Šta vas mentalno uništava?

Neno

Elita
Poruka
22.867
Mentalno zdravlje je veoma bitno i ono je temelj našeg srećnog života.
Šta narušava našu mentalnu psihu? Pesimizam, negativnost, loš uticaj, loše društvo, nesklad i raskol u porodičnim odnosima.. mnogo toga.
Neće to svakoga od nas poremetiti ali neko će se prehladiti kad pokisne za razliku od drugih..

Ipak neke svakodnevne stvari i navike mogu negativno da kreiraju naše mentalno zdravlje?
Pored već pomenutih negativnih misli, društvena izolacija po mnogima je bijeg u mentalno samouništenje. Izolacija, samoća, psihički uništava čovjeka.
Uporedjivati sebe sa drugima je vrlo destruktivno po našu mentalnu psihu. Zašto bi mi bili kao neko drugi? Svako je to što jeste iz mnogih (ne)opravdanih razloga i faktora.
Šta je krah mentalnog zdravlja.. (ne dao Bog)? Samouništenje, tj samoubistvo, samoozledjivanje (povredjivanje), a da li u to spada povredjivanje drugih, nisam siguran.
Kakve stvari i društveni odnosi mogu negativno uticati na naše mentalno zdravlje?
Šta vas može poremetiti i sa čime se teško nosite iako ste sasvim normalni, prisebni, zdravi?

Šta narušava našu mentalnu psihu? Pesimizam, negativnost, loš uticaj, loše društvo, nesklad i raskol u porodičnim odnosima.. mnogo toga.
Neće to svakoga od nas poremetiti ali neko će se prehladiti kad pokisne za razliku od drugih..

Ipak neke svakodnevne stvari i navike mogu negativno da kreiraju naše mentalno zdravlje?
Pored već pomenutih negativnih misli, društvena izolacija po mnogima je bijeg u mentalno samouništenje. Izolacija, samoća, psihički uništava čovjeka.
Uporedjivati sebe sa drugima je vrlo destruktivno po našu mentalnu psihu. Zašto bi mi bili kao neko drugi? Svako je to što jeste iz mnogih (ne)opravdanih razloga i faktora.
Šta je krah mentalnog zdravlja.. (ne dao Bog)? Samouništenje, tj samoubistvo, samoozledjivanje (povredjivanje), a da li u to spada povredjivanje drugih, nisam siguran.
Kakve stvari i društveni odnosi mogu negativno uticati na naše mentalno zdravlje?
Šta vas može poremetiti i sa čime se teško nosite iako ste sasvim normalni, prisebni, zdravi?
Božija nepravda - bolest, prerana smrt voljenih, loše podeljene životne karte.
Ljudska nepravda, samoživost, pokvarenost. To gura u samoizolaciju ili ograničenu drušvenost.
Lek je suočavanje i borba.

Oкружење са људима који исијавају сопствену нервозу, фрустрацију, огорченост, агресивност сваке врсте. Све то прелази на мене. А генерално ме убија недостатак манира опште културе, елементарне логике и правне свести. Све ово читај под именом "ГЛУПОСТ ЧОВЕКА" !

Већ сам поприлично начет тако да је питање сувишно.

Čini mi se da je mnoge ljude promenila pandemija kovida 19. Za normalno funkcionisanje je važan i socijalan kontakt, a to nismo imali kada smo bili zatvoreni i uplašeni. Mislim da su mediji dosta doprineli takvom stanju- bespomoćnosti, straha...

Smrt drage osobe, bliske poremeti i psihički najstabilnije. I teška bolest takođe.

Bold: Mislim da to sve zavisi od same ličnosti. Zavisi i od odnosa u društvu-u porodici, sa prijateljima, u odnosima sa kolegama..

Misli o samoubistvu su simptom teže depresije, pretpostavljam. Pre samoubistva ide samoosleđivanje. Osobe sa psihičkim poremećajima misle da će, nanošenjem fizičkog bola prestati i bol u duši. To naravno nije tačno, ali kad neko sam sebe fizički povređuje ne razmišlja racionalno.

Pre samoubistva ide samoosleđivanje
Ne znam da li je tako. Nije isključeno ali mislim da ljudi koji se samopovređuju ( fizički ) više to rade iz besa i nemoći. Jedan od načina skretanja pažnje na sebe.
Depresivne osobe koje poznajem su začuđujuće mirne. Ugašene. Bez agresije u sebi.

Osobe sa psihičkim poremećajima misle da će, nanošenjem fizičkog bola prestati i bol u duši. To naravno nije tačno, ali kad neko sam sebe fizički povređuje ne razmišlja racionalno.

Ovo je tačno.

Ne znam da li je tako. Nije isključeno ali mislim da ljudi koji se samopovređuju ( fizički ) više to rade iz besa i nemoći. Jedan od načina skretanja pažnje na sebe.
Depresivne osobe koje poznajem su začuđujuće mirne. Ugašene. Bez agresije u sebi.

Ovo je tačno.
Па ми депресивци пијемо лекове за мозак. Нормално је да си ментално туп као чекић. :)

Back