Jao, esi pisala...
EL ESI? Nemam vremena da pohvatam, pih..otovori na onim Pootofanjima temu ...
Ja ništa ne radim trenutno, odgovaram na mejlove i džonjam.. posle idem u profod..
aj ukratko 9 do 10 punih dana treba za obilazak, ja sam imala 6 punih dana i raspala sam se. metro ne stajhe bas pred same atrakcije, a i grad je ceo za obilazak, barem taj centralni deo, a to je puno obilaska. grad je stvarno lep, ali meni se moskva vise uvukla u srce. ljudi su skroz ok, i uglavnom normalniji nego kod nas. tipa usla sa koferom u metro jutros i covek mi pokaze da stanem na njegovo mesto, jer je tu zgodnije za kofer da se stavi..udjem par sati kasnije u autobus u bg deda neki koluta ocima zbog kofera.
ermitaz kosta 700 rubalja i obuhvata glavnu zgradu, zimski dvorac petra 1, mensikov dvorac i jos jednu zgradu sa nekim slikama gde odrzavaju temperaturu na 22,5 do 23 stepena. najlepsa je ta glavna zgrada, tu sam videla tron i bas htela da sednem da odmorim noge, al mi nisu dali.

taj deo oko ermitaza (glavna zgrada) je ogroman, ali nisam dugo cekala da udjem da kupim kartu. posle se ide okolo naokolo do drugih zgrada.
stigla sam i da se vozim brodicem 1 dan, isla od zimskog dvorca ka troicki mostu videla brodic pitala koliko kosta, 500 rubalja i posto su vec tad poceli tabani da me bole ja usla i slusala na ruskom...al sam razumela sta je sta. i posle voznje otisla u mensikov dvorac, petkom rade do 9 uvece.
katarinin dvorac u puskinu (carsko selo) me nije impresionirao, ulaznica za park je 120 rubalja, za dvorac 1000 (to je za strance cena, valjda)...najlepsa je balska dvorana, stvarno impozantna, i amber soba, ali samo u toj sobi nije dozvoljeno slikanje...ostale sobe mogu da se slikaju. dvorac je spolja nakindjuren, ali bio je pozar u dvorcu, pa je to renovirano. voznja od st. petersburga do carskog sela je 40 rubalja u jednom pravcu, sto je dzabe.
pavlovsk dvorac nije nakindjuren spolja, lepa zgrada, ali nema one zlatne delove...al zato unutra mnogo, mnogo lepse od katarininog dvorca sa tapiserijama na zidovima, ako nisu tapiserije onda su zidovi oslikani, ima biblioteka tjah radna soba. cena do pavlovska u jendom pravcu 46 rubalja i treba oko sat vremena od metro stanice kupcino da se stigne tamno.
parkovi u pavlovski i carskom selu su isto ogromni i nemoguce je obici oba za jedan dan tjah moguce je ako se ne obilaze komplet parkovi nego samo dvorci i deo parka oko dvoraca. puskin i pavlovsk su povezani i mnogi autobusi idu preko puskina do pavlovska. ja sam isla u dva razlicita dana i trebalo mi je za katarinin dvorac i park nekih 5 sati, bez aleksanadr parka i puskina (puskin je u stvari gradic i u okviru nenjega je carsko selo tjah parkovi i dvorci).
sto se tice puskina, ako ides solo ko ja i ne vozi te autobus agencije od jedne do druge tacke, treba ladno 2 dana da se obilazi ako se obilazi i sam puskin i aleksandrov park koji je pored katarininog parka i ulaz je besplatan.
peterhof je isto veliki park, nisu samo one fontane na pocetku kod samog dvorca sto ih imas svuda po netu, zlatne fontane, nego ima fontana po celom parku. ulzanica za park 750 rubalja, ali za sve ostalo se placa posebno i ulaznice se kupuju u samom parku i za peterhof treba ceo dan. ja sam se mozda zeznula sto nisma us;la u palatu, mrzelo me da cekam red, a nasla sam info na netu da su termini za strance u pola 10 ujutro i u pola tri popodne. prvi termin nisma stigla, a drugi sam propustila, jer sam obilazila park. mozda je trebalo da stanem u red...ali mene je mrzelo, jer sam vec bila umorna od parka. ja sam isla do peterhofa od moskovskaja metro stanice kombijem, cena 70 rubalja u jednom pravcu i brzo se stize za nekih pola sata.
jos sto sam ulazila je kazanska katedrala, koju ne mozes da promasis, isakijevski sabor (imas ulaz za muzej i za kolonadu posebno), smoljni manastir, letnji park, petropavlovska tvrdjava. na plazi je bio i mini muzej pescanih figura, takodje ogromnih

, i svaka figura predstavlja neki deo istorije st. petersburga ili rusije. slikala sam se pred figurom ruskih bajki i imam sliku sa masom i medvedom od peska.
nisam imala vremena za lavru aleksandra nevskog, jusupov dvorac, velliku maketu rusije....juce sam pre pavlovska isla u auroru, ratni brod...meni to bilo zanimljivije nego da idem u neku crkvu opet. na ratnom brodu nisam bila nikada.
zao mi je sto nisam isla na kronstad, ali to se ide posebnim danima, nema regularan prevoz...to je ostrvo sa koga su iz mornarice porucili petru trecem da ne znaju ko je on, kada je pokusao da pobegne tamo, prilikom svrgavanja od strane strelaca (strelci su vodjeni od strane njegove rodjene zene katarine druge

)
plus imas ceo nevski prospekt za setnju...a u subotu posto im je bio dan osnivanja grada ekaterinski sad (uz nevski prospekt) je bio zatvoren i tu je bio sanduk do sanduka sa sladoledima i rusi na gomili, bukvalno redovi

, a najduzi red je bio ispred sanduka gde su prodavali kugle (kugla koliko sam videla 100 rubalja).
ja ne mogu da prenesem sve to...celu tu atmosferu sa nevskog prospekta gde je reka ljudi bila u cetvrtak kad sam stigla i u subotu, kad sam opet iskocila tamo. juce vec nije bilo tako, valjda zbog vremena. ima sviraca, pevaca...i rusi stanu i slusaju muziku.
moras da odes da vidis.
sto se hrane tice najjeftinije je jesti u stolovaju no 1...ima vise stolovaja, al taj je najjeftinija, to je lanac restorana brze ruske hrane, ali su u pitanju kuvana jela...racun mi je isao od recimo 220 do 400 rubalja (supa, salata, jelo sa mesom, sok i/ili kolac), zavisi sta uzmem. nemaju meni na engleskom, barem ja nisma videla.
inace puse ulicom regularn ili se zabiju kraj neke zgrade stoje piju kafu ili caj i puse

....kupovala ja u marketu u kom imaju i cigarete i neke klinke pre mene kupile cigarete, daj boze da su punoletne. dzabe zakoni protiv pusenja, kada oni konstantno puse.
na ostrvu nova holandija (renovira se inace) je zabranjeno pusenje, postoji poseban deo gde se sedne i pusi.
- - - - - - - - - -
preziveo prtljag sad cu da jedem.
meni se osladilo ovako da idem sama, ja bih sad mogla bilo gde ovako.