Šta to Milošević nije prihvatio, pa su nas bombardovali?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Netočno. Ti krajevi su uvršteni tek uoči samog ujedinjenja i treba ih gledati kao dijelove koji su ušli u Jugoslaviju.
Gledaj ih ti kako hoćeš. Ja ti tu ne mogu mnogo pomoći. U ovom konkretnom slučaju se bavimo samo činjenicima, a one ukazuju da si ti slagao, kada si naveo prostor uže Srbije i Makedonije, kao prostor koji je Srbija unela u Jugoslaviju.
Da li je godinu dana pre toga ili samo par dana, potpuno nebitno u ovom smislu. Važno je da smo saglasni da je Srbija u Jugoslaviju unela i prostor Vojvodine, Baranje i Crne Gore.
Ti sad možeš borbene do Nove godine. Kao i za ravnopravnost/konstitutivnost srpskog naroda u Hrvatskoj.
I tu si slagao.
U sva tri Ustava SR Hrvatske od 1945. godine, izričito se ističe ravnopravnost Srba u Hrvatskoj i hrvatskog naroda. Takođe, u smislu konstitutivnosti, dodatno se navodi da je SR Hrvatska nastala i odlučila da se udruži zajedno sa ostalim jugoslovenskim republikama u SFRJ, kao posledica narodnooslobodilačke, revolucionarne borbe i voljom, hrvatskog naroda i Srba u Hrvatskoj.
Možemo samo govoriti o tome da su to u suštini staljinistički, komunistički Ustavi, gde iako stoji na papiru, ni narodi ni republike u praksi nemaju nikakva stvarna prava.
Mogućnost da Srbe u Hrvatskoj svedete na nacionalnu manjinu, dobili ste tek Božićnim Ustavom, što je naravno ispratio svaki vid podrške sa Zapada, od priznanja nezavinosti, do tumačenja tih staljinističkih ustava.

Gledaj ih ti kako hoćeš. Ja ti tu ne mogu mnogo pomoći. U ovom konkretnom slučaju se bavimo samo činjenicima, a one ukazuju da si ti slagao, kada si naveo prostor uže Srbije i Makedonije, kao prostor koji je Srbija unela u Jugoslaviju.
Da li je godinu dana pre toga ili samo par dana, potpuno nebitno u ovom smislu. Važno je da smo saglasni da je Srbija u Jugoslaviju unela i prostor Vojvodine, Baranje i Crne Gore.
Ti sad možeš borbene do Nove godine. Kao i za ravnopravnost/konstitutivnost srpskog naroda u Hrvatskoj.
I tu si slagao.
U sva tri Ustava SR Hrvatske od 1945. godine, izričito se ističe ravnopravnost Srba u Hrvatskoj i hrvatskog naroda. Takođe, u smislu konstitutivnosti, dodatno se navodi da je SR Hrvatska nastala i odlučila da se udruži zajedno sa ostalim jugoslovenskim republikama u SFRJ, kao posledica narodnooslobodilačke, revolucionarne borbe i voljom, hrvatskog naroda i Srba u Hrvatskoj.
Možemo samo govoriti o tome da su to u suštini staljinistički, komunistički Ustavi, gde iako stoji na papiru, ni narodi ni republike u praksi nemaju nikakva stvarna prava.
Mogućnost da Srbe u Hrvatskoj svedete na nacionalnu manjinu, dobili ste tek Božićnim Ustavom, što je naravno ispratio svaki vid podrške sa Zapada, od priznanja nezavinosti, do tumačenja tih staljinističkih ustava.
Srbi su i danas ravnopravni s Hrvatima i to tako piše u Ustavu RH. To je tako zapisano još pred Božić 1990. godine i danas tako stoji.

Srbi su svojim brojem oduvijek odgovarali kriteriju nacionalne manjine. Nismo ih mi sveli na nacionalnu manjinu, njima to pravo pripada po kriteriju demokratskog pravnog sustava.

Netočno. Hrvatska je postojala stoljećima, neovisno o tome je li bilo Srba ili nije. Ako misliš na partizane, jeste Srbi su sudjelovali u partizanima, ali i sasvim dovoljan broj Hrvata. Što se tiče zasluga, nisi ti ta koja će odlučivati tko smije biti na karti. Po tvom rezonu, trebalo bi odmah izbrisati entitet Srpsku, jer je nastala na genocidu.
Nije bio dovoljan broj partizana.A i ti sto su bili u partizanima su bili uglavnom Srbi.
Velika vecina Hrvata su bili ustase,ako si zaboravio NDH.
Jedini genocid o kome mozemo pricati je bio onaj u Jasenovcu i okolnim stratistima koji su pocinili tvoji sunarodnici.
Sistematsko, plansko,a nadasve monstruozno ubijanje Srba i ostalih neduznih ljudi.
Samo zbog toga bi Hrvatska trebala biti u misijoj rupi,a ne drzava...a narocito ne ikome drugom "spocitavati" bilo kakav "genocid".
A Republika Srpska nije nastala ni na kakvom genocidu nego opet na krvi Srba koji su je stvorili i branili od sljedbenika ustaske politike tvog naroda i njihovog cvijeca.
Tako da ti je bolje da cutis i pokrijes se usima.
Moj djed je citav zivot istrazivao Jasenovac jer mu je tamo ubijen otac i imao je sve dokumente,knjige i svjedocanstva sto se o tome moglo naci.
Sta se tamo desavalo normalan covjek ne moze ni da pojmi.
Ako se time ponosis,ne bih ti bila u koži.

Nije bio dovoljan broj partizana.A i ti sto su bili u partizanima su bili uglavnom Srbi
Velika vecina Hrvata su bili ustase,ako si zaboravio NDH.
To je tvoj umišljaj, odnosno laž. Postoje dokumentirane činjenice. Zna se tko je, kada i na kojem području bio u partizanima i kolika je bila brojnost ustaša. Nije se to dogodilo prije 1000 godina pa da se može manipulirati istinom.
Jedini genocid o kome mozemo pricati je bio onaj u Jasenovcu i okolnim stratistima koji su pocinili tvoji sunarodnici.
Sistematsko, plansko,a nadasve monstruozno ubijanje Srba i ostalih neduznih ljudi.
Jedini pravomoćno sudski presuđeni genocid je onaj u Srebrenici kojeg su počinili srpski vojnici i politički dužnosnici.
Samo zbog toga bi Hrvatska trebala biti u misijoj rupi,a ne drzava...a narocito ne ikome drugom "spocitavati" bilo kakav "genocid".
Samo zbog činjenice da među Srbima ima dosta onih koji negiraju genocid, trebalo bi do temelja izbrisati svako postojanje R. Srpske.
A Republika Srpska nije nastala ni na kakvom genocidu nego opet na krvi Srba koji su je stvorili i branili od sljedbenika ustaske politike tvog naroda i njihovog cvijeca.
Tako da ti je bolje da cutis i pokrijes se usima.
Moj djed je citav zivot istrazivao Jasenovac jer mu je tamo ubijen otac i imao je sve dokumente,knjige i svjedocanstva sto se o tome moglo naci.
Sta se tamo desavalo normalan covjek ne moze ni da pojmi.
Ako se time ponosis,ne bih ti bila u koži.
Teško je ikome argumentirano tvrditi da R. Srpska nije nastala na genocidu. Međunarodna zajednica na čelu sa SAD-om nagradila je Srbe za ratne zločine, uključujući masovna etnička čišćenja i genocid s davanjem posebnog teritorija unutar BiH.

По споразуму написаном у Рамбујеу Србија је требала да пристане да шиптари након 3 године имају право на референдум о независности. То нико нормалан не би прихватио па тако није ни Милошевић. Иначе, тај члан о референдуму о независности је убачен на инсистирање шиптара на самом крају преговора.
Шиптари су били национална мањина у тадашњој држави и нису имали право на отцепљење по Уставу. Они су већ имали националну државу која се и дан данас зове Албанија.

Што се тиче плана З-4, просто је невероватно колико су многи Срби неинформисани о том споразуму. Тај споразум је подразумевао само културну аутономију Срба у Хрватској и ништа друго. У својој књизи неколико година након рата, Хрвоје Шаринић, тадашњи функционер у Хрватској, је признао да Хрватска не би прихватили З-4 чак и да су га Срби прихватили.
То је била иста матрица приликом свих споразума. Од Срба су тражили неприхватљиве ствари и чекали да Срби одбију како би онда Запад медијски оцрнио Србе.

Оно што треба да знаш и што је најбитније у вези распада СФРЈ је да републике нису имале право на самоопределење по Уставу СФРЈ већ народи. Устав је погажен и Запад је признао унутрашње републичке границе као границе нових држава.
Рат је, дакле, био неизбежан.
Осим тога, Срби су били конститутивни народ у Хрватској и БиХ и по уставу нису могли бити прегласани а управо је то урађено. Дакле, понављам, рат је био неизбежан.

Наш српски проблем је био у томе што тада није било јаког играча на светској сцени који је могао да нас заштити. Русија је тих деведесетих била у очајном стању а Кина тада уопште није била велика сила као што је данас.

Срби при распаду СФРЈ нису тражили ништа друго него право на самоопрделење као што нам је и припадало по Уставу. Дакле, било је логично да се СФРЈ распадне по етничким а не по републичким границама. То је и био главни разлог рата. Немачка је била дочекала својих 5 минута да се освети Србима који су у два светска рата ратовали против њих.

Иначе, ево ти етничка мапа СФРЈ по пописау 1981е:
Pogledajte prilog 1703940

Срби су представљени светло плавом бојом а Црногорци тамно плавом. Рата не би уопште било да се СФРЈ распала по тим ''бојама'' чиме би био задовољен и Устав који је дао народима а не републикама право на самоопределење. Запад и сецесионистичке републике су брутално погазиле Устав СФРЈ.
Kako se Jugoslavija mogla raspasti po tim bojama na toj karti? Baš me to zanima?

To je tvoj umišljaj, odnosno laž. Postoje dokumentirane činjenice. Zna se tko je, kada i na kojem području bio u partizanima i kolika je bila brojnost ustaša. Nije se to dogodilo prije 1000 godina pa da se može manipulirati istinom.
To i ja kazem.
Postoje i dokumenti i cinjenice,tako da ne znam zasto ovdje mlatis praznu slamu sa svojom "istinom".
Jedini pravomoćno sudski presuđeni genocid je onaj u Srebrenici kojeg su počinili srpski vojnici i politički dužnosnici.
Kad je bilo sudjenje za Jasenovac?
To sto je npr.Artukovic umro u svom krevetu u dubokoj starosti i neosudjen ne znaci da nije bio zlocinac prve klase.

Samo zbog činjenice da među Srbima ima dosta onih koji negiraju genocid, trebalo bi do temelja izbrisati svako postojanje R. Srpske.
Kad to kaze jedan ustasa onda je vrlo mjerodavno.
Teško je ikome argumentirano tvrditi da R. Srpska nije nastala na genocidu. Međunarodna zajednica na čelu sa SAD-om nagradila je Srbe za ratne zločine, uključujući masovna etnička čišćenja i genocid s davanjem posebnog teritorija unutar BiH.
A cime je Hrvate nagradila?
Ako cemo o nagradama,dobili su...ne sto nisu zasluzili,nego ono sto su zasluzili nisu dobili.

Jos negdje 1988-e sam cula da ce biti rat u Jugoslaviji.
I to od djece koja su tada zivjela u Holandiji.A koja su to,naravno, cula od svojih roditelja.
Naravno,nisam to tada mogla povjerovati ni u ludilu.
Znaci,neko je to jos mnogo ranije isplanirao.A vecina nas nije bila svjesna.
Medjutim,u pravu si kad kazes da bi neko ko je drzavnik i koji ima sve sluzbe oko sebe morao znati vise od obicnog naroda.
Mada,smatram da Slobo tu nije mogao mnogo da ucini.
Ti planovi razbijanja Jugoslavije nisu kovani za dan.
Moji starci su gradili kuću u 80-tim i kak je bilo novo naselje trebao je ići i asfalt. I priča moja stara svom radnom kolegi (on je Srbin, kapetan JNA u rezervi) kako treba davati novce za asfalt, a on joj odgovara kako ni slučajno da ne daje te novce, jer će taj asfalt ionako uskoro razoriti tenkovi. Moja stara mu govori, što pričaš gluposti, kakvi tenkovi, a on joj odgovara, vidjeti ćeš, pazi što ti kažem, taj asfalt će vam uništiti tenkovi. I bi tako...
Ponavljam, taj njen radni kolega je bio kapetan JNA u rezervi, Srbin. Tako da da, sve se znalo unaprijed, planovi su skovani davno prije.

Moji starci su gradili kuću u 80-tim i kak je bilo novo naselje trebao je ići i asfalt. I priča moja stara svom radnom kolegi (on je Srbin, kapetan JNA u rezervi) kako treba davati novce za asfalt, a on joj odgovara kako ni slučajno da ne daje te novce, jer će taj asfalt ionako uskoro razoriti tenkovi. Moja stara mu govori, što pričaš gluposti, kakvi tenkovi, a on joj odgovara, vidjeti ćeš, pazi što ti kažem, taj asfalt će vam uništiti tenkovi. I bi tako...
Ponavljam, taj njen radni kolega je bio kapetan JNA u rezervi, Srbin. Tako da da, sve se znalo unaprijed, planovi su skovani davno prije.
Oho, znači da su Srbi planirali taj rat još 1980-ih. Fino priznanje. :ok:

Da,skovani u Dojcland i company.

Da,skovani u Dojcland i company.
Da, baš kao što je SANU Memorandum skovao planove.
Zaboravljaš da se povijest ne piše iz perspektive teorija urote, nego iz stvarnih događaja. I kad pričamo o skovanju planova, možda bi bilo bolje da pogledaš tko je stvarno sjedio za stolom tih planova, a ne samo šta je tko govorio iz daljine.

Oho, znači da su Srbi planirali taj rat još 1980-ih. Fino priznanje. :ok:
Naravno. Susjed, Srbin, svako malo nas je pitao da li bi mi prodali kuću. Bilo nam je čudno, zašto svako malo pita bi li mi prodali kuću. Kad je počeo rat, sve nam je bilo jasno, ali tad nam nije bilo. Pa tri dana prije srpskog napada na grad, ja i stari montiranom novu kuhinju, a drugi susjed preko ceste tovari namještaj u kamion...

Da, baš kao što je SANU Memorandum skovao planove.
Zaboravljaš da se povijest ne piše iz perspektive teorija urote, nego iz stvarnih događaja. I kad pričamo o skovanju planova, možda bi bilo bolje da pogledaš tko je stvarno sjedio za stolom tih planova, a ne samo šta je tko govorio iz daljine.
A ti procitaj Magnum crimen za pocetak.

Naravno. Susjed, Srbin, svako malo nas je pitao da li bi mi prodali kuću. Bilo nam je čudno, zašto svako malo pita bi li mi prodali kuću. Kad je počeo rat, sve nam je bilo jasno, ali tad nam nije bilo. Pa tri dana prije srpskog napada na grad, ja i stari montiranom novu kuhinju, a drugi susjed preko ceste tovari namještaj u kamion...
I zato ste susjede protjerali i pobili?
Da,da...poznati ste kao miroljubivi.

A ti procitaj Magnum crimen za pocetak.
To je kao tajni priručnik za sve velike povijesne misterije? Možda je bolje da prvo pročitaš uputu za upotrebu te knjige, jer čini se da bi trenutno mogla imati veću štetu nego korist.
Možda je bolje pitanje zašto su ti isti susjedi bacili prvo balvane i pucali po autima iz HR gradova, pa će onda biti malo jasnije.
Kao i ostatku tebi sličnih, tebi je rat počeo 05.08.'95.

A po pitanju miroljubivosti ne pričaj, dovoljno je da spomenemo 20tak logora koje ste imali kao i sva protjerivanja i zločine koje ste počinili prije nego su ti isti susjedi protjerani/ otišli svojevoljno/ otišli po nalogu Beograda i Krajiškog vodstva.

Poslednja izmena:
Moji susjedi su mene protjerali iz moje kuće i to na dva mjesta gdje su mi starci radili i tamo gdje smo gradili kuću. Na tom prvom mjestu su nam dali pola sata da pokupimo stvari i odemo (došao zapovjednik u uniformi JNA) jer ako ostanemo onda smo njihovi zarobljenici i ne mogu nam garantirati živote, a drugi put kad je JNA napala grad gdje smo gradili tu kuću.
Tako da nismo mi nikoga ni pobili ni protjerali nego sam to ja doživio i osjetio na svojoj koži.

To je kao tajni priručnik za sve velike povijesne misterije? Možda je bolje da prvo pročitaš uputu za upotrebu te knjige, jer čini se da bi trenutno mogla imati veću štetu nego korist.

Možda je bolje pitanje zašto su ti isti susjedi bacili prvo balvane i pucali po autima iz HR gradova, pa će onda biti malo jasnije.
Kao i ostatku tebi sličnih, tebi je rat počeo 05.08.'91.

A po pitanju miroljubivosti ne pričaj, dovoljno je da spomenemo 20tak logora koje ste imali kao i sva protjerivanja i zločine koje ste počinili prije nego su ti isti susjedi protjerani/ otišli svojevoljno/ otišli po nalogu Beograda i Krajiškog vodstva.
Zašto 05.08.1991.? Misliš 05.08.1995.?

Ali rat nije počeo ni 1991. Rat u Hrvatskoj je počeo 17.08.1990.

Kao i ostatku tebi sličnih, tebi je rat počeo 05.08.'95.

Meni licno je rat poceo 01.04.1992.
A inace je poceo i ranije.
A ako ti je ovo godiste u niku,ti se nisi tada ni ispilio.
I ne trudi se da mi ista objasnjavas,molim te.
Znam sve sta ces reci.
I tvoje objasnjenje bilo cega je za mene irelevantno.
Ne mogu da slusam ta vasa "bespuca povijesne zbiljnosti".

Meni licno je rat poceo 01.04.1992.
A inace je poceo i ranije.
A ako ti je ovo godiste u niku,ti se nisi tada ni ispilio.
I ne trudi se da mi ista objasnjavas,molim te.
Znam sve sta ces reci.
I tvoje objasnjenje bilo cega je za mene irelevantno.
Ne mogu da slusam ta vasa "bespuca povijesne zbiljnosti".
Pa eto super, opet ti počinje rat kad tebi odgovara i kad se ti sjetiš, ali ovdje ne govorimo o tome kad je kome osobno počeo rat, već kad zaista je počeo rat i protjerivanja koja ste vi započeli.

Na ovo ostalo mi se ne da ni odgovarati, a sa godištem u nicku si slobodno još neku teoriju zavjere izmisli, to ti super ide.

Pa eto super, opet ti počinje rat kad tebi odgovara i kad se ti sjetiš, ali ovdje ne govorimo o tome kad je kome osobno počeo rat, već kad zaista je počeo rat i protjerivanja koja ste vi započeli.

Na ovo ostalo mi se ne da ni odgovarati, a sa godištem u nicku si slobodno još neku teoriju zavjere izmisli, to ti super ide.
Slusaj,decko,ne palamudi...naslusala sam se te vase propagande za tri zivota.
Vjeruj u to koliko hoces,ali ne ocekuj da cu i ja.
Nisam ja prespavala devedesete da mi mozes prodavati maglu.
Ne znam kako nisi cuo za aferu Spegelj...za sta li se on naoruzavao?
Pricaj nam malo o tome.
Ili kako ste ubili one vojnike u Splitu?
Ili porodicu Zec?
To sto ste ocekivali da Srbi budu i ovaj put ovce pa da vam idu sami na klanje...tu ste se jedino preracunali.

Slusaj,decko,ne palamudi...naslusala sam se te vase propagande za tri zivota.
Vjeruj u to koliko hoces,ali ne ocekuj da cu i ja.
Nisam ja prespavala devedesete da mi mozes prodavati maglu.
Ne znam kako nisi cuo za aferu Spegelj...za sta li se on naoruzavao?
Pricaj nam malo o tome.
Ili kako ste ubili one vojnike u Splitu?
Ili porodicu Zec?
To sto ste ocekivali da Srbi budu i ovaj put ovce pa da vam idu sami na klanje...tu ste se jedino preracunali.
Ovčico, očigledno je da tebe prošlost ne pušta..
A kad počneš s pričama o Spegelju, Zecu i vojnicima u Splitu, vidiš da je sve to već tisućiti put odavno iscrpljeno i da teze koje ti donosiš nisu ništa drugo nego stari argumenti koje ponavljaš bez razmišljanja. Ako već hoćeš pričati o prošlim nepravdama, možda bi bilo bolje da priznaš i one koje su se desile s vaše strane, pa da vidimo gdje zapravo stojiš. Jer sve ovo tvoje je samo škripa prošlih trauma koja se ponavlja i opet ponavlja, a ništa ne donosi.

Za Špegelja, pročitaj ponovno SANU memorandum, ako si ga uopče ikad pročitala.
Za Zec, jest, zločin, i osuđujem to.
Isto kao i protjerivanje više od 200.000 Hrvata iz svojih domova na području Hrvatske (čitaj samoproglašene i međunarodno nepriznate RSK).

Ovčico, očigledno je da tebe prošlost ne pušta..
A kad počneš s pričama o Spegelju, Zecu i vojnicima u Splitu, vidiš da je sve to već tisućiti put odavno iscrpljeno i da teze koje ti donosiš nisu ništa drugo nego stari argumenti koje ponavljaš bez razmišljanja. Ako već hoćeš pričati o prošlim nepravdama, možda bi bilo bolje da priznaš i one koje su se desile s vaše strane, pa da vidimo gdje zapravo stojiš. Jer sve ovo tvoje je samo škripa prošlih trauma koja se ponavlja i opet ponavlja, a ništa ne donosi.

Za Špegelja, pročitaj ponovno SANU memorandum, ako si ga uopče ikad pročitala.
Za Zec, jest, zločin, i osuđujem to.
Isto kao i protjerivanje više od 200.000 Hrvata iz svojih domova na području Hrvatske (čitaj samoproglašene i međunarodno nepriznate RSK).
Osudjujes li protjerivanje Srba iz Hrvatske?
Samo molim bez ikakvih gluposti tipa SANU i slicno?

Back