Sta trenirati za samoodbranu?

• Začetnik teme Začetnik teme clan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Joj bre.

Prvi snimak... Ona "masovka" je vezbanje tuce u gomili... Da se covek nauci da reaguje kada je oko njega dosta ljudi, a mozda i dosta napadaca. Drugo je demonstracija, a kao i svaka demonstracija ipak mora da bude usporena da bi ljudi videli sta se desava zar ne?

Sto se tice drugog snimka... Pa to je demonstracija tehnika borbe sa puskom... Ne mozes ti da pucas lako kada ti je neko blizu ili ne zelis da pucas? Ako ce ti biti lakse... Evo ti jos jedan snimak.

Опрости ми, али сам ја уверен да уопште ниси разумео природу мојих примедби.
Ја немам ништа против ни против симулирања реалне ситуације са пуно људи који праве гужву, нити против успореног приказивања технике ради демонстрације.
Оно на шта сам реаговао су начини на који се изводе напади, а који подсећају на некакву врло лошу продукцију филма страве и ужаса са зомбијима.
Исто важи и за ватрено оружје, конкретно аутоматску пушку - нисам реаговао на одбрану помоћу аутоматске пушке, већ на крајње комичан напад.

Крав Мага одиста изгледа као на овом снимку који си ти поставио. Надам се да ћеш и ти и остали учесници у разговору приметити другачији начин држања тела и другачије дистанце, када је у ситуацију уплетено и ватрено оружје.

Poslednja izmena:
Био сам на неколико вишедневних и једнодневних семинара које су држали Израелци, бивши и активни припадници IDF-а тако да овај твој коментар није на месту, на снимку јесте био приказ КМ...
Не знам шта да ти кажем... изгледа да активни припадници ИДФ-а, који су мојим колегама и мени држали семинари нису из истог ИДФ-а, као твоји.
Ми смо радили реалне ситуације и нападе, а не припрему за снимање "Ноћ живих мртваца 15".

Ако ти је за утеху знам неке професионалне припаднике Војске који деле исто мишљење као и ти - све док их не подсетим на одређена Правила Употребе где уколико их се придржава војник ( а мора како не би и он и предпостављени били законски процесуирани) , једино што му преостаје јесте баш „џарање по ребрима“ оружјем које иначе има ефикасан домет по више стотина метара.
Другим речима нема ништа „малоумно“ у таквој употреби ватреног оружја већ је у питању просто незнање посматрача који нема много везе са војском и полицијом...
Ја мислим да ти ниси разумео шта сам казао - мени смета напад аутоматском пушком на снимку, а не одбрана истом.
Међутим, како и ти и корисник gnjec износити сличну примедбу на оно што сам казао, вероватније је да ја нисам добро објаснио шта сам хтео казати.

Крав Мага је, бар по мом мишљењу, квалитетна, практична и прилично применљива борилачка вештина, која се калила кроз реалност примене у модерној борби и рату.
Снимци који су раније постављени уопште то не одсликавају.

Poslednja izmena:
Одсликавају, само из другог угла... нису исте потребе цивилима и војницима с тим да војници пролазе и рад са личним наоружањем ....
КМ се специфично предаје у зависности од потреба клијента те због тога имаш увид само из једног угла...

У принципу разумем и и због чега је КМ подељена у односу на потребе клијента јер је то најлакши начин да клијенту омогућиш обуку која ће одговарати његовим специфичним потребама без мешања у друге области...

Одсликавају, само из другог угла... нису исте потребе цивилима и војницима с тим да војници пролазе и рад са личним наоружањем ....
КМ се специфично предаје у зависности од потреба клијента те због тога имаш увид само из једног угла...

У принципу разумем и и због чега је КМ подељена у односу на потребе клијента јер је то најлакши начин да клијенту омогућиш обуку која ће одговарати његовим специфичним потребама без мешања у друге области...

Па да. То је сасвим логично.

Pijanu budalu najbolje iskulirati,za pijanog coveka ti ne treba nijedan borilacki sport,mozes da mu maznes samar on ce pasti.
Onih izjava mogu ubiti nekog potezom sam se naslusao.
U sustini onda svako svakog moze da ubije,udarac u bradu je neretko nokaut,cas posla udaris glavom o ivicnjak i eto ti problema...

Boks je praktican,ima nekoliko udaraca koji se navezbavaju godinama,pa ti posle probaj pridji bokseru sa nekom smrtonosnom tehnikom,dobices nokaut neces ni trepnuti.

Ја мислим да си ти вероватно у праву са овим што си казао.
Да кажем искрено, мени се не допада оно што сам видео на постављена два снимка.
Делује ми као некаква комерцијализација, разводњавање намењено рекреативним вежбачима, какви без много труда и зноја хоће да могу да кажу да тренирају смртоносну Крав Магу.
Видео сам то у другим вештинама.
Нарочито ми тешко пада да то гледам у мом вољеном аикиоду.
Остаје нада да ће Крав Мага коју тренирају припадници војске и милиције остати верна принципима вештине.

Pijanu budalu najbolje iskulirati,za pijanog coveka ti ne treba nijedan borilacki sport,mozes da mu maznes samar on ce pasti.
Onih izjava mogu ubiti nekog potezom sam se naslusao.
U sustini onda svako svakog moze da ubije,udarac u bradu je neretko nokaut,cas posla udaris glavom o ivicnjak i eto ti problema...

Boks je praktican,ima nekoliko udaraca koji se navezbavaju godinama,pa ti posle probaj pridji bokseru sa nekom smrtonosnom tehnikom,dobices nokaut neces ni trepnuti.

А остале вештине и спортови нису практични? Ти се изгледа никад ниси побио ван ринга, а камоли против некога ко тренира било шта друго.

Ma nisam,ni ne treniram nista,samo pisem ovde.

Da,dodje mi Aikidoka i kaze predaj se bolje odmah da te ne bi ubio skrivenim potezom.
Ja sta cu,legnem i odma tapkam.

Е ок, онда. То објашњава зашто пишеш небулозе.

И само да се разумемо, бокс јесте фантастичан. Имао сам прилике да видим на делу изузетне борце.

Sarkazam.
Mada sam cuo mnogo puta to od ljudi koji su trenirali neke tradicionalne vestine.

Boks, Rvanje, Aikido, Džudo, Kosen Džudo(od koga je i "nastala" brazilska džu džica) Karate, Taekvondo, Muai Taj, stotine stilova kung fu itd. su sve "tradicionalne" veštine. Boks i rvanje su ti najstariji oblici borenja na svetu. Ovo sve uostalom i sam znaš. Imaš ti likove koji običnog čoveka pa i nekog malo jačeg mogu da ubiju jednim potezom ali zato što vežbaju taj potez jedno 20 godina a imaju i popriličnu prednost u visini i težini. A ti fazoni da ti dođe neki papan koji je trenirao neki dži dži sistem borbe šest meseci priča kako je jači od Brus Lija sam čuo od likova koji su trenirali i "tradiconalne" i "moderne" sisteme odbrane. A na kraju ispada da su išli na kojekakve kurseve samoodbrane.

Poslednja izmena:
Da,ali nisu vestine vec sportovi.

Generalno nemam mnogo poverenja u vestine koje se ne bave previse fizickom spremom i kondicijom.
Kako mislis da se boris ako si sa kondicijom 0.

Ja još nisam upoznao nekoga ko je trenirao neku veštinu a da nisu imali konkretne kondicione vežbe. I u mom Aikido klubu smo znali zaređati celu nedelju samo kondicione vežbe i to takve da su momci koji su trenirali fudbal ostajali bez daha. Ima Aikido klubova koji previše bulazne o filozofiji Aikido-a i kako nije bitna fizička sprema itd ali ja sam realno naleteo na jedan ili dva takva kluba. A i to su opet bili neki ogranci za koje nisam ni čuo ali jbg svako otvara danas neku glupost.

Poslednja izmena:
Ja još nisam upoznao nekoga ko je trenirao neku veštinu a da nisu imali konkretne kondicione vežbe. I u mom Aikido klubu smo znali zaređati celu nedelju samo kondicione vežbe i to takve da su momci koji su trenirali fudbal ostajali bez daha. Ima Aikido klubova koji previše bulazne o filozofiji Aikido-a i kako nije bitna fizička sprema itd ali ja sam realno naleteo na jedan ili dva takva kluba. A i to su opet bili neki ogranci za koje nisam ni čuo ali jbg svako otvara danas neku glupost.

Исти случај код мене на каратеу. Увек има тако неки који се направи памет, одвоји се од главне ствари и цепа по свом. Е сад некад је то добро, али углавном лоше.

Bojane sta ce nekom kondicija kada ima nadmocne tehnike? To ti je ono kao kada ti kopas lopatom, a ja dovezem bager, jer sam ovladao odredjenim vestinama upravljanja, i ja iskopam bazen za 20 minuta a ti imas da kopas nedelju dana, i plus da bi kopao moras da imas kondiciju, a i snagu, izdrzljivost i jos puno toga..... A sta ce to meni, bilo bi totalno glupo da sve to posedujem kada sedim u bageru i samo mrdam rucice.

:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Шта знам, мени је накако безобразно да ако платим да тренирам неку вештину тамо ми неко уваљује кондициони тренинг, па ваљда има довољно паркића са справама где могу да подигнем своју кондицију на потребан ниво... Ок је тамо где се спремају такмичари али тамо где је у питању само вештина зашто би губио време са тренинга на прост конидициони тренинг...
Мада опет, слажем се, има превише лењих људи којима треба неко да их тера на нешто...

Back