Sta znaci biti Hriscanski vernik

mada nene triput skidali sa aviona i pretresali jer licim na meshavinu jevreja arapina i palestinca...dzaba sto sam im prvo na diplomatskom engleskom objasnio da grese, al kad su postali drski onda sam im zachinio na kokniju nekoliko psovki pa su gledali pechate uz soshke de sam sve bio

Sudis a neupucen si,skoro kao ovaj elebak.

Jevrejski Bog je slika Boga Jevreja iz Starog veka.
Ako si iole skolovan, znaces da je u to doba svaki narod imao svog boga,kome je pripisivao osobine svojstvene svojoj kulturi.
Njihova zasluga je u tome sto su otkrili monoteizam ,sto je bio najvisi stupanj do tada spoznanja o Bogu.
Naravno,stav da je Bog BEZGRESAN, iskristalizovao se tek kasnije , dolaskom Isusa Hrista koji je najzad dao vernu sliku o sebi , svom Ocu i Svetom Duhu.

- - - - - - - - - -

Ono sto je covek izmislio , tupane - to ne moze biti bog.To moze samo biti covekova nevesta predstava o Bogu.
Bog je onaj koji jeste.
O kakvom bogu ti raspravljas, ako nije taj koji je napraavio Isusa. Isus nije, kaze on licno, dosao da menja bozije zakone vec da ih potvrdi. Pa kako ih je to "potvrio". Tog boga su kreirali Jevreji, tj. Izraelji, pretpostaavlja se oko 1,5 milenijuma pre nove ere. Hriscani su na taj hebrejski stari zavet nadogradili svojim mitoloskim pricama o bozijem pomazaniku, mesiji, proroku, da bi ga na kraju, na Prvom hriscanskom, nikejskom koncilu proglasili za boga sina, i jos mu prirodali treceg boga - Svetog duha. Problem je kod vernika nedostatak kritickom i racionalnog razmisljanja, ne usude se ni da interno, intnimo postave sami sebi pitanje da li je moguce da postoji nekakav svemoguci, sveznajuci, svuda prisutan, kreator svega vidljivog i nevidljivog?

O kakvom bogu ti raspravljas, ako nije taj koji je napraavio Isusa. Isus nije, kaze on licno, dosao da menja bozije zakone vec da ih potvrdi. Pa kako ih je to "potvrio". Tog boga su kreirali Jevreji, tj. Izraelji, pretpostaavlja se oko 1,5 milenijuma pre nove ere. Hriscani su na taj hebrejski stari zavet nadogradili svojim mitoloskim pricama o bozijem pomazaniku, mesiji, proroku, da bi ga na kraju, na Prvom hriscanskom, nikejskom koncilu proglasili za boga sina, i jos mu prirodali treceg boga - Svetog duha. Problem je kod vernika nedostatak kritickom i racionalnog razmisljanja, ne usude se ni da interno, intnimo postave sami sebi pitanje da li je moguce da postoji nekakav svemoguci, sveznajuci, svuda prisutan, kreator svega vidljivog i nevidljivog?

Isus je govorio: - Za tri dana cu razrusiti ovu crkvu i sagradicu novu.

Veronauka, kao i svaka druga nauka nije otkrivena odjednom i u potpunosti.
Pabirci se segment po segment. Coveku Bog daje ne koliko On moze , nego koliko covek moze da shvati i prihvati. zato se na Isusa cekalo toliko vekova.
Ni danas ,posle 2000 godina, mnogi nisu u stanju da shvate njegovu etiku.
Evolucija nauke je postepena.
Isus je prorican vekovima pre svog dolaska,kao Bozji Sin i Spasitelj.Rulja je te proroke ubijala, jer nije znala o cemu govore niti se to uklapalo u njihov pokvareni koncept.

Ne citaj sektaske knjige.One ce te samo zavesti na pogresno tumacenje.

Kad stoji greska izmedju Boga i coveka, budi uveren da je do coveka, jer Bog je bezgresan.

Bog je izvor svih vrlina na kome nema mane.

Poslednja izmena:
Ideja je Sveti Nikola.Deda Mraz je plagijat ateista.
A valjda si cuo za Svetog Nikolu?

Чуо сам. Деда Мраза имаш и код католика. Тако да неће бити баш плагијат атеиста.

Чуо сам и за Хари Потера, а многа деце верују да је он стваран као ти што верујеш у Бога.

Чуо сам. Деда Мраза имаш и код католика. Тако да неће бити баш плагијат атеиста.

Чуо сам и за Хари Потера, а многа деце верују да је он стваран као ти што верујеш у Бога.

Sve sto je covek izmastao, iskreirano je od karakteristika koje su stvarne.
Covek nista nije izmislio, samo je uzeo odredjene karakteristike KOJE VEC POSTOJE, i sastavio je u jednu licnost, sa odredjenom svrhom.
Sto se tice Svetog Nikole, namera je bila da se motivisu da budu dobra i za to ocekuju nagradu.Tu nagradu su uglavnom donosili roditelji.

To je vaspitna osobina bajke.
Tako se deca uce da veruju u dobro i istraju u dobru.

To su izmastani likovi sa svojim vrlinama i manama.

Realni likovi su oni koji ne zavise od ljudske maste.

Oni postoje nezavisno od toga da li mi za to znamo ili verujemo.

]]Postoje oni sa smislom. Niko vise nego bog.

Oni koje ne opravda smisao,prolazni su i nebitni.
sad koliko ce tvoj Hari Poter da zivi, pitanje je koliko to sve ima smisla.

Poslednja izmena:
Баш тако. Исти метод су криминалци у црним сукњама применили над вама лаковернима да верујете у Бога.
Sve postoji onoliko koliko ima smisla.

Verujem u boga jer verujem u smisao.

Bez Boga, nema smisla.

Ko ne vidi smisao u malim stvarima, tesko ce videti u velikim.

Dakle Hari Poter ne postoji jer nema smisla.
Bog postoji jer ima smisla.

Poslednja izmena:
Ubistvo nije zlo? Au majstore ala si ti zastranio. :besna:

Није свако убиство зло. То сам написао. Не трчи пред руду и прочитај шта саговорник пише. Ок? Идемо даље...

Ево Владан тебе пита.. Да ли је ЗЛО што су свети српски ратници (нпр. косовски са Кнезом Лазаром) УБИЈАЛИ у самодбрани непријатаља бранећи свету косовску земљу?

Прочитај следећи текст да нешто научиш.

"
"Tri razgovora" V.S. Solovjova.
"U vreme Kavkaske kampanja, kad je bio u toku rat protiv Turaka zbog
Jermenije, mi smo polagano napredovali i potiskivali protivnika, i
jednom se pred nama ukazalo ogomno jermensko selo. Tamo smo vidjeli
uzasnu stvar: ne samo potpuno spaljeno selo, nego i konjska kola za koje
su vezali Jermene koji nisu uspjeli da pobegnu, i pod njima lomace:
sadistièki su ih ubijali. Ali jedna slika je sve nas porazila do dna
duse. Za jedna kola je naopacke bila zavezana zena, i to tako da nije
mogla da mrdne glavu. Bila je mrtva, nije na sebi imala rana, samo joj
je lice bilo strasno zgrozeno.

Sta se desilo? Bukvalno pred njom je bio nabijen kolac za koji je bila
zavezana gola beba, ocigledno - njen sin, sav pocrnio od opekotina, sa
ogaravljenim, praznim ocnim dupljama. Tik uz kolac su lezali zelezna
sipka i ugaseno ugljevlje. Bilo je jasno sta su uradili prokletnici.
Odjednom iz nekakvog suvog bunara iskoci neki Jermen. Povika da su Turci
posli u selo do njihovog. - "Koliko ih je?" - pitam. - "Cetrdeset
hiljada". A nas je bilo oko pet stotina ljudi i sest topova. Uprkos tome
pitali smo za precicu, - nastavio je pricu general, - i po tom putu smo
se, ne razmisljajuci, zaputili.
Desilo se da je nas odred dosao bas kada su Turci (njih je bilo, kako se
ispostavilo, oko cetiri hiljade) ulazili u to drugo jermensko selo. Tada
se neveliki odred kozaka dao u galop prema njima, a nasa glavnina se
sakrila u zasjedu sa maskiranim topovima. Turci, videvsi kozake, ne
razmisljajuci krenuse za njima. A mi, kad ih pustismo da nam se dovoljno
priblize, ispalismo dvije baterije pravo u njih.
Da su Turci bili smeliji i da su nastavili prodor, ne bismo se dobro
proveli. Ali oni se prepadose i pocese da se povlace.
Tu mi jos jednom opalismo iz topova po njima a onda se bacismo na njih.
Turci se predadose, u strahu pobacase oruzje, trazise milost, ali smo ih
sve do jednog posjekli, ni jednog jedinog nismo ostavili. I evo, danas,
gospodo, kazem vam: nemam ja nikakvih dobrih dela, ali do dan-danas, kad
se setim tog slucaja, u mene na dusi - Hristovo Vaskresenje.
Jedino sveto, jedino istinski dobro delo koje sam ucinio, to je to -
koje tada ucinih!" Savrseno je jasno da je to bio pravi podvig, jer su
Rusi isli u ociglednu smrt. Jer oni su mislili da Turaka ima cetrdeset
hiljada, a njih je bilo svega pet stotina ljudi. Medjutim, sa druge
strane, Rusi su pobili sve Turke, nikoga nisu postedili. Pocinili su
zlo? Ne!

Nisu oni iz zeljenja zla dejstvovali, nego iz dubokog osecanja pravednog
gnijeva, koje je jedno od sustinskih karakteristika istinske ljubavi.
Hriscanska ocena rata i ovdje ostaje ista: ubistvo postaje zlo kada se
ono cini iz zlobe, zavisti, koristoljublja. A Rusi su, u datom slucaju,
ubijali boreci se i zrtvujuci svoj zivot za onu pravdu, za onu istinu,
koju su videli, koju su osecali u svojoj dusi, i koju oseca i razume
svaki ovek. Na taj nacin, pokazuje se da, sa hriscanske tacke gledista,
rat moze biti delo svesteno, i da vojna sluzba moze biti delo sveto,
kada ona kara zlocince i nasilnike."

Poslednja izmena od moderatora:
Vi riščani držite se Hrista:
„ Čuli ste da je rečeno: »Oko za oko i zub za zub«. A ja vam kažem da se ne protivite zlu; nego ako te ko udari po tvom desnom obrazu, okreni mu i drugi; i onome koji hoće da se parniči s tobom i da ti uzme haljinu, podaj mu i ogrtač; i ko te potera jednu milju, idi sa njim dve. ”
„ Čuli ste da je kazano: Ljubi bližnjeg svog, i mrzi na neprijatelja svog. A ja vam kažem: ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji na vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone; Da budete sinovi Oca svog koji je na nebesima; jer On zapoveda suncu te obasjava i zle i dobre i daje dažd pravednima i nepravednima. ”
„ Sve dakle što hoćete da čine vama ljudi, činite i vi njima: jer je to Zakon i proroci. ”

A mi koji baš i nismo neki vernici kategoričkog moralnog imperativa Praktićnog uma Imanuela Kanta:
I : Postupaj prema onoj maksimi za koju možeš poželjeti da postane оpšti zakon.

II : postupaj uvijek prema ljudskosti u sebi i u drugim bićima uvijek kao prema cilju a nikad kao prema sredstvu.

III : Postupaj uvijek prema onoj maksimi koju bi odredio kada bi bio zakonodavac u kraljevstvu ciljeva.

Poslednja izmena:
malo agresivniji budizam sa verom u boga.

svi ovi sto crkvu smatraju neophodnom - grese

crkva je nebitna i suvisna

kvari dozivljaj , koji treba biti licni i vernik bi trebao bar sat vremena dnevno razmisljati o stvarima oko sebe kao i o svojim postupcima u toku dana

malo agresivniji budizam sa verom u boga.

svi ovi sto crkvu smatraju neophodnom - grese

crkva je nebitna i suvisna

kvari dozivljaj , koji treba biti licni i vernik bi trebao bar sat vremena dnevno razmisljati o stvarima oko sebe kao i o svojim postupcima u toku dana

Crkva je duhovna drzava. Riznica vere. Institucija obrazovanja.Zajednica vernika.
Usamljen covek - otudjen covek - osudjen je na propast .Najvise na zivot zivotinje bez smisla i napretka.

Back