Šta trenutno radiš ? 10

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
cekamo da dodje.. ona je sad negde na nekoj stanici uzaludno cekajuci prevoz i u sebi psuje sve redom od vucica do putina :)

mozda svrati do lidla po neki slatkis ..cisto zbog secera da joj ne padne od nerviranja :)

50041712_1804158103046261_3957889037020168192_n.jpg

neki smo bili juče...:zkez:

De ste ljudi i mizogini žiri NIN-ove nagrade?

http://www.masina.rs/?p=8287

Kakav vin od teksta, ja sam oduševljen. Ne znam šta je tačno najbolji deo, ali izdvojiću favorite

NIN-ova nagrada za najbolji roman godine, najznačajniji književni događaj u Srbiji, još jednom je pokazala ograničenosti nacionalne kulture omeđane tržišnim okvirima u kojima su mehanizmi patrijarhalnih obrazaca maskuliniteta ne manje važni.

Međutim, nije manje važna i legitimacija određenog tipa pisanja, koji se, od trenutka kada su, sa uspostavljanjem nagrade, nagrađeni „Koreni” Dobrice Ćosića može odrediti kao politički podoban, tradicionalistički, i u književnom i u političkom smislu, i ženomrzački roman.

Činjenica da većina romana koja je dobila ovu nagradu nema ili ima tek uslovnu literarnu vrednost nije previše značajna u tako zaoštenom kontekstu – sada je potpuno očigledno da se određeni autori i romani nagrađuju ne uprkos mizoginiji, što je dovoljno alarmantno i saučesnički u odnosu na institucije i vrednosti kapitalističkog patrijarhata, već upravo zbog mizoginije. Kritički osvrt na roman „Zabluda Svetog Sebastijana“ i mehanizme kojima je nagrađen demistifikuje laži na kojima svaki egzaltirani govor o nedokučivoj prirodi i neprikosnovenoj slobodi umetnosti, a književnosti posebno, počiva.

Rodna perspektiva u ovom slučaju nije jedan od mogućih alternativnih pogleda, već je najvažniji kritički rakurs za sve one koji ne žele da ponavljaju opšta mesta tradicionalističkog obrazovnog sistema i slabo artikulisana objašnjenja NIN-ovog žirija.

Autor sve vreme insistira na važnosti jezika, tonom kao da otkriva dosad neproblematizovanu temu, a ne opšte mesto modernističkog i postmodernističkog kanona, a realizacija se zasniva na tri banalna postupka – na preterano jednostavnimkvaziteorijskim uvidima, poređenjima koja ne govore ništa novo ni o jednom članu poredbene jednačine, koja su samo izgovor za hiljaditu plošnu metaforu muških genitalija i seksa. Tu su, kao treći postupak, i prizemne i statične poetske slike, koje ne doprinose ni razvoju narativa ni višeznačnosti jezika.

Ideja da će patrijarhalni sistem biti osporen iznutra onda kada se pojavi dovoljno sposobna i talentovana pojedinka može se pobiti letimičnim poređenjem ova dva romana: naprosto, fascinacija patološkom opsednutošću muškim polnim organima i majčinim telom, neprekidna objektifikacija žena koje se u romanu pojavljuju samo kao povod za tirade o seksualnom uzbuđenju muškaraca ocenjena je kao umetnički i društveno relevantnija od ženskog iskustva koje uspeva da nađe novi jezik kojim će oblikovati ne samo polnost, psihološke i političke traume, već i istoriju antifašističke borbe kao ženske borbe.

Mizoginija je, dakle, u najdubljoj tradiciji NIN-ove nagrade, ali je Tabašević kao njen reprezentant u jednom smislu zaista nov – ovde nije reč o autoru koji se oslanja na ćosićevsko-selenićevsku poetiku srpskog sela, već je u pitanju autor koji tematizuje urbani život i kao urednik i autor portala Prezupč pretenduje na poziciju glasa „gradske omladine”.

Mike-Tyson-clapping-and-laughing.gif

ja mislim da nikad vise ne bi vidio zenu ako se razvedem. vjerovatno ni dijete, takav sam, nemam kapacitet za takve stvari i odrzavanje prijateljskih odnosa sa neprijateljima :)))

- - - - - - - - - -

uredno bi placao alimentaciju i sve ostalo, samo da je ne vidim vise....

ja sam mom ex m kuvala i nosila hranu kad smo se razveli
kuva i on, ali ne kuva npr supe koje voli da jede, a koje se kuvaju dugo
ne sprema nikad prebranac, sarmu, podvarak, a voli da jede..rusku salatu npr
ni ja to ne spremam cesto, pa kad spremim i dalje racunam na njega
ni za jedno badnje vece nismo se mi porodicno u kuci kod moje mame okupili a da on nije pozvan
zna se, bozic, ng, uskrs, badnje vece su porodicni praznici i tu smo svi jer je on deo porodice
kad ne bismo imali dete ne znam da li bi smo ostali u kontaktu na ovakav nacin
a ovako, potpuno mi je razumno da budemo tada zajedno
kad mu je mama umrla nismo bili u braku, ali sam otisla na sahranu u drugu republiku
sad mu je sestri dijagnostikovan los tumor, i potpuno mi je u redu da se cujem sa njim i budem mu podrska.. ja je jako volim i svaki put kad dodje iz nemacke ovde vidimo se obavezno
isto je i njemu potpuno normalno da kad proda neko svoje nasledstvo meni da 10k eu
eto postujemo se :)

ja sam mom ex m kuvala i nosila hranu kad smo se razveli
kuva i on, ali ne kuva npr supe koje voli da jede, a koje se kuvaju dugo
ne sprema nikad prebranac, sarmu, podvarak, a voli da jede..rusku salatu npr
ni ja to ne spremam cesto, pa kad spremim i dalje racunam na njega
ni za jedno badnje vece nismo se mi porodicno u kuci kod moje mame okupili a da on nije pozvan
zna se, bozic, ng, uskrs, badnje vece su porodicni praznici i tu smo svi jer je on deo porodice
kad ne bismo imali dete ne znam da li bi smo ostali u kontaktu na ovakav nacin
a ovako, potpuno mi je razumno da budemo tada zajedno
kad mu je mama umrla nismo bili u braku, ali sam otisla na sahranu u drugu republiku
sad mu je sestri dijagnostikovan los tumor, i potpuno mi je u redu da se cujem sa njim i budem mu podrska.. ja je jako volim i svaki put kad dodje iz nemacke ovde vidimo se obavezno
isto je i njemu potpuno normalno da kad proda neko svoje nasledstvo meni da 10k eu
eto postujemo se :)

Vi ste civilizovani i ocito ne nosite negativne emocije iz tog odnosa.
To je predivno ali jako retko.
I ja bih moogla tako, da druga strana moze. Bilo, proslo, idemo dalje...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back