Šta su nam ostavili preci?

Za neuke.

Vidi, Zorka. Sve imperije prolaze kroz nekoliko etapa svog bivstvovanja. Uspon, stagnacija i pad. E sad, ne znam baš tačno da li je uzrok posrtanja turaka nedostatak vitamina i minerala (u svakom slučaju, zanimljiva... :lol: ... pretpostavka), ali je definitivno posledica zbacivanje njihovog jarma.

bogumi si crnom gorom vladali samo dvesto godina..biće da su se đetići ranije dogovorili?

Oni su imali svoje interese u tom trenutku da je balkan još uvek turska interesna zona ali su svakako kao dugoročni cilj imali izbacivanje Turske odande...Odnosno njeno svođenje na ''bolesnika na Bosforu''.

Не они су се више плашили да Руси не изађу на тзв. топла мора, па су зато одржавали што је дуже могуће "болесника на Босфору" у животу и на Балкану. Иначе да су се Енглези питали још би ми били под Турцима.

To bi mogao da se zapita svaki pripadnik nekog naroda na ovom svetu.

Sta da se zapita Nemac koji je dva puta izazvao milionske zrtve u svetu? Ili Austrijanac koji je izgubio ogromno carstvo i sad je beznacajna drzava? Ili Iranac pa Iracanin koji su imali civilizaciju kad su u Skandinaviji bili divljaci? Ili Grk koji je postavio temelje svemu u svetskoj civilizaciji, a danas je na ivici bede i kolapsa?

I mnogi..mnogi drugi. Mislis da nema mitova kod drugih naroda? Da je prica o kralju Arturu i vitezovima okruglog stola istinita u svakom segmentu, ali niko ne dovodi u pitanje sto se ona ekranizuje po stoti put.Ili Viljem Tel kod Svajcaraca ?

Zasto da se ja stidim mojih hajduka, opanka, sajkace, ikone...moga dede i pradede? Mojih bajki, vila i kosovskog zaveta? Nema nicega ruznog u porukama koje su nam preci kroz to ostavili. Ruzno smo mi poceli da proizvodimo onda kad smo postali zarobljenici totalitarnog komunistickog misljenja, kad se mozak ispirao na sve nacine, kad je jednoumlje bilo obavezno, a bilo kakva slobodna misao gusena na najgori nacin.
Naravno da svi imaju svoje mitove i istoriju , legende i slično i da se toga ne treba stideti , samo što tome nema mesto u dnevnoj politici i ideologiji , u Britaniji teško da ćeš čuti da političari bilo opozicioni , bilo na vlasti u svojim govorima i kampanjama pričaju o kralju Arturu , Merlinu , Ajvanhou i Ričardu Lavljeg Srca i Ratu Ruža .Dok kod nas i dan danas neki naši političari i političke gupe mrsomude o Kosovu , kosovskom zavetu , izdaji,"caru" Lazaru , Brankoviću i malom Radojici i sličnim stvarima ko da smo u srednjem veku , iako je to stvar za istorijske knjige , školske udžbenike ,dečije slikovnice,serije , filmove,antropološke studije ... i slično, isto kao i taj Vilijam Tel ili bitka kod Aženkura u nekim normalnijim zemljama .

Poslednja izmena:
Не они су се више плашили да Руси не изађу на тзв. топла мора, па су зато одржавали што је дуже могуће "болесника на Босфору" у животу и на Балкану. Иначе да су се Енглези питали још би ми били под Турцима.

Ovo je tacno.

Dobro to je jedno od mogućih pojašnjenja ali ne vidim svrhu toga...Istanbul was constantinopol,even old New York was once new amsterdam:aha:

Naravno da svi imau svoje mitove i istoriju , legende i slično i da se toga ne treba stideti , samo što tome nema mesto u dnevnoj politici i ideologiji , u Britaniji teško da ćeš čuti da političari bilo opozicioni , bilo na vlasti u svojim govorima i kampanjama pričaju o kralju Arturu , Merlinu , Ajvanhou i Ričardu Lavljeg Srca i Ratu Ruža .Dok kod nas i dan danas neki naši političari i političke gupe mrsomude o Kosovu , kosovskom zavetu , izdaji,"caru" Lazaru , Brankoviću i malom Radojici i sličnim stvarima ko da smo u srednjem veku , iako je to stvar za istorijske knjige , školske udžbenike ,dečije slikovnice,serije , filmove,antropološke studije ... i slično, isto kao i taj Vilijam Tel ili bitka kod Aženkura u nekim normalnijim zemljama .

Pricamo o dve uredjene zemlje koje nemaju potrebu za tim. U Srbiji su bili ratovi, sankcije, bombardovanje...to nisu isti uslovi.

Verujem da su poruke ohrabrenja i nacionalnog ponosa i te kako slane Englezima preko radija i na druge nacine tokom svakodnevnih bombardovanja u ww2. Kad je tesko , ljudi se oslone na nesto dobro u svojoj istoriji i tu pronalaze oslonac da izdrze.

da li ti razumeš da smo mi srpsku neslogu platili petovaekovnim robovanjem pod turcima?
šta bre tu da se ulepša? I KAKO?

Jeste. :lol: A vrhunac je bilo potezanje Skinera! :hahaha:

Ne zaboravi bihevioriste i njihovu teoriju ponašanja, pa sve to ukomponuj u kolektivnu zaostavštinu i dodaj Vuka Brankovića kao sinonim za izdaju i neslogu. Tako se proširila otomanska imperija sve do Austrougarskih granica :lol:
Ni ovde nisu bitne brojke kao ni kod komunista

Pa da, on. Čita se 'Skiner'. Što baš njega pomenu? Znaš li ti uopšte šta je on bio? :lol:

Preporučujem ti bilo šta od ovoga sa vikija: One Flesh: Separate Persons, Principles of Family and Marital Psychotherapy (1976), Explorations with Families: Group-Analysis and Family Therapy (1987), Institutes and How to Survive Them: Mental Health Training and Consultation (1989), Family Matters (1995), Families and How to Survive Them (1975), and Life and How to Survive It.

slučajno je dotakao sva ona pitanja koja i mene ovde interesuju - a to je uticaj Predaka na naše mentalno zdravlje, psihologiju mase itd.
Koji ti deo u vezi sa njim nije jasan?

m, da..kad počnu geopolitičari da mudruju čega se ko plašio i ko nas je sve držao u kavezu..ko besno derište.

no Podaničko-patrijarhalni mentalitet. Ajmo malo o tome. Jel to mit, ili istina?
Ko pogodi..dobije za doručak jaje tome nikolića što da nije pojeo večeras..

Izvini, a gde si citao o tome? Na cije strucno misljenje se pozivas kad iznosis takve procene? Ili si sam dosao do tih psiholoskih analiza?

Mislim kad kazes podanicko-patrijarhalni mentalitet..to uopste nije jednostavna kvalifikacija pa me zanima kako si dosao do nje ako vec treba da ozbiljno pricamo o tome.

Ne zaboravi bihevioriste i njihovu teoriju ponašanja, pa sve to ukomponuj u kolektivnu zaostavštinu i dodaj Vuka Brankovića kao sinonim za izdaju i neslogu. Tako se proširila otomanska imperija sve do Austrougarskih granica :lol:
Ni ovde nisu bitne brojke kao ni kod komunista

dobro seko, a šta ti uopšte znaš o brojkama? Koje su tačne? One koje su pisali "oni" ili "ovi"?
i za šta je to drugo vuk branković sinonim u "kolektivnoj" tojest srbskoj (ne)svesti ? i otkud to i zašto..

Izvini, a gde si citao o tome? Na cije strucno misljenje se pozivas kad iznosis takve procene? Ili si sam dosao do tih psiholoskih analiza?

Mislim kad kazes podanicko-patrijarhalni mentalitet..to uopste nije jednostavna kvalifikacija pa me zanima kako si dosao do nje ako vec treba da ozbiljno pricamo o tome.

ajde ti nama reci kako ti se ta kvalifikacija čini?

tačna, netačna, "ima nešto", nema ništa..i zašto.
i recimo da sam je sada ja na licu mesta izmislio, nema izvora, nema istraživanja. Samo tvoja i moja logika.
ajd sad

Ovde ljudi ne mogu i ne žele da prihvate loše stvari iz prošlosti samo bi da im se cvrkuće na uvo...A kada prihvatiš da si napravio grešku čak i ako je nisi ispravio ti si već na pola puta.

meni je to razumljivo.
pricanje , "denial" odbrambeni mehanizmi isl..ali
to nije dobro.
Taj mehanizam radi vekovima i sprečava da se sagledamo, što je početni korak za svaku promenu.

Evo i ovde je mnogima do cvrkuta..zašto?

Back