Sta trenirati za samoodbranu?

• Začetnik teme Začetnik teme clan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Which art is the most powerful and useful? Aikido or Jujutsu or Muay Thai?

After more than 43 years of studying Chinese, Korean and Japanese martial arts, Western boxing, a variety of weapons systems and styles, having served as a bodyguard and in combat situations and teaching, this one has never found a more complete, effective or powerful system than Aikido.

https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20081014180750AAI1Br5

Uešiba, visina 153-158 cm, ne zna se tačno.Težina oko 60 kg.Starosna dob oko 80.Matori je izgledao bolje, snažnije i zdravije negoli 90% likova po teretanama.

Ti stvarno koristis answers.yahoo.com kao validan izvor za argumentaciju? :dash:

Which art is the most powerful and useful? Aikido or Jujutsu or Muay Thai?

After more than 43 years of studying Chinese, Korean and Japanese martial arts, Western boxing, a variety of weapons systems and styles, having served as a bodyguard and in combat situations and teaching, this one has never found a more complete, effective or powerful system than Aikido.

Boks, Rvanje, Aikido, Džudo, Kosen Džudo(od koga je i "nastala" brazilska džu džica) Karate, Taekvondo, Muai Taj, stotine stilova kung fu itd. su sve "tradicionalne" veštine. Boks i rvanje su ti najstariji oblici borenja na svetu. Ovo sve uostalom i sam znaš. Imaš ti likove koji običnog čoveka pa i nekog malo jačeg mogu da ubiju jednim potezom ali zato što vežbaju taj potez jedno 20 godina a imaju i popriličnu prednost u visini i težini. A ti fazoni da ti dođe neki papan koji je trenirao neki dži dži sistem borbe šest meseci priča kako je jači od Brus Lija sam čuo od likova koji su trenirali i "tradiconalne" i "moderne" sisteme odbrane. A na kraju ispada da su išli na kojekakve kurseve samoodbrane.

Porijeklo
Vještina je započela sa Mitsuyom Maedom zvan Conde Coma (Grof Borba), japanskim judašem i članom Kodokana. Jigoro Kano je poslao Maedu da širi Judo izvan Japana. Kasnije, Maeda je emigrirao u Brazil 1910-ih godina gdje je utjecajni poslovni čovjek Gastão Gracie pomogao da se useli. Zauzvrat za njegovu pomoć, Maeda je trenirao Gastãovog najstarijeg sina Carlosa Graciea Judo koji je sam kasnije trenirao svoju braću uključujući i Hélia Graciea.

Djelo ti si malo shano dusho? Sta se glupiras sa klasicnom muzikom? :D

A šta bi ti da slušaš, muziku koju slušaju drogeri i pijanice, pop i rock?

Nego tema.

Višegodišnjim proučavanjem borilačkih veština uočio sam jednu fascinatnu stvar, bio neko vežbač koji trenira 4 sata dnevno, 6 dana u nedelji ili rekreativac od 2-3 treninga od sat vremena , neverovatno je koliko praktičara borilačkih veština ne zna najelementarniju stvar-da diše Veoma često odlazim van grada, ponekad vrlo dugo i ne mogu da opišem koliko nas ovaj mordorski vazduh u urbanim sredinama slabi, bukvalno uništava.Ni najboilje vežbe za jačanje snage se ne mogu meriti sa vežbama za pravilno disanje.Vremenom sam shvatio na temelju ličnog iskustva da je produktivnije provesti 2 sata dnevno negde izvan grada ili u lokalnom parku vežbajući pravilno disanje, negoli steći sposobnost dizanja 100 kg sa benč klupe.
Pravilno disanje, u kontinuitetu daje takvu energiju, vitalnost, da je to potrebno iskusiti iz ličnog iskustva.Te vežbe bi zapravo trebale biti osnova, najvažniji deo treninga, sve ostalo je sporedno.
Što nas opet dovodi do mudrosti Aikidoa....

Poslednja izmena:
Spomenuo bih odličan dvd Vasiljeva, ime dvd-ja neću spomenuti zbog kršenja autorskih prava, ali lik je genij.Često sam preporučivao to remek delo
raznim ljudima, kojima bi to moglo biti od životne važnosti, bukvalno, ali ljudi ne veruju da nešto toliko jednostavno može biti toliko vredno.Čudno, daš čoveku izlaz a on misli da je to nešto tipa saveta iz ženskih časopisa.

Moja omijena vežba Džašo

osensei.jpg

Poslednja izmena:
A šta bi ti da slušaš, muziku koju slušaju drogeri i pijanice, pop i rock?

Aj ako insistiraš

Nego tema.

Višegodišnjim proučavanjem borilačkih veština uočio sam jednu fascinatnu stvar, bio neko vežbač koji trenira 4 sata dnevno, 6 dana u nedelji ili rekreativac od 2-3 treninga od sat vremena , neverovatno je koliko praktičara borilačkih veština ne zna najelementarniju stvar-da diše Veoma često odlazim van grada, ponekad vrlo dugo i ne mogu da opišem koliko nas ovaj mordorski vazduh u urbanim sredinama slabi, bukvalno uništava.Ni najboilje vežbe za jačanje snage se ne mogu meriti sa vežbama za pravilno disanje.Vremenom sam shvatio na temelju ličnog iskustva da je produktivnije provesti 2 sata dnevno negde izvan grada ili u lokalnom parku vežbajući pravilno disanje, negoli steći sposobnost dizanja 100 kg sa benč klupe.
Pravilno disanje, u kontinuitetu daje takvu energiju, vitalnost, da je to potrebno iskusiti iz ličnog iskustva.Te vežbe bi zapravo trebale biti osnova, najvažniji deo treninga, sve ostalo je sporedno.
Što nas opet dovodi do mudrosti Aikidoa....

Hahah nista smesnije nisam procitao u zadnje vreme.....Pa naravno da je u prirodi a kamoli na planini zdraviji i bolji vazduh (zato se i sportisti spremaju na planinama) jer tvoje telo dobija vecu koncentraciju kiseonika i to je cela prica. Znaci nauka, a nikakve mistike i zajebancije. Kupi i ti onu spravicu koja se nakaci na facu a pored tebe boca kiseonika i dizi na benchu 100kg-a isti ti je efekat....

Disanje najbitnije, a vezbe snage i ostalo - sporedno? Hahahahha

I posle covek da vas ne zove misticari i da ne diskriminise Aikido. Kada ce bokser da se tako tripuje? Ili rvac?

Postoji zakonitost - Sto veca mufljaza u borilackoj vestini - vece tripovanje praktikanata i sklonost ka "filozofiranju" (znaci navoda oznacavaju da nije u pitanju pravo filozofiranje koje je izuzetan intelektualni rad, nego proprdavanje klasifikovano kroz narodski sleng filozofiranje).

Hahah nista smesnije nisam procitao u zadnje vreme.....Pa naravno da je u prirodi a kamoli na planini zdraviji i bolji vazduh (zato se i sportisti spremaju na planinama) jer tvoje telo dobija vecu koncentraciju kiseonika i to je cela prica. Znaci nauka, a nikakve mistike i zajebancije. Kupi i ti onu spravicu koja se nakaci na facu a pored tebe boca kiseonika i dizi na benchu 100kg-a isti ti je efekat....

I posle covek da vas ne zove misticari i da ne diskriminise Aikido. Kada ce bokser da se tako tripuje? Ili rvac?

Postoji zakonitost - Sto veca mufljaza u borilackoj vestini - vece tripovanje praktikanata i sklonost ka "filozofiranju" (znaci navoda oznacavaju da nije u pitanju pravo filozofiranje koje je izuzetan intelektualni rad, nego proprdavanje klasifikovano kroz narodski sleng filozofiranje).

Pametnice moja.

Poslednja izmena:

Kakva mistika i zajebancije? Aikido stavlja akcenat na najbitniji deo svakog treninga a to je disanje tokom celokupnog treninga (sve telesne aktivnosti) koji je opet sastavni deo svake borilačke veštine. Ritam disanja ti određuje i koliko će ti organizam napredovati tokom telesnih aktivnosti tj. koliko će se tačno kiseonika transportovati do ćelijskog tkiva. I u teretani kad radiš vežbe bilo na spravama ili sa tegovima uvek moraš da paziš na disanje ali i na koncentraciju prilikom rada. Otkriveno je odavno da je zapravo moždana aktivnost najbitniji faktor u svemu. Kako ti "vidiš" odnosno kako vršiš vizuelizaciju svog tela kako radi direktno utiče na performanse tvog tela. Početni koraci u okviru neke tehnike se rade polako i pravilno kako bi tvoj mozak što bolje zapamtio pravilan način rada tvog tela i na taj način pomoću slike kreirane u sebi (mozgu) preko nervnog sistema slao odgovarajuće impusle u ekstremitete čime se stvara kvalitetna mišićna memorija. Krajnji cilj je da se postigne savršen ritam između moždanih talasa i disanja odnosno srčanog pumpanja krvi kako bi se postigao naoptimalniji broj udisaja i izdisaja u zavisnosti od potreba kod telesnih aktivnosti tj. količine kiseonika koji je potreban ćelijama. Filozofija borilačkih veština jeste da se takav savršen ritam postiže u svim sferama aktivnosti a ne samo tokom treninga, takozvana "harmonija organizma". Dakle kao što si i sam rekao nauka a ne "mistifikovanje". Problem je u tome što ljudi ne znaju kako da pravilno dišu kada nemaju veći fizički napor jer jednostavno nisu navikli na to nemaju obrazovanje za tako nešto. Na planinama kao i uopšte na većim visinama nemaš vise kiseonika jer je razređeniji vazduh nego imaš manje otrovnih čestica od izduvnih gasova. Te čestice se bolje vezuju za hemoglobin nego kiseonik i truju nas jer nam ćelije usled toga odumiru. "Diskriminacija" Aikido-a ne postoji samo nerazumevanje. Problem je što dobar deo ljudi pokušava isključivo da shvati filozofski deo Aikido-a a da nije ni načeo shvatanje fizičkog dela.

Poslednja izmena:
Probaj da odradis bench... 10 ponavljanja sa 50kg bez pravilnog disanja.

Prvo smo imali sanchin i karate kao ultimativnu vestinu zato sto disu, sada aikido. Dobro da znam... Ja mislio svi ostali borci prikljuceni na vestacka pluca.

Kakve "ultimativne veštine" i "veštačka pluća". Ono što sam ja napisao je na šta Aikido baca poseban akcenat a to je pravilno disanje tokom svih aspekata života, to je deo njegove filozofije uopšteno takozvana "harmonija duha" je u stvari psiho-fizička "harmonija organizma" odnosno pravilno i duboko disanje kao i razmišljanje.

Poslednja izmena:
Kakve "ultimativne veštine" i "veštačka pluća". Ono što sam ja napisao je na šta Aikido baca poseban akcenat a to je pravilno disanje tokom svih aspekata života, to je deo njegove filozofije uopšteno takozvana "harmonija duha" je u stvari psiho-fizička "harmonija organizma" odnosno pravilno i duboko disanje kao i razmišljanje.

Na to sam i ja mislio kada sam spomenuo "disanje", ne doslovno na samo disanje.Disanje je samo simbol za jedan opšti pristup treningu Aikidoa koji se odlikuje, jednim prirodnijim i ljudskijim pristupu treningu.Teretana, obično mesto za vežbanje je sa druge strane postala simbol nečeg drugog.Što reče jedan lik, debeljuškasti muškarci imaju više šansi kod žena od nekog fit lika sa pločicama.Dok leti taj zategnuti gleda svoje bicepse i tricepse, kritički mereći progres, obim i definiciju , dotle debeli ne gleda sebe nego ženske oko sebe.:lol:

Poslednja izmena:

Back