Šta trenutno radiš 18

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
eu je nedavno prisilila proizvodjace
da produze garancije na 10 godina
upravo iz tog razloga
al tesko da ce to biti dovoljno
navikli smo da kupujemo gluposti cim nam dune
tj tako su nas navikli

https://www.euronews.com/2021/03/01...es-to-fix-electronic-goods-for-up-to-10-years
Ja bas i ne kupujem.Pogotovo mi se ne mijenja frizider koji je bio "kao nov",a pokvari se cim mu je istekla garancija od pet godina.
Majstor kaze da se ne moze popraviti jer to je tako i napravljeno da se pokvari posle odredjenog vremena.
Nekad su pravili stvari da traju,a sad da ne traju.

Ranije se i bela tehnika morala platiti, jer je bila skupa, sad veš mašina košta ko plata u Srbiji il je tek deo plate u nekim razvijenijim državama.
a to cak i nema veze s radnim vijekom uredjaja
bukvalno ih prave da rade odredjen broj ciklusa
znaci s ugradjenom greskom
jer ne zele preko toga proizvoditi rez dijelove i zele prodavati nove uredjaje
otud i ovo s mandatornom garancijom 10 god
znas koji je to udarac proizvodjacima
al dali su im, mislim, i opciju da valjaju jeftinije uredjeje s kracom garancijom, ali to moraju istaci

IMG_20230724_155012_1.jpg

Pređite na tamnu stranu Sile,imamo bombone.😎

Danas slusam naseg covjeka koji radi u njemackoj kako oni njemu placaju da pije vodu, obicnu ili kisjelu.

Kaze boca vode 19 centi a 25 centi dobija kad vrati ambalazu (plasticnu ili stagod) i tako voda ispada minus 6 centi.

To je pfand, ovde se zove pant samo nije baš takva situacija, za povratnu ambalažu se dobija 2-3 krune, zavisno od veličine. Povratna ambalaža su plastične flaše i limenke od pića.

Na primer protiv toga da prihvatimo da su "supercelijske oluje"normalna pojava i nicim izazvane.
Da je korona virus sam od sebe nastao i slicno.
Smatram da harp i manipulacije klimom postoje i da nanose daleko vece stete,nego sva plastika ovog svijeta...sto ne znaci i da plastika nije stetna.
Они су нам и културно најавили “суперћелијске” олује (као и Ковид), немојте са се жалите како нисте знали…:lol:

To je pfand, ovde se zove pant samo nije baš takva situacija, za povratnu ambalažu se dobija 2-3 krune, zavisno od veličine. Povratna ambalaža su plastične flaše i limenke od pića.
Sad sam guglao, pant je u Swe?

Da li ovaj covjek mlati praznu slamu ili je moguce da bas dobija vise recikliranjem nego sto je platio? Jasno je za depozit kad umjesto 1e platis 1.25e (sa ambalazom) a sledeci put placas 1e jer imas ambalazu.

Sad sam guglao, pant je u Swe?

Da li ovaj covjek mlati praznu slamu ili je moguce da bas dobija vise recikliranjem nego sto je platio? Jasno je za depozit kad umjesto 1e platis 1.25e (sa ambalazom) a sledeci put placas 1e jer imas ambalazu.

Ja sam u No, al vrv je i u Swe isto.
Pot om principu je, kaucija, platiš npr pivo 30nok + 3nok za pant.
Onda lepo odneseš na aparat limenke ili flaše koje si skupio, ubaciš ih unutra i dobiješ priznanicu iz automata sa kojom posle odeš na kasu i račun ti se umanji za taj iznos.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back