Aha znaci hoces da kazes da su ljude bukvalno izvozili u SAD, da niko od njih nije isao tamo svojom voljom?
Na nekim mestima sam citao da su recimo protestanti isli tamo i sto je razlog zasto u Americi najvise njih ima, jer su u njoj videli zemlju za sebe. A sa sobom su poveli svoje ideje kao sto je kapitalizam, pa je to jedan od razloga sto je Amerika takva kakva je. Ovo je Veber cini mi se spominjao, posto je on vezivao kapitalizam za protenstantizam iako kasnije istrazivanja potvrdjuju da to nema bas puno veze, barem u vezi sadasnjih kapitalista, ne znam za ondasnja.
Prvi put cujem za ovo sto si sad izneo, da su zbog prenaseljenosti ljude izvozili u SAD, Australiju i bivse kolonije, a ne da su tamo isli svojom voljom jer su imali garantovana jednaka prava koja u Evropi nisu imali. Sad ne znam koliko je bilo pametno izvoziti ''pamet''. Jeste tacno je to sto kazes za obrazovni kadar, ali koliko znam Teslu niko izvezao nije tamo, nego je covek sam otisao jer je video da jedino tamo moze da ozivi svoje ideje.
Inace, nisu tamo samo britanci, americka nacija je mesanac, po nekima najvise ima Nemaca, a ima dosta i Poljaka, neki su cak ucestvovali tokom rata za nezavisnost. Sad ako ces reci da su Britanci i Poljake i Nemce i sve ostale izvozili jer je Evropa bila prenasljena, mislim

Al ima logike moram priznati, samo nemam demografske podatke o tadasnjoj populaciji da bih mogao da vidim jesi li u pravu.
Samo se i dalje ne slazem da liberalizam nije imao uticaja na sve to.