Sta trenirati za samoodbranu?

• Začetnik teme Začetnik teme clan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jbg,vidim ovde se pisu kilometarski tekstovi puni teorije,a prakse ni u najavi.

Korisno je i malo teorije, a mi na ovom podforumu pišemo krajnje umereno naspram likova sa drugih mesta.Reče jedan Kinez povodom teorije- to vam je kao da imate mapu nekog multimilionskog grada. Ako imate mapu, lako ćete naći neku željenu ulicu, ako nemate mapu možete veoma dugo lutati.

Да скратим, велика већина вежбача свесно прихвата да буде манипулисана јер немају неке стварне жеље да се озбиљно баве проучавањем неке борилачке вештине и у потпуности се задовољавају тиме да науче неке нове покрете и да се уопштено гледајући баве неком физичком активношћу како не би потпуно атрофирали. Ту се прича о примењивости неке борилачке вештине додаје само као додатни мотивациони изговор како би сами себи деловали озбиљнији...

Са Жаретом се слажем као да радимо заједно. Ово је 100% тачно, лупетање о примењивости неке борилачке вештине је само маркетиншка поштапалица. Смем да се кладим у шта хоћеш да у свакој сали не може прстом да се покаже "Е дај овога да се проба". Свуда је тако, и код нас је тако. Негде има 4 или 6 или 10 неких за које си сигуран да неће да те обрукају. А осталих 20-30, брука. Или су нови, или "не би они да се кидају" или "ја сам зуботехничар, ако поломим прст не могу да радим". Сви се нешто фолирају, сви нешто пумпају и лажу. Једино у салама где тренирају борци такмичари свако може да се побије колко толко (зависи шта се тренира). И то је чињеница. Из тих сала беже људи код нас. Код нас је мало заветрина. Оно што је добро код нас је да ко хоће да гура напред, добија све што му треба и може да буде добар у свим аспектима. Добија и више квалитета него у тим спортским окружењима где опет има неких левих ограничења и препрека, и превише егоистичких срања. Ко неће да гура напред, ми га пустимо да тумара у просеку. Да ли је то добро или лоше не знам, али никад нисам био нити сноб нити елитиста. Сви људи су људи, нек су живи и здрави, а поготово дамице :-)

Bilo ih je i vise od 400, zavisi od kog perioda racunas. Autenticnih sacuvanih zapisa ili njihovih prepisa(makimono densho-a) kazu danas u Japanu ima oko 20-ak. Od njih, ovi koji navodno mogu i da dokazu autenticnost medju najstarije se racunaju Ogawa ryu( 12 vek, Kamakura period), Katori Shinto ryu(15 vek, Muromachi-Ashikaga period), Yagyu Shinkage(danas je to Shingan ogranak) ryu(16, 17 vek, Sengoku i Edo period). Tako pise, sta je istina, ko zna. Kao sto si i sam rekao, ima dosta izvora i cesto je sve zamrseno.

Pa kao sto sam vec i rekao, ne treniram niti sam trenirao. Istina, nisam bio ni u situaciji da treba da se tucem. Niti bih to mogao, iz objektivnih razloga. Samo sam rekao kada bih trebalo da odaberem neku borilacku vestinu, odabrao bih onako nesto ili nesto slicno. Ne znam, valjda zato sto mi tradicionalne borilacke vestine izgledaju vizuelno estetski zanimljivije, ne znam. Zanimljivije od recimo borilackih sportova, od MMA i sl. Al eto posto iz objektivnih zdravstvenih razloga nisam u mogucnosti da se prakticno bavim ni jednom od vestina, onda nista. Al svejedno, zanimljivo mi da citam o borilackim vestinama, da gledam, da tu i tamo prodiskutujem o tome sa ljudima koji takodje vole borilacke vestine(ili istoriju Japana), koji treniraju neku borilacku vestinu. Kontam da ti je verovatno bzvz da neko ko nista ne trenira i nije u situaciji ni u mogucnosti za to, da se kao nesto diskutujem na tu temu, al eto.:mrgreen:

Zanima, me sta mislis da li od onih drugih snimaka ima nesto sto bi recimo moglo biti primenjivo u realnoj situaciji? Realnoj situaciji samoodbrane. Ima na onom drugom linku vise snimaka sa razlicitim tehnikama. Nije valjda da bas ni jedna od onih tehnika ne moze da se primeni u nekoj realnoj situaciji.

Nije mi "bezveze" čuti tuđe mišljenje na forumu koji je i predviđen za tu svrhu bez obzira na okolnosti. Jedino što mi je bezveze je to što ne možeš da učestvuješ u nečemu što ti se dopada pa da iz prve ruke osetiš da li te tehnike funkcionišu ili ne. Što se tiče snimaka, to su sve demonstacije tako da nema puno vajde od njih. Poenta korju tehnika je bila da su isprobavane na zatvorenicima ili siromašnim seljacima pa se gledalo da li njihova mehanika funkcioniše. Njihova primena u praksi sa spretnijim i nepokornim protivnikom je druga stvar. Džudo je prva Japanska veština koja je težila da promeni tu filozofiju, ljudi koji su stvarali Aikido su svi bili Džudoke i Karateke pa samim tim i tehnike dobijaju na težini u teoriji ali bitno je da Aikidoka za sebe proveri i njihovu težinu i u praksi. Za Aikido je najbolji vid provere sparing sa prakticionarima drugih veština.

Ja se naprezem samo kad citam gluposti na Krstarici.

Kako bre PLP uopste moze da se izvede neki pokret bez tenzije, tj. misicnog rada? Svakom pokretu prethodi tenzija. Mi kada pricamo o odsustvu tenzije misli se na odsustvo PREKOMERNE to jest SUVISNE tenzije. Kako mozes da budes tako glup. Ja sam prvo mislio da si zaboravio srpski i da je u pitanju jezicka barijera kad nesto lupas. Onda sam poceo da mislim da nisi upoznat, da ne znas. Ali ti si u stvari tvrdoglavo glup. Mnogo si em dezorijentisan em glup. Ti si jedan od najglupljih sagovornika na ovu temu koje sam ikada imao.

Milose ti si jedan od Najarogantnijih sagovornika, kakvog nisam Upoznao za mojih godina zivota.Dragan je mnogo razumniji i savesniji kako ucitelj tako i u ponasanju.Normalno da se izvodi Tenzija i to onoliko koliko je Potrebna da se odredjena radnja izvrsi.Nigde nije naznacena prekomerna tenzija, jer to bi onda bilo "krampanje",a ne vezbanje.Nikakve barijere ne postoje u mom jeziku.Postoje Barijere u tvom mozgu i na takav nacin nikada neces dostoci majstorstvo kome tezis.Specava te Egoizam, i to se vidi u radu sa ucenicima, na klipovima koje postavljas.Vezbaces jos sledecih 50 godina i neces se pomaci od prve tacke.To je bolna tacka svakog nabedjenog ucitelja, jer nije rascistio sa svojim problemima.Tenzija i mekoca to su dva razlicita pojma.Bacanje koje si odradio je normalno naprezanje,a koliko ces da ga kontrolises,zavisi od protivnika.Necu se spustati na tvoj nivo,i nikada nisam nazvao nekoga koje ozbiljan na takav nacin kako ti to radis. Nisi Dostojan,ali cemo nastaviti pricu.:cool:

Са Жаретом се слажем као да радимо заједно. Ово је 100% тачно, лупетање о примењивости неке борилачке вештине је само маркетиншка поштапалица. Смем да се кладим у шта хоћеш да у свакој сали не може прстом да се покаже "Е дај овога да се проба". Свуда је тако, и код нас је тако. Негде има 4 или 6 или 10 неких за које си сигуран да неће да те обрукају. А осталих 20-30, брука. Или су нови, или "не би они да се кидају" или "ја сам зуботехничар, ако поломим прст не могу да радим". Сви се нешто фолирају, сви нешто пумпају и лажу. Једино у салама где тренирају борци такмичари свако може да се побије колко толко (зависи шта се тренира). И то је чињеница. Из тих сала беже људи код нас. Код нас је мало заветрина. Оно што је добро код нас је да ко хоће да гура напред, добија све што му треба и може да буде добар у свим аспектима. Добија и више квалитета него у тим спортским окружењима где опет има неких левих ограничења и препрека, и превише егоистичких срања. Ко неће да гура напред, ми га пустимо да тумара у просеку. Да ли је то добро или лоше не знам, али никад нисам био нити сноб нити елитиста. Сви људи су људи, нек су живи и здрави, а поготово дамице :-)

Evo za majstorcinu Milosa, domaci zadatak:da utvrdi kako stari od 98 godina barata sa Tenzijom i Mekocom:

Ја мислим да си врло добро описао ситуацију у практичноп сваком клубу, невезано за вештину.

- - - - - - - - - -

Milose ti si jedan od Najarogantnijih sagovornika, kakvog nisam Upoznao za mojih godina zivota.Dragan je mnogo razumniji i savesniji kako ucitelj tako i u ponasanju.Normalno da se izvodi Tenzija i to onoliko koliko je Potrebna da se odredjena radnja izvrsi.Nigde nije naznacena prekomerna tenzija, jer to bi onda bilo "krampanje",a ne vezbanje.Nikakve barijere ne postoje u mom jeziku.Postoje Barijere u tvom mozgu i na takav nacin nikada neces dostoci majstorstvo kome tezis.Specava te Egoizam, i to se vidi u radu sa ucenicima, na klipovima koje postavljas.Vezbaces jos sledecih 50 godina i neces se pomaci od prve tacke.To je bolna tacka svakog nabedjenog ucitelja, jer nije rascistio sa svojim problemima.Tenzija i mekoca to su dva razlicita pojma.Bacanje koje si odradio je normalno naprezanje,a koliko ces da ga kontrolises,zavisi od protivnika.Necu se spustati na tvoj nivo,i nikada nisam nazvao nekoga koje ozbiljan na takav nacin kako ti to radis. Nisi Dostojan,ali cemo nastaviti pricu.:cool:

Ја мислим да ниси у праву и чудим се колико те је Милош до сада стрпљиво подносио.

Питању твојих запажања о Милошу, могу ти рећи да грешиш и то поприлично, чак могу потврдити много мањи степен ароганције и егоизма у току вежбања код њега у односу на већину млађих и старијих инструктора других разних вештина....
Што се тиче подебљаног дела цитата, на сваком снимку који си поставио по питању санчин кате се види прекомерна тензија. Разлог зашто ти то не можеш схватити је првенствено у чињеници да ти је то наметнуто (кроз вежбање) као нормално...
Проблем зашто системаши јесу против оволиког напрезања при простом примању удараца налази се у чињеници да у Системи се све тестира (како механичке радње тако и психолошке реакције на разне задатке) и тек се кроз тестирања долази до потребног изкуства из којег настаје употребљива вештина.
Вероватно већ јесам напомињао, ниси први нити једини који не може да разуме оно о чему причамо, људима који су трениралитако разноразне ствари у којима с евештина стиче тек после пар десетина година вежбања(и то са посебним усмеравањем од стране ментора- где тек 1-2 мајстора стварно достигну мајсторство а не само знање да понове неки покрет по тачно прописаном редоследу) ниако није јасно да се сличан ниво вештине може стећи и за мање од 10 година активног вежбања...
Иначе вежбам и са људима који су цео живот вежбали ударачке спортове типа Карате и Бокс, којима је боксерски спаринг нешто што им покреће дан и одлично знам колика је њихова збуњеност кад осете (на себи) рад какав је својствен за вежбаче Системе. Иначе навећи део збуњености долази баш због одсуства (али стварног) прекомерне тензије и чињенице како то утиче на противника.

Што се тиче снимка који си поставио са оним мајстором од 98 година, боље је питање зашто вежбачи у сали од којих има и оних око 40 година се чуде старчевом раду, зар они не би требали да већ поседују неки степен његове вештине и разумевање како он то изводи? Чуђење бри баналним стварима је одраз неразумевања иног што се приказује а неразумевање значи да неко без обзира на звање/дужину вежбања није ни почео да стиче вештину...

Што се тиче снимка који си поставио са оним мајстором од 98 година, боље је питање зашто вежбачи у сали од којих има и оних око 40 година се чуде старчевом раду, зар они не би требали да већ поседују неки степен његове вештине и разумевање како он то изводи? Чуђење бри баналним стварима је одраз неразумевања иног што се приказује а неразумевање значи да неко без обзира на звање/дужину вежбања није ни почео да стиче вештину...

Ма секташење обично. Праве драму да би надували догађај. Типично за Јапанце. Тако се сад ложе на Систему. Падају, бацају се по земљи, пипају Рјабка, не верују, сви испуштају те неке гласове. Он витла катаном, они по 4-5 држе руку на њему да виде да нигде не цима мишићима а сечиво лети. Праве овакву исту драму. А реално обичан човек који је нешто мало дуже тренирао и сад хоће да им покаже уз симболичну новчану надокнаду. Јапанце ценим и поштујем, али мислим да су били мало ближе да би Кустурица правио филмове са њима а не са Циганима, које такође ценим и поштујем.

Ја мислим да си врло добро описао ситуацију у практичноп сваком клубу, невезано за вештину.

- - - - - - - - - -

Ја мислим да ниси у праву и чудим се колико те је Милош до сада стрпљиво подносио.

Cemu ima da se ti Cudis.Citaj i Razmisljaj.

Питању твојих запажања о Милошу, могу ти рећи да грешиш и то поприлично, чак могу потврдити много мањи степен ароганције и егоизма у току вежбања код њега у односу на већину млађих и старијих инструктора других разних вештина....
Што се тиче подебљаног дела цитата, на сваком снимку који си поставио по питању санчин кате се види прекомерна тензија. Разлог зашто ти то не можеш схватити је првенствено у чињеници да ти је то наметнуто (кроз вежбање) као нормално...
Проблем зашто системаши јесу против оволиког напрезања при простом примању удараца налази се у чињеници да у Системи се све тестира (како механичке радње тако и психолошке реакције на разне задатке) и тек се кроз тестирања долази до потребног изкуства из којег настаје употребљива вештина.
Вероватно већ јесам напомињао, ниси први нити једини који не може да разуме оно о чему причамо, људима који су трениралитако разноразне ствари у којима с евештина стиче тек после пар десетина година вежбања(и то са посебним усмеравањем од стране ментора- где тек 1-2 мајстора стварно достигну мајсторство а не само знање да понове неки покрет по тачно прописаном редоследу) ниако није јасно да се сличан ниво вештине може стећи и за мање од 10 година активног вежбања...
Иначе вежбам и са људима који су цео живот вежбали ударачке спортове типа Карате и Бокс, којима је боксерски спаринг нешто што им покреће дан и одлично знам колика је њихова збуњеност кад осете (на себи) рад какав је својствен за вежбаче Системе. Иначе навећи део збуњености долази баш због одсуства (али стварног) прекомерне тензије и чињенице како то утиче на противника.

Што се тиче снимка који си поставио са оним мајстором од 98 година, боље је питање зашто вежбачи у сали од којих има и оних око 40 година се чуде старчевом раду, зар они не би требали да већ поседују неки степен његове вештине и разумевање како он то изводи?

Dobar Pitanje : зашто вежбачи у сали од којих има и оних око 40 година се чуде старчевом раду, зар они не би требали да већ поседују неки степен његове вештине и разумевање како он то изводи?

Е код Вадима Старова ти треба да се упишеш. Вас двојица лепо да се ухватите под руку па да овако бацате назови боксере. Он намешта ове снимке, ти им покажеш санчин, па то било невиђен двојац.

Е код Вадима Старова ти треба да се упишеш. Вас двојица лепо да се ухватите под руку па да овако бацате назови боксере. Он намешта ове снимке, ти им покажеш санчин, па то било невиђен двојац.

Ma nesto te taj Starov mnogo zaintrigirao, mogao bi da odes na neku klasu,da ti covek objasni ravnotezu tela, i da energija krece iz Stomaka, :whistling:

Back