Sta trenirati za samoodbranu?

• Začetnik teme Začetnik teme clan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Зависи шта имаш код тебе у граду. Распитај се мало код друштва и тако то. Нема најбоље вештине. Свака је најбоља на свој начин. И ништа ти не значи да тренираш кратко па да одустанеш. Види кад и где се одржавају тренинзи, отиђи одгледај који (увек то допуштају), попричај са тренерима и одлучи шта би волео да тренираш. Ништа ти не значи што неко каже "најбоље је ово или оно". Не можеш на силу тренирати. Мислим можеш али нећеш имати успеха.

Poslednja izmena:
Box, box i samo box.

Ulaganje u opremu za pocetak NULA, cak i rukavice ti ne trebaju za prvo vreme dok ne savladas lepo osnove a posle kada predjes na dzak kupices rukavice (do tada ces skupiti novac).

Iako vecina misli da je boks sport, boks je prevashodno i vestina borenja rukama i to izuzetno realna i najprimenjivija za ulicu. Prica se da je nazovi nedostatak boksa jer nema noznih udaraca, ali ko skapira boks i ko nauci pravilno tehnike shvata da mu nozni udarci uopste i nisu potrebi a za sobom nose veliki rizik zbog gubljenja ravnoteze.

A i nije za dzabe da se bokser u ulicnoj tuci racuna kao osoba koja se tuce oruzjem. I uistinu ruke postaju smrtonosno oruzje.

Kloni se misticnih "vestina samoodbrane" nikada se njiam neces odbraniti, jos ce ti uliti laznu nadu pa ce i biti gore po tebe.

Box, box i samo box.

Ulaganje u opremu za pocetak NULA, cak i rukavice ti ne trebaju za prvo vreme dok ne savladas lepo osnove a posle kada predjes na dzak kupices rukavice (do tada ces skupiti novac).

Iako vecina misli da je boks sport, boks je prevashodno i vestina borenja rukama i to izuzetno realna i najprimenjivija za ulicu. Prica se da je nazovi nedostatak boksa jer nema noznih udaraca, ali ko skapira boks i ko nauci pravilno tehnike shvata da mu nozni udarci uopste i nisu potrebi a za sobom nose veliki rizik zbog gubljenja ravnoteze.

A i nije za dzabe da se bokser u ulicnoj tuci racuna kao osoba koja se tuce oruzjem. I uistinu ruke postaju smrtonosno oruzje.

Kloni se misticnih "vestina samoodbrane" nikada se njiam neces odbraniti, jos ce ti uliti laznu nadu pa ce i biti gore po tebe.

Mora malo i noge da upotrebi, radi destabilizacije protivnika od stomaka nadole, pogotovu u butine i kolena.

Бокс је сјајан, заиста, и за кондицију, и за самоодбрану, и већини би био сасвим довољан за задовољење тих потреба. Међутим, његова сведеност и једноставност је, колико предност, толико и мана у широј причи о борењу.

Бокс је сјајан, заиста, и за кондицију, и за самоодбрану, и већини би био сасвим довољан за задовољење тих потреба. Међутим, његова сведеност и једноставност је, колико предност, толико и мана у широј причи о борењу.

Управо тако. Нпр. кик бокс је такође одличан. Поред руку додајеш и ноге. Тиме имаш већи "домет". А богами и ноге клепају јаче. Побољшаш и равнотежу и стабилност. А борилачке вештине типа карате, аикидо, кунг фу, џиу џицу, џудо, теквондо па шта знам, нинџуцу све су одличне и колико ја знам, користиш комплетно тело. А имаш ту и неке врсте самоодбране, које најчешће специјалне јединице тренирају, типа крав мага, руска система итд.

Све од овога је одлично уколико знаш да употребиш. Ништа ти не значи да тренираш све по мало, типа пар месеци ово, пар месеци оно итд. Мислим, научићеш ти пар потеза итд али у суштини ти то ништа не користи. Вежба, вежба и само вежба.

Погледај мало на You Tube, само укуцај називе и гледај многобројне клипове.

Да бих се тјешио, мора постојати нека туга или проблем, а овдје то није случај. Приче о настанку шаолин кунг фуа тако што га је Индијац Бодидарма донио, непобједивим монасима са челичном кожом, тајним обукама у 36 одаја, све је то дио фолклора, лијепо звучи, али је углавном неистинито. Кинези воле те митологије да продају свијету, јер свијет воли да мисли да постоје тако чудесне ствари. Зато и постоје оне путујуће трупе шаолинских монаха који су нека кинеска верзија "Харлем Глобтротера", и оно што раде служи забави, али везе са кинеским борењем нема. Зато постоји сва та легендарна прича око Ип Мана, у којој је такође тешко разлучити шта је истина а шта легенда.

Проблем са теоријом о ратничким монасима је тај, што је будизам у својој основи апсолутно неповезив са борењем, и чак је у супротности са њим. Зато је тешко вјеровати да су одређени стилови који се воде као "шаолински" настали и развијали се у тим храмовима. То не значи да мислим да је све кинеско борење мистично замајавање - напротив, само вјерујем да оно нема много везе ни са митским Шаолином, а поготово са Мановима, Тинговима и Чеунзима.

Dobro, sigurno razvijaju neke posebno sposobnosti dugogodišnjom vežbom...Gledao sam u Super Humans like iz Malezije čini mi se iz takvog hrama lik je kinez ali živi u Maleziji, buši sebi vrat i stomak a ništa...Ipak tu ima nešto...

Наравно да се дугогодишњим вјежбањем развијају способности. Не морамо чак ни потезати на далеки Исток за доказ, узми неке кикбоксере, цјеванице су им као да у дрво удараш, људи не осјећају бол. Та бушења су дио ритуала у неким религијама, али то све нема неке везе са борењем.

С обзиром да се и сам бавим кинеским борењем, интересовале су ме неке историјске чињенице у вези са свим тим, чисто да бих себе поштедио заблуда о "непобједивости". А Кинези ко Кинези су прије свега вјешти трговци и пословни људи, и пустиће те да вјерујеш у шта год желиш, а што њима може донијети зараду. Тако да, мислим да смо више ми, "западњаци", опсједнути тим легендама о непобједивим мајсторима и стиловима, Кинези нит у то вјерују, нити их интересује чији је тата јачи или вјештина старија или аутентична, али вјешто подстичу митове. А 90% свега у вези са Шаолином је мит, што су историчари и потврдили. Вјероватно је да не постоји ни нешто као "шаолин стил", већ да се ради о компилацији разних стилова које су познавали људи који су постали монаси, и који су првенствено служили као "аеробик", односно тренинг за јаче и здравије тијело. Ово што се данас фура као "шаолин кунг фу" је ништа друго до обична циркуска акробација, и то ба никакве везе са борењем нема. Ако се већ говори о легендама, мени је много логичније да се борење развијало у храмовима разасутим по Вуданг планини, јер су то били таоистички храмови, а таоизам је, ако већ неко воли тако, комплементарна "духовна надградња" кинеског борења.

Tipicna predrasuda vezana za box. Nemoj shvatiti ovo nista licno ili kao nesto lose, tako sam i ja mislio dok nisam otisao da treniram. Od svih borilackih vestina koje sam trenirao , mogu ti reci da mi je box bio najkompleksniji za savladjivanje.

Uopste nije tako jednostavan i lak kao sto se misli, i uopste udarci nisu samo puko pruzanje i zamahivanje ruke da udaris nesto sto jace....To je citava nauka i potrebne su goooooodine da bi se pravilno savladao box i da bi postao borac a ne neka kozna vreca koja isprima milion udaraca u glavu i pocne da zaboravlja kako se preziva i onda batali boks.

Nije boks tako jednostavan, sirov, primitivan, ubacis dvojicu pa neka se makljaju kako znaju i umeju sa 3 vrste udaraca, samo da nabiflaju kondiciju.

Boks je izuzetno slozena BV i bas zato nikada ne moze ni da dosadi pravom zaljubljeniku u taj sport i zato te i motivise da treniras a kada treniras malko duze zaljubis se i to te dodatno motivise da nastavis.
A najlepse je sto nema nerealnih pokreta - 0% , sve sto naucis pali i upotrebljava se i odmah vidis na sparingu da to pije vodu pa te dodatno motivise i daje ti onu realnu samouverenost a ne iracionalnu kad mislis da si Cak Noris.

Sto bi rekli neki - "Boxing, sweet science" .

Tipicna predrasuda vezana za box. Nemoj shvatiti ovo nista licno ili kao nesto lose, tako sam i ja mislio dok nisam otisao da treniram. Od svih borilackih vestina koje sam trenirao , mogu ti reci da mi je box bio najkompleksniji za savladjivanje.

Uopste nije tako jednostavan i lak kao sto se misli, i uopste udarci nisu samo puko pruzanje i zamahivanje ruke da udaris nesto sto jace....To je citava nauka i potrebne su goooooodine da bi se pravilno savladao box i da bi postao borac a ne neka kozna vreca koja isprima milion udaraca u glavu i pocne da zaboravlja kako se preziva i onda batali boks.

Nije boks tako jednostavan, sirov, primitivan, ubacis dvojicu pa neka se makljaju kako znaju i umeju sa 3 vrste udaraca, samo da nabiflaju kondiciju.

Boks je izuzetno slozena BV i bas zato nikada ne moze ni da dosadi pravom zaljubljeniku u taj sport i zato te i motivise da treniras a kada treniras malko duze zaljubis se i to te dodatno motivise da nastavis.
A najlepse je sto nema nerealnih pokreta - 0% , sve sto naucis pali i upotrebljava se i odmah vidis na sparingu da to pije vodu pa te dodatno motivise i daje ti onu realnu samouverenost a ne iracionalnu kad mislis da si Cak Noris.

Sto bi rekli neki - "Boxing, sweet science" .

Bruse za ovo Cista 10- ka,a da vidimo sto imamo ovde, kako je Moguce, mlad Shaolinac a "celicno" telo.Molim, vrlo pazljivo Pogledati:

Ja nosim ovo
banana-gun-9818.jpg

Да би савладао било коју вјештину која има везе с борењем, и постао барем солидан борац, потребне су године, тако да бокс није неки изузетак. Учење борења нема везе са меморисањем техника (ма колико их одређена вјештина познавала), већ са учењем тијела да борилачки манир прихвати као своју другу природу, а то се не постиже преко ноћи. Оно на шта сам мислио окарактерисавши бокс као "сведену и једноставну" вјештину, није било то да се он због тога лако учи, и да је уопштено узев, лаган. Он јесте сведен, јер користи само један аспект борења. Предност те сведености је што тај аспект користи веома добро, а мана је што је ипак инфериоран у односу на комплетније борилачке системе.

Bruse za ovo Cista 10- ka,a da vidimo sto imamo ovde, kako je Moguce, mlad Shaolinac a "celicno" telo.Molim, vrlo pazljivo Pogledati:

Nisam ponajbolje razumeo pitanej ali klip cu prokomentarisati ovako:

Dobro je sto ovi azijati vezbaju ovo, i vidi se da su ozbiljni i da ozbiljno treniraju bez foliranja. Svidja mi se low kick ovog sto udara.
Njegov trener odn covek koji drzi fokusere je malo masniji, i verujem da ima mnogo jake trbusnjake iako se ne vide, a ne vide se jer upravo ima preko odredjen sloj masnog tkiva koje mu sluzi kao amortizacija kada primi udarac. jednostavno svaki put je znao kada ce mu udarac doci i u stomak a i u nogu pa se zato blagovremeno stegao a i kada prima udarac u nogu koristi fiziku kako bi primio sto manju silu udaraca.....da je rec o pravoj borbi ne bi on mogao da izdrzi takve udarce jer ne bi znao kada ce mu doci udarac i ne bi mogao da se stegne.

Ovo na pocetku sto meditira, isteze se, steze se i dise malo drugacije mi je totalno neupotrebljivo i nije ga to ojacalo u sparingu vec navika tkiva da dobija fizicki stres, a i kao sto pomenuh da se stegnes u trenutku kada primas udarac...

U svakom slucaju pohvala i za jednog i za drugog jer ovako vezbaju a nisu se obukli u neke leprsave azijatske haljine i da rade neke pokrete kao iz nekog filmskog blokbastera

Да би савладао било коју вјештину која има везе с борењем, и постао барем солидан борац, потребне су године, тако да бокс није неки изузетак. Учење борења нема везе са меморисањем техника (ма колико их одређена вјештина познавала), већ са учењем тијела да борилачки манир прихвати као своју другу природу, а то се не постиже преко ноћи. Оно на шта сам мислио окарактерисавши бокс као "сведену и једноставну" вјештину, није било то да се он због тога лако учи, и да је уопштено узев, лаган. Он јесте сведен, јер користи само један аспект борења. Предност те сведености је што тај аспект користи веома добро, а мана је што је ипак инфериоран у односу на комплетније борилачке системе.

nema istocnjacke vestine kojom majstor ne znam kog stepena moze da savlada okorelog boksera sa mozgom

Back