Šta trenutno čitate ?

Moja Afrika - Karen Bliksen

Iaako vise puta gledala film i to mi je pre tri godine bio motiv da odem u Afriku na odmor, knjiga je posebna ,a ono sto sam videla u Africi je cemer i plac,ali njihovo ponasanje da se izvinjavaju i zahvaljuju zivotinji kad moraju da je ubiju da bi preziveli,toliko me je potreslo...

S danskog preveo Radoš Kosović
"
U toj divljini sam naučila da se čuvam naglih pokreta. Živa bića koja tu obitavaju
izuzetno su plašljiva i oprezna, imaju naročitu sposobnost da nas izbegnu i pred

nama nestanu kada se tome najmanje nadamo. Nijedna pitoma životinja ne
ume da bude tako savršeno mirna kao divlja. Mi, civilizovani narodi, izgubili smo
sposobnost da budemo mirni, i moramo se učiti tišini od divljači.
"

Kada je Karen Bliksen pošla u susret neizvesnoj budućnosti u zemlji sasvim drugačijoj
od njene rodne Danske, nije ni slutila da će kraj tog dugog puta zapravo doživeti kao
povratak kući, i spoznati slobodu za kojom je celog života čeznula. Slobodu
veličanstveno otelotvorenu u afričkom kontinentu, njegovim prostranstvima, divljim
životinjama i ljudima. U Mojoj Africi, Karen Bliksen svojom virtuoznom pripovedačkom
veštinom zamućuje granice između memoara, putopisa, eseja i romana.
Priča namo svom životu i krupnim događajima u Britanskoj Istočnoj Africi, upoznaje
nas sa različitim afričkim kulturama, njihovim viđenjem sveta i sudbinom posle dolaska
kolonijalnih sila, dočarava nam raskošnu divljinu čiji ritam civilizovani čovek mora
prihvatiti da bi je istinski spoznao. Suptilno, zavodljivo i snažno, otkriva nam svoj
epifanijski susret sa otelotvorenom slobodom, susret u kojem je čak i zemljotres
blagovest prirode koja moćnim glasom objavljuje: Eppur si muove!
Prema romanu Afrička farma (Moja Afrika) 1985. godine snimljen je film Moja Afrika
(Out of Africa) u režiji Sidnija Polaka sa Meril Strip i Robertom Redfordom u glavnim
ulogama. Film je osvojio brojne nagrade, među kojima čak sedam Oskara.

1572105806624.png

Prilozi

• 1572105807359.png
    1572105807359.png
    726,6 KB · Pregleda: 3
Čitam knjigu Milorad Komrakov "Bombardovanje Rts-a, moja istina"

Nije loša knjižica. Kupio sam je na sajmu knjiga u Beogradu, ali vidim da je ima i na trafikama. Što je više čitam, sve mi je zanimljivija. Mislim da je objektivna, ali opet se postavlja pitanje kako to da niko od rukovodioca Rts-a nije stradao tada. Kako to da su poginuli samo neki "beznačajni ljudi"(ljudi koji nisu bili na nikakvim funkcijama u Rts-u)

Poslednja izmena:
...jos u Studentskom...njega sam upoznao u CH...pogubljena osoba ,
kao student , gutao sam njegove textove...njegove oponente sam i ja mrzio ,
to su te 'kabinetske patrijarho_ajatolahovske mumije'
koje sad maltretiraju postenog i marljivog Bosanca ...

Back