Шта уписати

електрика

Zaslužan član
Poruka
123.191
Тему почињем својим "проблемом" - син завршава гимназију овог пролећа и треба да се одлучи шта ће даље.
У игри су ДИФ (увек се бавио неким спортом) и Факултет политичких наука (друштвени је смер, врлодобар ђак, обавештен и виспрен)
Шта бисте ви саветовали? За шта има више перспективе, шансе за посао?

..moj otac je kao klinac bio aktivni sportista, reprezentativac u atletici, tako je i majku upoznao, plus gimnazijalac drushtvenjak pesnik u povoju..
..zavrshio je dif i knjizevnost, ne znajuci shta ce mu u zivotu zatrebati, a ne zeleci da se odrekne ni jednog..
..radio kao novinar ceo zivot, pisao satiru, objavljivan, prevodjen, nagradjivan blabla, slave ima para bilo u zlatno vreme pa vec dugo nema
i samo ponekad naglas zalio shto nije ostao zauvek mlad da se bavi sportom kom je dao dushu, ili bar zavrshio vishu trenersku da moze da zaljubi josh nekog u isti..

Коме смета што сам поставила ову тему, не мора да учествује у расправи.
Нека се јаве и родитељи чија деца треба да се упишу у средњу школу, и ту има шта да се прича.

Тему почињем својим "проблемом" - син завршава гимназију овог пролећа и треба да се одлучи шта ће даље.
У игри су ДИФ (увек се бавио неким спортом) и Факултет политичких наука (друштвени је смер, врлодобар ђак, обавештен и виспрен)

Ovde perspektive nema, tako da mu je svejedno nek upise sta vise voli i posle nek pali odavde, sto bi rekli u onoj reklami za neki privatni fakultet.

..moja cerka je imala dilemu oko toga koju gimnaziju..
..htela da "mrdne" od kuce, pod izgovorom da je najbliza najteza, pa joj se neke druge chinile sladjim..
..igrom sluchaja konkurisala za stipendiju u privatnoj jedine struchne orijentacije koja ju je zanimala..
..dobila stipendiju i prelomili smo preko kolena - to je to..

..zadrzala je stipendiju i ove godine, a dobila i dodatnu motivaciju - shkola stipendira svoje vukovce tokom fakulteta.. :)
..videcemo kako ce to ici dalje..

..vishe nas je koshtao petak u drzavnoj nego prvak u srednjoj privatnoj proshle godine, a i ovog septembra se ponovilo.. :roll:

Ovaj moj završava četvrtu godinu, kulinarstvo.
Sad, želja mu je...ma ne zna ni on sam. On bi da upiše gastro na PMFu u NS, a stoji i varijanta više hotelijersko ugostiteljske škole u BG, kao i privatni faks gde dobija zvanje Gastro menadžera. Sve je to ok, ali za ono što on želi da radi u životu mu ne treba ništa od tih papira. On želi da radi u nekom dobrom restoranu, da bude kuvar i ništa više. Ne želi da bude glavni kuvar, organizator...vlasnik.
Pitanje je sad kako se postaviti. Realno njegovo studiranje će mnogo koštati, a ništa mu neće koristiti. Opet, kako da mu ne dozvolim da studira bez obzira što to nema smisla. Šta bi ste vi radili ?

Sad, želja mu je...ma ne zna ni on sam. On bi da upiše gastro na PMFu u NS, a stoji i varijanta više hotelijersko ugostiteljske škole u BG, kao i privatni faks gde dobija zvanje Gastro menadžera. Sve je to ok, ali za ono što on želi da radi u životu mu ne treba ništa od tih papira. On želi da radi u nekom dobrom restoranu, da bude kuvar i ništa više. Ne želi da bude glavni kuvar, organizator...vlasnik.
Pitanje je sad kako se postaviti. Realno njegovo studiranje će mnogo koštati, a ništa mu neće koristiti. Opet, kako da mu ne dozvolim da studira bez obzira što to nema smisla. Šta bi ste vi radili ?

Pa ne zeli sa devetnaest ali ce verovatno zeleti sa dvadeset i devet a skoro sigurno sa cetrdeset.
Neka zavrsi skolovanje pa ako ostane neambiciozan i diploma mu ne bude potrebna neka zaboravi da je ima a ako se predomisli imace sanse da napreduje.

Nista mi ne zelimo dok su roditelji jedini autoriteti koje imamo ali posle par godina sluzenja isfrustriranom sefu i poluretardiranom vlasniku shvatimo gde smo i sta gresili dok smo ziveli ususkani u mamino cebe.

Не знам шта је гастро менаџер, тек слутим шта може да буде, али кулинарство је одлична ствар.
Све које знам, а чак из крајњег мањка поена су уписивали угост. школе, одлично су прошли у животу.
Пуче ми веза малопре, писао сам о другарици коју су на пракси у Интерк. или Хајату, приметиле неке Швабе и понудили јој посао у Немачкој.
За буквално год-две, постала је шеф ресторана, после власник, то је ишло полако, али максимално је урадила од своје професије узела најбоље. Сјајно! Свеједно, у том послу мора да се уложи у неку школу да би се напредовало и то је посао где 1. дете није гладно никад 2. увек може да напредује.

S obzirom da su oba fakulteta neperspektivna i prilicno laka neka onda izabere onaj koji mu vise lezi tj koji vise voli. A ako je sposoban snaci ce se vec.

Ma gastro menadžer je samo naziv. Ništa to nije. On , ako bude dobar kuvar, ima šanse da napreduje, a ako ne bude, nema.To je jasno ili znaš ili ne znaš. U drugu ruku, sa diplomom četvorogodišnje srednje škole ima pravo i da drži restoran i da bude glavni kuvar i šef, praktično sve ono što ima pravo i sa diplomom gastro menadžera, tako da ja ne vidim tu neku svrhu. A na faksu se ne uči praktično znanje koje bi mogao da iskoristi, nego neke suvoparne činjenice koje uvek može da nađe u određenim knjigama, ako mu budu trebale.

Већина мојих исписника који су уписали ДИФ-прилично су одужили школовање, зато што су упоредо са студирањем радили или као инструктори у теретанама,
пилатес или аеробик инструктори, тренери за децу, положили су све практичне предмете, али када је дошло време за бубање, мало су се погубили.
Не кажем да ће то бити случај са твојим сином, али, што рече Лекса, на крају су сви пресрећни ако буду наставници или професори физичког, а настава физичког,
нажалост, увек има мањи фонд часова од српског или математике, тако да је још теже да се угура у неку школу. Многи су наставили да буду разни инструктори,
али ту је слаба пара.
ФПН је у овом случају боља, али не и најбоља опција за студирање. Студенти уче широко и на крају буду образовани, елоквентни и потковани, али за то време их претекну ови са приватних или са ФОН-а, зато што већина ових са ФПН-а желе да постану новинари, а на то претендују и многи са других факултета, укључујући и
ове са Филолошког, који су донекле у предности зато што могу да буду истовремено и лектори.
Доста њих се каје што није завршило ФОН, али мени и даље није јасно шта се тачно тамо учи, иако је моја млађа сестра то завршила, једноставно не иде ми у главу, шта они на крају постају, зато што нису ни програмери ни економисти ни правници ни менаџери, него нека мешавина свега. :)

Једини савет који можеш да му даш јесте да сад док има времена да разговара са по 2-3 студента са тих факултета које жели да упише и, по могућству и са свршеним студентима и са онима који још студирају, а нека чује и ове са осталих потенцијалних факултета и тада ће му бити јасније шта се реално учи и шта га од тога занима.

У сваком случају мислим да је боље да нешто упише после гимназије, код нас се и даље цени тај папир,
па да не дође у ситуацију да га сутра претекне неко ко има неку дипломицу, а сигурно ће и научити нешто корисно и
док је време, јер после тешко се људи натерају да нешто још науче, уживају у томе како им иде пракса и мисле да све знају.
Мени овако одокативно боље звучи то на ПМГ-у, али најбоља је жива реч, нек стално прича са тим студентима који то студирају,
а до тада ви у кући уживајте у његовом умећу и у "припремама за студије". :kuvar5:

ФОН и ФПН су у комшилуку тако да, ако се предомисли, само пређе улицу. Зависи од смера на ФОН-у, квалитет, АјТи, рачунари, финансије-еконимија, различити су, а не запошљавају се лоше, с обзиром шта су завршили и наравно, уколико имају везу.
Мени је најпреспективнији, за сада, млади кувар :)

Човек није паметан шта да каже "детету" кад се ни сам није усрећио због свог, својевремено сјајног, избора.

Pa eto, mi oboje sa diplomama, a radimo posao koji volimo i za koji, realno nije potrebno više od osnovne škole i malo šlifa. Sve što ne znamo, pitamo čika googleta.
Zato mi je i glupo da troši 4-5 godina na studiranje i mnooogo para kojim bi mu mogli priuštiti neka iskustva, putovanja i neki život. Inače , nije završio gimnaziju nego četvorogodišnju kuvarsku (ne trogodišnju). Ima odličan uspeh, nije mu problem da uči. A još . živimo na Paliću, kuvari se jako traže, može da bira posao, brat mi živi u Sloveniji i Italiji, može ga baciti na neke poslove da izuči zanat kuvara kako doliči jednom pizza majstoru u Italiji, na primer.
Meni je malo glupo da ga ubeđujem da je bolje da ne studira, kao roditelj, deluje neambiciozno, ali činjenica je da on ne želi da bude menadžer, šef ni profesor koji predaje u školi, a tu mogućnost dobija diplomom

Imam sina koji takodje upisuje fakultet ove godine, pa mi je tema bliska. Ja bih u svakom slucaju nasla nacin da medju rodjacima, prijateljima i sl. nadjem ljude koje su iz tih profesija koje ga zanimaju da sa njima porazgovara. Jedno je kako mi zamisljamo neke profesije, a drugo kakva je realna situacija. Naravno, i u tom slucaju ce dobiti subjektivna misljenja zavisno od toga kako je ko prosao, i sta je ko ocekivao, ali ipak bi imao realniju sliku.

Da sam htela da utičem na svog starijeg sina, koji je brucoš FPN, sve ove godine bih mu pričala da treba da upiše građevinski, arhitektonski, mašinski, elektrotehnički, fizički ili tako neki fakultet koji može da donese posao od kog može da se živi. Ali nisam, jer znam da nema šanse da on uči nešto što ga ne zanima, i da bi to bilo uludo protraćeno vreme i uzalud bačene pare.

Upisao je ono što je želeo. Njega ništa na svetu ne zanima, sem da bude sportski novinar. A ja se tu slažem sa RAZVIGOROM. Da bi neko bio novinar, nije mu potreban fakultet. No, to je bila njegova želja, mi je poštujemo, a šta će do kraja biti, čuće se.

Kada je upisivao srednju školu, ja sam ga ubeđivala da upiše za kuvara. Računala sam da je to dobro plaćen posao, da uvek ima potrebe za kuvarima, i ono najvažnije, da će posle srednje škole imati nešto u rukama, sa čim može raditi i zaraditi. Tu nisam naišla na razumevanje mm, pa pošto je detetu bilo svejedno, bio je skroz nezainteresovan, linijom manjeg otpora je upisao i završio ekonomsku.

A šta da nije bilo interneta, kako biste vi to rešavali? :lol:

Back