Šta za vas znači cena proizvoda?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Da li je cena proizvoda samo meni značajna?
Šta hoću da kažem?
Ako imam 22 dinara, može neko da mi nudi savršenu stvar za 23 - ne vredi! Neću da je kupim jer ne mogu da platim! Svako ubeđivanje prodavca da je stvar zaista savršena, ispitana i da su svi oko mene kupili, samo je uzajamna gnjavaža. Nemam 23 dinara i to je kraj svake priče!

Kada sam (poodavno) išao u Nemačku, najčešće sam kupovao alat. bio sam oduševljen što je svaka alatka istaknuta u izlogu imala jasno istaknutu cenu! Bilo je veoma lako da se odlučim da li da uopšte uđem u prodavnicu ili ne.
Više ne idem u Nemačku, kupujem ovde. Najčešće prvo pogledam na internetu.

Pogledam, vidim ono što mi treba, ima sve podatke osim cene!
Pa kako postavljači sajta misle da prodaju svoju robu? Poklanjaju?
Kada nađem podatke o ceni ima smisla da razgledam dalje. Ako cene nema - idem dalje!
Neisticanje cena posmatram kao neku vrstu prevare ili prevarantstva. Ako je sve pošteno zašto bi cena bila tajna?

Šta za vas znači cena nekog proizvoda i da li vam išta znači?
Možda ima kupaca kojima cena ne znači ništa ali ne verujem da ih ima mnogo.
U svakom slučaju, ja taj nisam!

Kakvo je ovo pitanje?
Šta za vas znači cena nekog proizvoda i da li vam išta znači?
Naravno da znaci svakoj normalnoj osobi.

Pogledam, vidim ono što mi treba, ima sve podatke osim cene!
Pa kako postavljači sajta misle da prodaju svoju robu? Poklanjaju?

Svest ljudi u Srbiji o znacaju interneta za uspesnost firme na jako je niskom nivou. Mnogi ne samo da ne istaknu cenu nego nemaju ni asortiman koji prodaju. Stave logo firmi proizvoda koje prodaju i tu je kraj. A ti razmisljaj da li imaju ono sto ti treba. A tek je kvalitet tih sajtova prica za sebe. Nepregledno, bez veze sareno...

Valjda im je zao da uloze novac.

Viša cena na Zapadu obavezno označava kvalitet !
Kod nas ne.
Moralni profil i domišljatost trgovaca....

Ne baš obavezno ali u većini slučajeva. .Postoje i brendovi koji obicno traže veću cenu zato što im se može a postoje i oni koji oce da postanu brendovi pa nude vise za manju ili istu cenu ..Ali cena je ono što neko hoće da plati kupci odlučuju

Cena mu, valjda, dođe ono koliko je kupac spreman da plati. A, to koliko je neko spreman da plati nešto zavisi od toga koliko mu to vredi.
Ili, što bi rekao Varijan- kišobran po sunčanom danu nema istu vrednosi kao kišobran po kišnom danu. :)

Npr., ja ne vidim da novi galaxy s6 vredi kolika mu je cena, ali neko to potpuno drugačije vrednuje i plaća tu cenu.

Cena mu, valjda, dođe ono koliko je kupac spreman da plati. A, to koliko je neko spreman da plati nešto zavisi od toga koliko mu to vredi.
Ili, što bi rekao Varijan- kišobran po sunčanom danu nema istu vrednosi kao kišobran po kišnom danu. :)

Npr., ja ne vidim da novi galaxy s6 vredi kolika mu je cena, ali neko to potpuno drugačije vrednuje i plaća tu cenu.

Ne bi rekao za Samsung da pretetuje previse imaju i dosta inovacija i nude najmodernije sto je izaslo za razliku npr od Apple koji ima i vecu cenu a uopste se i ne bavi hardwareom vise vec samo softwerom i zive iskljucivo od imena .Troskovi razvoja i proizvodnje iphone 6 su daleko manji od npr galaxy s6 od materijala do kvalitete komponenti koje se ugradjuju u sam aparat pa i mesta proizvodnje...Samsung jos uvek nema ni priblizan % profita na telefonu kao Iphon

Poslednja izmena:
Ne bi rekao za Samsung da pretetuje previse imaju i dosta inovacija i nude najmodernije sto je izaslo za razliku npr od Apple koji ima i vecu cenu a uopste se i ne bavi hardwareom vise vec samo softwerom i zive iskljucivo od imena .Troskovi razvoja i proizvodnje iphone 6 su daleko manji od npr galaxy s6 od materijala do kvalitete komponenti koje se ugradjuju u sam aparat pa i mesta proizvodnje...Samsung jos uvek nema ni priblizan % profita na telefonu kao Iphon

Nismo se ti i ja razumeli. Nisam uopšte komentarisao Samsungovu cenovnu politiku, nego samo da meni to lično ne predstavlja ništa i da je cena za mene visoka, pa nisam spreman da ga kupim po toj ceni.

A, što se tiče ovoga što si napisao za Apple, slažem se apsolutno, ali to samo upotpunjuje ono što sam napisao- taj njihov dizajn i software, a naročito ime im i dozvoljavjau da cene postavljaju kako ih postavljaju,
jer su ljudi ( mnoooooogo ljudi) očigledno spremni da to i plate toliko. Dakle, tim ljudima to vredi baš toliko ili više nego što je Apple odredio kao cenu iPhone-a.

Sta znaci cena nekog proizvoda??Najbolje je objasniti primerom.Pitanje za svakog ovde prisutnog,,Koliko kosta flasa hladne kisele vode od 2l kada se nudi zednome usred pustinje,a koliko kosta kad se ta ista flasa prodaje u nekoj samoposluzi na periferiji Krusevca?"Eto,to je cena nekog proizvoda.

Sta znaci cena nekog proizvoda??Najbolje je objasniti primerom.Pitanje za svakog ovde prisutnog,,Koliko kosta flasa hladne kisele vode od 2l kada se nudi zednome usred pustinje,a koliko kosta kad se ta ista flasa prodaje u nekoj samoposluzi na periferiji Krusevca?"Eto,to je cena nekog proizvoda.
Pustinja je malo preteran primer.
Ali u samousluzi bi cena morala da bude jasno i vidljivo istaknuta a isto tako i u svakoj drugoj radnji i na internetu.
Ponavljam ne zalazim u način obrazovanja cene.

Može neko slobodno za papirne maramice da traži milion evra. Samo smatram da ta cena treba da bude uvek jasno istaknuta!

To za jasno isticanje cene se podrazumeva svuda osim kod nas. Relativno skoro sam prisustvovao sceni u Maxiju, gde se na kasi neki čovek bunio kako za neki proizvod nije pisala ta cena koju su mu naplatili, nego je bila niža, a kasirka mu opušteno kaže "nisu kolege stigle da zamene cenu, znate li vi koliko mi imamo artikala",kao da je on kriv za to.
Drugi primer, jedna od naših sportskih radnji, gledam zimske jakne na sajtu, postoje 2 istaknute cene, ali ne piše kad koja važi - da li je za kupovinu preko interneta, da li za plaćanje kešom itd... Zovem njihov call centar i pitam operatera da mi objasni, a on mi kaže da ne zna, da je najbolje da odem do radnje da vidim. (?!?!?!?!). Bezobrazluk.

To za jasno isticanje cene se podrazumeva svuda osim kod nas. Relativno skoro sam prisustvovao sceni u Maxiju, gde se na kasi neki čovek bunio kako za neki proizvod nije pisala ta cena koju su mu naplatili, nego je bila niža, a kasirka mu opušteno kaže "nisu kolege stigle da zamene cenu, znate li vi koliko mi imamo artikala",kao da je on kriv za to.
Drugi primer, jedna od naših sportskih radnji, gledam zimske jakne na sajtu, postoje 2 istaknute cene, ali ne piše kad koja važi - da li je za kupovinu preko interneta, da li za plaćanje kešom itd... Zovem njihov call centar i pitam operatera da mi objasni, a on mi kaže da ne zna, da je najbolje da odem do radnje da vidim. (?!?!?!?!). Bezobrazluk.
Upravo sam na to i mislio!
Takvo ponašanje potiče još iz Bravarevog vremena kada je bilo bitno da je u radnji gužva a nije bio bitan promet. Plata trgovca dugo, dugo, nije zavisila od prometa.
Trgovci koji to pamte već odavno ne rade ali je njihovo ponašanje ostalo - prenosi se s kolena na koleno.

Јутрошња догодовштина са ценом: За викенд ми је пријатељ показао путну торбу коју је купио, објаснио у којој продавници и показао рачун. Јутрос сам отишла тамо, тражила да видим исту торбу, није писала цена, кад сам дошла на касу трговкиња ми рече вишу цену него што је била на рачуну од пре пар дана код мог пријатеља. Наравно, рекла сам да нећу, такође и да је пре пар дана коштала мање, а трговкиња је имала коментар у смислу да "свако ко држи до себе не пита за цену" ... мислим да више нећу улазити у ту продавницу.

Јутрошња догодовштина са ценом: За викенд ми је пријатељ показао путну торбу коју је купио, објаснио у којој продавници и показао рачун. Јутрос сам отишла тамо, тражила да видим исту торбу, није писала цена, кад сам дошла на касу трговкиња ми рече вишу цену него што је била на рачуну од пре пар дана код мог пријатеља. Наравно, рекла сам да нећу, такође и да је пре пар дана коштала мање, а трговкиња је имала коментар у смислу да "свако ко држи до себе не пита за цену" ... мислим да више нећу улазити у ту продавницу.
Po meni ovo je još jedan dokaz da u Srbiji caruju mafijaši!
Samo oni imaju pristup tržištu. Svaki pošten trgovac biva progonjen i izbačen iz posla. Zato mafijaši opstaju.
I zato je sva roba ovde skuplja nego bilo gde u inostranstvu.

Back