Kafić Šta trenutno radiš XIX

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Био је филм пре неки дан на тв-у.
Нисам могла да гледам колико ми је одвратан.
Naporan je ali je fantasticno opisao mentalno stanje nekoga sa tim dijagnozama, on je izmiksao i tesku depresiji i psihozu, mislim generalno zivotno i mentalno stanje jedne jako obolele osobe. Jako tragican lik u sustini. Skidam kapi glumcu za rad. Ne znam pozadinu price kako se spremao stvarno, da li ima neka licna iskustva sa nekim tako obolelim, sta li je ne znam, ali kad ga gledam imam utisak da on tacno zna sta prozivljava i kako dozivljava svet oko sebe neko tako bolestan. Zdrav covek ne moze da pojmi kako neko sa mentalnim oboljenjem percipira totalno drugacije svet oko sebe

InCollage_20241024_133849487_copy_1024x1024.jpg

Neka peva ova kuća... A može i - smejem se, a plakao bih...
U ovaj legendarni obračun nije ušlo pet godina uplaćivanih doprinosa za penziono osiguranje, koje su se negde izgubile. Nije ušla ni 2024. što je odlično, jer nećemo platiti 120 000 dinara za ovu godinu. Najluđe od svega je što je stvarni iznos invalidske penzije 15 890 dinara, ali pošto zakon ne dozvoljava da iznos bude niži od ovog u rešenju, onda je penzija tolika.
Referent koja je radila njegov predmet nam je rekla da ni ne traži tih pet izgubljenih godina, jer one svakako neće podići visinu iznad ovog zakonskog minimuma. A samo će izgubiti vreme i živce u borbi sa birokratijom.
Najbitnije je da je dugo prima, koliko god da je bedna.

Pogledajte prilog 1631069
Neka peva ova kuća... A može i - smejem se, a plakao bih...
U ovaj legendarni obračun nije ušlo pet godina uplaćivanih doprinosa za penziono osiguranje, koje su se negde izgubile. Nije ušla ni 2024. što je odlično, jer nećemo platiti 120 000 dinara za ovu godinu. Najluđe od svega je što je stvarni iznos invalidske penzije 15 890 dinara, ali pošto zakon ne dozvoljava da iznos bude niži od ovog u rešenju, onda je penzija tolika.
Referent koja je radila njegov predmet nam je rekla da ni ne traži tih pet izgubljenih godina, jer one svakako neće podići visinu iznad ovog zakonskog minimuma. A samo će izgubiti vreme i živce u borbi sa birokratijom.
Najbitnije je da je dugo prima, koliko god da je bedna.
Moj drug juri sudski nestalih 6 godina staza, vec par godina, a ove godine pokrecu u strazburu slucaj, pa ako tamo odlice da uzmu slucaj i naloze drzavi da resi takva pitanja (to se onda odnosi na sve ljude i na celu izmenu sistema koji gubi ljudima godine) onda ce to trajati jos par godina da drzava srbija pokrene procese izmena svojih zakona i gresaka (citaj nikad)
Tako da, ni u lidilu ne pokreci postupak za tih izgubljenih pet god :lol: crnjak

Moj drug juri sudski nestalih 6 godina staza, vec par godina, a ove godine pokrecu u strazburu slucaj, pa ako tamo odlice da uzmu slucaj i naloze drzavi da resi takva pitanja (to se onda odnosi na sve ljude i na celu izmenu sistema koji gubi ljudima godine) onda ce to trajati jos par godina da drzava srbija pokrene procese izmena svojih zakona i gresaka (citaj nikad)
Tako da, ni u lidilu ne pokreci postupak za tih izgubljenih pet god :lol: crnjak
Nema šanse da se sa tim bakćem. Nismo se mi ni nadali da će penzija biti neka, ali da će biti manje od 16 000, pa država "častiti" do najnižeg iznosa predviđeno zakonom je stvarno jadno.
Ispadne da je za svaku godinu uplaćenih doprinosa dobio 610 dinara.
Sada nam još samo fali da ja ne mogu da imam zdravstveno osiguranje preko njega kao penzionera, nego da moram uplaćivati samo za mene po osnovu poljoprivrede. A tu je ista cifra bez obzira na broj članova koji su na osiguranju, oko 50 000 dinara godišnje. Jer, ako ne mogu preko njega, samo ja neću imati overenu knjižicu. Deca su zaposlena, on sveki & sveki penzioneri, ostajem samo ja.

Nema šanse da se sa tim bakćem. Nismo se mi ni nadali da će penzija biti neka, ali da će biti manje od 16 000, pa država "častiti" do najnižeg iznosa predviđeno zakonom je stvarno jadno.
Sada nam još samo fali da ja ne mogu da imam zdravstveno osiguranje preko njega kao penzionera, nego da moram uplaćivati samo za mene po osnovu poljoprivrede. A tu je ista cifra bez obzira na broj članova koji su na osiguranju, oko 50 000 dinara godišnje. Jer, ako ne mogu preko njega, samo ja neću imati overenu knjižicu. Deca su zaposlena, on sveki & sveki penzioneri, ostajem samo ja.

Ti kao nezaposlena možeš da imaš overenu knjižicu, mada iskreno ne znam šta će ti to. Evo vidi na Metlinom primeru (i ne samo njenom), naplaća se privatnika.
Ja sam jedno vreme overavala knjižicu, pa sam odustala.

Ti kao nezaposlena možeš da imaš overenu knjižicu, mada iskreno ne znam šta će ti to. Evo vidi na Metlinom primeru (i ne samo njenom), naplaća se privatnika.
Ne mogu. Morala bih da budem prijavljena na, ne znam kako se sada zove, nekada se zvalo biro za zapošljavanje, a to ne želim. Odmah bi me zvali na posao, jer ovde je stalno potražnja za radnicima. Sa svojim kvalifikacijama mogla bih da radim u tri smene u nekoj fabrici, što apsolutno ne dolazi u obzir. A čim odbiješ posao, oni te skinu sa evidencije, pa opet nemaš knjižicu.
Treba mi knjižica. Zbog ginekologa, zbog laboratorije, zbog ne daj bože nekih nepredviđenih situacija. Kada sam prošle godine pala i rasekla koren nosa, i pregled i ušivanje i previjanje - sve bih morala da platim. Da mi kojim slučajem pukne slepo crevo, šta da radim? Da platim operaciju, dane ležanja u bolnici? Nisu to male cifre. Nije overena knjižica baš skroz beskorisna.

Ne mogu. Morala bih da budem prijavljena na, ne znam kako se sada zove, nekada se zvalo biro za zapošljavanje, a to ne želim. Odmah bi me zvali na posao, jer ovde je stalno potražnja za radnicima. Sa svojim kvalifikacijama mogla bih da radim u tri smene u nekoj fabrici, što apsolutno ne dolazi u obzir. A čim odbiješ posao, oni te skinu sa evidencije, pa opet nemaš knjižicu.
Treba mi knjižica. Zbog ginekologa, zbog laboratorije, zbog ne daj bože nekih nepredviđenih situacija. Kada sam prošle godine pala i rasekla koren nosa, i pregled i ušivanje i previjanje - sve bih morala da platim. Da mi kojim slučajem pukne slepo crevo, šta da radim? Da platim operaciju, dane ležanja u bolnici? Nisu to male cifre. Nije overena knjižica baš skroz beskorisna.

To su promenili, ja nisam bila prijavljena - dok sam još htela da se bakćem sa time.

Ma okej, ima kad zatreba.

U gro slučajeva se dešava da firma (privatna/državna) nema novca za doprinose i samo "preskoče" da ih uplate.

Ne moraš da budeš prijavljena na biro.
U socijalnom daš izjavu pismenu (ima obrazac) da nigde ne radiš i da nemaš mesečne prihode, da živiš u zajednici sa mužem koji prima penziju. I to je to
Knjižica overena na godinu dana i ne plaćaš participaciju, takođe imaš potvrdu za zubara na neke besplatne intervencije.

U socijalnom daš izjavu pismenu (ima obrazac) da nigde ne radiš i da nemaš mesečne prihode, da živiš u zajednici sa mužem koji prima penziju. I to je to
Knjižica overena na godinu dana i ne plaćaš participaciju, takođe imaš potvrdu za zubara na neke besplatne intervencije.
Mislim da je prepreka posedovanje zemlje, a naročito što ja imam sopstvenu zemlju.

Da bice problem jer si u kuci sa primamjima ergo moras da platis knjizicu
Ne znam sta da ti kazem, svi mucimo istu muku
Meni su iz socijalnog rekli da nece da daju za sismisa socijalnu pomoc jer po zakonu ja sam duzna da je izdrzavam. Idioti jedni pa ne izdrzavam je ja zbog zakona nego mi je majka, jok pusticu je niz vodu, izdrzavam je dvdes godina vec, ali mi treba pomoc, nemam dovoljno za sve. Kazu a pa drzava je procenila da ja prijavljena na minimalac ispunjavam uslove da je izdrzavam jer je minimalac podigao nas veliki vodja i sad drzava kaze 50 000 je dovoljno da dvoje zive potaman :lol: od muke se smejem
I sad ja moram da odem i da jurim ne znam sta i ne znam kako i kome da pisem zahteve i zalbe i molbe da probam da iskopam da joj daju tu crkavicu od 13 000 koliko je propisana socijalna pomoc
Sreca pa jos joj nisu knjizicu zakinuli, cekam kad ce da kazu da nas dve sa minimalcem imamo dovoljno pa da joj ukinu i besplatnu knjizicu....

Iskreno, ako nemas neke hronicna stanja pa da moras po recepte stalno, bolje cuvaj pare placaj privatno kad ti treba neki pregled nego da bacas pare ovim satrapima. Ako imas neka hronicna stanja onda hbg ne gine ti placanje....

Ne znam sta da kazem, mi ne zivimo u drzavi, mi smo ne znam, neka savana, pleme u pecini, tek treba da se razvijemo....

U gro slučajeva se dešava da firma (privatna/državna) nema novca za doprinose i samo "preskoče" da ih uplate.
Ranije je to bilo lako, sad vise nije, sad ako ne plati doprinose ne moze ni nama plata da legne, i odma si alarmiran da se nesto desava i odmah mozes da reagujes. Sreca pa je tako
Inace ranije dok ih nisu umrezili, to se nije znalo ko pije ko placa

Moze ona kao nezaposlena, nego su uveli da na tri meseca mora da placa overu, jer se radi presek primamja u domacinstvu u kome je. Ako po clanu prelazi 25 000 din smatra se da ima dovoljno parica i da nisi kandidat za besplatnu knjizicu, nek ti plate ukucani koji te izdrzavaju ....kapiras kakvu su foru smislili da sa sebe skinu odgovornost

Btw ja da dobijem termin kod endokrinologa mesecima ne mogu, kad primim platu sad odoh privatno, dobar dan kod ove dr je 9 000. Jescu posle ceo mesec one izvestaje sto napise, papir se ne vari taman ce da me drzi sitom :lol:
Ja ne znam sto ja imam knjizicu

Zivi u zajednoci sa muzem i svekrom i svekrvom i sinovima....sad ne znamo ko je sve prijavljen tu. Kad odrade presek svih primanja bude problem
Biro nema veze sa knjizicom jos od 2007 god, ali presek svih primanja u kuci ima

Nema veze biro sa knjizicom. Ne treba ti. Nisu povezani
Jedino ako je u vojvodini drugi zakon.... To vec ne znam
Idi u rfzo i pitaj reci ce ti sta treba
Ovde u bgu oni vide u sistemu broj clanova domacinstva i vide zarade tih clanova i izvlace prosek, pa ako prelazi njihovu zacrtanu donju granicu onda traze da platis

Poslednja izmena:
Треба јој.
Имала је карцином штитне жлезде.
То не може приватно да се контролише, а да не кошта много , много више него цела година плаћеног осигурања као незапосленог лица.

@Zadovoljna domacica nisam sigurna kako je sada, ali i ja sam živela sa majkom, bila nezaposlena i iako sam bila prijaveljena na istoj adresi bila je ranije potvrda da popunis da ne zivis u istom domacinstvu sa njima. A to niko ne može da dokaže, ri možda imaš svoju sobu i rešo u njoj - ti si odvojeno domaćinstvo.
Što kaže Mardž, zovi rfzo gde stigneš i dođi do tih informacija.
Ali ne idi putem - kako do besplatnog zdravstvenog osiguranja, nego putem - nemam primanja i insistiras da niste isto domacinstvo.
Plus, zajedničko domacinstvo ste samo ti i muž, ne i s&s, a ni to ne može da se dokaže da ste u ljubavi.

I još, moj dodatni savet je da nađeš pripadnike, oni uvek znaju svaku i najmanju rupicu u zakonu, samo ako postoji.

Mozes imati knjizicu i treba sve sto mozes drzavno da radis
Malo se samo raspitas koji dr je ok i to je to
Ja sve drzavno zavrsavam a imala sam i operaciju i kontrole
Pa evo i trudnoca sada
Deca isto sve drzavno
Mali drzavno protezu
Ja nemam iskustvo kao Metla
Naravno da neke stvari moras ranije zakazivati al to nije do pojedinca
Malo se organizujes i sve se stigne

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back