Kafić Šta trenutno radiš XIX

Kad ti stručnjak kaže:
- Pa koristite jednu iglu 5-6 dana.
- Ali to su igle za jednokratnu upotrebu
- Da, ali ušedite malo
- Da li ste vi dijabetičar doktorka? Kolik oste se puta uboli tupom iglom?
- Muuuuuu?

Pa sledi nastavak:
- Da li ste ikad pročitali uputstvo iz kutije insulina? Tada je to bio Novo Insulatard (ako se ne varam, mutni, koji se mućkao pre upotrebe).
- Jesam, zašto pitate?
- Pa da ste proičitali, znali bi da ne sme da se ostavi igla na penu, jer će u najvećem broju slučajeva da iscuri insulin. Pa ti koristi jednu iglu više puta.

I takvi treba da savetuju nekoga?

Da ne idem u daleko opasnije stvari poput obroka u bolnici, kad se glikemija meri pre jela, a onda se čekaju reziultati iz lab, do tada stiže ručak, a uz njega i užina. I kad sve to pojedeš, posle nekih sat vremena dolaze rezultati. Pa iebemti sve, na osnovu čega da se uzme doza insulina?
A onda biser. A gde je merenje i insulin pre užine Pa zašto toliko da meriš (poznato?).
I to su naši endokrinolozi, koji ti tih dana upropaste glikemije neverovatno.
A o tome ću da ti pričam jednom, ali detaljno. Uz desetine ovakvih primera.
Ако се у болницу легне због подешавања дозе, то заиста јесте неодговорно.

Оно што сам ја схватила читајући твоје уписе на Здрављу (давнооо, сећам се и оног Сцеке :lol:) , а и из личног познанства јесте да си овладао контролисањем шећера и дозом инсулина махерски.
У суштини, кад би свако свој организам проанализирао на тај начин, компликација не би било.
Е сад, то није јефтино али мислим да би сваки човек који има ту врсту проблема требао себи то да приушти.
Међутим, људи су немарни, а често и недовољно интелигентни да схвате проблематику.
Да не кажем да море људи не пије терапије редовно. Пију их кад се сете.

1743718350959.jpeg

U stvari, o ovome znam mnogo. Jbga, tako je kako je.
E sad ozbiljno. Ne znam koji tip dijabetesa imaš jer ih ima 20 tak vrsta ,ali važno je i znati da nije samo hrana koja diktira vrednost šećera, ona najviše I fizička aktivnost i stres , tako da pacijent može sam sebi najbolje da titrira dozu i trebalo bi da vodi uravnotežen život koliko je u mogućnosti

I možda će nekom zatrebati ovaj info, ono što se prvo pokaže kod poremećaja je povišena vrednost šećera u krvi( 2h) POSLE jela. Postoji normalna vrednost ali tu ide malo preko.
Tek posle nekog vremena će se pokazati i povišena na gladno.
I tu se može raditi , delovati i promeniti stvar načinom života i ishrane

Ако се у болницу легне због подешавања дозе, то заиста јесте неодговорно.

Оно што сам ја схватила читајући твоје уписе на Здрављу (давнооо, сећам се и оног Сцеке :lol:) , а и из личног познанства јесте да си овладао контролисањем шећера и дозом инсулина махерски.
У суштини, кад би свако свој организам проанализирао на тај начин, компликација не би било.
Е сад, то није јефтино али мислим да би сваки човек који има ту врсту проблема требао себи то да приушти.
Међутим, људи су немарни, а често и недовољно интелигентни да схвате проблематику.
Да не кажем да море људи не пије терапије редовно. Пију их кад се сете.
Zamisli kad sam pitao doktore i seste sa endokriune tamo, kako određuju doze za skidfanje visokog šećera. Gledali me zbunjeo i pital, molim, šta je to?
Čekaj bre, pa kako vi radite u bolnici na endoikrini a ne znate to? Da i ste ikad merili vašim pacijentima to? Tačnije koliko jedna jedinica insulina skida šećer kod svakog pacijenta lično, jer se to razlikuje kod svakoga, a utiču težina i godine najviše. Ili još preciznije, ako je nekom glikemija npr. 10, a hoće da je spistiu na 6, koliko insulina treba da uzme. Pojma nemaju, ma ne znaju ni šta ih pitam. A za to čak postoji i okvirni račun (samo kao početna tačka, to se dobija precizno iz PUNO merenja glikemije ili kao nekad na VMA, 24-časovnim kačenjem na "veštački pankreas".
I onda toi stalno pitanje načelnice i još par lekara i sestara - a zašto vi toliko često merite glikemiju? :fdlan:
I jedno još bolje (to ću ti lično reći ko me je sve pitao, pa da te šokiram) a ko vam je rekao da uzimate insulin više od 4 puta (3+1). Alooo, a kad date pacijentima tip 1, užinu koja je ili jabuka ili sendvič u kifli sa jogurtom, kako mislite da mu glikemija ostane dobra? :udriglavu:
Ovde ću da spomenem samo jedno ime, doktorka koja zlata vredi - Tanja Milenković. Od nje može da se čuje sve ono što treba i kako treba. Ali tu i jeste caka, ona radi isključivo sa pacijentima tip 1, dok je po našim bolnicama sve uređeno (ne baš dobro) za pacijente tip 2.

E sad ozbiljno. Ne znam koji tip dijabetesa imaš jer ih ima 20 tak vrsta ,ali važno je i znati da nije samo hrana koja diktira vrednost šećera, ona najviše I fizička aktivnost i stres , tako da pacijent može sam sebi najbolje da titrira dozu i trebalo bi da vodi uravnotežen život koliko je u mogućnosti
Dijabetes i jeste poremećaj (uglavnom se i ne smatra bolešću) za koji ja tvrdim da je nekih 90% na pacijentu. Dobre početne instrukcije lekara puno znače, ali sve ostalo jeste na pacijentima.

Zamisli kad sam pitao doktore i seste sa endokriune tamo, kako određuju doze za skidfanje visokog šećera. Gledali me zbunjeo i pital, molim, šta je to?
Čekaj bre, pa kako vi radite u bolnici na endoikrini a ne znate to? Da i ste ikad merili vašim pacijentima to? Tačnije koliko jedna jedinica insulina skida šećer kod svakog pacijenta liučno, jer se to razlikuje kod svakoga, a utiču težina i godine najviše. Ili još preciznije, ako je nekom glikemija npr. 10, a hoće da je spistiu na 6, koliko insulina treba da uzme. Pojma nemaju, ma ne znaju ni šta ih pitam. A za to čak postoji i okvirni račun (samo kao početna tačka, to se dobija precizno iz PUNO merenja glikemije ili kao nekad na VMA, 24-časovnim kačenjem na "veštački pankreas".
I onda toi stalno pitanje načelnice i još poar lekara i sestara - a zašto vi toliko često merite glikemiju? :fdlan:
I jedno još bolje (to ću ti lično reći ko me je sve pitao, pa da te šokiram) a ko vam je rekao da uzimate insulin više od 4 puta (3+1). Alooo, a kad date pacijentima tip 1, užinu koja je ili jabuka ili sendvič u kifli sa jogurtom, kako mislite da mu glikemija ostane dobra? :udriglavu:
Ovde ću da spomenem samo jedno ime, doktorka koja zlata vredi - Tanja Milenković. Od nje može da se čuje sve ono što treba i kako treba. Ali tu i jeste caka, ona radi isključivo sa pacijentima tip 1, dok je po našim bolnicama sve uređeno (ne baš dobro) za pacijente tip 2.
Мени је сасвим логично пуно мерења и буквално дневник.
Појео сам то, шећер толики, с толико јединица пала вредност на толико.
Док се не дође до прецизне дозе.
И тако сам човек контролише своју болест. Тачно знаш како твој организам реагује на коју храну.
Али то захтева и дисциплину у једном периоду.

Insulinska pumpa najbolje radi posao i imitira prirodno lučenje insulina
Sa određenim problemima. Ume ne baš retko da zakaže, a najčešće bude uzrok u setu ili kanili pa to pumpa ne detektuje i ne uključi alarm. Što je boilje, jer ti glikemija skoči, za razliku da stalno ubrizgava insulin, pa te ubaci u gadnu hipoglikemiju.
Ali se slažem, pumpa je za sad najbolje rešenje. Naročito što ima i program za dualnu dozu (ili kako se već zove?) pa ti odloži deo insulina za kasnije, kad metabolizam krene da pretvara masti u šećere. Obično je to 70%: 30%.I naravnoi, to što nema bazalni dugodelujući insulin, već imaš samo brzodeleujući koji se laganmo ubrizgava kroz bazalni mod. Kao kod zdrave osobe.
Glavana mana pumpe je što nije za starije ljude, koji ne nisu vični modernim tehnologijama.

Мени је сасвим логично пуно мерења и буквално дневник.
Појео сам то, шећер толики, с толико јединица пала вредност на толико.
Док се не дође до прецизне дозе.
И тако сам човек контролише своју болест. Тачно знаш како твој организам реагује на коју храну.
Али то захтева и дисциплину у једном периоду.
Po meni je dnevnik Broj 1. Možda ne stalno, ali u početku, prvih par godina obavezno.
I da ne zbunjujemo ljude, ovo sve važi za tip 1 i za odmaklu fazu tipa 2, tj. kod insulin zavisnih pacijenata. ;)
Kod početnih faza tipa 2 pankreas uspeva to da ispegla, ali malo po malo...

Da ne zaboravim još jednog (od dvoje koje sam ja upoznao među puno endokrinologa) izuizetno otvorenog i modernog doktora u pogledu na dijabetes, Zoran Anđelković, penzionisani pukovnik sa VMA. On je davno, veoma davno, imao mnogo modernije poglede na lečenje i kontrolu nego većina današnjih lekara. Eh da nam je više takvih stručnjaka.

Sa određenim problemima. Ume ne baš retko da zakaže, a najčešće bude uzrok u setu ili kanili pa to pumpa ne detektuje i ne uključi alarm. Što je boilje, jer ti glikemija skoči, za razliku da stalno ubrizgava insulin, pa te ubaci u gadnu hipoglikemiju.
Ali se slažem, pumpa je za sad najbolje rešenje. Naročito što ima i program za dualnu dozu (ili kako se već zove?) pa ti odloži deo insulina za kasnije, kad metabolizam krene da pretvara masti u šećere. Obično je to 70%: 30%.I naravnoi, to što nema bazalni dugodelujući insulin, već imaš samo brzodeleujući koji se laganmo ubrizgava kroz bazalni mod. Kao kod zdrave osobe.
Glavana mana pumpe je što nije za starije ljude, koji ne nisu vični modernim tehnologijama.
Ima i dugodelujući, kontinuirano ga daje pomalo.Da, ima mane i nije za svakog ali ono što najpribližnije imitira . Za sada.

Da ne zaboravim još jednog (od dvoje koje sam ja upoznao među puno endokrinologa) izuizetno otvorenog i modernog doktora u pogledu na dijabetes, Zoran Anđelković, penzionisani pukovnik sa VMA. On je davno, veoma davno, imao mnogo modernije poglede na lečenje i kontrolu nego većina današnjih lekara. Eh da nam je više takvih stručnjaka.
Uvek je zlatni standard 24 h monitoring i TA i Glu.
U početku. Za neko vreme će se istitrirati vrednosti i trebalo bi da prestanu učestala merenja. Svede se to na neku rutinu , normalu, redovno praćenje a pp i češće ako bude situacija.
Ponekad se ljudi opterećuju previše i time i rezultatima pa to stvori više stesa i štete nego koristi.
O tome sam ja onomad pričala.

Back