Šta trenutno radiš 18

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postoji razlika između unošenja 10t uglja i 15m3 drva, plus tri prikolice čokanja (ostatak kukuruza) i džakova sa peletom. Pelet se istovari paletarom ili viljuškarom, ovo sve mora ručno. Ne znam, da li si nekada unosila toliku količinu uglja i drva?
I opet, bez obzira na posao oko skladištenja, najgori deo je ložiti i čistiti kotao. Posle svakog loženja možeš da se tuširaš, jer se dim uvuče u svaku poru.
Огромна је разлика...од детињства нема на шта се нисмо грејали, сем на гас.
Струја, дрва, угаљ, нафта, пелет...
Најгосподскије је грејање на струју, да се не лажемо, али више нисмо могли финансијски да издржимо.

Prijateljica greje kuću od 60 m2 sa inverter klimom i račun za struju joj je zimi veći za 2500 dinara.
Jedino meni smeta strujanje vazduha koje kod inverterskih i nije tako jako, ali ja ne volim.
Sin ima jednu takvu u stanu i greje 40 m2 zimi za oko 1500 dinara mesečno. Mada, stan je baš zašuškan.

U našoj okolini mnogi su prešli na inverter klime i povoljnije je i od gasa.

Mi se grejemo na inverter, kuća od 100 kvm i sasvim je dovoljno. Sad kad je prelazni period. Ali dobra izolacija je sve.
Naša kuća je drvena, sa novim drvenim prozorima i novom izolacijom, jedva da grejemo a i to tek ponekad, u kući nam je 22°.
Da dodam da ovde t nije presla 15 već 2 meseca. Noću je oko 7.

• Podržavam
Reactions: Red
To grejanje je moguće ako je prostor tako koncipiran da nema mnogo pregradnih zidova, pa da se sa malim brojem uređaja može grejati cela kuća. Kod nas je to nemoguće, ako bi bilo toplo u dnevnom boravku i trpezariji, u kuhinji bi bilo hladno. Meni obična klima stoji u kuhinji, pa ne uspeva da dobaci do dnevnog boravka. Spusti temperaturu za možda stepen, dva.
Od svega što postoji, saglasna sam sa minom da je grejanje na struju najbolja opcija. Ali centralno grejanje na struju, jer samo tako može da bude toplo u celoj kući. Stanovi su druga priča, tu mogu i ta peći, i norveški radijatori, i inverter klime. Ali za kuću samo cg. Moji roditelji se oduvek greju na struju, na ta peći. Ugreje se mama za male pare, ali joj je toplo samo u te dve prostorije koje greje. Ostatak kuće led ledeni. Ne može da otvori vrata od kupatila da se greje i ono, jer se u kupatilo ulazi iz hodnika. Kuća spratna, tako orijentisana da u hodniku ni u julu nije toplo. Delimično smo rešili problem grejanja kupatila posle tatine smrti tako što smo od brata od strica doveli centralno grejanje i namestili joj sušač u kupatilu. Kuća je dvojna, imaju jedan zid zajednički, pa je tako moglo. Inače, zimi mi se nije mililo da kod njih idem u wc, zbog ledenog kupatila.

Prijateljica greje kuću od 60 m2 sa inverter klimom i račun za struju joj je zimi veći za 2500 dinara.
Jedino meni smeta strujanje vazduha koje kod inverterskih i nije tako jako, ali ja ne volim.
Sin ima jednu takvu u stanu i greje 40 m2 zimi za oko 1500 dinara mesečno. Mada, stan je baš zašuškan.
Klime mogu samo da dogrevaju.
Nemaju one kapacitet za pravo zagrevanje kad napolju zagudi
Za njihov rad je bitna i konfiguracija soba i vrata.
Mi smo samo imali srece da su prethodne zime bile blage.
Kazu da ce ova biti jaka sa dosta snega. Videcemo.
Klime imaju problem i da rade pri niskim temperaturama pa je upitno i njihovo koriscenje kad bas zahladni.

Takodje, kazes da je racun bio 2.500 veci. Mene cudi da je uopste bio veci kad je tokom leta valjda koristila klimu.
A koliko je uopste placala mesecno racun?
I koju temperaturu odrzava.
Ja se na primer na 21 stepen u stanu smrzavam.
23 do 24 je idealno.

Klime mogu samo da dogrevaju.
Nemaju one kapacitet za pravo zagrevanje kad napolju zagudi
Za njihov rad je bitna i konfiguracija soba i vrata.
Mi smo samo imali srece da su prethodne zime bile blage.
Kazu da ce ova biti jaka sa dosta snega. Videcemo.
Klime imaju problem i da rade pri niskim temperaturama pa je upitno i njihovo koriscenje kad bas zahladni.

Takodje, kazes da je racun bio 2.500 veci. Mene cudi da je uopste bio veci kad je tokom leta valjda koristila klimu.
A koliko je uopste placala mesecno racun?
I koju temperaturu odrzava.
Ja se na primer na 21 stepen u stanu smrzavam.
23 do 24 je idealno.
Ko ti drmo kavez pa si tako svađalački nastrojen ?
Inverter klime mogu da greju, ne samo da dogrevaju.
Inače, preko leta ne koristi klimu jer joj smeta.
Temperatura koju održava je 23 stepena.
Šta sam zaboravila da odgovorim ?
A da, koliki joj je račun...oko 5000 kad greje.

IMG_6897.jpeg

Struja će tek da poskupi. Ne znam nikog ko hoće da mu bude lepo, toplo i da se greje na struju a da ne kuka na račun. I to će biti sve skuplje.
Evo ja ne kukam. Imam mali stan, dobru izolaciju, greje se na struju i do prošle zime mi je račun bio mahinalno 3000,00, ove možda bude oko 4000,00 što je ok skroz jer mi je svud toplo I noću i danju. Grejem se na TA pec od 3,5kv.

Evo ja ne kukam. Imam mali stan, dobru izolaciju, greje se na struju i do prošle zime mi je račun bio mahinalno 3000,00, ove možda bude oko 4000,00 što je ok skroz jer mi je svud toplo I noću i danju. Grejem se na TA pec od 3,5kv.
Ne znam koliki ti je stan i kako organizovan, ali ako sa jednom TA peći uspevaš da zagreješ i kupatilo i kuhinju i prostor u kojem boraviš onda verovatno kvadratura nije velika i verovatno predstavlja jednu celinu. Pogotovu kupatilo koje je po prirodi stvari odvojeno kako god da je stan organizovan. Stan sa barem dve prostorije, kuhinjom i kupatilom jednom TA peći ne možeš lepo da ugreješ i da imaš mali račun. A to bi bio prosečan stan od oko 60 m2, tako da grejanje na struju ne može da bude isplativo. O kućama o kojima ljudi ovde pišu, o prostoru na dva sprata da ne govorim koliko treba struje da se zagreje da bude fino toplo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back