Šta vi mislite o ovome?

smeđooka vodolija

Buduća legenda
Poruka
27.789
Danas je u mom komšiluku smrtno stradao mlad čovjek star 21 godinu. Nisam mogla da se sjetim o kome se radi pa su mi moji pokazali sliku na fejsbuku . Poslije, kad sam ostala sama, opet sam otvorila fejsbuk i pogledala i tamo sam naišla na komentare nekih njegovih prijatelja. Pišu :" Počivaj u miru". Isto tako sam jednom, na profilu mlade djevojke, vidjela slike njenog groba koji su njeni prijatelji slikali i onda obilježili njeno ime i te su slike automatski pojavile na njenom profilu. To mi izgleda nekako čudno, smatram da je bolje da izjave saučešće porodici nego da pišu tamo po profilima ljudi kojih, nažalost, više nema. Šta vi mislite?

Danas je u mom komšiluku smrtno stradao mlad čovjek star 21 godinu. Nisam mogla da se sjetim o kome se radi pa su mi moji pokazali sliku na fejsbuku . Poslije, kad sam ostala sama, opet sam otvorila fejsbuk i pogledala i tamo sam naišla na komentare nekih njegovih prijatelja. Pišu :" Počivaj u miru". Isto tako sam jednom, na profilu mlade djevojke, vidjela slike njenog groba koji su njeni prijatelji slikali i onda obilježili njeno ime i te su slike automatski pojavile na njenom profilu. To mi izgleda nekako čudno, smatram da je bolje da izjave saučešće porodici nego da pišu tamo po profilima ljudi kojih, nažalost, više nema. Šta vi mislite?

Pa ako su za života tako komuncirali, mogu i sada.
I to je sve od mene, ja sam druga generacija, odrasla sam pre interneta.

nove tehnologije - novi načini. ako će nekom biti lakše da premosti to prvo vreme ili da sačuva sećanje na nekoga, nemam nešto posebno protiv toga. granice "normalnog" mogu da se prevazilaze i bez fejsbuka, tako da ono..

kako drugacije sa sajber drugarima ako oces nesto da uradis i imas naviku
e sad ako neko ima vishe neke estetske ili kakve kriterijume pa mu je ovo glupo to je drugo mozda nisu svi od haj stila
ne kazem da bih al sad postoje i sajber drugari
cak je i na forumu bilo sajber chitulja
ma ne mora nishta

Red je zatvoriti taj profil ako već porodica ne želi da ga izbriše. A kome je žao nek potegne i ostavi cvjet tamo gdje ta osoba počiva, nazove porodicu, na kraju krajeva- ostavi status na svom zidu.

sad sam shvatila da moram nekome ostaviti u amanet da me izbriše sa neta

помало морбидно, чудно, не знам ни ја
мада, могуће да ради и због света, да остане забележено да су изјавили саучешће, да се зна
не знам колико је било лајкова за онај гроб :zper: :mrgreen: (уствари и није ни смешно :roll:

битно је да се ово плаћа

ako ti je osoba na listi prijatelja,a nije samo fb prijatelj, sta ces?
da je obrises iz liste zato sto vise nije ziva?
imam dvojicu takvih prijatelja i nisam ih sklonila sa liste..
ljudi razlicito prozivljavaju razne emocije..
ja sam imala potrebu da napisem nesto..i forma je bila neutralna..bilo je nesto u smislu ''prebrzo i prerano..''
ne volim pateticne postove, ne volim ni komentare tipa'' tamo gde si sada ti je mnogo bolje''..
na zidu tog prijatelja posle par meseci za NG je osvanula poruka ''srecna ti nova godina i da u ovoj..blabla''' i posle par minuta kad mu je neko skrenuo paznju da on vise nije ziv, usledila je sledeca i salva iskrene tuge u deset recenica..
udjem i danas povremeno na taj profil..neko mu postavi link neke muzike koju je slusao..prelistam fotografije iz perioda kada smo se mi druzili i imam utisak da je jos tu..da nije zaboravljen..
uostalom, to se ne razlikuje od albuma sa slikama i nekih drugih stvari koje svako od nas ostavi za sobom..

ako ti je osoba na listi prijatelja,a nije samo fb prijatelj, sta ces?
da je obrises iz liste zato sto vise nije ziva?
imam dvojicu takvih prijatelja i nisam ih sklonila sa liste..
ljudi razlicito prozivljavaju razne emocije..
ja sam imala potrebu da napisem nesto..i forma je bila neutralna..bilo je nesto u smislu ''prebrzo i prerano..''
ne volim pateticne postove, ne volim ni komentare tipa'' tamo gde si sada ti je mnogo bolje''..
na zidu tog prijatelja posle par meseci za NG je osvanula poruka ''srecna ti nova godina i da u ovoj..blabla''' i posle par minuta kad mu je neko skrenuo paznju da on vise nije ziv, usledila je sledeca i salva iskrene tuge u deset recenica..
udjem i danas povremeno na taj profil..neko mu postavi link neke muzike koju je slusao..prelistam fotografije iz perioda kada smo se mi druzili i imam utisak da je jos tu..da nije zaboravljen..
uostalom, to se ne razlikuje od albuma sa slikama i nekih drugih stvari koje svako od nas ostavi za sobom..

ех а какви су то пријатељи кад овај не зна је пријатељ умро :(
ајд сад нека и лупетам, нека сам и груба, што ти кажеш, људи то све разлчито доживљавају и преживљавају
једноставно, ја фб доживљавам као место за забаву, па ми глупо да се пишу поруке умрлој особи
ајде ово што му каче на зид музику коју је слушао то ајде, може бити као неко подсећање на њега и сл

а саучешће се изјављује породици и родбини лично, толико мислим да треба да имамо поштовања
е то је само мој лично доживљај

Novo vreme, novi nacini.

Secam se da se moja baka zgrazavala na vence, i pitala se od kud nama "sokacki" obicaji, pricala mi je i koliko je izazivalo rasprave medju seljanima kada je prvi od njih objavio citulju u novinama za svog oca...
Meni je mnogo besmislenija sva ona hrana, pice, onoliki ljudi...

ех а какви су то пријатељи кад овај не зна је пријатељ умро :(
ајд сад нека и лупетам, нека сам и груба, што ти кажеш, људи то све разлчито доживљавају и преживљавају
једноставно, ја фб доживљавам као место за забаву, па ми глупо да се пишу поруке умрлој особи
ајде ово што му каче на зид музику коју је слушао то ајде, може бити као неко подсећање на њега и сл

а саучешће се изјављује породици и родбини лично, толико мислим да треба да имамо поштовања
е то је само мој лично доживљај

fb je dobar zato sto se na takav nacin odrzava kontakt sa ljudima koji su sirom sveta..
decko je sportista i taj prijatelj koji nije znao da je umro nije iz nisa, odakle je on, nego je iz neke od ruskih novih drzava..
jednostavno, pozeleo je da mu cestita ng a tih par meseci nije bio sa njim u kontaktu..
fb je samo novi vid komunikacije..jednostavno, nova tehnologija neminovna za ovo vreme..i kad se dele lepe i one manje lepe stvari medju ljudima..

Razumijem za te što su daleko, u svijetu, normalno je da ne znaju, pa im se može omaknuti da pogriješe i da čestitaju umrlom nešto, ali u ovom slučaju o kojem ja govorim po zidu su pisali neki koji su ovde, blizu, iz komšiluka i bolje je da su otišli kod njegovih. I neko mu je obrisao profil sinoć.

ja ne umem izjaviti saucesce, i ne volim

preko fb-a bi za mene bilo idealno

groblja i sahrane bih ukinula

odmah da ih sahrane na fb..malo crnog humora..
ne znam..dok nisam izgubila nekog svog jako bliskog i ja sam bezala od groblja i izjavljivanja saucesca..prosto sam mislila da na taj nacin jos vise povredjujem one koji su nekog izgubili..
a onda sams hvatila da nije tako..
poslednjih osam godina, svake subote odem na groblje..uzasnuta sam brzinom kojom se sire..
ali ih ne dozivljavam vise kao nesto sto je strasno..
smem da kazem da me tamo gde idem vode prijatne emocije..

Razumijem za te što su daleko, u svijetu, normalno je da ne znaju, pa im se može omaknuti da pogriješe i da čestitaju umrlom nešto, ali u ovom slučaju o kojem ja govorim po zidu su pisali neki koji su ovde, blizu, iz komšiluka i bolje je da su otišli kod njegovih. I neko mu je obrisao profil sinoć.

a ček, je l' ti znaš da nisu? misim, ljudi mogu poslati telegram ili otići kod njegovih + da nešto urade preko fb?
inače, nije red da svi idu u kuću i da izjave saučešće...obično idu njemu bliskiji ljudi. zamisli da se 1000 "prijatelja" sjati da izjavi saučešće...

Poslednja izmena:
a ček, je l' ti znaš da nisu? misim, ljudi mogu poslati telegram ili otići kod njegovih + da nešto urade preko fb?
inače, nije red da svi idu u kuću i da izjave saučešće...obično idu njemu bliskiji ljudi. zamisli da se 1000 "prijatelja" sjati da izjavi saučešće...

Neki su vjerovatno i bili kod kuće.
Ovde kod nas je baš takav običaj, i sjati se 1000 ljudi, dođe i nekakva rodbina za koju ljudi i ne znaju da postoji. Sjećam se kad je meni umro otac pa me mati upoznavala sa nekim rođacima za koje nisam ni znala da postoje, niti sam ih upamtila.Ali, na fejsbuku nisam imala nikakvih komentara, niti ih ja kome šaljem. Ako se baš mora, može se poslati poruka nekome od porodice ako je čovjek spriječen da to učini lično, akoje daleko. I kao što kažeš, to bi trebali činiti oni bliskiji.

Grozno,pisati po profilima mrtvih ljudi...

Back