Šta trenutno razmišljaš ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
i što da ne budem član partije za stan...bole me :mrgreen:

cuti moja keva glupa nije bila clan partije, nije ni dobila stan u to vreme..ja joj danas pocesto siqcem u vezi toga- mogle smo da imamo jos jedan stan. :lol: i jos pametna kakva vec jeste posle razvoda otisla kod babe u kucu, umesto da je ostala podstanar i kao ima reseno stambeno pitanje. e onda su joj nudili partijsku knjizicu i da ide na spisak za stan i ona nije htela. tako tvrdoglavo. :rida:

Tek se u SFRJ nije nista radilo. Sa razlikom da su tada ljudi bolje ziveli...jebbiga, islo sve na kredu. Druze Tito opalim te kitom....ajde bezi majke ti.
Danas rade oni koji moraju....ovi u drzavnoj administraciji i ostala g*vna ne rade kao sto nikad nisu ni radili. Tako je kako je.

Ta prica je suplja, izvkana hiljadu puta, pa postala istina za dezurne pljuvace. Zasto se ne pozabavis ciframa, brojem fabrika koje su radile, izvoza firmi, sta je izgradjeno, koliko je gradjeno. To se gradilo samo od sebe? Evo samo jedan pasus o proizvodnji bivse drzave:

"U doba poslednje vojne parade, SFRJ bila je među prvih deset izvoznika naoružanja i vojne opreme – u svetu. Bivša Jugoslavija bila je jedna od retkih zemalja koja je proizvodila podmornice; one su se, zajedno sa malim ratnim brodovima, proizvodile u Mornaričko tehničkom remontnom zavodu "Sava Kovačević" u Tivtu. "Zvezda" jugoslovenske odbrambene industrije, tenk M84, u svoje doba bio je prvi tenk u svetu kod koga je nišan spregnut sa cevi. Pokazao se odlično u Kuvajtu, gde su "zaribali" drugi tenkovi zbog teškog pustinjskog terena. SDPR je početkom 1991. u Fort Vortu, Teksas, SAD, potpisao Memorandum o saradnji sa kompanijom General Dynamics, po kome je SFRJ, uskoro pokojna, trebalo da proizvede i izveze 5000 aviona "Galeb 4", na kome bi se piloti obučavali pre ulaska u F16. Takođe, daleko se otišlo i u razvoju nadzvučnog borbenog aviona, kojeg je prekinuo rat – prema nekim informacijama, krajem osamdesetih, u Vazduhoplovno-tehničkom institutu Žarkovo, razvijena je bila pilotska kabina u kojoj je bilo moguće da pilot deo komandi izdaje glasom."

To je namenska industrija. A automobilska, tekstilna? Sta podmornice se pravile same i izvozile po svetu? Moze neko da omalozava tudji rad i proizvod, ali iza svega toga stoji neciji rad, trud i znoj. Uvek je bilo ljudi koji su posteno i mnogo radili i onih koji su koristili sistem. Moze neko da prica do sutra da je to bila suplja ekonomija, mozda je i bila, ali toliko je preduzeca radilo, toliko velikih sistema, toliko fabrika i proizvodnje, izvoza, a to nije moglo sve samo od sebe i bez dobrog sistema u kome se zna sta i koliko ko radi. Nijedan sistem nije savrsen, pa ni taj, ali dosta vise pljuvanja.

Nije mi baš najjasnije šta je čudno u tome što ljudi ne rade za novogodišnje praznike.
To je porodični praznik, deca su na raspustu, u prvih 10 dana pola dana je svakako neradno, uzmeš 3-4 dana godišnjeg odmora, a ne radiš 10 dana.
Crkavaš cele godine kao konj, imaš jedva 4 nedelje godišnjeg odmora, logično je da ćeš gledati da ih maksimalno iskoristiš.
I logično je da ćeš ih koristiti kada su deca kod kuće. Šta tu kome nije jasno?
Firme koje razmišljaju o troškovima naprave kolektivni godišnji odmor jer je to svakako mrtva sezona. To zna svako ko je prošle godine radio, a kamoli onaj ko radi godinama jer je tako uvek bilo i uvek će biti.
U vreme praznika se praznuje.

Svako koristi odmor kada mu odgovara, a školski raspust odgovara bar polovini radno sposobnog stanovništva.
Ne razumem čemu prozivanje ljudi. Zašto je lenj neko ko koristi godišnji odmor i kakve veze ima kada ga koristi?

Šta sve neću ovde pročitati majko mila, a kontam da ni pola gadosti koje vam padaju na pamet ni ne napišete. Strašno kakvi su ljudi...

Kako nisi shvatila...svi su lenji...svi su glupi...svi su neradnici...osim njih naravno. A sve drugo..tuga, zar ne?

pa ne...razumem ja principe, al ovo je tako eklatantno na svoju štetu
meni su svi bili članovi partije

- - - - - - - - - -

sad se kao nešto stidimo ako nam je neko bio član partije...šta ?
i bio sam pionir i sve sam pesmice o Titu znao i super je to zemlja bila

pa ne...razumem ja principe, al ovo je tako eklatantno na svoju štetu
meni su svi bili članovi partije

- - - - - - - - - -

sad se kao nešto stidimo ako nam je neko bio član partije...šta ?

upravo, mojoj kevi ko da su svrake iskljucale mozak. ne znam sta je mislila i dal je mislila. i ono vreme su i onako mnogi bili clanovi partije. tjale mog oca bio major dobio izmedju ostalog i trosoban stan na novom beogradu.

- - - - - - - - - -

znaci danas mi na vratima bio neko iz sns i zvoni
ja pitam - ko je
a on meni zvanicno- ispred staba aleksandra vucica
i ja ne otvorim umesto lepo da sma otvorila i rekla - prodajem doope za drzavnu sluzbu imate vecno moj glas u tom slucaju. :lol:

upravo, mojoj kevi ko da su svrake iskljucale mozak. ne znam sta je mislila i dal je mislila. i ono vreme su i onako mnogi bili clanovi partije. tjale mog oca bio major dobio izmedju ostalog i trosoban stan na novom beogradu.

- - - - - - - - - -

znaci danas mi na vratima bio neko iz sns i zvoni
ja pitam - ko je
a on meni zvanicno- ispred staba aleksandra vucica
i ja ne otvorim umesto lepo da sma otvorila i rekla - prodajem doope za drzavnu sluzbu imate vecno moj glas u tom slucaju. :lol:

sad su ti vrata obelezena sa X ko jesi :lol:

i što da ne budem član partije za stan...bole me :mrgreen:

I to su priče za malu decu ili ove što nisu u stanju baš da kapiraju , jedino oni ih i gutaju.

Znalo se kako se dobijaju stanovi , svi koji su ispunjavali uslove za to su ih i stekli i to je to.

Beskućnika tada nije ni bilo u SFRJugoslaviji i svakom se nalazila neka solucija čak su i cigani tada bili pod krovom i socijalizovani koliko toliko.

Pisati o današnjici i sadašnjosti je besmisleno, to je štivo za par toma.

Nije ni istina da se stranci ubijaju od posla. Ubija se samo onaj koji radi za sebe ili je neki ubogi karijerista, pa ne postoji ni vikend ni praznik. Za druge, vikend je svetinja, praznik, svetinja. Kod nas za obicnog radnika, vikend nije svetinja.
Ti u vecini zemalja Evrope, uvece nemas nista da kupis da jedes posle 10. Meni kaze kuma pre dve godine kada sam dosla u Italiju kasno uvece da kupim nesto na aerodromu da jedem jer necu naci nista u gradu. Da vidim kod nas da li je tako? Dok njihov spava, nas radi, skoro svaki fast food, prodavnice, kiosci. U Belgiji, kad god sam prosla, nijedna prodavnica nije radila. U Parizu, puna prodavnica ljudi, 8 uvece dan, hoces da kupis, ali ne, oni zatvaraju jer je kraj radnog vremena.Kod nas manjina ima prevelike privilegije, a vecina nema ni p od praznika ni v od vikenda. Uzasno ste nepravedni.

I to su priče za malu decu ili ove što nisu u stanju baš da kapiraju , jedino oni ih i gutaju.

Znalo se kako se dobijaju stanovi , svi koji su ispunjavali uslove za to su ih i stekli i to je to.

Beskućnika tada nije ni bilo u SFRJugoslaviji i svakom se nalazila neka solucija čak su i cigani tada bili pod krovom i socijalizovani koliko toliko.

Moja mama nije bila clan partije. Dobila je stan posle 3 godine radnog staza u firmi kao i svi drugi radnici koji nisu imali reseno stambeno pitanje. Da nije ona dobila, dobio bi tata, koji isto nije bio clan partije.

samo sam kazao da si morao da budeš član partije da bi uopšte i ušao u razmatranje za stan...a o ostalim kriterijumima ne govorim

Nije ni istina da se stranci ubijaju od posla. Ubija se samo onaj koji radi za sebe ili je neki ubogi karijerista, pa ne postoji ni vikend ni praznik. Za druge, vikend je svetinja, praznik, svetinja. Kod nas za obicnog radnika, vikend nije svetinja.
Ti u vecini zemalja Evrope, uvece nemas nista da kupis da jedes posle 10. Meni kaze kuma pre dve godine kada sam dosla u Italiju kasno uvece da kupim nesto na aerodromu da jedem jer necu naci nista u gradu. Da vidim kod nas da li je tako? Dok njihov spava, nas radi, skoro svaki fast food, prodavnice, kiosci. U Belgiji, kad god sam prosla, nijedna prodavnica nije radila. U Parizu, puna prodavnica ljudi, 8 uvece dan, hoces da kupis, ali ne, oni zatvaraju jer je kraj radnog vremena.Kod nas manjina ima prevelike privilegije, a vecina nema ni p od praznika ni v od vikenda. Uzasno ste nepravedni.

Naravno da nije istina.

Ovi naši gastarbajteri k'o da se javljaju iz neke tunguzijske prašume gde niko od nas nema pristupa i kao sve im verujemo, aham al' u limburgu .

Tačno im se zna radno vreme i svaki sekund prekovremenog su im plaćeni kao i vikendi ili radni praznici ako im se tako nešto zalomi.

Bila, videla, radila , sve znam i mene ne mogu da farbaju.

To je nekada bilo i u ovoj državi dok je države bilo i znao se red.

Danas ti privatnici zgule kožu s leđa pa još dosole odozgo da se ne opustiš, a Bog će ti plati ako bude raspoložen ali tako je u svim neuređenim zemljicama. I tu niko ne može da me farba i sama sam bila privatnik, a i radila kod istih.

I ovo si dobro primetila , nigde na zapadu nedeljom ništa ne radi što znači da i naši kukavni gastosi imaju slobodno , a što oni to iskoriste za neku šljaku sa strane to je drugo.

Jedino u većim gradovima neke buvare na štajgi i sl. tu kao možeš pazariti vodu i buđave sendviče , možda i alkohol, ne sećam se nije mi interesna sfera.

- - - - - - - - - -

Moja mama nije bila clan partije. Dobila je stan posle 3 godine radnog staza u firmi kao i svi drugi radnici koji nisu imali reseno stambeno pitanje. Da nije ona dobila, dobio bi tata, koji isto nije bio clan partije.

Naravno.

I spomenuh i cigane , manjine , na pr. ovde u BG su im najbrojnija naselja na Dorćolu i Zemunu , verovatno ih ima još negde ali ova su najpoznatija, čitavi delovi grada sa njihovim kućama i stanovima još onomad podobijenim, a danas ljude koji ne plate par rata za struju izbacuju u sred zime iz njihovih kuća i stanova.

...ma jok nisu...

...nedavno je Dama pisala o tome da nedeljom ne moze da ode kod lekara sem u hitnu...i da nedeljom ne radi nista....ne znam kako je kod njih za praznike, ali znam
da recimo ovi preko puta ne treba dalje da idem (Aman) ima da rade svakog dana kao da je najobicniji radni dan, da nesmeju ni da pitaju za slobodno, ili da pomisle da
traze neke dane u toku praznika...oni ljudi moji nemaju stolicu u celom marketu jednu jedinu....nema sedenja ni za dorucak ni bilo kad...jedino sedenje im je kad odu
u wc verovali ili ne...i sta jesu oni lenji neradnici, a plate su im 23.000 sa prevozom....s tim da kod njih rade od trgovaca do ljudi sa visom skolom i faxom...nema posla
pa daj sta das...znaci strasno, komsinica je prosle godine u vreme onog velikog minusa radila,a objekat nema grejanja.....svi iz radnje su se razboleli i svi su morali da
rade i tako bolesni, ko nece neka dodje za knjizicu pa ajd sad...:evil:

e to ovde u unutrašnjosti malo teže

To stvarno ne znam.

Koliko znam i tada se za neka radna mesta zahtevala partijska knjizica ali sa tom razlikom sto je na konkursu izmedju dva radnika slicnih kvalifikacija, blagu prednost imao partijski covek. A danas je ce VKV radnik da ima prednost nad fakultetski obrazovanim covekom ako je clan partije koja je dobila da rukovodi nekim preduzecem ili ministarstvom. Mada nije ni to bas tako, nije dovoljno biti samo clan jer to moze svako, vec da si neko i nesto u partiji ili jako blizak rod sa nekim ko je neko i nesto. Kod nas je dovedeno mnogo tih partijskih kadrova od kada su demokrate preuzele zemlju. Selekcija katastrofalna. Sad vec to uzima ozbiljan danak jer stare radnike koji su orisli u penziju, koji su bili skolovani i formirani kadrovi u nekom drugom sistemu nema ko da zameni. To je glavni problem ove zemlje, sto je ocajno rukovodjenje dovelo do toga da smo postali jako tanki sa kadrovima. Ljudi su ispreskakali sto stepenika u razvoju i odmah seli na rukovodeca mesta. Toga nije bilo ni u snovima u SRFJ.

Ja kada se setim samo kada sam pocela da radim, starih radnika i uporedim sa danasjim rukovodstvom, to je razlika nebo zemlja. Danas rukovode Megatrenduse i bivse sekretarice. Cak i za vreme Slobe, generalni direktor je bio clan JUL-a, ali pored toga je covek pricao 7 stranih jezika, bio profesor na fakultetu, doktor nauka, i clan JUL-a na sve to. Koga i danas stariji radnici pominju i pricaju o njemu kao odlicnom direktoru, koji je imao odlicne manire. Velika je razlika u tome sta je nekada bio partijski kadar a sta danas. To je ogromna razlika. Tada si uglavnom mora da imas kvalitet i da budes clan partije, a danas samo da budes caln partije i nista drugo.

samo sam kazao da si morao da budeš član partije da bi uopšte i ušao u razmatranje za stan...a o ostalim kriterijumima ne govorim

ako je neko ziveo u provinciji, obicno je gradio sebi kucu. sta drugo da radi?

i svi koji su u socijalizmu poceli gradnju i zavrsili su, neki cak velike obekte od preko 200m2

stanove je trebalo cekati u vecim gradovima, mada sam ja i u bgdu zidao kucu.

btw, ko brani danasnjim gazdama da dele stanove?

To stvarno ne znam.

Koliko znam i tada se za neka radna mesta zahtevala partijska knjizica ali sa tom razlikom sto je na konkursu izmedju dva radnika slicnih kvalifikacija, blagu prednost imao partijski covek. A danas je ce VKV radnik da ima prednost nad fakultetski obrazovanim covekom ako je clan partije koja je dobila da rukovodi nekim preduzecem ili ministarstvom. Mada nije ni to bas tako, nije dovoljno biti samo clan jer to moze svako, vec da si neko i nesto u partiji ili jako blizak rod sa nekim ko je neko i nesto. Kod nas je dovedeno mnogo tih partijskih kadrova od kada su demokrate preuzele zemlju. Selekcija katastrofalna. Sad vec to uzima ozbiljan danak jer stare radnike koji su orisli u penziju, koji su bili skolovani i formirani kadrovi u nekom drugom sistemu nema ko da zameni. To je glavni problem ove zemlje, sto je ocajno rukovodjenje dovelo do toga da smo postali jako tanki sa kadrovima. Ljudi su ispreskakali sto stepenika u razvoju i odmah seli na rukovodeca mesta. Toga nije bilo ni u snovima u SRFJ.

Ja kada se setim samo kada sam pocela da radim, starih radnika i uporedim sa danasjim rukovodstvom, to je razlika nebo zemlja. Danas rukovode Megatrenduse i bivse sekretarice. Cak i za vreme Slobe, generalni direktor je bio clan JUL-a, ali pored toga je covek pricao 7 stranih jezika, bio profesor na fakultetu, doktor nauka, i clan JUL-a na sve to. Koga i danas stariji radnici pominju i pricaju o njemu kao odlicnom direktoru, koji je imao odlicne manire. Velika je razlika u tome sta je nekada bio partijski kadar a sta danas. To je ogromna razlika. Tada si uglavnom mora da imas kvalitet i da budes clan partije, a danas samo da budes caln partije i nista drugo.

:tick:

Bravo !

Prijatno sam iznenađena , naprosto mi neverovatno da ovde vidim ovako smislen i pre svega pismen post , a da ne naglašavam istinitost i nepobitne činjenice iznete u njemu :)

Kad god da sam ranije ovde kliknula uobičajeno me dočekivalo ono hihihi hahaha komšije švaleri i slične besmislice u stilu čobana sa busovače , ovo je stvarno pravo osveženje .

Goni g*vna (komunjare)...ali i dalje imas onih koji umiru u nostalgiji za SFRJ. Mada, s´obzirom na sta ovo danas lici - i razumem ih donekle. Sve u svemu tuga... :sad2:

Nostalgiju mogu da razumem, ali autizam da je bilo dobro - a neki tamo su ubijani, opljackani - za to nemam razumevanja.

A za one koji potezu statistike razvoja, mogu samo da pitam gde su bile skandinavske zemlje, u odnosu na nas pre II sv. rata, a gde smo mi sada, u odnosu na njih...

- - - - - - - - - -

Mi smo u osnovi korumpirana zemlja, tj. zemlja korumpiranih stanovnika: od meke korupcije, do one bezocne.

Npr. sasvim je za ocekivati da neko ko nikada ne bi imao sanse, sa svojim sposobnostima, da dodje u grad - da ako mu neko omoguci da dodje, dobije posao i stan, da ce u zvezde da kuje sistem koji mu je to omogucio. Bez obzira sto je sam sistem, na kraju, platio danak takvom funkcionisanju.

Firme su propadale i '70-ih godina proslog veka, pa se na to zmurilo. A korumpirani su to videli jedino ako bi im se to obilo o glavu. Kada je pukao citav sistem, onda je postao kriv Kurta i Murta. Samo ne sami stanovnici...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back