Zemlja je losa ona sto je za pravljenje cigle
Trebalo bi sa strane doneti paar kubika, ko ce to doneti i nositi, mora se tegli jer nema put do moje baste vec stazica
Sve si u pravu al ne mogu evo opet idem kuci od bolova poslao me doktor
Gle dragi ...sve te razumem, ali ja bih ti savetovala da ipak pokušaš sa tim gredicama...Videla sam na onim fotkama da ti je do vrta baš baš stalo i znam koliko ti to znači,
makar sam ja teško ovisna od baštice, zemlje i cele te priče i ne bih mogla više da zamislim da me nešto osujeti u tome, zdravstveni problemi i sl...a saginjanje u bašti je popriličan "izazov"za one koji imaju problema sa kičmom...
Dakle, za takav tip sadnje uopšte ti nije potrebno nanošenje neke ogromne količine plodne crnice sa strane: bez problema čitav debeli sloj zemlje koja će ispunjavati gredicu može biti najgoreg mogućeg sastava baš iz tvog vrta , dakle ta tvoja "cigla" zemlja je takođe sasvim ok, jer je u biti najvažniji onaj tzv. površinski sloj od nekih dvadesetak centimetara koje možeš i kolicima dovući ili u dzakovima glistinjaka ili komposta. Dakle, taj poslednji sloj ćemo svakako dopuniti svake sezone sa svežim kompostom, gredice ne "oremo" tj. ne prekopavamo ih niti ašovom niti motikom, što se u ovom obliku sadnje podrazumeva i onda je njihova visina zaista stvar samo naših potreba , a uopšte kasnije ne utiče na kvalitet.
Evo samo jedan primer sa neta, kako to otprilike izgleda:
Pogledajte prilog 384908
I link gde je malo detaljnije opisan čitav proces formiranja ovakvih gredica te sadnja na taj način
http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/podignute-gredice
Šta je meni ovde interesantno je da recimo povrćeu ovim izdignutim gredicama retko ili gotovo nikako ne napadaju puževi,
a oni su nam poznati neprijatelji u vrtu (iako ih posle Tesinih fotki svi nešto više cenimo i volimo ipak...
Eto dragi moj...malo te utuših, ali ne zameri....meni je ova tematika valjda jedna od najmilijih (posle sexa, geopolitičkih i strateških tema i analiza