahama, i jeste i doći će (Otkrivenje 22:20). Zapravo u tim zadnjim stihovima Otkrivenja poziva se samo Sin a ne i Otac. To dosta govori. Zapravo Otac je impersonalno prisutan dok Sin dolazi ne ni kao Sin Božji ili nebeska figura nego kao Sin Čovječji u obliku Isusa Nazarećanina, u svom zadnjem utjelovojenju kao potomak Davidove loze. Kada bi Sin Božji napustio svoje nebesko kraljevstvo i prijestolje na Nebesima i došao na zemlju kraljevati on bi se degradirao na niži položaj. Da se to ne dogodi on izvodi svoje tjelesno dupliranje ili emanaciju u obliku Isusa Nazarećanina koji kao takav ulazi u vječnost, prvi od ljudi, prvi novi Adam i postaje vječni vladar ili kralj na novoj zemlji. Iz biblije imamo ukaze da je Bog kralj Izraelov i da će doći vladati na zemlji od milenijskog vremena. Sad slijede dokazi da je to upravo židovski Jehošua ili kršćanski Isus koji će doći i zasjesti na prijestolje u Jeruzalemu. Iz starozavjetnih ukaza znamo da je kralj Izraelov isključivo Bog, dok su nastali židovski kraljevi predstavljeni kao loša izvedba u nastanku loših židovskih želja i izbora. Sa Jehošuom stvari se postavljaju ili vraću ponovo na pravo mjesto kada Židovi nisu imali kraljeve jer im je kralj bio sam Bog. Krist je Bog i kralje Izraelov. Niti Pilat kao postavljeni rimski vladar u Izraelu nije pogriješio kada je na Isusovom križu napisao “ovo je kralje Izraelov” jer se je htio narugati Izraelskoj prvotnoj tradiciji i vjerovanjima i time ovjenčati svoju nadmoć.

Zaharije (9:9) prorokuje; „Raduj se glasno, kćeri sionska! Kliči, kćeri jerusalemska! Evo, kralj tvoj dolazi k tebi, pravedan i kao spasitelj, pun poniznosti. Jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu.“ Kralj sionski (Jahve) dolazi na Sion na magarcu u fizičkom smislu. To je bio Isus. Taj nenasilni Isus već se spominje u slijedećem stihu (9:10) kao fizički oslobodilac Izraela od napadača na njega, spasitelj Izraela u posljednjem vremenu; "Iz Efraima uklonit ću bojna kola, i konja iz Jerusalema. Bit će uništeni i lukovi ubojiti." Jer će on navijestiti mir narodima. Vlast će njegova dosezati od mora do mora, od Eufrata do krajeva zemlje.“ Kakva nevjerovatna stvar; stih jedan do drugog a skrivećki zapravo opisuju dva dolaska Isusova u velikom odmaku vremena između. To je događaj koji slijedi u našem vremenu, uskoro.

Inače ukazi o „kralju Izraela“ je posebna opširna priča ali se svodi na to da samo Bog treba da se tretira kao kralj Izraela, da Izrael ne treba imati nikakvog ljudskog kralja. U svojoj slabosti Izrael u tome nije uspijevao pa je Boga zamolio da imaju kralja na svakodnevnom raspolaganju kao i svi okolni narodi. Sa tim slabostima i počinje duhovna havarija Izraela. Kada gore Zaharija najavljuje kralja Izraela zapravo najavljuje mesiju Jahvu ili drugu JHVH emanaciju – Sina Božijeg, Krista. On je bio od početka Mojsijevog djelovanja zaštitinik Židova, vodio Židove kroz pustinju (1.Korinćanima 10:4) i kao JHVH dao im Zakon. Nakon „harmagedona“ mesija se ustoličuje u Jeruzalemu ponovo kao kralja Izraela i cijelog svijeta. Nebeski Sin Božji dakako ostaje na Nebu i ima svoje kraljevstvo, a njegova niža emanacija ili Sin čovječji u posljednjem utjelovljenju kao Isus Nazarećanin u produhovljenom ili proslavljenom tijelu koje emanacijski ulazi u vječnost, vraće se sa Neba da kraljuje Zemljom, i kako prorok Danijel o tome govori „njegovom kraljevstvu neće biti kraja“. Neke istraživače biblije i teologe od ovakve informacije će „zaboljeti glava“ jer su totalna novina i nisu se sa istima susretali niti kao sa teološkom tezom. No neki od njih imali su razna pitanja i nejasnoće u glavi koja su morali ostaviti „sa strane“. Sad sa ovom knjigom neke stvari im mogu „sjesti“ u spoznaji.

Zaharije u 14:1-5 Izvještava o Jahvinoj kazni nad Jeruzalemom i njegovo opkoljavanje od strane naroda, o Jahvinom spasenju i boravku Jahve u Jeruzalemu (14:9) gdje će mu dolaziti i klanjati narodi svijeta (14:16). „Jahve će biti kralj nad svom zemljom. Kralj kraljeva i Gospod nad vojskama. To je Jahvina titula. Bog u tijelu. To je Isus zapravo ( Zaharije 9:9). „Dođi Isuse“ piše Otkrivenje na kraju (22:20). I evanđelja govore o tom Isusovom dolasku. U Ivanu 12:12, Luki 19:35, Marku 11:7 kao i Mateju 21:1-17. U Marku 11:3 Isus kaže da vlasniku magaraca mogu reći daće ih trebati za Gospodina (Jahvu) inače ne bi za čovjeka dali. Vlasnik nije znao da je za Isusa. Ali Isus nije izvršio prevaru vlasnika magarca jer on je taj Gospodin, Bog Izraelov. Cijeli događaj iz naznačenih evanđelja opisuje Isusov slavni ulazak na magarcu u Jeruzalem. Isti događaj povezan je i sa starozavjetnim proroštvom iz Psalam 118:19-29 gdje se moli spasenje od Jahvea sa riječju „hosana“. Hosana – je molitva Jahvi, a Isus je dobio tu molitvu od djece. To su vidjeli farizeji pa su bili ljuti i tražili od Isusa da ih ušutka. Psalam 8:1-2 kaže da je Jahve u usta djece, koja ne znaju ništa dao riječi da slave njega kao spasitelja. Isus se pred farizejima poziva na taj psalam da vide da se taj psalam sada događa pred njima (Matej 21:16 i dalje). Sad vam treba biti jasno zašto Isus nije ukorio apostola Tomu kad mu je rekao „Bog moj“.

Mojsijev zakon pisan je prstom Božjim. A u Jeremiju 17:13 piše za taj prst; „Gospode, nado Izraelova, svi koji te ostave, postidjet će se. Koji odstupe od tebe, na zemlji će biti zapisani, jer ostaviše GOSPODA, izvor vode žive.« Od Isusa odlaze farizeji koji su ga kušali sa preljubnicom. Isus kao Bog izrekao im je „novi“ zakon „Tko od vas nema grijeha neka kamenuje preljubnicu“, a na pijesku napisao je i imena onih koji su otišli koji su napustilil njega kao Gospoda Boga i izvora žive vode. Isus nije bezveze šarao prstom po pijesku kako bi to iz evanđelja mogli tumačiti već od proroka Jeremija. Jeremije je stoga u 17:13 prorokovao o Gospodu Bogu Isusu i sitoaciji sa preljubnicom i farizejima iz Ivana 8:3-8 koji su odstupili od Isusa Boga. Isus je mnogo toga činio i govorio što ga identificira sa starozavjetnim Jahvom, Bogom Izraelovim. Isus upisuje u Knjigu života kao i u knjigu smrti.

Psalam 33:6 poručuje o stvaralačkoj aktivnosti Boga Jahve slijedećim riječima; „Riječju Gospodnjom nebesa su stvorena, sva vojska njihova dahom usta njegovih“. Iz Ivana 1:1 doznajemo da je Sin Božji ta Riječ. Isus predstavlja usta Jahvina jer je iz Isusa ili kroz Isusa sve stvoreno poteklo u prostor i vrijeme. Otac i Sin dijele svojstvo JHVH jer su obojica suvlasnici Duha Svetog. Očevi duhovi Duha Svetog su tijelo Jahvino „od kojeg je sve“ krenulo (1.Korinćanima 8:6) a Sinov središnji duh Duha Svetog su usta Jahvina (Isusova) iz kojih je poteklo stvaranje kao što tvrdi gore naznačeni psalam 33:6. Pavao ovim ukazom zapravo opisuje čin stvaranja u okviru događanja unutar Duha Svetoga gdje su periferni Očevi duhovi pokretačka snaga, a Sinov središnji duh izlazno mjesto stvorenog svijeta u prostor. Sin je stoga majka svemu stvorenom jer je kroz njega sve stvoreno i poteklo u prostor i vrijeme. Ovo ovako slikovito, opširno i precizno nitko u svijetu teologije nije iznio. Ovo se svijetu prvi put jasno otvara iz „mog pera“. Naravno, ukoliko ovo teološko djelo uđe u svijet. Volja Božja.

Znamo da je Isus Nazarećanin sa Maslinske gore sišao na istočna vrata u Jeruzalem i tamo od naroda dočekan kao Mesija i kralj Izraelov. U starozavjetnim knjigama samo je Bog kralj Izraelov. U Ivana 1:49 Isus prepoznaje Natanaela kao „pravog Izraelca u kojeg nema prevare“, koji Isusa prepoznaje ovim riječima; "Učitelju, ti si Sin Božji, ti si kralj Izraelov". Pojam „Sin Božji“ kao što sam na jednom mjestu objasnio također su Židovi razumjeli kao izraz za Boga, drugu božansku osobu, ili drugu nebesku silu. Ovo je tajnovito znanje za kršćanstvo ali i za današnje Židove. Da se vratim na gore započetu temu o „istočnim vratima“ u Jeruzalemu koja su nazvana i „Zlatna vrata“ jer su jedno vrijeme bila ukrašena ili zlatom pozlaćena. To su Isusova vrata, Isusa Boga Izraelovog koji sa Ocem dijeli svojstvo JHVH. Isus oko struka nosi zlatni pojas.

Prorok Jezekilj nas u stihu 44:1-2 izvještava o tim „zlatnim vratima“ kroz koja je prošao Isus bogočovjek; „I reče mi Jahve: "Ova će vrata biti zatvorena; neka se ne otvaraju i nitko neka ne ulazi na njih, jer ja, Jahve, Bog Izraelov, kroz njih prođoh - zato neka budu zatvorena.“ Na ta vrata Isus, Bog Izraelov ponovo će ući u svom slavnom dolasku u Jeruzalem početkom Milenijuma. Prema proroštvu njega čekaju ta zatvorena, zazidana vrata te će ih on sam otvoriti. Priča o tome kada i zašto su zazidana ta vrata i tko ih je pokušao razvaliti je velika priča na Božiju slavu, ali neću sa tom opširnošću teretiti ovu knjigu.

Sa istim razlogom u vremenu Kraja svijeta na zemlju dolazi Bog JHVH kao i Sin. A samo jedan dolazi. Tako JHVH kaže da dolazi spasiti Izrael od onih koji su ga odlučili uništiti a Izrael se ne može više braniti: „Tada ću sve narode skupiti i svesti u dolinu Jošafat. Ondje ću se suditi s njima zbog Izraela, svojega naroda i vlasništva, jer su ga razasuli među neznabošce i razdijelili zemlju moju“ (Joel 4:22). Sudi im zbog davne prošlosti, zlog odnosa prema Izraelu i zbog opkoljavanja i pokušaja uništenja u skorašnje tzv. harmagedonsko vrijeme. Isus dolazi sa nebeskim anđelima da sudom razluči zle od pravednih (Matej 25:32), da sudi onima koji su se loše odnosili prema „njegovim malenima“ (25:40), zapravo malenom narodu Izraela (u odnosu na sile koje ga opkoljavaju i mrze), njegove „malene braće“ po tijelu jer se Isus kao Židov rodio, kojega nisu ugostili i sakrili od progonitelja, gladne i žedne nahranili, gole obukli ili utješili posjetom u tamnicama. Sve te nevolje Židova Isus nabraja i identificira se sa tim narodom kao Bog Izraelov pa kaže; "Što niste učinili jednomu od ovih najmanjih, to niste učinili ni meni“ (25:45).

Poslednja izmena:
Nastavak gornjeg uvodnog teksta napisano crnom bojom (pošto nije sve stalo...)

...... Inače ostali veliki dio svoje radne knjige ljubomorno čuvam za pravu demonstraciju iako ne znam kako će se ona dogoditi jer ja sam siromašan čovjek i nemam neke veze i slavu u teološkom svijetu. To prepuštam u ruke Onom koji me je i nadahnuo da isto napišem i koji mi se je davno kao dječaku i objavio i objasnio mi da ću steći velika znanja o Njemu.

Naravno, ovdje sam da raspravljam sa čitateljima,forumašima povodom gore napisanog... Izlažem se pitanjima.

Poslednja izmena:
Idemo dalje za iste pare;

Vratimo se na kratko objašnjavanje množine unutar JHVH koju sam naglasio o prvom odlomku ovog podnaslova a detaljno biblijski dokazivao u prvim naslovima ove knjige. Bog starog zavjeta JHVH ne predstavlja sebe u monolitnosti ili singularitetu već u složenom jedinstvu ili pluralitetu. Najbolji primjeri za to su upotrebe hebrejskih riječi ehad i jahed . Ehad se spominje kad se objašnjava Bog u svojoj složenosti ili množini. Kad Bog za sebe kaže da je jedan on tada koristi riječ ehad. Isto tako se za jedan dan kaže ehad jer se sastoji od svijetlog dijela i noći. Muž i žena su ehad ili jedno. Kad je čovjek samac i nema ženu pokraj sebe on je jahid. Bog nikad nije jahid. Objašnjavao sam Božiju složenost u ovom radu prvenstveno kroz složenost Duha Svetog koji je „sedam duhova“ (Otkrivenje 1:4) unutar kojeg Otac i Sin raspolažu te duhove u omjeru 1:6. I kad Bog u množini sebe kaže „Načinimo čovjeka na svoju sliku i priliku“ onda to nije grubi primjer za trojstvo već strukturiranje čovjekove duše kroz sedam čakri ili sedam „duhova“ na sliku i priliku Duha Svetoga.

S obzirom da tu množinu sačinjavaju Očevi duhovi (6) i Sinov duh (1) zajedno, možemo samo uvjetno govoriti o trojstvu Oca i Sina unutar Duha Svetog. Trenutno sam jedini teolog na svijetu koji egzaktno objašnjava na koji način su Otac i Sin jedno i jedan Bog, kroz objašnjenje strukture i podstrukture Duha Svetog i to temeljem biblijskih stihova.

Sad ću vam predstaviti i analizirati neke starozavjetne biblijske stihove koji pokazuju odnos i suradnju dvojice JHVH ili dviju ličnosti koje se nazivaju Bogom. Da Otac svog Sina naziva Bogom nije puka slučajnost nekog „lošeg“ prevođenja biblije već stvar mnogobrojnih slučajeva suodnosa.

U Zahariju 2;7-14 Jahve /Sin/ izvještava nas da je on poslat Izraelu, svom narodu od strane Jahvea da ga spasi i da kazni neprijatelje. Evo izdvojen stih; „Gle, ruku dižem na njih da plijenom budu svojim robovima. Znat ćete tako da me posla Jahve nad Vojskama“….te dalje dodaje „U onaj dan mnogi će narodi uz Jahvu prionuti i bit će narod moj, a ja ću prebivati usred tebe." Znat ćeš tako da me tebi posla Jahve nad Vojskama.“

U Zahariju 13:7-8 Jahve /Otac/ navješćuje agresiju sila zla na svog druga ili srodnika, Sina,Isusa Nazarećanina; „Probudi se, maču, protiv mog pastira, protiv čovjeka, moga srodnika - riječ je Jahve nad Vojskama. Udari pastira, i ovce će se razbjeći“, navješćujući apostole koji će napustiti Isusa dok ga budu uhvatili Židovi i Rimljani. Bogu drug ili srodnik može biti samo Bog a ne nitko od ljudi.

U Hebrejima 1:8 Pavao nas izvješćava da je Bog /Otac/ rekao Sinu „Prijestolje je tvoje, Bože, u vijeke vjekova, i pravedno žezlo - žezlo je tvog kraljevstva.“ Nadalje u stihu 13 Pavao kaže; „Za koga pak od anđela ikad reče - Sjedi mi zdesna dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim“. I tu je jasno da Bog nije nikakvog anđela uzdigao na nivo arkanđela pa postavio sebi zdesna što uče u vjerskoj zajednici zvani jehovini svjedoci.

Psalam 96;13 i drugi psalami izvješćuju nas da na zemlju dolazi Jahve suditi narodima. Od samog Isusa doznajemo da je taj sudac zapravo sam on jer je dobio svu vlast od Oca, da „Otac ne sudi nikome“. To što je Jahve-Otac iznad Jahve- Sina ne treba nas zbunjihvati. To sam već objašnjavao u ovoj knjizi, o karakteru međuodnosa pošto je Sin pre-emanacija, Bog od Boga, ali unutarnji bog odnos, dok je odnos Boga i stvorenja ivični.

U psalamu 110:1 David govori o svom gospodinu ili gospodaru koji je posjednut zdesna Bogu /Ocu/. David kao kralj Izraela nije imao nad sobom nikakvog gospodara nego Boga /Sina/, kralja Izraelovog. U 2. Samuelova 23,3 pisac nas izvještava da mu je govorio Bog Izraelov, stijena Izraelova. U 1. Korinćanima 10:4 Pavao nas izvješćava. „A pili su iz duhovne stijene koja ih je pratila; stijena bijaše Krist.“ I iz Izaije 48:16 možemo vidjeti da je jedan JHVH poslao drugog JHVH da djeluje nad Izraelom.

Mogu sada nastaviti sa novozavjetnim stihovima koji ukazuju na Krista kao Boga. U Otkrivenje 22:1 informirani smo da je prijestolje Božje zajedničko i za Boga i za jagnjeta Krista; „I pokaza mi čistu rijeku vode života, bistru kao kristal, koja izlažaše od prijestola Božjega, i jagnjetova.“ Na prijestolju može biti samo Bog. A „rijeka vode života“ kod prijestolja odnosi se na impersonalnog Duha Svetog /vidi Ivan 7:37-39/. Ovdje dakle imamo prezentaciju „trojstva“.

U Ivanu 5;23 informirani smo da se Otac i Sin časte ili slave jednako. Samo Bogu se daje slava. Ne kaže li Jahve u starom zavjetu „Svoju slavu ne dam nikome“ (Izaija 42:8, 48:11). Ako ju je podijelio sa Sinom onda je to stvar unutarnjeg bog odnosa.

U milenijsko vrijeme, nakon spašavanja Izraela Isus dolazi kao Bog Izraelov u Jeruzalem kao kralj Izraelov, pa se kao i Otac naziva kraljem kraljeva i gospodarem gospodara. O tome nas izvještava Jeremija 23:5-6 i Mihej 5:2. Ali to nije Nebeski Sin Božji nego uskrsli na vječnost Isus Nazarećanin, Bogočovjek, emanacija Sina Božjeg. To je Božja igra i milost da omogućava stvorenjima neposredni ili vizuelni odnos sa Bogom. Sa njim su i njegovi apostoli (Matej 19:28); Reče im Isus: "Zaista, kažem vam, vi koji pođoste za mnom, o preporodu, kad Sin Čovječji sjedne na prijestolje svoje slave, i vi ćete sjediti na dvanaest prijestolja i suditi dvanaest plemena Izraelovih.“

Psalam 82:8 poziva Boga da sudi zemlji i da naslijedi ili baštini sve narode. Taj Bog je Isus. On dobiva narode, a narodi dobivaju njega, svoga Boga. To potvrđuje i Otkrivenje 11:15. Tom Bogu je Toma rekao „Bog moj“. I koliko god vam bili nerazumljivi stihovi 1. Korinćanima 15,24-27, stih 28. može vam djelomično razmrsiti tu „zavrzlamu“ u vraćanju Sinovog kraljevanja Ocu kad stoji;

„A kad mu bude sve pokoreno, tada će se i sam Sin pokoriti onome, koji mu je sve pokorio, da bude Bog sve u svemu.“ Ovo „sve u svemu“ je „misteriozna“ filozofska misao. To sam u biti objašnjavao u jednom prethodnom poglavlju ove knjige gdje objašnjavam da između Oca i Sina imamo kružni tok ili disanje Sile ili vlasti gdje je to neizmjeničan ritam, a jedan udisaj i izdisaj su jedan zatvoreni krug ili „sve u svemu“ ili Bog realizacija. A ta realizacija ostvaruje se kad dođe do kružnog toka Duha između Oca i Sina, između Očevih duhova sa Sinovim centralnim duhom, tad Bog postaje „jedan“ ili „ahad“. Ahad budu muž i žena ili „jedno tijelo“ kad se „uzmu“, kako god to shvatili. Jesam li dokazao da Sin ima „vječnu vlast“ i vječno kraljevanje? Jesam. Onda pomirite te činjenice sa idejom da Sin trajno Ocu vraće „svu vlast“ samo da bi se zadovoljila neka druga teološka ideja. Kako uopće pomisliti da Sin nema uvijek „svu vlast“ nad svime ako je „sve za njega stvoreno“ , ako je sve njegovo, ako sve stvoreno tako i „uživa“ ? Pavao uči još nešto „misteriozno“ za Sina kad kaže „sve u njemu ima svoje postojanje“, ili kad kaže „sve nosi snagom svoje riječi“ što je u biti ista informacija malo drugačije formulirana. Ne samo da je sve za njega stvoreno nego je sve kroz njega stvoreno, što znači da je Sin sustvaralac. Pa mora biti sustvaralac jer je Bog. Vratimo se još malo na 28. stih Pavlov. Biti Bog prije svega znači uvijek biti Bog ili „sve u svemu“. Ne može stoga biti da Bog jednog trenutka nije „sve u svemu“, da nije Bog. A to znači da uvijek jedan dio Boga realizira „Sve u svemu“, jednom Otac a drugi put Sin, ili preciznije; jednom Očevi duhovi a drugi put Sinov duh. Uvijek imamo bog realizaciju na podstrukturalnom nivou, pa onda strukturalnom. Jednog trenutka sve je Očevo a drugog trenutka sve Sinovo. No u nekoj drugoj dimenziji sve je istovremeno i Očevo i Sinovo, vlast je istovremeno i Očeva i Sinova. Nije li Isus rekao „Sve očevo moje je“? Tko samo ovo čita može mu biti smušena informacija, ali to je naširoko objašnjeno i biblijski dokazano u mojim prvim poglavljima knjige. Dakako nekome ovo mogu biti nevažne i odbojne informacije a stil pisanja „filozofski“, ali to može da znači da vas ne zanima puno toga o Bogu i da ste skloni omalovažavanju onih argumenata koji se trenutno kose sa vašim „znanjem“ ili ih ne razumijete. A istina „mora“ biti „jednostavna i lako razumljiva“ da bi se neke vaše ideje zadovoljile. Zašto je onda Isus izbjegavao da o nečemu i na određeni način uči apostole kad je rekao „Imao bih vam puno toga reći ali niste sposobni da nosite“ ako Istina mora biti jednostavna, lako dostupna „da bi se svi spasili“?

Čitajući ove tvoje komentare o Svetoj Trojici, koji navode na razmišljanje, setio sam jedne rečenice u Jevanđelju po Jovanu, koja nedvosmisleno ukazuje je Gospod Isus Hristos Bog, sam Jehova (Jahve) kao drugo lice Svete Trojice, što Jehovini svedoci i neki od adventista ne priznaju. Evo citiraću sam prevod Novi svet od Jehovinih svedoka, 20. glavu Jevanđelja po Jovanu:
19 Uveče tog istog dana, prvog u nedelji, učenici su se okupili u jednoj kući i zaključali su vrata jer su se bojali Judejaca. Tada se Isus pojavio među njima i rekao im: „Mir vama!“ 20  Kad je to rekao, pokazao im je svoje ruke i svoj bok. I učenici su se obradovali što vide Gospoda. 21  Isus im je ponovo rekao: „Mir vama! Kao što je Otac poslao mene, tako i ja šaljem vas.“ 22  Zatim je dunuo prema njima i rekao im: „Primite sveti duh. 23  Ako nekome oprostite grehe, već su mu oprošteni, a ako ih nekome ne oprostite, nisu mu oprošteni.“
24  Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, nije bio s njima kad je Isus došao. 25  Zato su mu drugi učenici govorili: „Videli smo Gospoda!“ Ali on im je rekao: „Dok ne vidim rane od klinova na njegovim rukama, dok ne stavim prst na te rane i ne dodirnem ranu na njegovom boku, neću verovati.“
26 Posle osam dana učenici su opet bili u kući, a i Toma je bio s njima. Iako su vrata bila zaključana, Isus se pojavio među njima i rekao: „Mir vama!“+27  Zatim je rekao Tomi: „Stavi prst ovde i pogledaj moje ruke, i pruži ruku i stavi je na moj bok. I nemoj više sumnjati, nego veruj.“ 28  Toma mu je na to rekao: „Moj Gospod i moj Bog!“ 29  Isus mu je rekao: „Jesi li poverovao zato što si me video? Srećni su oni koji veruju iako nisu videli.“

JAHVE JE I ISUS I DUH SVETI.

5. Mojsijeva 6,4 Cuj, Izrailju: JAHVE je ELOHIM naš jedinstveni JAHVE

Reč "Elohim" je veoma specifična. Ko je stvorio nebo i zemlju u početku? Elohim (1. Mojsijeva 1:1). Elohim na jevrejskom znači "bogovi". Ali ne samo to.

Na jevrejskom jeziku postoje tri vrste imenica: jednina, dualna imenica (dve komponente) i množina (više od dve komponente). A sad da uzmemo jevrejsku reč "Bog" (El) kao primer.

"Bog" se na jevrejskom kaže "EL"
Dualna imenica od reči "Bog" (EL) je "ELOHA". "Eloha" znači da ima DVA ELA (dva boga)
Međutim, MNOŽINA od imenice "Bog" (EL) je "ELOHIM". "Elohim" znači da ima VIŠE OD DVA ELA. Ne jedan El. Ne dva Ela. Već tri Ela (ili više).

JAHVE JE I ISUS I DUH SVETI.

5. Mojsijeva 6,4 Cuj, Izrailju: JAHVE je ELOHIM naš jedinstveni JAHVE

Reč "Elohim" je veoma specifična. Ko je stvorio nebo i zemlju u početku? Elohim (1. Mojsijeva 1:1). Elohim na jevrejskom znači "bogovi". Ali ne samo to.

Na jevrejskom jeziku postoje tri vrste imenica: jednina, dualna imenica (dve komponente) i množina (više od dve komponente). A sad da uzmemo jevrejsku reč "Bog" (El) kao primer.

"Bog" se na jevrejskom kaže "EL"
Dualna imenica od reči "Bog" (EL) je "ELOHA". "Eloha" znači da ima DVA ELA (dva boga)
Međutim, MNOŽINA od imenice "Bog" (EL) je "ELOHIM". "Elohim" znači da ima VIŠE OD DVA ELA. Ne jedan El. Ne dva Ela. Već tri Ela (ili više).
A odakle to citiraš?!

Ništa ja tebi ne verujem. Ti si naučio ko i Baba da prepisuješ i ne citiraš odakle si prepisao.
Opet. LAZES.
Pa citirao sam odakle je. 5 Mojsiheva.
To je covek preko kojeg je Bog izveo Izraila iz Egipta.

Evo dokaza da sam citirao a ti opet lazes.
Toliko lazes da ni sam ne znas sta je sta.
Screenshot_20250519-165701~2.png

Opet. LAZES.
Pa citirao sam odakle je. 5 Mojsiheva.
To je covek preko kojeg je Bog izveo Izraila iz Egipta.

Evo dokaza da sam citirao a ti opet lazes.
Toliko lazes da ni sam ne znas sta je sta.
Pogledajte prilog 1730167
Mislim na te gramatičke oblike.
Laki je malo nervozan - normalno kad smo vas teološki potukli. A i vi sami znate da je vaše učenje neodrživo. Vašoj crkvi se bliži kraj.
1747667346528.jpeg

Papa Pije XII.
Ceo svet se klanja papi. Subotari, predajte se i poklonite pontifiku. Poklonite se božanstvenoj nedelji.

Poslednja izmena:
Mislim na te gramatičke oblike.
Laki je malo nervozan - normalno kad smo vas teološki potukli. A i vi sami znate da je vaše učenje neodrživo. Vašoj crkvi se bliži kraj.
Pogledajte prilog 1730171
Papa Pije XII.
Ceo svet se klanja papi. Subotari, predajte se i poklonite pontifiku. Poklonite se božanstvenoj nedelji.
To je osnova.
Ko ovo ne zna taj nistanbe zna

Pa to je prevod sa hebrejskog jezika i hebrejska gramatika.
A ima i na vasim sajtovima.

Poslednja izmena:
Nesretnice, upropastis svaku temu.
Brani li ti ko?
Proslavljaj i ponedeljak uz...

Ali to je to.
Antihristov dan odmora.
Pa sam si izneo ovih dana dokaze da su oni uspoatavili nedelju.
Ne razumes ni sta postavljas?
Vi tu poturate krivo učenje da će antihrist biti rimski papa. To nije biblijski, to nije istina. Antihrist će biti iz plemena Danova. Nedelja nije nikakav pečat kako je mislila vaša luda baba. Pečat će biti čip koji će ići pod kožu.
Antihrist je već tu. Svi duhovni ljudi osećaju njegovu prisutnost izuzev vas sabatarijanaca.

Vi tu poturate krivo učenje da će antihrist biti rimski papa. To nije biblijski, to nije istina. Antihrist će biti iz plemena Danova. Nedelja nije nikakav pečat kako je mislila vaša luda baba. Pečat će biti čip koji će ići pod kožu.
Pa tvoja crkva kaze da je to antihrist.
Osim da si katolik? Franjevac.
Sve kako se predstavlja pokazuje da je antihrist.
Apostol Pavle ga opisuje i papstvo se savrseno uklapa u taj opis.
A to da ce biti jevrejin je greska vasih otaca
Jer u njihovo vreme nisu jos mogli da znaju.
Jer Hristos kate, KAZUJEM VAM KAD BUDE DA ZNATE.
A u njihovo vreme jos nije bilo.
Jovan nam cak kaze da ce on biti dva puta antihrist. I tu se savrseo uklapa.

Danilo kaze da ce pokusati da menja zakon i kalendar.
I to je tvoj ljubinac papa ucinio.
Razumem da ti kao jezuita u dusi ne volis da se istina iznosi
A to o Danovom plemenu mozes da nam dokazes Biblijski?,😄

Pa tvoja crkva kaze da je to antihrist.
Osim da si katolik? Franjevac.
Sve kako se predstavlja pokazuje da je antihrist.
Apostol Pavle ga opisuje i papstvo se savrseno uklapa u taj opis.
A to da ce biti jevrejin je greska vasih otaca
Jer u njihovo vreme nisu jos mogli da znaju.
Jer Hristos kate, KAZUJEM VAM KAD BUDE DA ZNATE.
A u njihovo vreme jos nije bilo.
Jovan nam cak kaze da ce on biti dva puta antihrist. I tu se savrseo uklapa.

Danilo kaze da ce pokusati da menja zakon i kalendar.
I to je tvoj ljubinac papa ucinio.
Razumem da ti kao jezuita u dusi ne volis da se istina iznosi
A to o Danovom plemenu mozes da nam dokazes Biblijski?,😄
Jeremija 8:16
Iz Dana se čuje hrzanje konja njegovih, sva se zemlja trese na zvuk njiske pastuha njegovih; jer dolaze da proždru zemlju i sve što je u njoj, grad i one koje u njemu žive.

Jeremija 8:16
Iz Dana se čuje hrzanje konja njegovih, sva se zemlja trese na zvuk njiske pastuha njegovih; jer dolaze da proždru zemlju i sve što je u njoj, grad i one koje u njemu žive.
I gde je tu antihrist?

Nema veze s vezom.

Kada se postavi tekst, objasni se poveze se.
Osnova kultura diskusije na forumu ne postoji kod tebe?

Bog govori da ce kazniti, unistiti Izraila.
Pustice neprijatelje na njih jer su se skroz iskvarilu.

Pocece redom da ih unistava pocev od plemena Dana pa redom.
Jer neprijatelj najcesce dolazi sa istoka, ili od nekog pocetka.
I tu ce poceti.
A i pleme dan se najvise i iskvarilo.
Pa kazna i treba da pocne od njih.

Pogledajmo:

Jeremija 8,13Sasvijem ću ih istrijebiti, govori Gospod, nema grozda na lozi, ni smokve na drvetu, i lišće je opalo; i što sam im dao uzeće im se.

Jeremija 8,14Što stojimo? skupite se i uđimo u tvrde gradove, i ondje mučimo; jer nas je Gospod Bog naš umučkao napojivši nas žuči, jer zgriješismo Gospodu.

Jeremija 8,15Čekasmo mir, ali nema dobra; i vrijeme da ozdravimo, a gle, strah.

Jeremija 8,16. Od Dana ču se frkanje konja njegovijeh, od rzanja pastuha njegovijeh sva se zemlja zatrese, dođoše i pojedoše zemlju i sve što bješe u njoj, gradove i koji življahu u njima.

Jeremija 8,17Jer, evo, ja ću pustiti na vas zmije, aspide, od kojih nema bajanja, te će vas ujedati, govori Gospod.

Od straha cak i Danovi konji njiste, frkcu, i sva zemlja Izraelaka se od tog straha zatresla.

Zasto od Dana?
To je kao nekada sto smo govorili, od Vardara pa do Triglava.
To je znacenje od Dana.
Bog ce kazniti te narode pocev od Vardara.
Ili pocev od Triglava.
Nece Makedonci zauzeti Yugoslaviju ili svet.
To vi tako tumacite.

To je za plakanje sta vi radite.

Antihrist je već tu. Svi duhovni ljudi osećaju njegovu prisutnost izuzev vas sabatarijanaca.
Ovdje je napisana hrpa zabludica ali ne da mi se iznositi demantije... nemam bre volje i snage... uništila me motika, baš' sam sad došao iz okapanja krumpjera. :)

I gde je tu antihrist?

Nema veze s vezom.

Kada se postavi tekst, objasni se poveze se.
Osnova kultura diskusije na forumu ne postoji kod tebe?

Bog govori da ce kazniti, unistiti Izraila.
Pustice neprijatelje na njih jer su se skroz iskvarilu.

Pocece redom da ih unistava pocev od plemena Dana pa redom.
Jer neprijatelj najcesce dolazi sa istoka, ili od nekog pocetka.
I tu ce poceti.
A i pleme dan se najvise i iskvarilo.
Pa kazna i treba da pocne od njih.

Pogledajmo:

Jeremija 8,13Sasvijem ću ih istrijebiti, govori Gospod, nema grozda na lozi, ni smokve na drvetu, i lišće je opalo; i što sam im dao uzeće im se.

Jeremija 8,14Što stojimo? skupite se i uđimo u tvrde gradove, i ondje mučimo; jer nas je Gospod Bog naš umučkao napojivši nas žuči, jer zgriješismo Gospodu.

Jeremija 8,15Čekasmo mir, ali nema dobra; i vrijeme da ozdravimo, a gle, strah.

Jeremija 8,16. Od Dana ču se frkanje konja njegovijeh, od rzanja pastuha njegovijeh sva se zemlja zatrese, dođoše i pojedoše zemlju i sve što bješe u njoj, gradove i koji življahu u njima.

Jeremija 8,17Jer, evo, ja ću pustiti na vas zmije, aspide, od kojih nema bajanja, te će vas ujedati, govori Gospod.

Od straha cak i Danovi konji njiste, frkcu, i sva zemlja Izraelaka se od tog straha zatresla.

Zasto od Dana?
To je kao nekada sto smo govorili, od Vardara pa do Triglava.
To je znacenje od Dana.
Bog ce kazniti te narode pocev od Vardara.
Ili pocev od Triglava.
Nece Makedonci zauzeti Yugoslaviju ili svet.
To vi tako tumacite.

To je za plakanje sta vi radite.
Gde ti je duh proroštva? Kako ne razumeš?

Back