Kazu to je u trendu, to se narucuje, ali interesuje me sta je to primamljivo Balkancima pa jedu i narucuju kinesku hranu.
Cena, ukus, zdravlje, nezdravlje, snobizam ispred devojaka....
Ako je u trendu, onda je u trendu već 30+ godina

20+ godina posećujem restoran na Konjarniku. Najbolja italijanska klopa u kineskom restoranu

Možemo da ga filozofski i psihološki iskomplikujemo do mile volje. Što da ne. Zanimljivo je pitanje i može mu se pristupiti sa generacijske osnove, sa afinitetske osnove, sa uverenjima socijalnog karaktera itd jer ipak govorimo o hrani koja je atipična za naše područje. Ali, da li je to nama toliko udaljeno kao pojam?
Pilav je tipična kineska hrana, takozvani PILAU. Sećam se da smo ga jeli i u obdaništu.
Đuveč je tipična balkanska forma, a potiče iz Azije što je veoma očigledno. I svaka zemlja ga drugačije priprema. U Grčkoj recimo stave masline. Kod nas stave pirinač. U Turskoj ga prave sa patlidžanom.
Kineska hrana je sinonim brzoj hrani, koja je ujedno i ekstremno tradicionalna, ali i poprilično moderna i praktična. Odlično se uklapa za jedan moderan život, brz, dinamičan, poslovan čak. Porcije od 500gr, recimo, su dovoljne i za dva obroka. Često se radi o vrućem obroku, gotovo tečnom, i to doprinosi osećaju lagodnosti i bezbrižnosti.
Ne može da zameni niti jedan jedini svečani balkanski ručak niti jela koje balkanac može da spremi, jer mi smo navikli da spremamo za druge balkance, ali za klopu u društvu, neobaveznu, zanimljivu, brzu, lagodnu i interesantnu - nema niti jedne zamene.
Zasitiš se pizza, zasitiš se pljeskavica, ćevapa, jede ti se nešto ljuto, kiselo i slatko, nedefinisano, naručiš kinesku ili naučiš sam da spremaš. Đumbir i beli luk su osnova za većinu jela, malo pirinčanog vina i soja sosa, malo šećera i MNOGO biljnog ulja. Istina je da je kineska hrana masnija od bilo koje punjene pljeskavice, tako da ljudi koji imaju problem sa masnoćom, žučnu kesu koja ne funkcioniše najbolje itd, najbolje je da odustanu od kineske kuhinje.
Ja često naručujem i kinesku, ali i japansku hranu jer jednostavno volim to da klopam i nemam uvek vremena da spremam klopu. Kada spremam klopu, satima je spremam i često mi prođe ceo dan u kupovini, pripremi, spremanju da bude savršeno jer sam uveren u to da hrana koja se duže sprema je uvek slasnija.